Dat zei Noach ook destijds.......
Het regent hier in Den Bosch al continu sinds gisteravond 9 uur en we gaan nog even door!
Ik schrok me rot...Tot ik de 500 hpa zag staan
CAD Cold Air Devolopment
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een trog (met kenmerken van een CAD), bij de ingang van het Kanaal bereikt vanavond het zuidwesten van het aandachtsgebied en verlaat morgenochtend het noordoosten. Deze trog induceert in het net gepasseerde koufront een golf die voor de trog uit over het zuidoosten van het land trekt. Op 500 hPa daalt de temperatuur dan naar waardes rond -30 C, met de koudste bovenlucht op zaterdag. Genoemde trog wordt zaterdagmiddag gevolgd door een zwakke trekrug. Boven de oceaan ontstaan intussen onder invloed van een strakke jet enkele kortgolvige verstoringen in het daar aanwezige polaire front. Een van deze verstoringen (warmtefront afloper) diept uit en koerst via Het Kanaal richting onze richting en ligt zaterdagavond voor onze westkust.
MODELBEOORDELING:
De koers van de trog (CAD) is onzeker. Rond 00 UTC ergens voor de westkust, tussen Zeeland en Texel. Ook in de kerndruk zitten verschillen. Deze onzekerheid geldt ook voor de tweede trog (met laag) op zaterdagavond. Voor de neerslagpatronen maakt dit niet zoveel uit, maar het maakt vooral de windverwachting lastig.
Aandachtspunten.
WIND:
De onzekere koers van het laag, maakt de windverwachting wat moeilijk. HiRLAM komt nu komende nacht met een 9 Bft, EC en Harm houden het op 7 Bft. Ook voor de windstoten pakt HiRLAM flink uit: tot 115 km/u. EC en Harm houden het op 75 km/u. Een code geel waardig, maar gezien het springen van de modellen nog even afwachten.
BEWOLKING:
Aanvankelijk nog wat ST en optrekkende mist. Op nadering van de trog (CAD) neemt de onstabiliteit(sdiepte) toe met het kouder worden van de bovenlucht en kunnen (geclusterde) Cb's tot FL300 het land binnendrijven, naast de trog zelf (overigens ook op hoogte aanwezig) fungeert ook het warme zeewater als trigger. Nabij het laag eveneens geclusterde Cb's tot FL300. Ook op het volgende storing op nieuw CB?s mogelijk. Achter dit laatste systeem worden de temps wat stabieler.
NEERSLAG:
Vanmiddag op de golf Motregen en vanavond/vannacht bij de trog (CAD) en het laag buien, onweerskansen met (korrel)hagel zijn significant (zie vooral Harmonieontladingen). Dit geldt ook voor de tweede storing.
Zoals guidance al aangeeft veel onzekerheden mits goeie scenario toppen tot 10km wat gewoon zeer redelijk is zo ver in het seizoen
NOWCASTEN is weer zeer van toepassing hier maar is zeer leuke situatie dit...en mocht je niks te doen hebben dan zijn dit leuke dingen om te doen vooral met het weekend in zicht.
Succes Mvg Tatanka
NEERSLAG:
Op het koufront (mot)regen, met name (vlak) achter het koufront wordt de neerslag buiig van karakter (kou-advectie op hoogte). Boven zee en het westen van het land kleine kans op onweer en korrelhagel. Koudste lucht en meeste forcering in het zuidwesten. Vrijdag op de convergentielijn nog enkele lichte buien, langs de oostgrens nog wat motregen uit St/Sc, dichtbij de stagnerende frontale zone.
Koufront 12utc met vlak daarachter een trog
Bron: Knmi | Gewijzigd: 14 november 2013, 07:00 uur, door Tatanka
Ook Hirlam en Harmonie pakken rond deze tijd de neerslag langs de westkust op.
Wordt een avondje nowcasten bij gebrek aan snowcasten! | Gewijzigd: 27 december 2013, 16:14 uur, door Ries
BEWOLKING:
Veel frontale bewolking, er zit vlak voor het koufront veel meer stratus dan de modellen berekenen. Harmonie geeft de wolkenbasis nog het beste weer, al zit deze één klasse te hoog. Ten westen van het koufront in de polaire lucht geen stratus meer. Op de Noordzee bevindt zich nog een lijntje met Cb's parallel aan het koufront, toppen tot ca. FL150. Overdag aanvankelijk nog veel middelbare en hogere frontale bewolking, trekt steeds verder oostwaarts weg. Van het westen geleidelijk ook enkele opklaringen. Toch kan er nog steeds convectieve bewolking boven de Noordzee ontstaan en lokaal uitgroeien tot Cb's, progtemps zijn nog steeds onstabiel.
NEERSLAG:
Frontale neerslag, bij de frontale golven intensiverend. Actueel boven de Noordzee een diverse kleine buienlijntjes, waar eerder vanmiddag ook onweer op heeft gezeten. Overdag naar het oosten wegtrekkende regen. Op de Noordzee en langs de kust zou nog een enkele bui kunnen tot ontwikkeling kunnen komen, vooral Hirlam geeft daar een signaal voor. [KNMI]
Edit: Zie dat ze ook bij het KMI in de kustprovincies kans op wat onweer hebben staan voor morgen aan het eind van de middag/begin van de avond. | Gewijzigd: 27 december 2013, 22:28 uur, door Ries
Update KNMI Guidance
WIND:
De genoemde trog wordt door Harmonie afwijkend beschreven ten opzichte van EC/Hirlam. We volgen laatstgenoemden. Bij buien bij de trog uitschieters in de orde van ca 25 kn.
BEWOLKING:
Cumuliform beeld in de polaire lucht. Vanavond vooral de kap hogere bewolking van de genoemde instant occl. Erachter enkele opklaringen op nadering van de trog, daar dus mogelijk vorming van wat ST. Basis hiervan is dus een aandachtspuntje. Op passage van de trog wat embd CB en SC velden, toppen kunnen vooral in ZW-kustgebied vrij hoog gaan tot ca FL250. Op nadering van de rug afnemende onstabiliteitsdiepte en nog steeds cumuliform wolkenbeeld.
NEERSLAG:
De buiige regen van de inst occl gaat naar alle waarschijnlijkheid net zuid van EHBK langs, dit is wel een aandachtspunt voor het ZO. Bij de trog hoogste activiteit in de zuidelijke helft (koudste bovenlucht -32 tot -34) vooral in zuidwestelijk kustgebied kans op onweer tijdens trogpassage. Daarna afnemende buienkans en in de middag op de meeste plaatsen droog.
ZICHT:
10+ km in polaire lucht. Bij ST nevel: 3-8 km. Bij een bui meest 5-8 km.
TEMPERATUUR:
In de opklaringen komende nacht graad of 3. Tx morgen rond 7.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 28 december 2013, 12:20 uur, door Ries
Kom uit Drunen, ik twijfel nog of het de moeite is.
Vanavond langs de kust zijn dr nog wel kansen, alleen dan is het donker (kan ook leuk zijn) en boven land zullen de buien weinig kans maken aangezien de temperatuur daar snel onderuit gaat. Morgenochtend zijn dr nieuwe kansen als de trog over komt. Dan kunnen de buien ook verder landinwaarts komen.