Meteorologen houden een weersysteem ten noorden van Noord Queensland in de gaten. Het systeem heeft de potentie om tegen het einde van de week uit te groeien tot een cycloon. Volgens het BoM heeft het systeem 50% kans om uit te groeien tot cycloon Sandra. Het lagedruksysteeem bevindt zich nu op zo'n 300 km uit de kust. Echter zal het systeem niet aan land komen. Door de krachtiger geworden moessonwind is het systeem verder van de kust af geduwd. Het is momenteel nog moeilijk te voorspellen wat dit systeem gaat doen. De moessonwind kan de komende dagen krachtiger worden, waardoor er noordwestelijke winden aan de noordzijde van het laag, het systeem verder de zee op sturen. Echter komen vanaf de zuidkant van het systeem ook zuidoostelijke winden.
De huidige onweersactiviteit in het noorden van Queensland behoort bij de moesson trog, die zich uitstrekt over het tropische deel van Queensland. Langs de kust tussen Carns en Mackay vinden door deze buien overstromingen plaats. De grote wolkenmassa ten noordoosten van Australië is het eerder genoemde lagedrukgebied.
© onweer-online
Bron: BoM, news.com
De meteorologen van weatherwatch blijven een ontwikkelend lagedrukgebied in de Koraalzee ten noordwesten van Nieuw Zeeland in de gaten houden. Het gebied kan uitgroeien tot een tropische cycloon. Volgens weeranalist Philip Duncan zijn de tropen een paar dagen geleden "tot leven gekomen". De lange termijn modellen laten in de komende weken veel activiteit zien te noorden van Nieuw Zeeland. Het is niet zeker of de tropische systemen Nieuw Zeeland zullen bereiken. "Volgende week maandag kunnen er vier actieve tropische lagedrukgebieden ten noorden van Nieuw Zeeland liggen. Eén hiervan zal uitgegroeid zijn tot een tropische cycloon. Ondanks deze opbouwende druk, die regen met zich mee brengt, blijven de hogedrukgebieden boven Nieuw Zeeland krachtig genoeg om deze regenbrengers op een afstandje te houden," zegt Duncan. "Naarmate de tijd vordert in de maand maart trekken de hogedrukgebieden verder naar het zuiden. De kans op regen neemt hiermee toe."
Als het gaat over de cycloon, zijn de lange termijn modellen het niet met elkaar eens. De meest betrouwbare cycloon gegevens, die beschikbaar zijn, suggeren, dat een cycloon langs de kust van Queensland en zelfs langs die van New South Wales zal gaan. De runs van gistermiddag laten zien, dat de dan ex-cycloon Nieuw Zeeland binnen 10 dagen kan gaan bereiken. Maar op de runs van hedenmorgen is dit scenario al weer verdwenen. "De modellen pingpongen de laatste tijd veel als ze de grote regenbrengers in kaart willen brengen tussen de grote hogedrukgebieden. Het is een ruw weerpatroon waar we nu inzitten. In ieder scenario is het een strijd om de winst.. het hoog of het laag. Tot nu toe hebben de hogedrukgebieden dit jaar de strijd steeds gewonnen. De wet van de gemiddelden zegt, dat dit niet altijd door kan gaan," vervolgt Duncan.
Op korte termijn blijft het erg droog in Nieuw Zeeland. De mogelijke regen voor komende week lijkt nu letterlijk in zee te vallen. Maar de koppige hogedrukgebieden beginnen barstjes te vertonen en de regenbuien kruipen in de komende weken steeds dichterbij. De kans, dat de cycloon Nieuw Zeeland gaat bereiken is laag tot gemiddeld - zo'n 30% - en datzelfde geldt voor de kans op de zo broodnodige regen.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Tropische cycloon 19 bevindt zich op 1222 km ten noordwesten van Noumea (New Caledonië). Het systeem trekt met een snelheid van 20 km/h richting het oost-noordoosten. Satellietbeelden laten zien, dat de convectieve banden zich hebben uitgebreid, verdiepd en strakker rond het slecht gedefinieerde circulatiecentrum op laag niveau (LLCC) zijn gedrapeerd. Het hoofd convectieve gebied ligt iets ten westen van het LLCC. Het systeem trekt langs de zuidelijke periferie van een rug. Door een opbouw van een subtropische rug ten oosten van de cycloon gaat het systeem zich meer naar het zuid-oosten verplaatsen. De verschillende weermodellen zijn het zeer oneens over het verdere verloop van deze cycloon. We houden het in de gaten.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Er wordt in meteorologische kringen al dagen over gespeculeerd en uiteindelijk is het tropische lagedrukgebied in de Coral Sea uitgegroeid tot Sandra, een officiële cycloon. Het categorie 1 systeem bevindt zich op ongeveer 1.000 km ten noord-oosten van Mackay. Sandra trekt richting het noord-oosten met een snelheid van 13 km/h. Er wordt verwacht, dat in de komende 24 uur het systeem zal versterken en naar het zuiden gaat draaien. Sandra zal tot zeker het midden van volgende week buitengaats blijven.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Ondanks het feit, dat Sandra in kracht toeneemt, zullen de inwoners van Queensland niet veel te maken krijgen met deze cycloon. Sandra ligt op 1250 km ten oost-noordoosten van Townsville en trekt naar het zuidoosten. In de afgelopen nacht is Sandra uitgegroeid in een categorie 2 cycloon en zal nog verder uitgroeien tot mogelijk een categorie 4 cycloon op maandag. Volgens het Weather Bureau is de zee nabij het midden van de cycloon 12-14m hoog. De scheepvaart dient hier rekening mee te houden.
© onweer-online
Bron: News.com
Tropische cycloon Sandra is vanaag (dinsdag) aanzienlijk in kracht afgenomen. De inwoners van New Caladonië kunnen weer een beetje ademhalen. De dreiging op zwaar noodweer is iets afgenomen. Op hetzelfde moment rollen hoge golven de stranden van de oostkust van Australië op. De buitenste banden van de cycloon gaan gepaard met een ruwe zee en gevaarlijke getijdestromingen. Dit kan nog enkele dagen aanhouden.
Sandra trekt over open zee richting het zuiden over de open zee ten westen van Nieuw Caladonië. Door de overgan van de warme Coral Sea naar de koelere Tasmaanse zee zal het systeem nog verder in kracht afnemen. De windsnelheden waren nog maar nipt van cycloonkracht. De regenval door Sandra op Nieuw Caladonië is niet zo ernstig als eerst gevreesd werd.
© onweer-online
Bron: Accuweather