Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
In 2012 bedragen de globale verliezen door natuurrampen meer dan 100 miljard dollar en dat voor het derde jaar op rij. Natuurrampen raken ook vaker het industrieel en privaat bezit. Dat heeft de Verenigde Naties gezegd bij de voorstelling van de statistieken van 2012 in Génève. "Sinds midden de jaren 1990 is er een stijging geweest van economische verliezen. Het is een trend die zich blijft voordoen, ook al zijn er in 2012 geen megarampen gebeurd. Dat toont een overzicht van de economische verliezen door de grote rampen sinds 1980", zei UNISDR-directrice Elizabeth Longworth. Vorig jaar zorgden overstromingen, aardbevingen en koudegolven voor 138 miljard dollar (112 miljard euro) kosten. Dat zegt het VN-Kantoor voor Rampenrisicovermindering (UNISDR). Toch kosten de rampen van vorig jaar de helft minder dan rampen het jaar voordien. In 2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving en een tsunami.
Orkanen
In 2012 lieten zo'n 9.300 mensen het leven in een natuurramp, in 2011 waren er dat 30.770. Tyfoon Bopha eiste de grootste tol met 1.900 doden in december op de Filipijnen. Voorts kostten overstromingen in Pakistan en Nigeria honderden mensen het leven. De meest kostelijke ramp was orkaan Sandy die de oostkust van de VS trof in oktober, gevolgd door twee aardbevingen in Italië in mei. Tot vandaag blijft 2011 het recordjaar, toen de kosten opliepen tot 371 miljard dollar. De grootste economische verliezen vallen te noteren in de rijke landen, maar het zijn de arme landen die de meeste levens verliezen bij natuurrampen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 maart 2013, 18:50 uur, door Marga
Vorig jaar zijn bij natuurrampen wereldwijd 14.000 mensen om het leven gekomen. Dat blijkt uit de meest recente studie daarover van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. Het totale economische verlies van de rampen bedroeg 186 miljard dollar (152 miljard euro).
Deze foto is niet meer beschikbaar
© belga.
Het jaar 2012 is het op twee na duurste jaar uit de geschiedenis voor de verzekeraars: zij moesten 77 miljard dollar uitbetalen. Dat is echter een pak minder dan de 126 miljard uit 2011, toen aardbevingen en overstromingen Azië en de gebieden in de Stille Oceaan troffen.
Vorig jaar domineerde het noodweer in de Verenigde Staten de statistieken. Negen van de tien duurste rampen vonden daar namelijk plaats. De orkaan Sandy in de herfst zorgde voor de hoogste kosten van 70 miljard dollar.
De verzekerde schade veroorzaakt door Sandy bedroeg 35 miljard dollar. Zowat 20 tot 25 miljard daarvan moest door privéverzekeraars worden betaald; de rest werd vergoed via het National Flood Insurance Program.
Het noorden van Italië kreeg te maken met "een zeldzame en redelijke zwakke" reeks aardbevingen die de verzekeraars evenwel 1,6 miljard dollar kostte, een recordbedrag voor het land. De totale schade werd geraamd op 16 miljard.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 maart 2013, 14:03 uur, door Ries
De totale economische kost van natuurrampen in de voorbije dertien jaar wereldwijd is bijna 2000 miljard euro. De Verenigde Naties waarschuwen voor een potentiële nieuwe economische crisis. In een nieuw rapport waarschuwt het VN-bureau voor Rampenbestrijding dat de economische schade door overstromingen, aardbevingen en droogte zal blijven escaleren als bedrijven zich niet beginnen indekken tegen de risico's.
"We hebben een diepgaand onderzoek gedaan van de verliezen op nationaal niveau en het is duidelijk dat de directe verliezen door natuurrampen minstens 50 procent onderschat zijn", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bij de voorstelling van het rapport. "De economische schade door rampen is ongecontroleerd aan het stijgen en kan alleen gereduceerd worden in samenwerking met de privésector, die verantwoordelijk is voor 70 tot 85 procent van alle investeringen in nieuwe gebouwen en bedrijven. De principes van risicobeheersing bij rampen moet in de bedrijfsopleidingen opgenomen worden en onderdeel worden van de mindset van investeerders."
Nieuwe crisis voor wereldeconomie
Volgens het rapport leiden de globalisering en de zoektocht naar kostenbesparing en steeds hogere productiviteit bedrijven naar regio's die kwetsbaarder zijn voor natuurrampen. "In een wereld met blijvende bevolkingsgroei, snelle verstedelijking, klimaatverandering en een investeringsaanpak die risicobeheersing rond rampen blijft negeren, is het potentieel op verliezen in de toekomst een belangrijke zorg", zegt Margareta Wahlström, hoofd van het VN-bureau. "In de nasleep van de economische crisis vormt het rampenrisico een nieuwe klasse van toxische, risicovolle investeringen. De catastrofale economische kosten van de Japanse aardbeving en tsunami, de overstromingen in Japan en de vernietigende superstorm Sandy tonen duidelijk wat er op het spel staat."
Bron: HLN