Mensen met hooikoorts kunnen voortaan op hun iPhone of tabletcomputer zien wanneer ze last zullen krijgen van hun allergie. Er is een nieuwe applicatie die vijf dagen op voorhand voorspelt hoeveel pollen er in de lucht zullen zitten. Patiënten weten dan wanneer ze moeten starten met hun medicatie, want die begint pas te werken na enkele dagen. Eén op de drie Belgen heeft hooikoorts.
Bron: HLN
De winter had een lange adem, maar na dit weekend wordt het vrij koude weer verdreven. De eerste dagen komt er nog vrij veel bewolking voor en ligt de temperatuur rond of onder normale waarden voor begin maart. Dat wil zeggen 5-8 graden overdag en in de nachten temperaturen rond het vriespunt.
Na het weekend draait de wind naar zuidelijke richtingen en komt de aanvoer van zachte lucht op gang. Vanaf dinsdag is er kans op temperaturen in de dubbele cijfers, in de Ardennen blijven de temperaturen mogelijk nog wat achter. 's Nachts komt het ook volgende week soms nog tot vorst.
De warme lucht zal ervoor zorgen dat de Els en Hazelaar volop in bloei komen te staan. De pollen van de Els en Hazelaar kunnen dan ook steeds meer hooikoortsklachten gaan veroorzaken. Daarnaast bereiden ook andere bomen zich voor op de bloei. Het temperende effect van de nachtvorst weegt niet op tegen het stimulerende effect van de warmte en zonnestraling overdag. Tot en met volgende week woensdag wordt geen neerslag van betekenis verwacht, daarna kan neerslag de overlast soms verlichten. Op de langere termijn wordt het mogelijk ook weer wat minder zacht.
Bron: Hooikoorts.com | Gewijzigd: 3 maart 2013, 11:28 uur, door Sanwa
Hooikoorts kan erg vervelend zijn. Daarom een aantal nuttige tips om het aantal hooikoortsaanvallen te verminderen en te voorkomen!
Welke pollen?
Houd het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting in de gaten. Bij zonnig, droog weer staan meer planten en bomen in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Tijdens een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af: de lucht wordt als het ware schoongespoeld!
Zonnebril
Een zonnebril beschermt je ogen tegen het binnendringen van pollen. Draag het liefst een zonnebril die goed om de ogen heen sluit. Gebruik ook vaseline rond de ogen om nog beter beschermd te zijn tegen de directe prikkeling van pollen. Vermijdt dat pollen via je handen in de ogen terecht komen door ze regelmatig te wassen.
Slaapkamer
Probeer je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden door de volgende maatregelen te nemen;
- Was en borstel je haar regelmatig, vooral voor het slapengaan.
- Als je in aanraking bent geweest met pollen, doe dan je kleren gelijk in de was.
- Neem voor het slapen een douche.
- Probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door regelmatig te stofzuigen, ramen selectief te openen (waar geen wind op staat) en beddengoed regelmatig te wassen.
Ramen dicht
Het beste is om de ramen in het hooikoortsseizoen dicht te houden. Wil je toch wat frisse lucht in huis zet dan de ramen open waar geen wind op staat, of zet er antipollen horren voor. Doe dit voornamelijk ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, dan is de pollenconcentratie het laagst. Ook na een regenbui zijn veel pollen uit de lucht gespoeld. Let ook op in de auto, via open ramen en ventilatiesystemen kunnen pollen gemakkelijk binnenkomen.
Jeukende ogen
Een veelvoorkomende hooikoortsklacht is jeukende ogen. Probeer de jeuk niet tegen te gaan door te wrijven. Pollen aan je handen kunnen zo in je ogen terecht komen. Bovendien kan dit irritaties en ontstekingen veroorzaken. Leg een nat washandje op je ogen om de jeuk of irritatie tegen te gaan of gebruik oogdruppels.
Prikkelende stoffen
Probeer contact met stoffen zoals tabaksrook, verf en huisstof te vermijden. Ook chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten of bloemen kunnen de hooikoortsklachten verergeren.
De tuin
Probeer je tuininrichting af te stemmen op de pollen waar jij allergisch voor bent. Plant bijvoorbeeld geen berk als je weet dat je voor de pollen van deze boom allergisch bent. Wanneer je bekend bent met de pollen waarvoor je allergisch bent, probeer deze dan te vermijden.
Bron: Hooikoorts.com
Een deel van de hooikoortspatiënten heeft, ondanks de aanhoudende koude, al last van pollen in de lucht. Maar de eerste piek van het hooikoortsseizoen komt er pas in de tweede helft van april. Dat verwacht hooikoortsdeskundige Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
''Vanaf 14 april wordt het warmer. De natuur zal dan de achterstand in gaan halen, veel planten en bomen komen op hetzelfde moment tot bloei. Dat zal leiden tot veel geel stof op de auto's en natuurlijk ook tot veel hooikoortsklachten'', verwacht De Weger. Vooral pollen van de berk, een belangrijke hooikoortsverwekker, zullen tot irritatie leiden.
Vroeg
Het hooikoortsseizoen is dit jaar erg vroeg van start gegaan. ''De eerste elzenpollen zagen we al met kerst. Dat is vroeger dan normaal. Dat komt waarschijnlijk door de zachte winter'', denkt De Weger.
''Tijdens de eerste warme week in maart hebben ook veel mensen last gehad van elzenpollen.'' Door de aanhoudende koude bloeit de els dit jaar wat langer dan normaal, denkt De Weger. Mensen die allergisch zijn voor elzenpollen hebben waarschijnlijk dan ook langer last.
Grassen
Na de piek van de berkenpollen vanaf april volgen de grassen. Die bloeien vanaf mei de hele zomer lang. ''Maar gelukkig hebben niet alle hooikoortspatiënten een allergie voor alle verschillende pollen'', stelt De Weger. Duitse artsen waarschuwden deze week al voor een explosie van hooikoorts.
Bron: Nu.nl
Na weken van winterse ellende zouden de temperaturen na het weekend eindelijk wat de hoogte in gaan. Precies omdat de winter zo lang aansleepte vrezen sommigen dat planten massaal pollen zullen vrijgeven wat hooikoorts zou doen pieken. In "Vandaag" op Radio 1 sprak allergoloog Didier Ebo afwachtende taal. De lente gaat voor veel hooikoortspatiënten traditioneel gepaard met niesbuien en tranende ogen. Omdat de winter dit jaar zo lang aansleept, bleven die klachten tot nu toe uit. Volgende week worden echter wat warmere temperaturen voorspeld. Sommigen vrezen dat planten in een klap en massaal al hun pollen zullen vrijgeven met een "hooikoortsexplosie" tot gevolg. In "Vandaag" op Radio 1 sprak hoogleraar en allergoloog Didier Ebo vanavond afwachtende taal. "Het is moeilijk te voorspellen of hooikoorts volgende week zal pieken. Mogelijk valt het nog wel mee." Hij wees erop dat we dit jaar met een afwijkend hooikoortsseizoen te maken hebben. "Begin maart was er een eerste piek van boompollen dankzij het mooie weer toen. Daarna is alles weer wekenlang stilgevallen. Nu is er nauwelijks stuifmeel in de lucht."
Door dit abnormale verloopt vreesde hij dat veel hooikoortspatiënten zich hebben laten vangen. "Veel patiënten hebben hun medicatie inmiddels stopgezet. Als er volgende week een opstoot van boompollen komt, riskeren ze veel klachten te ondervinden." Ebo had daarom een gouden tip voor alle hooikoortslijders: "Begin nog voor het hooikoortsseizoen met het nemen van de nodige medicatie. Zet die pas stop wanneer het stuifmeel definitief verdwenen is."
"Allergie is de epidemie van de 21e eeuw"
Ebo noemde allergieën in het algemeen ook nog "de epidemie van de 21e eeuw". "Een kwart van de bevolking heeft een of andere allergie. Specifiek voor stuifmeelallergie speelt de vervuiling een grote rol." De allergoloog wees vooral op de nefaste invloed van CO2 en dieselvervuiling. "CO2 maakt planten groter, doet het aantal pollen toenemen en verandert ook hun samenstelling waardoor ze meer eiwitten bevatten die voor allergieën verantwoordelijk zijn. Dieselvervuiling doet pollen dan weer verschrompelen en maakt ze minder zuiver. Er komen gaatjes in de pollen waardoor de schadelijke eiwitten makkelijker hun weg naar buiten vinden."
Bron: De Redactie
Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts want de concentraties berkenstuifmeel in de lucht hebben de kritische drempel overschreden. "We hebben vanaf gisteren concentraties gemeten van 155 korrels per kubieke meter", vertelt Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Drie weken later dan normaal is het hooikoortsseizoen dus echt begonnen.
© thinkstock.
Kritische drempel
De gemeten waarde overschrijdt de kritische drempel waarbij negentig procent van de bevolking die allergisch is voor berkenstuifmeel symptomen kan vertonen. Hooikoortslijders krijgen daarom de raad om inspanningen in open lucht te vermijden en een bril te dragen om de ogen te beschermen.
Hooikoorts
Wie voor het eerst allergisch reageert op berkenstuifmeel, kan best zijn huisarts raadplegen. Naar schatting lijdt tot dertig procent van de bevolking aan hooikoorts.Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts want de concentraties berkenstuifmeel in de lucht hebben de kritische drempel overschreden.
"We hebben vanaf gisteren concentraties gemeten van 155 korrels per kubieke meter", vertelt Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Drie weken later dan normaal is het hooikoortsseizoen dus echt begonnen.
Kritische drempel
De gemeten waarde overschrijdt de kritische drempel waarbij negentig procent van de bevolking die allergisch is voor berkenstuifmeel symptomen kan vertonen. Hooikoortslijders krijgen daarom de raad om inspanningen in open lucht te vermijden en een bril te dragen om de ogen te beschermen.
Hooikoorts
Wie voor het eerst allergisch reageert op berkenstuifmeel, kan best zijn huisarts raadplegen. Naar schatting lijdt tot dertig procent van de bevolking aan hooikoorts.
Bron: HLN
Door het koude weer van de afgelopen tijd, is het groeiseizoen met enkele weken vertraagd. Foto: Gieny Westra, Midden-Delfland.
De natuur is door het langdurige koele weer, dat ook telkens weer terugkeert na een korte warme opleving, enkele weken achter in de ontwikkeling. Veel bomen en planten staan nog in knop maar zullen deze week in bloei komen te staan. Het wordt de komende dagen namelijk steeds warmer en de zon schijnt regelmatig. Hierdoor zullen veel pollen, ofwel stuifmeelkorrels, in de lucht terecht komen en zich met de wind verspreiden. Uiteraard wordt op deze manier bevruchting en vermeerdering van planten en bomen beoogd. Helaas blijken veel mensen allergische reacties te ontwikkelen bij het inademen of in contact komen met diverse pollensoorten. Voor deze hooikoortspatiënten heeft het mooie lenteweer ook een vervelende kant.
Een grote boosdoener van hooikoortsverschijnselen is de Berk die de komende dagen op steeds meer plaatsen in het land in bloei komt te staan.
Wat is hooikoorts
Zoals met allerlei soorten allergieën vertonen patiënten abnormale reacties bij contact met ogenschijnlijk onschuldige stoffen. Bij Hooikoorts reageren mensen op stuifmeel. Deze zogenaamde pollen kunnen totaal geen kwaad, maar toch treed het afweersysteem van hooikoortspatiënten direct in werking bij contact en zullen als gevolg daarvan o.a. gaan niezen en jeukende ogen krijgen. Hooikoorts heeft overigens niets met hooi of koorts te maken, de naam komt van de tijd waarin het voorkomt namelijk het hooiseizoen. De klachten komen voor in de bloeiperiode van bomen en grassen en zijn het hevigst op warme en winderige dagen.
Bijna een miljoen Nederlands zijn allergisch voor het stuifmeel van de Berk, de berkenpollen.
Actuele situatie
De bloei van bomen en de afgifte van boompollen neemt nu snel toe. Vooral de bloei van de Berk breidt zich deze week volgens www.pollennieuws.nl vanuit het zuiden van het land snel uit naar het noorden. Het aantal mensen dat last heeft van Berkenpollen is zo’n 900.000, dat is 6 % van de Nederlandse bevolking. De bloei van de Essen gaat ook vrij snel. Nauw verwant met de Es zijn de olijvenbomen die ook in de landen rond de Middellandse Zee tijdens de meivakantie voor sommige mensen hinderlijk kunnen zijn. Verder zijn er ook veel mensen allergisch voor grassen, die in de loop van de maand mei in bloei komen te staan. Het zou wel eens kunnen zijn dat dit jaar beide bloeiperioden geruisloos in elkaar overgaan en hooikoortspatiënten die voor zowel gras- als berkenpollen allergisch zijn geen rust is gegund.
Actuele pollenweerkaart van www.pollennieuws.nl
Ideaal weer voor het verspreiden van pollen via de lucht zijn droge warme en winderige dagen. Momenteel is het nog wat aan de frisse kant en is het vrij rustig, wel schijnt de zon geregeld en warmt het verder op. Vanavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en vannacht valt er een beetje lichte regen. Hierdoor zullen de aanwezige pollen uit de lucht worden gespoeld. Morgenochtend trekt de dikste bewolking naar het zuidoosten weg en wordt het droog. Vooral in het westen en noorden van het land laat de zon zich geregeld zien. Met temperaturen die in het binnenland oplopen naar 15 graden is het groeizaam weer. Vanaf woensdag wordt het nog een paar graden warmer en is er op meer plaatsen zonneschijn en blijft het droog. Daarbij trekt de zuidwestenwind aan waardoor het stuifmeel zich gemakkelijk door de lucht kan verspreiden. De buien die vrijdag gaan vallen zijn meer dan welkom, ze maken niet alleen een einde aan de warmteopleving maar spoelen ook weer een groot deel van de pollen uit de lucht.
Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:36 uur, door Joyce.s
Mensen die allergisch zijn voor graspollen hebben dit jaar nog weinig te klagen gehad. Door de koude lente is en het wisselvallige weer is het aantal graspollen in de lucht zeer laag. Dat meldt de website natuurbericht.nl. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat het hooikoortsseizoen monitort, heeft tot nu toe 94 procent minder graspollen geteld dan normaal, meldt de website. Volgens het LUMC zorgt het koude voorjaar voor een opvallend late start van het graspollenseizoen. Het berkenpollenseizoen ging vorige maand ook al te laat van start.
Pollenseizoen barst in juni los
Volgens natuurbericht.nl lopen veel processen in de natuur door de weersomstandigheden twee weken achter op het gemiddelde. Naar verwachting barst het graspollenseizoen begin juni los. Hooikoortspatiënten kunnen via allergieradar.nl, die wordt beheerd door onder meer het LUMC, dagelijks aangeven in hoeverre zij klachten hebben. Onderzoekers gebruiken die informatie om een landelijk overzicht van hooikoortsklachten en een dagelijkse pollenverwachting te maken.
Bron: RTL
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid verwacht de komende dagen een piek van graspollen in de lucht. Dat is geen goed nieuws voor mensen die hooikoorts hebben. Heel wat studenten die anders buiten zouden studeren, kunnen dat daardoor niet. Bovendien kunnen die studenten zich minder goed concentreren, door de hooikoorts.
Bron: VTM
Nu het stuifmeel van de grassen in de lucht aanwezig is, is ook de hooikoorts terug. De stuifmeelkorrelconcentraties bereiken de zone van hoge intensiteit: 39 pollenkorrels per kubieke meter lucht, meldt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). ‘Deze hoeveelheid is voldoende om bij het merendeel van de voor hooikoorts gevoelige personen de gebruikelijke ongemakken op te wekken.’
‘In het begin van het seizoen zijn een paar stuifmeelkorrels van de grassen al genoeg om de eerste symptomen van hooikoorts uit te lokken’, zegt Monique Detandt, diensthoofd Mycologie en Aerobiologie van het WIV. ‘Negen op de tien mensen die gevoelig zijn voor dit type stuifmeel, vertonen allergische symptomen vanaf 50 pollenkorrels per kubieke meter lucht.’ Het stuifmeelseizoen van de grassen heeft dit jaar vertraging opgelopen, maar we kunnen er vanuit gaan dat het nog een tijdje zal aanhouden.
Tot september
‘De ervaring leert dat de bloeiperiode van de grassen lang duurt. Het spreidt zich over vijf maanden van april tot september’, aldus Detandt. ‘Dit komt door de grote verscheidenheid aan soorten en de opeenvolging van bloeiperioden. De kritieke periode voor hooikoortslijders is meestal tussen half mei en half juli, maar ze is dit jaar vertraagd door het frisse en natte weer.’
Praktische tips voor wie allergisch is:
- volg de aanbevelingen en de behandelingen die door de arts zijn voorgeschreven
- vermijd inspanningen en activiteiten in openlucht (sport, fysieke inspanningen)
- vermijd het maaien van gazons of blijf uit de buurt als men gazon maait
- droog de was niet buiten
- draag een bril om het contact van de allergenen met de ogen te vermijden
- was uw haar vooraleer naar bed te gaan
- gebruik papieren zakdoeken
- houd de vensters dicht wanneer u zich met de wagen verplaatst
- Via www.airallergy.be kan je dagelijks op de hoogte blijven van de pollen in de lucht.
Het fraaie zonnige, zelfs zomerse, weer maakt velen uitermate vrolijk. Toch is er een groot aantal mensen in Nederland die tijdens dit soort dagen liever binnen blijft zitten. De bloeiperiode, die dit jaar door het aanhoudende koude lenteweer enkele weken later op gang is gekomen, levert momenteel een grote hoeveelheid stuifmeel op in de lucht. Deze zogenaamde pollen kunnen bij sommige mensen een allergische reactie teweegbrengen.
Hooikoorts
Geschat wordt dat ongeveer twee miljoen mensen in Nederland in meer of mindere mate last hebben van hooikoorts. Pollen kunnen totaal geen kwaad, maar toch treed het afweersysteem van hooikoortspatiënten direct in werking bij contact. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde pollen zullen als gevolg daarvan o.a. gaan niezen en jeukende ogen krijgen. Momenteel bloeien de grassen volop, waarvoor een groot deel van de hooikoortspatiënten zeer gevoelig is. Twee Nijmeegse biologen; Maurice Martens en Herman van Wissen van pollennieuws.nl, houden de bloei van bomen en planten nauwgezet in de gaten. Met deze informatie kunnen hooikoortspatiënten hun eventuele medicatie en voorzorgsmaatregelen nemen.
Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort.
Grassen bloeien volop
De glanzende pluimen van Glanshaver, vroeger wel Frans raaigras genoemd, zijn overal in bermen, op dijkhellingen en in graslanden te zien. Hele velden van dit gras kun je aantreffen. Ook bloeiwijzen van de Grote vossenstaart zijn volop te zien in dezelfde biotopen, maar inmiddels zijn al wat exemplaren uitgebloeid. De pluimvormige bloeiwijzen van Kropaar, Zwenkgrassen, Dravik kun je ook overal waarnemen. In de stedelijke omgeving zie je Kruipertjes, Straatgras en Engels raaigras bloeien. In de duinen bloeit Helm en Zanddoddengras. Al deze grassen geven veel zeer sterk allergeen pollen af. Granen, die ook tot de grassenfamilie horen, komen ook in bloei. Zo is de bloei van Rogge al waargenomen.
Volop bloeiende grassen in het Renkums beekdal. Foto: Ton den Brabander.
Bomen en kruiden
Naaldbomen, en dan met name Dennen en Sparren, brengen heel veel weinig-allergeen pollen in de lucht die door het bezit van twee luchtzakken over grote afstanden door de lucht getransporteerd kunnen worden. De bloeiwijzen van Lindes en de Tamme kastanje ontwikkelen zich en ze zullen in de komende periode ook gaan bloeien. Allereerst in het zuiden van het land. Ook van weinig-allergeen pollen kunnen beperkte aantallen mensen, die er gevoelig voor zijn, flink last hebben. Naast grassen en bomen bloeien (on)kruiden: Grote brandnetels, Zuringen en Weegbree zijn soorten die in wegbermen, op dijkhellingen en taluds en in graslanden zijn te vinden. Pollen van deze kruiden is matig allergeen.
Actuele pollenmeldingen via Pollennieuws. + De Pollennieuws verwachting voor de komende dagen.
Hooikoortsweer
Tot halverwege volgende week wordt er nauwelijks regen verwacht. Tijdens zonnige en droge dagen worden veel pollen door de lucht getransporteerd, zeker als het er ook nog een beetje bij waait. Dit weekend levert dan ook een ernstige belasting op voor hooikoortspatiënten vanwege de grote hoeveelheid bloeiende grassen. Als er vanaf volgende week woensdag weer eens wat buien gaan vallen wordt de lucht weer deels ‘schoongespoeld’. Tot die tijd kun je als hooikoortspatiënt zelf voorzorgsmaatregelen nemen. Soms is het heel eenvoudig, als je allergisch bent voor grassen moet je dit weekend vooral niet gaan wandelen in de Ooijpolder maar bijvoorbeeld lekker het bos in gaan. Om je eigen hooikoortssituatie in beeld te krijgen kun je gebruik maken van App van Pollennieuws. Meer informatie vindt je op de site www.pollennieuws.nl .
De neerslagverwachting voor de Bilt voor de komende twee weken van Meteo Consult waaruit blijkt dat er pas vanaf volgende week woensdag weer kans is op regen.
Bron: Pollennieuws, Meteo Consult
Niezen, rode ogen, jeuk en een loopneus. Mensen hebben last van hun pollenallergie met dit weer. Nog niet eerder kreeg Allergieradar zoveel klachten als deze week. Het was een nieuw record.
Op dit moment hebben mensen vooral last van graspollen, weegbree en zuring: deze boosdoeners bloeien nu volop omdat het zo warm is. Dat meldt de website natuurbericht.nl. Ook voor vandaag ziet het er niet goed uit voor mensen die allergisch zijn voor graspollen. "De hooikoortsverwachting voor donderdag 20 juni: ongunstig", zo staat er op de website van de Allergieradar.
Tips
De klachten zijn erg belastend: niesbuien, tranende ogen, een loopneus, hoofdpijn, rode en jeukende plekken op de huid.
Allergieradar heeft een aantal tips voor mensen met hooikoorts:
* Naar het strand gaan; zeelucht bevat weinig pollen
* Een zonnebril dragen om je ogen te beschermen tegen stuifmeel
* Je was binnen in plaats van buiten drogen, zodat de pollen niet op je kleding komen
* Voor het slapengaan een warme douche nemen, zodat je haren en huid 'pollenvrij' zijn
* Je buiten je slaapkamer uitkleden, zodat de pollen buiten blijven
Bron: RTL
Onweersdagen: 0