Deze dagen is met het blote oog een komeet te zien die zondag haar dichtste punt tot de Zon bereikt. Het gaat om komeet Pan-STARRS, die op 6 juni 2011 met een telescoop op Hawaii is ontdekt. Op 5 maart bereikte ze haar dichtste punt tot de Aarde.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Zondag nadert het hemellichaam de Zon tot op 45 miljoen kilometer. Rond die tijd zal de komeet aan de westelijke horizon zichtbaar worden vlak nadat ze haar maximale helderheid bereikt, zegt de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS).
Pan-STARRS zal aanvankelijk zeer laag in de avondschemering staan, wat de visuele zichtbaarheid niet ten goede komt. Hoewel de komeet in de weken daarna een noordelijke koers volgt en dus steeds hoger boven de horizon klimt, daalt de schijnbare helderheid en blijft het ook langer klaar, waarschuwt de VVS.
De "staartster" doet er wellicht ongeveer 110.000 jaar over om een baan doorheen ons zonnestelsel te trekken. Ze zal dus maar één keer in ons mensenleven aan de nachthemel te zien zijn. Hemeltuurders verwachten in november veel van de komeet ISON.
Bron: HLN
Deze week met enig geluk ook in België nog net zichtbaar in de avondschemering: komeet 2011 L4 Pan-Starrs. Gisteren bereikte hij zijn grootste helderheid, vergelijkbaar met die van de maan. Woensdagavond beweegt de komeet rechtsonder de maansikkel, vlak boven de horizon. De Pan-Starrs is afkomstig uit de Oortwolk, een wolk van miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Deze wolk bevindt zich op een afstand van ongeveer 150 biljoen kilometer van de zon.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Telescoop
De komeet werd in juni 2011 ontdekt en werd vernoemd naar de telescoop waarmee de Pan-Starrs voor het eerst werd gespot: de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, die bovenop de Haleakala vulkaan in Hawaï staat.
Gisteren was de komeet het dichtst bij de zon en was Pan-Starrs het beste te zien. Aan het einde van deze maand zal de komeet niet meer met het blote oog te zien zijn.
25 kilometer breed
Astronomen schatten dat de komeet zo'n 25 kilometer breed is. Volgens Astroblogs is de komeet morgen en overmorgen mogelijk vanuit België te zien. NASA zegt dat liefhebbers na zonsondergang een kwartier de tijd hebben om de ruimtesteen aan de nachtelijke hemel te zien.
Een ding is zeker, dit is de enige keer dat u de kans heeft om deze komeet te zien. De Pan-Starrs draait namelijk in een elliptische baan om de zon en komt iedere honderd miljoen jaar in de buurt van de aarde.
Bron: HLN
Komeet Pan-Starrs is - met enig geluk - sinds maart met het blote oog aan de nachtelijke hemel te zien. Vanuit de ruimte is de komeet echter nog beter te zien, en wel samen met Mercurius en de Aarde, blijkt uit beelden van NASA.
Het ruimtespektakel werd tussen 9 en 12 maart vastgelegd, terwijl een van de twee Stereo-ruimtesondes de zon aan het observeren was. De stilstaande planeet aan de rechterkant is de Aarde, de bewegende planeet aan de linkerlijn is Mercurius. Het zwarte bewegende materiaal aan de linkerkant is de zonnewind die van de zon af komt stromen. De zon is net buiten het zicht aan de linkerkant.
In de video is de staart van de komeet goed te zien. Wetenschappers zeggen dat deze er heel ingewikkeld uit ziet. Zij gaan nu de beelden van Stereo verder onderzoeken om erachter te komen wat er precies gebeurt in de staart van Pan-Starrs.
3D-zon
De ruimtemissie Stereo (Solar TErrestrial RElations Observatory) bestaat uit twee vrijwel identieke sondes die in 2006 werden gelanceerd. De sonde draait nu in een baan om de zon en neemt foto's om de zon uiteindelijk driedimensionaal te kunnen weergeven.
De komeet draait in een elliptische baan om de zon en komt iedere honderd miljoen jaar in de buurt van de aarde. De reis langs onze planeet heeft inmiddels al mooie beelden gebracht.
Pan-Starrs is waarschijnlijk nog tot het einde van maart te zien. De komeet werd in 2011 ontdekt en is vernoemd naar de Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System in Hawaï.
Bron: AD