Door overbelasting is al het treinverkeer van en naar Brussel momenteel onderbroken, meldt Railtime.
© photo news.
Ook in het station Gent-Sint-Pieters heerst er complete chaos. Op de aankondigingsborden staat maar één trein, maar het is niet duidelijk of en wanneer die zal vertrekken. Er worden flesjes water uitgedeeld aan gestrande reizigers.
Tientallen mensen staan in de inkomhal naar het grote aankondigingsbord te kijken, maar daar staat maar één trein op. Die trein, naar Brussel en Tongeren, staat in het station, maar het is niet duidelijk wanneer hij kan vertrekken. Treinbegeleiders weten zelf niet hoelang de problemen nog zullen aanslepen.
Bron: HLN
Door een gebarsten bovenleiding in Oudegem is er geen spoorverkeer meer mogelijk op lijn 53 tussen Schoonaarde en Dendermonde. Tussen Melle en Schellebelle stond even een passagierstrein stil, zegt Thomas Baeken van Infrabel.
© photo news.
"Ter hoogte van Oudegem is rond 9.25 uur een bovenleiding afgebroken boven één spoor, maar daardoor is ook het tweede spoor buiten dienst", klinkt het. "Er is voorlopig geen treinverkeer mogelijk tussen Dendermonde en Schellebelle."
Op het traject stond er even een trein met passagiers stil, maar die kon opnieuw vertrekken en liep 25 minuten vertraging op. De andere treinen op lijn 53 (Mechelen-Brugge) via Dendermonde worden omgeleid op drie andere lijnen.
De NMBS heeft vervangende bussen opgeroepen tussen Dendermonde en Schellebelle, maar het is door het noodweer niet duidelijk wanneer die ingezet kunnen worden.
Bron: HLN
De verkeerssituatie in Nederland lijkt kinderspel vergeleken met België en Frankrijk. In België is het filerecord met 1.600 kilometer file verbroken en tussen Lille en Parijs staan duizenden automobilisten al uren ingesneeuwd zonder eten en drinken.
In België stond rond 8:00 uur al meer dan 1.600 kilometer file. Dat is 300 kilometer meer dan het vorige record van 1.300 kilometer tijdens de avondspits op 3 februari vorig jaar.
Nederlander al uren vast
Maar ook richting Frankrijk zit er geen beweging in het verkeer. De Nederlander Chizki Loonstein staat ingesneeuwd tussen Parijs en Lille. Hij vertrok gisterenavond om 23:00 uur uit Parijs en kwam rond 1:00 uur vannacht stil te staan. Het sneeuwt er zo hard, dat hij nauwelijks de deur van zijn auto meer open kan krijgen.
Loonstein is bezorgd en omschrijft de situatie als 'eng' en 'schrijnend', omdat er van hulp rond 11:00 uur nog geen sprake lijkt. Loonstein: "De politie rijdt af en toe langs met een zwaailicht. Ze roepen dat er geen mededelingen zijn en dat ze langskomen als die er wel zijn. Verder lijkt het wel een spookstad."
Geen eten
Loonstein heeft behalve een restje cola, niets te eten. "Ik zou graag een kop warme thee en een cracker of stukje brood hebben. Er gaan geruchten dat het Franse leger voor proviand gaat zorgen, maar ik heb nog niets voorbij zien komen."
De verwarming van zijn auto doet het nog, maar daarvoor moet wel de motor draaien. De benzinetank loopt leeg en staat al in het rode gedeelte. "Ik heb net de auto een half uurtje uitgezet om brandstof te sparen", zegt hij tegen Radio 1, "maar het werd snel koud, dus ik heb de auto weer aangezet." Wel is hij blij met een dikke pyjama en zijn winterjas, die hij bij zich had.
Opwarmen in de cabine van een vrachtwagen is geen optie, zegt hij. "Ik kom mijn auto amper uit, er ligt een halve meter sneeuw en dat wordt alleen maar erger." Loonstein bevindt zich een half uur ten zuiden van Lille.
Vast in Frankrijk: 'De sneeuw staat tot de vangrail'
Ook in Groot-Brittannië zorgt de sneeuw voor verkeersellende. De files liepen op, waardoor sommige automobilisten de hele nacht vaststonden. Zij vertelden aan de BBC dat de snelwegen waren veranderd in een grote parkeerplaats. "In de auto achter me zit een familie, die zich allemaal hebben opgerold om te slapen", zei een man tegen de omroep.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:29 uur, door Joyce.s
Luchthaven van Frankfurt, AFP
Even voor de middag is de luchthaven van Frankfurt dichtgegaan. De oorzaak is de hevige sneeuwval. Op de luchthaven viel zo'n 12 centimeter. Vliegtuigen naar Frankfurt moeten nu uitwijken naar andere bestemmingen in Duitsland.
De luchthaven van Frankfurt is een van de grootste van Europa. Het is de bedoeling dat hij na 13.30 uur weer opengaat. Dan zijn de sneeuwbuien daar voorbij. Maastricht-Aachen Airport bij het Limburgse Beek heeft nauwelijks last van de sneeuw. De hinder blijft beperkt tot enkele minuten vertraging.
Bron: NOS | Gewijzigd: 12 maart 2013, 13:33 uur, door Ries
Het noordwesten van Frankrijk is grotendeels platgelegd door zware sneeuwval. De autoriteiten hebben iedereen opgeroepen om thuis te blijven en de Franse weerdiensten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd.
In en rond Parijs zijn grote problemen op de weg en op het spoor. In de Franse hoofdstad wordt hier en daar met sneeuwkettingen gereden en de hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys rijden niet. Ook de TGV-treinen hebben grote vertragingen. De snelweg A1 richting België is al de hele dag dicht door een ongeluk met een vrachtwagen..
Op de luchthaven Orly is een toestel van Tunisair bij de landing van de baan gegleden. De 140 passagiers zijn ongedeerd. Andere vliegvelden zoals Charles de Gaulle kampen met vertragingen.
In de omgeving van Calais zijn alle scholen zeker tot en met morgen dicht door de sneeuw en de kou. Vanwege de winterse problemen heeft premier Ayrault de crisisstaf van het kabinet bijeengeroepen.
Het sneeuwgebied veroorzaakt ook in Zuidoost-Engeland, België en Duitsland overlast. De wegen in de Ardennen zijn praktisch onbegaanbaar en in Brussel zijn grote problemen met het openbaar vervoer, uitgezonderd de metro. Op de Belgische snelwegen zijn diverse vrachtwagens geschaard, maar grote ongelukken zijn uitgebleven.
In grote delen van Duitsland kampt het verkeer ook met grote overlast. Diverse snelwegen werden vanwege gladheid gesloten en de drukke luchthaven van Frankfurt ging tussen de middag dicht omdat de sneeuwruimers het niet meer aankonden.
Ook in het zuiden van Engeland hadden weggebruikers veel last van de sneeuw. In Sussex waren meer dan 300 aanrijdingen en in Kent moesten bestuurders de nacht in hun auto doorbrengen. Ook daar zijn veel scholen dicht door de ingevallen kou.
Bron: NOS
© belga.
Bij een ongeval in De Haan is een dodelijk slachtoffer gevallen. Dat bevestigt de brandweer van De Haan. Op het kruispunt van de Watergangstraat en de Brugse Baan reed een wagen in op een strooiwagen. Daarbij kwam de passagier om het leven. De chauffeur werd met de MUG-heli zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het parket van Brugge zal een deskundige ter plaatse sturen om de omstandigheden te onderzoeken.
Bron: HLN
© photo news.
Het KMI heeft vanochtend om 8 uur 10 cm sneeuw gemeten "en het sneeuwt nog verder". Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw. Dat is echter geen record: op 25 maart 2008 werd er 12 cm waargenomen, meteen de grootste hoeveelheid zo laat in het jaar sinds 2000. Toen is het op Pasen, dat toen op 23 maart viel, beginnen te sneeuwen.
Het KMI mat vanochtend om 7 uur 1 cm sneeuw in Oostende, tot 10 cm in de Naamse gemeente Florennes. Lokaal is de sneeuw door de wind veel hoger opgewaaid.
Dehenauw duidt de metingen verder door erop te wijzen dat de officiële sneeuwhoogten op verschillende plaatsen in het klimatologisch park worden gemeten om sneeuwophopingen door wind zoveel mogelijk weg te filteren. De sneeuw in de pluviometer wordt ook gesmolten om het equivalent aan mm water te kunnen apporteren, om de invloed van lucht in het sneeuwdek te elimineren.
In het zuidoosten blijft het de hele dag flink doorsneeuwen en kan er lokaal nog 10 cm bijvallen.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 12 maart 2013, 13:32 uur, door Ries
Een vrouw met slee baant zich een weg door de sneeuw in Limburg. © anp.
Het zuiden van het land heeft te maken met sneeuwval.
Het KNMI waarschuwt niet langer voor extreem weer. De waarschuwing, code oranje, is beëindigd. Dat heeft het weerinstituut dinsdagmiddag laten weten.
Code oranje, het een na hoogste waarschuwingsniveau van het KNMI, gold alleen nog voor de provincie Limburg. Daar moet het verkeer wel rekening houden met gladde wegen. In het midden en zuiden van de provincie ligt een pak sneeuw van ongeveer 10 centimeter.
De waarschuwing voor het zuidoosten van Noord-Brabant was al eerder ingetrokken. In het noorden en zuiden van het land geldt nu code geel. Dat betekent dat de wegen plaatselijk glad kunnen zijn.
Bron: AD
© anp.
De strooidiensten van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer krijgen steun vanuit Nederland. Momenteel zijn vier strooiwagens van de Nederlandse dienst Rijkswaterstaat actief op de E314 en E313 in de provincie Limburg. Wellicht komt er later vanuit Nederland ook steun in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat zegt Ilse Luypaerts, de woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Vanmiddag zijn alle 315 strooiwagens van het Agentschap nog steeds op pad om sneeuw te ruimen en te strooien. Sinds maandagavond is al ruim 4.000 ton zout gestrooid op de autosnelwegen en belangrijkste gewestwegen in Vlaanderen.
Cascade
Sinds maandagavond werd op heel wat snelwegen in cascade sneeuw geruimd. Dat wil zeggen dat drie strooiwagens geschrankt naast elkaar op de verschillende rijstroken tegelijk sneeuw ruimen en zout strooien. Maandagnacht en dinsdagochtend werd in samenwerking met de federale wegpolitie ook blokstrooien toegepast. Daarbij houdt de politie het achteropkomend verkeer op afstand, zodat de weg vrij is voor de strooidiensten om in cascade sneeuw te ruimen.
Nederland
Omdat de sneeuwval en de impact op de autosnelwegen in Nederland beperkt bleef, werden met de Nederlandse dienst Rijkswaterstaat afspraken gemaakt en middelen ter beschikking gesteld om op de Vlaamse wegen in te zetten. "Momenteel zijn vier Nederlandse strooiwagens actief in de provincie Limburg. Wellicht volgt later ook zo'n inzet in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen", aldus Luypaerts.
Bedoeling is om het wegennet in Vlaanderen sneller weer sneeuwvrij te krijgen, om de hinder voor de weggebruiker te beperken. Volgens de weersvoorspellingen kan er deze namiddag nog sneeuw vallen in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.
Bron: HLN
De bus- en tramlijnen van zowel MIVB als De Lijn ondervinden dinsdagmiddag nog altijd zware hinder van de sneeuwval. Dat melden de twee maatschappijen. In heel Vlaanderen is de dienstverlening van De Lijn verstoord. Bussen hebben vertragingen van een halfuur tot een uur, maar de trams in Antwerpen, Gent, de kust hebben minder problemen. Al moeten reizigers ook daar rekening houden met kleine vertragingen. De MIVB heeft het merendeel van de lijnen omgeleid of ingeperkt. Het centrum van Brussel wordt niet bediend.
Bron: De Redactie
© belga.
Ook de postbedeling ondervindt hinder van het winterweer. Vooral in Antwerpen en Limburg is dat het geval. Daar is 20 procent van de post niet van het sorteercentrum in het postkantoor geraakt. Bovendien geldt in die twee provincies in 84 procent van de kantoren een winterorganisatie. Dat betekent onder meer dat de bedeling met auto's in plaats van met de fiets of de brommer gebeurt. Dat meldt bpost. Ook in de rest van het land zal niet alle post vandaag verdeeld geraken.
Antwerpen en Limburg zijn het zwaarst getroffen. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en in Luik en Luxemburg is 60 procent van de post tot in de postkantoren geraakt. Elders in het land is zo goed als alle post (95 procent) in de kantoren geraakt. In een tiental Waalse gemeenten, in Vorst Sint-Denijs en Hoegaarden zijn de kantoren vandaag gesloten.
Vooral in Vlaanderen werken de kantoren volgens een winterorganisatie. Die houdt verder ook in dat de post op alternatieve manieren bezorgd wordt, "zo goed en zo kwaad als het kan", aldus bpost-woordvoerder Fred Lens. In Oost- en West-Vlaanderen gaat het om 72 procent van de kantoren, en in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant past de helft van de kantoren de organisatie aan het winterweer aan. In de rest van Wallonië geldt die aangepaste organisatie in goed een derde van de kantoren. Of dat betekent dat de post morgen wordt bezorgd, kan Fred Lens niet met zekerheid zeggen. "Dat hangt af van het weer morgen en de toestand op de weg", zegt Lens. "We proberen nu nog de post naar de kantoren te krijgen, maar dat is moeilijk nu de weg op sommige plaatsen gesloten wordt voor vrachtwagens."
Bron: HLN
De problemen met de sneeuw op de snelwegen in het noorden van Frankrijk zijn nog steeds niet opgelost. "De benzine is op", zegt de Nederlander Chizki Loonstein, die sinds 01.00 uur stil staat, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Lille.
Nu hij niet langer warm wordt gehouden door een draaiende motor, moet hij zijn auto straks verlaten. "Het vriest 7 graden en dat betekent dat het te gevaarlijk is om hier te blijven", zei Loonstein op Radio 1. Elk uur vertelt hij daar hoe het met hem gaat.
Proviand
Zodra de restwarmte is verdwenen, zal hij aankloppen bij een van de stilstaande vrachtwagens. Al urenlang ziet hij de dichte gordijntjes van trucks om hem heen. "De chauffeurs liggen waarschijnlijk te rusten. Ik zal straks iemand wakker moeten maken om te vragen of ik erbij mag."
De afgelopen uren heeft gestrande automobilist familie en vrienden aan de telefoon gehad. Ook nam hij contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik heb gevraagd om een reddingsoperatie op touw te zetten voor Nederlanders van wie de veiligheid in het geding is. Maar ze gaven aan dat ze niet zo gauw weten wat ze op Frans grondgebied moeten ondernemen."
Uren geleden was er volgens Loonstein sprake van dat het Franse leger met proviand langs zou komen, "maar ik heb nog geen hond gezien".
Bron: NOS | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:30 uur, door Joyce.s
De Limburgse wegpolitie plukte dinsdag rond 10.45 uur op de E313 in Hasselt een volle bus met volwassenen en kinderen uit het verkeer. De bus reed, ondanks de hevige sneeuwval, 100 kilometer per uur over de linkerrijstrook.
belga
De wegpolitie verbaliseerde de 63-jarige buschauffeur omdat hij zijn snelheid niet aan de weersomstandigheden aanpaste. Hij verklaarde dat hij door het weer te veel vertraging had opgelopen en de verloren tijd wilde inhalen.
'Door de sneeuwval en de zeer beperkte berijdbaarheid van de autosnelweg bedroeg de gemiddelde snelheid 70 kilometer per uur', klinkt het bij de wegpolitie. 'Een ploeg van de Hasseltse verkeerspost kon toch een volle autocar met volwassenen en kinderen op de bon slingeren, die aan 100 kilometer per uur op het zeer slecht berijdbare linkerrijvak richting Luik reed.'
De bus was van een autocarbedrijf uit Boechout.
Bron: De Standaard
Na de chaos van vanmorgen in het verkeer zijn nog niet alle problemen van de baan. Vooral op het spoor moeten reizigers nog steeds rekening houden met afgelaste treinen, vertragingen en zwaar verstoord verkeer. Op weg is het door de vrieskoude vooral uitkijken voor gladde plekken.
fvv
De grootste ellende hebben we achter de rug, tegen de avondspits heeft de sneeuwzone ons land verlaten. Enkel in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant kan er nog wat lichte sneeuw vallen. ‘Het probleem vanavond zal niet de neerslag zijn, maar de vrieskoude', waarschuwt weerman Frank Deboosere. ‘Vannacht gaat het heel hard vriezen in het hele land, met temperaturen van -5 graden aan de kust tot -15 graden in het Zuid-Oosten van het land. De wegen kunnen er plaatselijk heel glad bijliggen'.
Op dit ogenblik zijn de meeste snelwegen goed berijdbaar, maar de linkerrijstrook en de op- en afritten op sommige gewestwegen liggen er nog slecht bij. ‘De Nederlandse strooidiensten zijn bijgesprongen om de wegen sneeuwvrij te maken tegen de avondspits', zegt Ilse Luypaerts van het agentschap Wegen en Verkeer.
Tijdens de avondspits zal er voldoende verkeer zijn op de snelwegen zodat het strooizout kan inwerken, maar als het verkeer afneemt kan het gevaarlijk glad worden. Het verkeerscentrum roept automobilisten op om hun rijstijl aan te passen, zowel op de lokale wegen als op de snelwegen.
Hinder op het spoor
Op het spoor wordt vanavond nog veel hinder verwacht. Heel wat treinen kampen nog altijd met grote vertragingen, en dit probleem zal niet opgelost zijn tegen de avondspits.
‘Infrabel stelt alles in het werk om de reizigers in deze uitzonderlijke omstandigheden toch weer thuis te krijgen. Er is extra personeel opgeroepen, maar reizigers houden toch best rekening met afgeschafte treinen, vertragingen en zwaar verstoord verkeer'. Wie van plan is de trein te nemen bekijkt best eerst de dienstregeling op railtime.be .
Sneeuw blijft liggen tot het weekend
Deboosere verwacht dat de sneeuw nog tot het weekend zal blijven liggen. ‘Overdag klimt de temperatuur licht boven het vriespunt, maar dat is onvoldoende om de sneeuw te laten smelten.' Dit weekend wordt het zachter maar is er regen op komst. Op de echte lente is het dus nog even wachten.
Bron: De Standaard
Vandaag heeft in Groot-Brittannië het brute winteroffensief het weg-, vlieg-, trein en zelfs het maritiem verkeer ernstig verstoord. De plotse terugkeer naar temperaturen onder nul graden, versterkt met een sneeuwstorm, heeft honderden passagiers gedwongen de nacht door te brengen in hun geblokkeerde auto's op de wegen van Kent en Sussex in het zuiden van het Verenigd-Koninkrijk.
© getty.
In dat laatste graafschap heeft de politie zo'n 2.500 oproepen behandeld van mensen, die betrokken waren in ongevallen of slachtoffers van de koude.
Vanochtend haastten honderden reizigers zich naar St Pancras, de Londense eindhalte van de Eurostar. De treinen hadden er eerst ernstige vertraging, alvorens ze simpelweg werden afgelast voor de rest van de dag. Het treinverkeer werd zeer ernstig verstoord voor een groot deel van het nationale net in het zuiden van de hoofdstad.
Op het Kanaal werden 500 passagiers van de Oscar Wildeferry gedwongen de nacht door te brengen op de ferry van Ierland naar Frankrijk. De ferry kon niet aanmeren in de haven van Cherbourg. Tussen hen waren jonge Fransen die terugkeerden van een schoolreis. De luchthaven van Jersey werd gesloten door de sneeuw, die ook de wegen naar de Londense luchthaven Gatwick heeft beïnvloed.
Bron: HLN
In veel scholen bleven vanochtend heel wat banken leeg. Leerlingen die van ver moesten komen met de wagen, geraakten er niet voor de bel ging. Ook veel leerkrachten kwamen te laat aan op het werk. Sommige scholen bleven zelfs gewoon dicht.
VTM-reporter Koen Roelants heeft zich vanochtend met de wagen in de file gestort. Hij vertrok iets later om de spits naar Brussel te vermijden, maar dat heeft niets geholpen. Bekijk hier zijn verslag.
De sneeuwzone is vanaf Frankrijk binnengekomen en dan boven ons land blijven hangen, daarom is er zo veel sneeuw gevallen. De grootste hoeveelheden zijn gevallen in het centrum en het oosten van het land: 15 tot 20 centimeter, zegt weerman Frank Duboccage.