Op maandag 1 juli toch weer een onweerskansje veel valt er uiterraad nog niet over de zeggen..enigste pluspunt is dat hij wel op de overgang komt van het weer wat we nou hebben(moment van schrijven 10.2 graden met geluk mischien de 17 graden vandaag) tot mogelijk 22/23 graden op maandag die overgang komt ook steeds terug in de pluim. De kaarten zijn vooralsnog marginaal cape waardes gaan zo tot 600/700 k/j in midden benelux later op de dag in de belgische ardennen nog een klein rukje omhoog 800 a 900 k/j. Persoonlijk zie ik deze kleine kansjes liever omhoog gaan dan grote kansen omlaag.
PS: Verder zal ik niet veel aanwezig zijn I.v.m met mogelijk beschonken toestanden op TT-camping
Cape/cin
Neerslag
Mvg Tatanka
| Gewijzigd: 26 juni 2013, 07:38 uur, door Tatanka
WIND:
Hirlam kan gevolgd worden. Vanochtend tijdelijk een 6 Bft in Rottum, verder gedurende de gehele periode seinen voor 7 Bft op de noordelijke Noordzee.
BEWOLKING:
Aanvankelijk weinig bewolking met in het oosten en noordoosten enkele Sc-velden. Langs de westkust komt plaatselijk ook stratus voor. Stratussignaal voor het zuiden van het land voor nu lijkt in beide modellen overschat te worden, in werkelijkheid zitten er wel enkele flarden rond 1000 vt. Overdag van het westen uit toenemende Sc-velden op nadering van het frontale systeem, verder boven land op dagelijkse gang ook weer vorming van Cu-bewolking tot 9000 vt. Later in de middag en avond op nadering van de verscherpende hoogtetrog flinke destabilisatie van de atmosfeer en activering van de frontale bewolking. Dan ook Cb's met toppen tot ca. FL280, daarbij wordt ook stratus berekend tussen de 500-1000 vt. In de nacht naar donderdag geleidelijk stabiliserend. Donderdag overdag van het noorden uit langdurig veel frontale bewolking, het dikste pakket in het noordoosten van het land. Omdat de aanvoer in de grenslaag van polaire origine blijft en de noordwestelijk wind stevig blijft doorstaan is er donderdag overdag weinig stratus.
NEERSLAG:
In de middag mogelijk al enkele lichte buitjes, toppen van Cu/TCu mogelijk net in het ijs van Sc-velden. In de avond activerende frontale neerslag op nadering van de hoogtetrog. Alle modellen berekenen enkele pittige buien, de kans op een klap onweer ligt volgens INDECS rond de 30%. Komende nacht nog enkele lichtere buien. Morgen overdag van vooral in het noorden en oosten van het land vrij langdurige frontale neerslag, het zuidwesten lijkt grotendeels buiten schot te blijven.
ZICHT:
Op de meeste plaatsen goede zichtcondities, in het midden en zuiden is het op veel plaatsen nevelig met lokaal mistbanken. De mistbanken zullen na zonsopkomst snel oplossen. Verder tijdens de buien vanavond kortdurend teruglopend zicht. Morgen overwegend goed zicht, alleen in intensievere neerslag in het noordoosten mogelijk even matig.
TEMPERATUUR:
Hirlam en KTG ontlopen elkaar weinig. Vandaag Tx rond 17 graden. Komende nacht Tn rond 10 graden. Morgen overdag bijzonder lage maxima a.g.v. de combinatie van veel bewolking, stevige noordwestenwind en perioden met regen. Tx van 12 graden in het noordoosten tot misschien nog net 15 graden in het zuiden en zuidoosten.
Bron: KNMI
Vanavond dus een kans op wat onweer, dat wordt nowcasten!
NEERSLAG:
In de middag mogelijk al enkele lichte buitjes, toppen van Cu/TCu mogelijk net in het ijs van Sc-velden. In de avond activerende frontale neerslag op nadering van de hoogtetrog. Alle modellen berekenen enkele (pittige) buien, met het zwaartepunt in het zuidwesten. De kans op een klap onweer ligt volgens INDECS rond de 38%. Komende nacht nog enkele lichtere buien. Morgen overdag van vooral in het noorden en oosten van het land enige tijd frontale neerslag, het zuidwesten lijkt grotendeels buiten schot te blijven.
Bron: KNMI
Was dan wel letterlijk doorweekt door de overvloedige regen die daarbij te pas was omdat ik op de fiets zat van het werk naar huis, ik kan er toch niet om klagen. Was ongeveer een dikke 2 jaar geleden om nog eens een toffe bui te zien.
Laat het aub uitkomen, ben wel toe aan wat stevig onweer, eigenlijk een paar maanden al. Want wat is dit een dramatisch onweersjaar zeg. En zolang de wind uit noordelijke richting blijft waaien dan kunnen we dit jaar wel afschrijven. Dus hopen dat deze kans uitkomt en daarna snel heel veel meerdere onweersdagen. | Gewijzigd: 5 juli 2013, 15:28 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Vorig jaar al 15 topics nu nog maar 5 !
Maar wie weet wat er nog komen gaat...
Nu een mooie periode in ieder geval.
Goed voor de natuur die heeft wat in te halen , en de zee temp is ook niet op schema met alle gevolgen van dien....
Opwarmen zullen we maar zeggen.....
| Gewijzigd: 5 juli 2013, 16:50 uur, door Jo Capelle
Al heel wat dat het op de kaarten staat.. Dat we dat nog mogen meemaken in 2013.. | Gewijzigd: 12 juli 2013, 20:48 uur, door Stefanv
http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/19b3303c539ed637686a52ed3e21d10d/article/weinig_onweer_dit_jaar.html
Ach, kan alleen maar beter worden !
Edit Sanwa: Het stukje is ook hier te lezen | Gewijzigd: 17 juli 2013, 08:44 uur, door Sanwa
Gfs wil ook wel mee zij het wel met minder onstabiliteit en geen neerslag..Maar er zit nog een redelijke marge op dus het kan allemaal nog verbeteren/verslechteren..Ecmwf kwam gister al met een Spanisch plume scenario met daarbij de welbekende zweetreet/plaknachten etc etc dus onweer ligt op de loer.
Dinsdag