Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 mei 2013, 22:48 uur | Bericht #395295
Koudste lente in decennia

Opmerkelijke ozonlaag in ijskoude lucht
 De meteorologische lente komt bij de tien koudste in honderd jaar. Met nog ruim een week te gaan is het niet ondenkbaar dat het zelfs de koudste lente wordt sinds 1962, in ruim vijftig jaar dus. Vooral maart was uitzonderlijk koud. Vrijwel de hele maand en in een deel van april zat de wind voortdurend in de oosthoek, waarmee koude lucht uit Oost-Europa werd aangevoerd. De oostelijke stroming werd in stand gehouden door een zeer krachtig hogedrukgebied van Groenland naar Siberië en lagedruk boven Europa.


Top tien van de koudste lentes sinds 1901. De lente van 2013 krijgt een plaats bij deze koudste tien lentes (Bron: KNMI)

Door het vele koude weer dit jaar blijft ook de zeewatertemperatuur van de Noordzee achter bij het langjarig gemiddelde. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat koud voorjaarsweer in Nederland vaak hardnekkig is. Door de koude Noordzee wordt een koude voorjaarsmaand vaak gevolgd door nog een koude maand.

Het wisselvallige meiweer past in het beeld dat we deze lente vaker gezien hebben; een groot lagedrukgebied boven het Europese continent en hogedruk ten noord(oosten) van ons land. Door subtiele verschillen in de ligging van de weersystemen ten opzichte van eerder deze lente is het in Oost-Europa deze maand echter zeer warm voor de tijd van het jaar.


Door de bijzondere weersomstandigheden legde de ozonsonde op 23 mei een opmerkelijk traject af en landde de ballon uiteindelijk weer in naaste omgeving van het KNMI in De Bilt (Bron: KNMI)

Natte sneeuw
Op 23 mei beleefde de lente van 2013 een dieptepunt. Op veel plaatsen wordt de 10 graden niet of amper gehaald. De Bilt noteerde maximaal 10,4 graden. In de laatste decade van mei en de eerste helft van juni is de maximumtemperatuur in De Bilt vijf keer nog lager geweest: 9,0 graden (25 mei 1962), 9,2 graden (2 juni 1953) 9,7 graden (22 mei 1928), 9,9 graden (15 juni 1971), 10,1 graden (26 mei 1983).

In de nacht van 23 op 24 mei kwam het op enkele plaatsen tot vorst aan de grond. Normaal telt mei drie dagen met vorst aan de grond en ook midden in de zomer komt dat soms nog voor.

Bovendien vielen er verspreid over het land buien. Op 23 mei meldden de KNMI-weerstations Lelystad en Stavoren enkele vlokken natte sneeuw. Dat is heel uitzonderlijk zo laat in de lente. Voor De Bilt is 17 mei 1935 de laatste datum in het seizoen waarop nog sneeuw is waargenomen. Landelijk zijn er in ons land op 2 juni 1975 nog een paar meldingen geweest van natte sneeuw door weeramateurs.

Somber
Behalve koud was het name de afgelopen weken ook somber. De periode van 11 tot en met 20 mei (decade twee) was in De Bilt met slechts 22 uur zon zelfs de somberste tweede decade van mei sinds het begin van de metingen in 1901. Normaal schijnt de zon in dat tijdvak 69 uur.


Ozonsonde op 23 mei opgelaten in De Bilt met het verloop van de temperatuur met de hoogte (groene lijn) en van de hoeveelheid ozon (blauwe lijn). De paarse lijn is de grens van de troposfeer (tropopauze) aan, waarin het weer zich afspeelt (bron: KNMI).

Afwijkende ozonlaag
Het koude weer van de afgelopen dagen heeft geleid tot een opmerkelijke verdeling van de hoeveelheid ozon in de ozonlaag hoog in de atmosfeer. Het KNMI laat regelmatig ballonnen op om de hoeveelheid ozon en de temperatuurverdeling op grote hoogte te meten. De ozonsonde van 23 mei leverde verrassende informatie op. Gewoonlijk wordt rond 22 kilometer hoogte de grootste hoeveelheid ozon gemeten, maar die dag bevond de meeste ozon zich 6 tot 16 kilometer hoogte, veel lager dus dan normaal.

Ozondeskundige Marc Allaart van het KNMI brengt de oorzaak van deze bijzondere ozonverdeling in verband met zeer koude lucht op ongeveer zeven km hoogte. Hier werd een temperatuur van -42 graden gemeten. Op deze hoogte bevond zich ook de tropopauze, de scheiding tussen de troposfeer en de ozonlaag. Normaal is de tropopauze het koudste punt in de atmosfeer, maar op 23 mei was dat niet het geval. Hogerop in de ozonlaag is die dag een nog lagere temperatuur gemeten van -54 graden en was de hoeveelheid ozon normaal.

Bron: KNMI
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 mei 2013, 08:45 uur | Bericht #395303
Schoolfeesten en stoeten afgelast door slecht weer

Verschillende schoolfeesten, stoeten en andere evenementen vallen dit weekend letterlijk in het water. Ze worden afgelast wegens te koud en te nat. Intussen wrijven de verhuurders van tenten en verwarmingsinstallaties zich in de handen. ‘Wie zijn feest toch wil laten plaatsvinden, kan maar één ding doen: een tentzeil en warmte huren.’
De weergoden brengen dit weekend opnieuw weinig goeds. Maximum dertien graden en nu en dan een klets water. Dus hakten tal van scholen de afgelopen dagen de knoop door: het schoolfeest gaat niet door. ‘Zo goed als alles zou zich hier zondag buiten afspelen’, zegt Anne Loodts van basisschool Delta in Oud-Turnhout. ‘Er restte geen andere optie dan alles uit te stellen. Maar kom, op 2 juni doen we een nieuwe poging.’ Wat als het dan ook regent? ‘Het mag en zal niet regenen.’

Zieke kleuters
In Vollezele zijn ze iets minder optimistisch. ‘Hier geen schoolfeest dit jaar’, zegt directeur Gerry Depelseneer van De Notelaar. ‘Liever geen feest dan één in de kou en regen en met een hoop zieke kleuters als gevolg.’ Maar niet enkel de scholen zijn slachtoffer van de weergrillen. In Ronse gaat de stoet voor de Fiertelommegang niet uit. ‘Zondag zouden 350 figuranten de geschiedenis van de heilige Hermes uitbeelden in de straten’, zegt organisator Yves Lenoir. ‘We hebben alles afgebeld. Dat is 12.500 euro die wegspoelt in de riolen.’ Dezelfde miserie in Kortrijk. Daar zouden de sportclubs tijdens Sport@Kortrijk jongeren warm maken voor lichaamsbeweging. Het zal voor een volgende keer zijn. Toch vloekt niet iedereen bij dit weer. ‘Het zijn topdagen’, zegt Kris De Poortere, die met GEKR tenten verhuurt. ‘Iedereen wil nog een tentje dit weekend.’ ‘Of verwarming’, zegt Tom Dirckx van Cosmos Eventes in Overpelt. ‘Iedereen wil een terrasverwarmer. Het is dat of de boel annuleren. En zo’n beslissing neemt niemand graag.’

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 mei 2013, 17:18 uur | Bericht #395356
Vanaf vrijdag temperaturen richting de zomer

We hebben er lang op moeten wachten maar vanaf vrijdag is de kans op stabieler lenteweer heel groot volgens de meteorologen van weeronline.nl. Vanaf de laatste dag van de meteorologische lente komt Nederland meer onder invloed een hogedrukgebied te liggen. De weermodellen laten de buigheid en regen verdwijnen en er komt meer ruimte voor de zon. Een prima begin van de meteorologische zomer. Zeker in vergelijking met de lente. We noteren eind deze week een gemiddelde lentetemperatuur van 7,4 graden, normaal is dat 9,5 graden. Daarmee wordt het de koudste lente sinds 1962.

Dinsdag tot en met donderdag nog kans op buien
Morgen is het droog en vrij zonnig. In het oosten en zuidoosten is duidelijk meer bewolking aanwezig dan in het westen en noordwesten. Er waait een matige westenwind en het wordt een stuk warmer dan vandaag met maxima van 15 graden aan zee tot lokaal 19 graden in het binnenland. Dinsdag tot en met donderdag moeten we nog even door de zure appel heen bijten. Vanaf dinsdagmiddag is de kans op buien groot. Daarna krijgt een hogedrukgebied meer invloed. Dit betekent een afname van de buiigheid en een toename van het aandeel zon. De wind zit voorlopig in de noordwesthoek, waardoor het niet heel warm wordt. Maar met maxima rond of net onder 20 graden ziet het begin van juni er zeker niet slecht uit.

Bron: Blik op Nieuws
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 mei 2013, 17:19 uur | Bericht #395357
Powerboatracen voor de kust van Scheveningen afgelast

Het wereldkampioenschap powerboatracen voor de kust van Scheveningen is in het water gevallen. De organisatie heeft de race moeten aflassen vanwege de te hoge golven waardoor reddingsvaartuigen niet kunnen uitvaren. Zaterdag zonk een hulpverleningsboot bijna nadat deze was volgelopen met water. Maar ook de powerboats zelf zijn meer kwetsbaar door de hoge golven. Voor de organisatie komt de ruige zee als een verrassing. Het is de eerste keer dat in Nederland het wereldkampioenschap powerboatracen wordt gehouden. De Nederlandse badplaats vormt hierbij een uniek decor voor de Power Boats. Nergens ter wereld mogen de deelnemers zo dicht bij de kustlijn varen. Het evenement begon vrijdag en zou vandaag met de finale afsluiten.

Bron: Blik op Nieuws
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 mei 2013, 07:26 uur | Bericht #395369
Het koude voorjaar kan 146 euro kosten

Naast uw humeur gaan ook uw en mijn gasrekening bepaald worden door het gure voorjaar. Dat zou tot 146 euro extra kunnen kosten. De lage temperatuur van de eerste vijf maanden van dit jaar zou de gasfactuur gevoelig de hoogte indrijven. Dat blijkt uit cijfers van de energieleverancier Lampiris die De Standaard kon inkijken. Volgens Lampiris zou de klant van januari tot mei gemiddeld 655 euro moeten betalen voor gas. In dezelfde periode vorig jaar was dat 509 euro. Gemiddeld kost de koude dus 146 euro of 29% extra.

De temperatuur lag de voorbije maanden telkens onder het gemiddelde, maar vooral in mei was het gasverbruik erg hoog in vergelijking met vorig jaar. Volgens Lampiris lag dat in mei 88% hoger dan normaal en 43% hoger dan vorig jaar. Vooral in de tweede helft van mei lag het gasverbruik opvallend hoger omdat veel mensen hun verwarming laten branden. Voor de hele winter zou het meerverbruik van gas tussen de 8 tot 10% liggen, voor het voorjaar zou dat op 17% liggen. Toch wordt dat effect afgevlakt omdat de prijs wordt berekend op een periode van een jaar. In de twaalf vorige maanden zou het extra verbruik dan op 5% neerkomen. Hoe dan ook zal uw energiefactuur hoger uitvallen.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 27 mei 2013, 07:26 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 mei 2013, 17:39 uur | Bericht #395488
Eén van de warmere plekjes van Noordwest-Europa

Het aantal mooie meidagen is op één hand te tellen. Geen wonder ook dat mensen flink klagen over het tegenvallende weer. Maar gisteren en vandaag (respectievelijk maandag en dinsdag) waren de weerscondities prachtig met flink wat zon en hoge temperaturen. Daarmee zijn we zelfs één van de warmere plekken van Noordwest-Europa. Helaas is dat alleen niet voor lang. Met zo’n 11 tot 14 uur zon liepen de maxima gisteren in het zuidoosten van ons land op tot ruim 20 graden. Het Limburgse Arcen haalden met 20,8 graden de hoogste temperatuur. Ook het Duitse weerstation Geilenkirchen haalde die waarde. Daarmee waren dit één van de warmere plekken van Noordwest-Europa. Voor hogere maximumtemperaturen moeten we naar de zuidelijke helften van Duitsland en Frankrijk of naar Noorwegen, Zweden en Denemarken waar het op een aantal plaatsen iets warmer werd dan 21 graden.


Het zonnetje scheen gisteren maarliefst 11 tot 14 uur.


Gisteren werd het in het zuidoosten al 20 graden en vandaag wordt het naar verwachting nog iets warmer.

Nog iets warmer
Ook vandaag is het weer zonnig in Nederland. Op veel plaatsen schijnt de zon zo’n 12 tot 14 uur. Alleen in het zuiden drijft in de namiddag en avond meer bewolking binnen, waardoor het aantal uren zonneschijn daar blijft steken op 9 tot 11. Hierbij lopen de maxima veelal op tot 20 of 21 graden. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het kwik zelfs uitkomen op 22 graden. In België, Luxemburg en Frankrijk wordt het niet zo warm. Zelfs niet aan de Franse zuidkust. Bij onze oosterburen kan het wel 20 tot 22 graden worden. Daarmee moeten we net als Duitsland de eerste plek qua maximumtemperaturen in Europa weer afstaan aan de Scandinavische landen. In Noorwegen wordt het soms bijna 24 graden en in Finland kan het met 25 graden (of misschien nog iets meer) zelfs zomers warm worden.


En ook vandaag schijnt de zon volop. Foto: Gieny Westra.

En dan volgt de ommekeer
Door dit mooie weer ontvingen wij weer vele zomerfoto’s van mensen op het terras en bij de ijssalon. Maar helaas zijn de weerscondities hier na vandaag minder geschikt voor. Nederland wordt vanavond en vannacht vanaf twee kanten belaagd door storingen. Eentje trekt vanavond het zuiden van het land binnen en de andere volgt vannacht vanuit het noordoosten. Het gevolg is dat het zuiden van het land het aan het einde van de middag en vanavond al niet meer droog houdt. In de loop van de nacht komen steeds meer plekken in Nederland aan de beurt. De dag van morgen (woensdag) verloopt op veel plaatsen dan ook bewolkt en regenachtig. Alleen het noordwesten kan later achter de storingen komen te liggen, met wat zonneschijn tot gevolg. 


Toch zijn we niet het warmste plekje in Noordwest-Europa. Net als Duitsland moeten we die eerste plak afstaan aan de Noord-Europese landen.

Voorzichtige verbetering?
Gelukkig suggereren de computerberekeningen dat het in de dagen erna wel weer beter wordt. Op donderdag kan ook in het zuidoosten de zon af en toe tevoorschijn komen. Vrijdag trekken bewolking en regen vervolgens zuidoostwaarts weg en komt vanuit het noordwesten de zon tevoorschijn. Het is echter de vraag op de opklaringen het zuidoosten van het land voor zonsondergang bereiken. Toch lijkt die verbetering dan maar van korte duur. Omdat het water van de Noordzee momenteel nog erg koud is (zo’n 9 tot 12 graden) ontstaat hierboven makkelijk lage en tevens hardnekkige bewolking. Momenteel lijkt die bewolking zaterdag met een noordwestelijke stroming ons land binnen te trekken, waardoor wij opnieuw verstoken blijven van zonneschijn.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 29 mei 2013, 09:53 uur, door Sanwa
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 mei 2013, 09:54 uur | Bericht #395557
Koudste lente sinds 1962

Nederland heeft de koudste lente gehad sinds 1962. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 7,3 graden tegen 9,5 graden normaal gesproken. Sinds de start van de weermetingen verliepen vijf lentes kouder. Dat was in 1917, 1941, 1955, 1958 en 1962.

Er waren acht warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger. Dat horen er zo'n 14 te zijn. Zomerse dagen, met temperaturen boven de 25 graden, werden niet genoteerd tijdens de meteorologische lente (maart tot en met mei). Dat stelt weerbureau weeronline.nl woensdag.

De lente begon droog. In maart en april viel weinig regen. In mei was er wel de nodige neerslag. Totaal viel in die maand 140 millimeter regen. Normaal is dit ruim 170 millimeter in die drie maanden samen.

Volgens weeronline.nl is het nu al vijf maanden vrijwel onafgebroken te koud in Nederland. Zo'n lange reeks koude maanden is behoorlijk zeldzaam. Slechts tien keer eerder was het zo lang zo koud. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2013, 12:54 uur | Bericht #395569
Lente? Welke lente?

Aanstaande zaterdag begint de meteorologische zomer. Maar na de winter krijgen we toch eerst de lente, vragen sommigen zich af. Was deze lente echt zo triest? We zetten het op een rijtje.

Wolken, regen en koud
De afgelopen weken stond het weer in het teken van wolken, regen en kou. Na het fraaie weer van gisteren en eergisteren werd er vanochtend in de weerkamer van Weerplaza gekscherend gezegd: "De lente van 2013, het waren twee fantastische dagen." Maar was het in maart en april ook zo slecht als in mei? En was de totale lente echt zo belabberd? Lees het maar even na:
Maart overzicht: Winters met vaak sneeuw
April overzicht: Te koud, maar droog
Mei verschijnt binnen enkele dagen

Temperatuur
Eerst de gemiddelde temperaturen:
maart 2013: 2,5 graden, koudst sinds 1987 (2,3 graden)
april 2013: 8,1 graden, koudst sinds 1997 (7,8gr), maar in 2012 was het met 8,4 graden ook niet bijzonder warm
mei 2013: 11,4 of 11,5 graden, koudst sinds... 2010 (10,5gr) en 1996 (10,7gr)
lente 2013: 7,2 graden, koudst sinds 1962 (6,4 graden)

Kijken we naar de gemiddelde temperaturen in De Bilt sinds 1901 dan zien we dat die al tijden tussen 8 en 9 graden schommelen, met een enkele uitschieter naar boven of beneden. Sinds 1988 springt het gemiddelde ineens naar 9,5 tot 10 graden. De lente van 2013 is dus een zeer negatieve uitschieter en sinds de forse opwarming vanaf 1988 een opvallend koud seizoen. Met 7,2 graden eindigt de lente op de 6e plaats van koudste lentes sinds 1901.


Gemiddelde temperatuur lente in De Bilt sinds 1901

Zon en warmte?
De gemiddelde temperatuur zegt niet alles. Afwisselend weer hoort bij de Nederlandse lente. Hoeveel dagen beleefden we mooi weer, oftewel veel zon en temperaturen van 20 graden en hoger? Als dat aantal zeer laag is, is dat een betere indicatie of de lente beroerd was.

Aantal dagen met minimaal 20 graden:
  • maart 2013: 0 (wat normaal is)
  • april 2013: 4 (gemiddelde sinds 1901 is 2,4)
  • mei 2013: 4 (gemiddelde sinds 1901 is 9,4), laagste aantal sinds 1996
  • lente 2013: 8 (gemiddelde sinds 1901 is 11,9), laagste aantal sinds 2010
Aantal dagen met minimaal 25 graden:
  • maart 2013: 0 (wat normaal is)
  • april 2013: 0 (gemiddelde sinds 1901 is 0,2)
  • mei 2013: 0 (gemiddelde sinds 1901 is 2,6), laagste aantal sinds 2010
  • lente 2013: 0 (gemiddelde sinds 1901 is 2,8), laagste aantal sinds 2004

Aantal zomerse dagen per lente in De Bilt sinds 1901

Het moge duidelijk zijn. Het aantal dagen waarbij de temperatuur aan echt lenteweer deed denken was laag, maar records werden niet gebroken. Het was allemaal wat magertjes dit jaar, maar in het verleden is het vaak genoeg slechter geweest. De warmste dag in De Bilt was die van 7 mei met 23,2 graden. We moeten terug naar de lente van 1991 om een lagere waarde als warmste dag te vinden. De lente eindigt met 8 warme dagen op de 23e plek sinds 1901, wat betreft laagste aantal dagen met minimaal 20 graden. Wat betreft het laagste aantal zomerse dagen (minimaal 25 graden) eindigt de lente uiteraard op de 1e plek, maar die plek wordt gedeeld met 22 andere lentes. In één op de vijf lentes komt het dus voor dat het in De Bilt geen 25 graden wordt. Het aantal zonuren komt rond de 470 uur uit. Normaal sinds 1901 is 485 uur, dus wat dat betreft komen we over 90 dagen berekend nog niet eens zoveel te kort. Kijken we echter naar het gemiddelde sinds 2001 dan ligt dat rond 560 zonuren. Daarmee vergeleken kwamen we nu bijna 100 uur te kort, of we zijn de afgelopen tien jaar flink verwend. De neerslag is met ongeveer 150 mm niet bijzonder slecht. In de afgelopen vijf jaar kwamen we ook al drie keer rond deze waarde uit.

Conclusie
De lente van 2013 was beroerd als je hem vergelijkt met de lentes van de afgelopen 10-20 jaar. In de reeks vanaf 1901 is deze lente minder opvallend. De gemiddelde temperatuur scoort opvallend laag, maar kijken we naar het aantal dagen met mooi weer dan zijn er vele lentes geweest die beroerder waren. Kennelijk waren we, na al die mooie lentes van de afgelopen jaren, vergeten dat dit soort lentes in Nederland ook normaal zijn.

Bron: Weerplaza
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2013, 15:21 uur | Bericht #395579
Haring is nog niet lekker genoeg

Liefhebbers van haring moeten nog even geduld hebben. Het eerste vaatje Hollands Nieuwe wordt pas twee weken later geveild. De kwaliteit van de haring is nog niet goed genoeg. Op 19 juni zal de vis voor het eerst onder de hamer, zo maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend. Het slechte weer is de boosdoener. Er is te weinig zonlicht en daardoor groeide het plankton in de zee erg langzaam. Plankton staat op het menu van de haring, die door het gebrek aan voedsel ook een stuk minder vet is.



Start pas in juni
De vooruitzichten zijn nu wel positief en dus zal halverwege juni de haring wel lekker zijn. "Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen", aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Het uitstel heeft grote gevolgen, zo weet het Visbureau. "Diverse haringparty's zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen." Vlaggetjesdag in Scheveningen gaat gewoon door op 8 juni, omdat dat evenement te groot is om op een andere datum te plannen. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de opening van het haringseizoen wordt uitgesteld, eerder gebeurde dat in 2006.

Bron: RTL | Gewijzigd: 29 mei 2013, 15:32 uur, door Bronk
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2013, 15:24 uur | Bericht #395580
Voorjaar 2013 is de koudste lente sinds 1962

Het voorjaar is nog niet voorbij, maar nu is al duidelijk dat de lente van 2013 de boeken in gaat als één van de zes koudste lentes ooit. "Met een gemiddelde temperatuur van 7,2 graden in De Bilt staan we nu op een zevende plaats", zegt RTL-weervrouw Amara Onwuka. "Op basis van de huidige verwachting tot het einde van de maand mei zullen we nog een plekje stijgen en eindigen we waarschijnlijk op plaats zes", berekent Onwuka. De lente van 1962 blijft met gemiddelde temperatuur van 6,4 graden veruit de koudste, zegt de weervrouw.



Vrijdag kwik naar 21 graden
De meteorologische lente loopt van maart tot en met mei. Die maand duurt nog twee dagen. En juist op die laatste dag schiet het kwik nog een beetje omhoog. "Vrijdag wordt het warmer, aan de oostgrens kan het dan 21 graden worden", zegt Onwuka. Zo wordt de koude en natte lente wel redelijk mooi afgesloten.

Vandaag is het met gemiddeld 14 graden ook weer kouder dan normaal in deze tijd van het jaar. "Het zou nu eigenlijk wel 18 à 19 graden moeten zijn", weet Onwuka. Alleen de lentes in 1917, 1941, 1955, 1958 en 1962 waren kouder dan het voorjaar in 2013.

Bron: RTL
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2013, 18:33 uur | Bericht #395609
Haventriatlon schrapt het zwemmen door koud zeewater


© belga.

Na enkele weken in spanning afwachten, heeft de organisatie van de Zeebrugse Haventriatlon beslist om het zwemparcours van de sprinttriatlon te schrappen omdat het zeewater te koud is.

Door het slechte weer van de laatste maanden bedraagt de temperatuur van het zeewater in Zeebrugge nog maar 11,5 graden, terwijl er voor het organiseren van een triatlon 13 graden vereist is.

"Om de gezondheid en de veiligheid van de zwemmers niet in gevaar te brengen, heeft de organisatie na overleg met de scheidsrechters daarom besloten om het zwemparcours definitief te annuleren", meldde de organisatie.

Bron: HLN | Gewijzigd: 29 mei 2013, 18:35 uur, door Bronk
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 mei 2013, 08:35 uur | Bericht #395642
Stormloop op vitamine D door rotweer

In de apotheken piekt de vraag naar vitamine D-kuren. Het gebrek aan zonneschijn doet het vitamine D-peil in ons lichaam namelijk naar een recordlaagte zakken. ‘Vooral voor bejaarden en kinderen houdt dat gezondheidsrisico’s in’, zegt dermatoloog Thomas Maselis. 473 uur zonneschijn hebben we dit jaar al gehad. Normaal hadden dat er al 595 moeten geweest zijn. We tellen dus al ruim 120 uur zon te weinig door het aanhoudende snertweer, en dat heeft zijn impact op onze gezondheid. ‘Ik heb nog nooit zoveel mensen gezien met een te laag gehalte aan vitamine D’, zegt Rufij Baecke van het Vlaams Artsensyndicaat. ‘Ons lichaam maakt deze vitamine normaal gezien zelf aan als we in de zon komen. Eind april ligt dat gehalte op zijn laagste punt, maar door de lentezon vullen we dat de maanden daarna weer aan. Maar het is eind mei, de zon is niet te zien en het is tien graden buiten. Daardoor blijft iedereen binnen en hebben heel wat mensen een tekort. Vooral voor bejaarden is dat een probleem.’

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2013, 23:23 uur | Bericht #395703
Rotweer in België, 29 graden in... Lapland

Terwijl wij allemaal zeuren over het slechte weer, heeft Lapland, in het uiterste noorden van Europa, donderdag een warmterecord gebroken. De temperaturen stegen er tot 29 graden Celsius. Lapland strekt zich uit over het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ook vrijdag worden er hoge temperaturen, veel zon en géén regen verwacht.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 31 mei 2013, 07:02 uur, door Debbieke
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 mei 2013, 14:01 uur | Bericht #395730
Koudste lente in ruim veertig jaar
Half maart nog strenge vorst

De zeer koude lente van 2013 is te vergelijken met die van 1970. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 7,4 graden tegen 9,5 graden normaal. De drie lentemaanden, maart, april en mei waren alle te koud, maar het grootst was de afwijking in de maand maart, die bijna vier graden kouder was dan normaal (gemiddeld over 1981-2010).

Een snijdend koude oostenwind voerde op de meeste dagen van maart koude lucht aan, die uit koud en besneeuwd Rusland kwam.. Deze stroming ontstond door een hardnekkig hogedrukgebied dat de gebruikelijke westelijke stroming blokkeerde. Op 13 maart vroor het op veel plaatsen in ons land zelfs nog streng (minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 graden). Dit komt zo laat in het seizoen weinig voor. De laagste temperatuur van de lente werd die dag gemeten in het Limburgse Ell: -13,3 graden.

Pas rond het midden van april diende de lente zich aan. Op de 14e werd in De Bilt voor het eerst na de winter de grens van 20,0 graden bereikt (‘warme dag’). April eindigde echter zoals hij begonnen was, met koud weer.


Afwijking van de temperatuur tov het langjarig gemiddelde in mei 2013. In West-Europa lag de temperatuur beneden normaal, in Oost-Europa fors er boven. Zeer koud voor de tijd van het jaar was het in Groenland en delen van Canada (bron: KNMI/Climate Explorer)

Recordlate sneeuw
Juist tijdens de meivakantie beleefden we de enige, wat langere voorjaarsperiode met fraai en vrij warm weer. Op veel plaatsen in ons land werden tussen 6 en 8 mei drie warme dagen genoteerd met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Vanaf 11 mei lag de temperatuur ruim twee weken onder de normale waarde en was het soms zeer koud. Op 23 mei bereikte de maximumtemperatuur een dieptepunt. Het werd in De Bilt slechts 10,4 graden. De afgelopen dertig jaar is het zo laat in mei niet zo koud geweest. Bovendien werd die dag op enkele KNMI-weerstations natte sneeuw waargenomen. Dat is heel uitzonderlijk zo laat in de lente. Tot voor kort was 17 mei (1935) de laatste datum waarop op een KNMI-station nog sneeuw is waargenomen. Alle vijf maanden van 2013 zijn tot nu toe kouder verlopen dan normaal. In 2010 kwam voor het laatst ook een periode voor met vijf koude maanden op rij. Het koude karakter van de lente komt ook tot uiting in het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 graden). De lente van 2013 telde in De Bilt 28 vorstdagen tegen twaalf normaal. Elders in West-Europa was de lente ook koud. Mei was in Oost-Europa juist zeer warm voor de tijd van het jaar. Dit kwam door subtiele verschillen in de ligging van de weersystemen ten opzichte van eerder deze lente.

Zon liet het in mei afweten
De lente was gemiddeld over het land met circa 495 zonuren tegen 517 uren normaal aan de sombere kant. In het Waddengebied was de zon het meest te zien, lokaal ca. 605 uren. Op de Veluwe werden het minste aantal uren zon geregistreerd. Deelen kwam niet verder dan ca. 430 uren. In maart en april week het aantal uren zonneschijn niet veel af van de normale waarden. Mei is gemiddeld de zonnigste maand van het jaar, maar uitgerekend dit jaar liet de zon het in mei vaak afweten. Vooral rond het midden van de maand was het somber. De tweede decade (dag 11 tot en met 20) verliep in De Bilt sinds 1901 niet eerder zo somber. De zon scheen slechts 22 uren tegen 69 normaal. Met gemiddeld over het land ca. 130 mm neerslag tegen 172 mm normaal, was de lente ook droog. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door maart en april. Dit waren droge maanden met landelijk gemiddeld 33 mm en 24 mm neerslag tegen respectievelijk 68 en 44 mm normaal. Mei was juist vrij nat met 72 mm tegen 61 mm normaal. De regionale verschillen in hoeveelheid neerslag waren niet groot. De meeste neerslag viel in delen van Zuid- en Noord-Holland, waar vooral tijdens Pinksteren fikse buien vielen. Schiphol was het natste KNMI-station met ca. 171 mm. Het noordwestelijk kustgebied was het droogst met in De Kooy slechts 74 mm.

Bron: KNMI

Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 mei 2013, 20:13 uur | Bericht #395745
Vogels in de war door slecht weer


Ook dieren hebben last van het slechte weer. Er broeden momenteel de helft minder vogels dan normaal. En de jongen die er wel zijn, dreigen te sterven omdat ze niet voldoende voedsel vinden. Nog een reden te meer om te hopen dat het weer snel beter wordt.

Bron: HLN
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2013, 11:35 uur | Bericht #395831
Koudste lente sinds 1962, natste mei sinds 1984

Met een gemiddelde temperatuur van 7,7 graden is de voorbije lente de koudste sinds 1962, toen de lente maar 7,2 graden opleverde. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw. Afgelopen maand mei was bovendien de natste mei sinds 1984 en de koudste sinds 1996. Een gewone lente is 10,1 graden warm. Er viel 222,5 mm neerslag tussen 1 maart en 31 mei. Dat is iets meer dan de norm van 187,8 mm. Vooral de natste mei sinds 1984, met 132,5 mm neerslag, tekende daarvoor, want maart en april waren droger dan normaal. De zon scheen deze lente ongeveer 386 uur, een tekort van 78 uur. Toch komen we niet in de top 10 van extreem koude of sombere lentes.

Met 11,1 graden gemiddeld hebben we de koudste mei sinds 1996 achter de rug. Met 136 uur zon doen we het zelfs slechter dan de 167 uur van april en het is van 1996 geleden dat deze maand nog zo weinig zonneschijn bracht. Mei 2013 is de op vier na natste meimaand en de op zes na somberste sinds het begin van de metingen. De eerste vijf maanden van 2013 zijn steeds te koud geweest. Dat is van 1979 geleden, als we rekenen met de toen geldende maandgemiddelde temperaturen, die elke 30 jaar aangepast worden aan klimatologische evoluties. Het is dit jaar tot nu toe gemiddeld per maand 2,1 graden kouder dan normaal. Sinds januari hebben we ongeveer 114 uur zon te weinig.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2013, 14:46 uur | Bericht #395838
Aardbeien erg duur door slecht weer

U heeft het misschien ook al gemerkt in de winkel maar de aardbeien zijn dubbel zo duur in vergelijking met andere jaren. Dat komt omdat er dit jaar te weinig zijn door te veel regen en te weinig zon. De productie is in dertig jaar zelfs nooit zo laag geweest. Nu krijgen de telers een goede prijs voor hun aardbeien, maar ze vrezen wel dat die prijzen binnen een paar weken gaan kelderen omdat alle aardbeien dan samen rijp gaan zijn.




Bron: HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 juni 2013, 19:26 uur | Bericht #396306
Arbeiders werken in bouwverlof door uitzonderlijk weer

De Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw zitten ermee verveeld dat heel wat arbeiders zullen moeten doorwerken tijdens het bouwverlof. De opgelopen achterstand door de uitzonderlijk lange winter en daarop volgende, kletsnatte lente.

"De uitbouwsector is al sinds maart bezig aan een inhaalbeweging", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw aan De Morgen. "Door de aanhoudende vorst, sneeuw en regen konden heel wat bouwbedrijven niet verder werken en raakten tal van bouwprojecten achterop", klinkt het.
Bouwverlet

Concreet komt het er op neer dat sommige arbeiders negen uur per dag moeten werken om de achterstand te kunnen inhalen. Ook weekends moeten er regelmatig aan geloven. Maar zelfs die inspanningen zijn voor heel wat bedrijven niet voldoende. Secretaris-generaal van de Bouwunie Jean-Pierre Waeytens zegt dat ondernemingen met de handen in het haar zitten. Het bouwverlet schommelde de voorbije tien jaar gemiddeld rond de 27 dagen. Dit jaar zijn er dat maar liefst 43.

Bron: HBVL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 143 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 143, lezen 2 mensen het topic "Sinterklaasjournaal weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden