Een paar jaar geleden zag Nederland zichzelf nog als gidsland bij het redden van het klimaat, maar inmiddels staan we bekend als 'vieze man van Europa' door de bouw van vervuilende kolencentrales, terwijl splinternieuwe, schone gascentrales ongebruikt staan weg te roesten.
Emissierechten
Deskundigen noemen het klimaatbeleid, gebaseerd op het verhandelen van 'emissie-rechten', een totale mislukking. De prijs die betaald moet worden om bijvoorbeeld een ton CO2 in de atmosfeer te brengen, is zo lachwekkend laag dat bedrijven geen enkele prikkel krijgen om zich klimaatvriendelijk te gedragen. Politici, bedrijven en wetenschappers zijn het daarover eens.
Het Europese emissierechtensysteem trad in 2008 in werking. Door dat systeem hebben energie- en industriebedrijven emissierechten nodig om CO2 uit te mogen stoten. Maar er zijn veel te veel rechten op de markt waardoor de prijs van CO2 lager is dan verwacht. En dus is het voor bedrijven goedkoop om CO2 uit te stoten.
CO2-belasting
Eneco ondervindt dat probleem aan den lijve. Hun nieuwe, relatief schone, gascentrale Enecogen, staat voor een groot deel stil, terwijl kolencentrales van andere energieleveranciers voluit draaien. Daar worden er in Nederland zelfs drie van bijgebouwd. Hoogleraren Jan Rotmans en Catrinus Jepma pleiten in Nieuwsuur voor een CO2-belasting. Het emissiesysteem heeft volgens hen nooit goed gefunctioneerd en gaat dat ook nooit doen. Het klimaat is daarvan de dupe.
Mondiaal probleem
Nederlands grootste uitstoter van CO2, staalproducent Tata Steel uit IJmuiden, ziet de problemen ook, maar is geen voorstander van CO2-belasting of van strengere maatregelen van de Europese Unie. Ze vrezen dat hun concurrentiepositie wordt aangetast door hogere kosten voor de uitstoot.
Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel zegt in Nieuwsuur: "De CO2-uitstoot is een mondiaal probleem. Als onze concurrentiepositie wordt aangetast, verplaatst de staalproductie zich naar het buitenland. En dan wordt daar CO2 uitgestoten, terwijl wij in IJmuiden, CO2 zuiniger produceren dan in het buitenland." Tata Steel pleit voor mondiale afspraken per bedrijfstak.
Bron: Nieuwsuur | Gewijzigd: 6 maart 2013, 17:25 uur, door Sanwa