De komende dagen blijft het wisselvallig en te koud voor de tijd van het jaar. Pas na het weekend wordt beter weer verwacht. Vandaag blijft het heel bewolkt, met perioden van regen of motregen. Er staat een matige en aan zee een vrij krachtige noordwestenwind. De maxima bedragen 11 graden aan de kust, en tot 15 graden in de Kempen. Aan zee en in het westen van het land wordt het vanavond en vannacht droog, maar elders blijft het nog geruime tijd regenachtig. De minima hangen tussen de 4 en 9 graden.
Morgen droog
Morgen blijft het meestal droog, met veel wolken en enkele opklaringen. Uit het noordwesten waait een matige wind. Met maxima van 8 graden in de Ardennen en ongeveer 12 graden elders is het morgen wel kouder dan vandaag. In de nacht van woensdag op donderdag valt opnieuw regen.
Donderdag extreem koud
Donderdag koelt het nog verder af: met 9 graden wordt het extreem koud voor de tijd van het jaar. Normaal zou het 18 graden moet zijn. Het is ook zwaarbewolkt met regen of buien, eventueel met korrelhagel en onweer. Er is zelfs natte sneeuw mogelijk op de hoogste toppen van de Ardennen. Aan zee staat een gure noordwestenwind. Ook vrijdag en in het weekend blijft het heel bewolkt met regelmatig regen. De temperatuur hangt rond de 18 graden. Na het weekend wordt het zachter en minder wisselvallig.
Bron: HLN
De spits is vanochtend extra druk. Vooral in de Randstad en in het zuiden van het land heeft de automobilist last van files. Dat komt voor een belangrijk deel door de zware regenbuien die daar vallen. Rond 08:00 uur meldde de ANWB zo'n 280 kilometer file door het land. Op een gemiddelde dinsdag is dat 150 kilometer.
Op de A7 van Hoorn naar Zaandam stond 's ochtends vroeg een file van zo'n 17 kilometer na een ongeluk. Rond 05:30 uur vloog daar een auto uit de bocht. Een rijstrook werd afgesloten en dat zorgde voor veel vertraging.
Nieuwe Waalbrug
De opening van de nieuwe brug over de Waal in de A50 bij Nijmegen heeft volgens de verkeersdienst direct effect; daar stroomt het verkeer goed door. Een aantal aanrijdingen zorgde voor lange files, zoals op de A16 bij Dordrecht. Na een lang weekeinde, in dit geval na Pinksteren, is het doorgaans drukker op de weg dan anders. "Het is eigenlijk net een maandag", aldus een woordvoerder van de ANWB.
Bron: RTL
Meteorologen van Weeronline.nl meldendat we kunnen rekenen op een topvijfnotering in de categorie koudste lentes. Met een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden is het verschil met 6,4 graden in 1962 zeer klein te noemen. Een record voor de maand mei is onwaarschijnlijk, omdat de temperaturen vanaf nu iets op zullen lopen richting de tien graden.
Na 31 mei eindigt voor meteorologen de lente officieel al, terwijl het voor astronomen pas stopt op 21 juni. Desondanks blijft het fris, hoewel de temperaturen en het aantal zonuren respectievelijk acht graden en 50 zonuren onder het gemiddelde.
Men verwacht dat de zon nauwelijks nog te zien zal zijn, terwijl regen nog wel een aantal keren zijn opwachting zal maken. Waarschijnlijk zullen op het einde van de maand alleen de lentes in 1962, 1958 (6,8 graden), 1955 (6,9 graden Celsius) en misschien 1941 (7,0) kouder blijken.
Of de zomer deze slechte lente compenseert, is lastig te zeggen. Uit analyses van Weeronline blijkt dat er na een koude lente evenveel zomers kouder als warmer zijn uitgevallen. Het gezegde blijkt dus niet te kloppen, in ieder geval niet in Nederland.
Bron: Nieuws.nl
Noordenwind
De komende dagen waait de wind uit het noorden. Met het nog altijd koude zeewater voor de deur is dat in deze tijd van het jaar zeker geen warme hoek. Als de aangevoerde lucht dan ook nog eens afkomstig is vanaf de Noordpool, dan is het logisch dat de temperatuur zo’n 8 graden te laag zal uitkomen voor de tijd van het jaar. Vooral donderdag lijkt een behoorlijk koude dag te worden. Op diverse plaatsen komt volgens de huidige verwachting de maximumtemperatuur niet hoger dan 8 of 9 graden. Dat is voor de tijd van het jaar zeer uitzonderlijk en mogelijk schrijven we voor de zoveelste keer deze lente nieuwe koude records bij in de klimaatboeken.
De tram is met dit regenachtige en koude weer een prima vervoersmiddel. Je zit droog en het is aangenaam warm. Foto: Gieny Westra.
Een groot deel van Europa heeft te maken met bijzonder wisselvallig en zeer koud weer. Zo werd gisteren (maandag 20 mei) in Portugal nergens de 20 gradengrens overschreden en ook in Frankrijk was het ronduit koud. Alleen aan de Cote ‘d Azur kon, na een bijzonder natte zaterdag (lokaal viel tussen 50 en 80 mm regen!) het kwik even de 20 graden aantippen. In het zuiden van Spanje werd het nog zo’n 20 tot 22 graden, even warm als in delen van Schotland. Hier wist namelijk een portie warme lucht uit Scandinavië door te dringen. In Scandinavië was het overigens ook nog steeds behoorlijk warm. In het zuiden van Finland werd het 23 graden en door föhnwerking werd het in de omgeving van Bergen en Trondheim zelfs 24 tot 26 graden!
Sneeuw in de Ardennen en het Sauerland
Op een opwarming hoeven we in West-Europa voorlopig niet te rekenen. Zoals eerder aangegeven wordt het in de loop van de week alleen maar kouder en dat is ook in bijvoorbeeld Duitsland en België het geval. Op de toppen van het Sauerland, de Eifel en de Ardennen gaat mogelijk zelfs wat sneeuw vallen. Zeer bijzonder, maar het is weleens eerder voorgekomen.
Het is rustig op het strand en gezien de verwachting voor de komende dagen, zal het er nog wel even rustig blijven. Foto: Gerard Boukes.
Zowel in de Ardennen als in het Sauerland is het weleens voorgekomen dat er in mei, en zelfs begin juni, sneeuw is gevallen. De Ardense bodem lag op 14 mei 1902 nog bedekt met 11 cm sneeuw in de omgeving van La Rouche en Ardenne. Later in mei is er ook nog sneeuw waargenomen, en op 8 juni 1985 is er ook nog op de hoogste plateau’s sneeuw gevallen. Een serieus sneeuwdek leverde deze sneeuwval niet op.
In het Sauerland, rond Winterberg is sneeuw in mei niet direct uitzonderlijk. De afgelopen jaren lag er op de Kahler Asten (begin) mei nog af en toe sneeuw. Op 7 mei 2010 was dat het geval (2 cm), maar ook op 8 mei 1997 (eveneens 2 cm) en 10 mei 1996 (1 cm). Uitzonderlijk laat en behoorlijk dik was het sneeuwdek op 16 mei 1991. Tijdens de ochtendwaarneming lag er toen 10 cm sneeuw!
Weerkaart voor aanstaande donderdag. Een bel met koude lucht boven de Noordzee en de Benelux zorgt voor wisselvallig en zeer koud weer in onze omgeving. Op de hoogste toppen van de Ardennen en het Sauerland kan de neerslag een winterse vorm aannemen.
Oorzaak huidige kou
De oorzaak van het behoorlijk koude weer in het westen van Europa is een koudeput in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Zo is het later deze week op een hoogte van 5,5 km zo’n -35 graden en op 1500 meter hoogte worden temperaturen verwacht van -3 of -4 graden. De vorstgrens ligt dus op zo’n 1200 meter hoogte. Tijdens buien zakt deze vaak nog zo’n 200 of 300 meter en dus is het niet vreemd dat de toppen van het Sauerland (600-843 meter) en de Ardennen (tot 694 meter) wat winterse neerslag kunnen opvangen.
Niet alleen deze week, maar als we de lange termijn berekeningen mogen geloven, ook volgende week blijft een koudeput in de buurt van ons land liggen. De vorstgrens komt wel enkele honderden meters hoger te liggen waardoor sneeuwval in het middelgebergte niet meer mogelijk is. De temperatuur blijft onder de maat en bovendien is het ronduit wisselvallig met dagelijks (wat) regen en slechts af en toe een glimp van de zon.
Sneeuwval in mei. In Nederland zeer uitzonderlijk, in het middelgebergte komt het zo heel af en toe voor. Misschien dat het later deze week ook gaat gebeuren.
Slechte lente
Met nog ruim andere halve week te gaan, is nu al duidelijk dat de meimaand koud gaat verlopen en ook de gehele lente. De temperatuur over de maanden maart, april en mei zal uitkomen op ongeveer 7,3 graden. Geen record, maar wel de koudste lente in ruim 40 jaar!
Dat een heel seizoen zo koud verloopt en dat we tot 1970 terug in de tijd moeten om een lagere gemiddelde temperatuur tegen te komen, is zeer bijzonder. Dagrecords bijvoorbeeld passeren veelvuldig de revue, omdat die veel gemakkelijker te breken zijn. Dat een heel seizoen zo koud is dat we vele decennia terug in de tijd moeten om vergelijkbare temperaturen te vinden, is echter een zeldzaamheid. Zeker in het licht van de steeds maar warmer wordende lentes uit de recente geschiedenis met in april zelfs regelmatig al zomerse temperaturen.
Op 21 mei 1987 viel in het oosten van Belgie (Hoge Venen) nog sneeuw. Deze weerkaart laat de temperatuur op een hoogte van ongeveer 1500 meter zien. Tijdens deze situatie vroor het zo'n 3 graden, een waarde die later deze week ook wordt verwacht voor de Benelux en het westen van Duitsland.
Zwakke straalstroom
Het lijkt erop dat de straalstroom (een sterke wind op zo’n 10 km hoogte en veelal west-oost georiënteerd), minder sterk is en daarom makkelijker gaat slingeren (meanderen). Dit zelfde effect is ook zichtbaar bij een rivier. Als de afvoer groot is en het water snel stroomt, zal de waterstroom een behoorlijk rechte route afleggen. Neemt de afvoer af, dan zal de waterstroom een veel meer slingerende vorm aannemen. Op dit moment zien we dit ook terug in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Daarmee komen geblokkeerde situaties veel vaker voor. Hoge- en lagedrukgebieden blijven daardoor lange tijd op een zelfde plek liggen. De positie van de druksystemen is overigens bepalend voor het weertype. Zo zien we nu dat de warmte, die ons in het voorjaar van 2007, 2009, 2011 wel wist te bereiken, zich nu richt op het oostelijke deel van Europa.
Extreem late sneeuwval in de Ardennen werd waargenomen op 8 juni 1985. Met een noordwestenwind kwam zeer koude lucht, afkomstig vanaf de Noordpool naar West-Europa.
Veel onzekerheden
Waarom de straalstroom de afgelopen jaren minder sterk is, en daardoor soms fors begint te meanderen, is niet duidelijk. Een theorie is dat de enorme afsmelt van het noordpoolijs een oorzaak is. Omdat het vooral aan de randen van de Noordpool de laatste jaren een stuk warmer is geworden, nemen de temperatuurverschillen tussen pool en evenaar af en dat is nu net de motor achter de straalstroom.
Het is echter te kort door de bocht om dit direct aan elkaar te koppelen. Het kan ook op een toevalligheid berusten dat de straalstroom zo aan het meanderen is. Laten we niet vergeten, ook bijvoorbeeld honderd jaar geleden kon het in de lente behoorlijk koud zijn en toen was er veel meer ijs te vinden op de Noordpool dan nu. Hoe dan ook, de lente is behoorlijk van slag en daar komt de komende dagen nog geen verandering in.
Bron: Meteo Consult
Op de E313 richting Antwerpen stond vanmiddag een lange file nadat een vrachtwagen er vuur vatte vlakbij de aansluiting met de Antwerpse ring bij Wommelgem. De snelweg was er een tijd volledig dicht, maar intussen is de brand geblust. Door de hevige regenval is het ook elders rond Antwerpen al de hele middag filerijden geblazen.
De vrachtwagen kwam iets na 14 uur in de problemen toen zijn remmen plots blokkeerden. Eén van de banden van het voertuig ontplofte door de wrijving en vatte vervolgens vuur. Tijdens de bluswerken van de brandweer moest de E313 even volledig worden afgesloten.
Het wrak van de uitgebrande vrachtwagen staat op de rechterrijstrook. Het verkeer vanuit Hasselt richting Gent rijdt volgens het Vlaams Verkeerscentrum best om via Brussel.
Elders in Antwerpen ondervindt het verkeer erg veel hinder van de hevige regenval. Vanop de E17 stond om 16 uur richting Antwerpen een file vanaf Haasdonk, vanop de E19 vanuit Nederland al vanaf Brecht. Omdat er ter hoogte van het incident met de vrachtwagen een kijkfile staat, is er ook op de Antwerpse ring zelf sprake van ernstig vertraagd verkeer.
Bron: De Standaard
Door de hevige regenval van de voorbije uren is het op veel plaatsen erg druk op de weg. Vrachtwagens mogen niet inhalen en aan autobestuurders wordt gevraagd om extra uit te kijken en de rijstijl aan te passen. In Ranst is een ongeval gebeurd. De weg is intussen vrij, maar er staan lange files op de E34 en de E313. Ook op andere plaatsen is er hinder door ongevallen, onder meer op de E17 in Kruishoutem. Vannacht was er ook een ongeval op de E40 in Erpe Mere. "Door de regen en het opspattende water is het zicht beperkt. Bestuurders moeten extra uitkijken, hun snelheid aanpassen en afstand houden. Vrachtwagens mogen niet inhalen", zegt VRT-verkeersanker Bart Suy.
Bron: de Standaard
Door het slechte weer van dit voorjaar hebben veel bouwwerven hopeloze vertragingen opgelopen. Voor een aantal bedrijven dreigen zware boetes.
"In de regio Antwerpen telden we eind maart evenveel werkdagen als verletdagen: 39. Daarmee zitten we 17 dagen boven het gemiddelde van de laatste 20 jaar", zegt Joris De Fré van de Anwerpse bouwfederatie in Gazet van Antwerpen.
Tijdsgebrek
Met dreigende boetes in het vooruitzicht zijn veel bouwbedrijven bezig aan een race tegen de klok. Bij goed weer wordt er zo veel mogelijk volk opgetrommeld. En in de weekends en op feestdagen wordt op veel werven doorgewerkt. Ook het bouwverlof komt in gevaar. Door het uitstel wegens de koude en regen dreigen flinke boetes. Voor overheidsopdrachten kunnen die maximaal 5 procent bedragen. In de privésector worden soms monsterboetes bedongen.
Bron & Foto GVA | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:34 uur, door Joyce.s
Deze namiddag is sneeuw gevallen op de Baraque de Fraiture, met 651 meter het derde hoogste punt van ons land. In het Oost-Vlaamse Zottegem hagelde het dan weer. Het weerbericht had smeltende sneeuw op de Ardense hoogtes voorspeld. De sneeuw op de Baraque de Fraiture, op het grondgebied van de gemeente Vielsalm in de provincie Luxemburg, smolt meteen. De thermometer wijst er deze namiddag een schrale 3 graden aan, heel uitzonderlijk op een 23ste mei.
Mogelijk koudste 23 mei sinds start van waarnemingen.
Als het kwik - wat de maximumtemperatuur betreft - vandaag niet boven de 8,9 graden Celsius uitkomt, dan hebben we een dagrecord inzake maximumtemperatuur. Dat zegt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel. De koudste 23 mei sinds het begin van de waarnemingen, in 1833, in Ukkel was die van 1887, met 8,9 graden. Het wordt afwachten wat de waarnemingen vandaag in Ukkel uitwijzen. Om 20 uur vanavond kan de klimatologische dienst van het KMI op basis van de dagwaarnemingen bevestigen of het dagrecord van de maximumtemperatuur al dan niet gebroken wordt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 23 mei 2013, 15:59 uur, door Marga
Het is niet enkel bij ons meer herfst dan lente. In West-Europa zorgt frisse en vochtige oceaanlucht voor veel bewolking en perioden met regen of buien. Ook Centraal- en Oost-Europa rekenen af met wisselvallig weer, maar door de zuidelijke luchtstroom, zijn de temperaturen in Oost-Europa gevoelig zachter. Toch hebben we enkele plaatsen gevonden waar het momenteel wel een aangenaam weertje is.
1. Athene
In Zuid-Europa is het momenteel aangenaam vertoeven. In Athene trekt het kwik zelfs al richting 30 graden.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© afp
2. Madrid
In Madrid is het met 21 graden aangenaam terrasjesweer. Daar kunnen we in België (en Nederland red.) momenteel alleen maar van dromen...
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© afp.
3. Lissabon
Lissabon moet met temperaturen tot 24 graden en een heerlijk zonnetje niet onderdoen.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© photo news.
4. Istanboel
In Istanboel is het al eerder heet aan het worden, maar geef nu toe: liever 32 graden of het weer zoals in België?
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© thinkstock.
5. Dubai
Wie echt nood heeft aan de zon, kan maar beter richting Dubai vertrekken. Temperaturen tot 36 graden...
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© thinkstock.
6. Miami
The place to be voor zon, zee en strand blijft uiteraard Miami... Mooi weer gegarandeerd!
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© photo news.
7. Moskou
In Moskou is het ongewoon warm voor de tijd van het jaar. Daar hebben de inwoners al van temperaturen tot 30 graden kunnen genieten...
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© ap.
8. Kiev
In Oost-Europa is het beduidend warmer dan bij ons. Ook in Kiev lopen de temperaturen momenteel op.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© thinkstock.
9. Caïro
In Egypte is het al even mooi weer. In Caïro lopen de temperaturen zelfs al op tot 40 graden. Dat is natuurlijk wel het andere uiterste...
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© reuters.
10. Cancun
Uiteraard mag Mexico niet ontbreken in dit lijstje. In Cancun kan je genieten van een aangename 28 graden, al is een regenbui altijd mogelijk.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar© thinkstock.
Bron: HLN
Vandaag kan vrijwel zeker de boeken in als de koudste 23 mei ooit gemeten. Dat meldt RTL-weerman Peter Timofeeff. Het is tot nu toe in De Bilt niet warmer geweest dan 10,3 graden. Het oude record stond op 10,4 graden, in 1975. De laagste maximumtemperatuur is gemeten in Zuid-Limburg. Daar werd het lokaal niet warmer dan 8,4 graden. Gemiddeld ligt de temperatuur rond deze tijd op 18 graden. Pas na het weekeinde krijgt Nederland te maken met waarden die langzaam richting normaal gaan. Het KNMI liet eerder weten dat de meteorologische lente (maart, april, mei) in de top tien van koudste voorjaren zal terechtkomen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 6,9 graden. De ranglijst van koudste lentes wordt aangevoerd door die van 1962 (de nummer 1 met 6,5 graden gemiddeld) en 1958 (6,8 graden).
Bron:RTL | Gewijzigd: 23 mei 2013, 18:33 uur, door Marga
Landelijk is het record niet gehaald maar in een groot deel van Nederland was het sinds 1901 niet meer zo koud geweest. Weerplaza meldt het in Limburg en Noord-Brabant niet warmer werd dan 8 graden. In Friesland en Noord-Holland werd het 1 graden. Het warmst werd het in de Noordoostpolder met 11,7 graden.
Met 0,1 graad teveel werd het record van 23 mei 1975 niet verbroken. In 1975 was het 10,4 graden maar vandaag was het 10,5 graden. Het is zo koud door de poollucht die in Nederland is binnen gekomen. Er wordt verwacht dat het volgende week iets warmer wordt. Maar de temperaturen zijn toch nog lager dan normaal.
Bron: blikopnieuws
© belga.
De maximumtemperatuur in Ukkel bedroeg vandaag 9,3 graden Celsius. Het is dus niet de koudste 23 mei geworden sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Op 23 mei 1887 was het 8,9 graden. Dat meldt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel.
Als het kwik wat de maximumtemperatuur betreft niet boven de 8,9 graden Celsius uitkwam, dan zouden we een dagrecord inzake maximumtemperatuur hebben gehad. Wat dus niet gebeurde.
Bron: HLN
Landelijk is het record niet gehaald maar in een groot deel van Nederland was het sinds 1901 niet meer zo koud geweest. Weerplaza meldt het in Limburg en Noord-Brabant niet warmer werd dan 8 graden. In Friesland en Noord-Holland werd het 1 graden. Het warmst werd het in de Noordoostpolder met 11,7 graden. Met 0,1 graad teveel werd het record van 23 mei 1975 niet verbroken. In 1975 was het 10,4 graden maar vandaag was het 10,5 graden. Het is zo koud door de poollucht die in Nederland is binnen gekomen. Er wordt verwacht dat het volgende week iets warmer wordt. Maar de temperaturen zijn toch nog lager dan normaal.
Bron: BoN
In grote delen van Nederland heeft het afgelopen nacht gevroren. Het koudst werd het in Gelderland: daar daalde het kwik naar -2,8 graden. In Twente vroor het 2,4 graden aan de grond. Dat zegt RTL weervrouw Amara Onwuka.
Daarmee zijn opnieuw kouderecords gebroken. In 2004 vroor het op dezelfde datum in het Gelderse buurtschap Hupsel -0,2 en werd het in Twente -0,6 graden. Ook de komende nacht zal er nog vorst aan de grond voorkomen. De koud komt vanuit het noorden en zal de komende dagen aanhouden. Maandag wordt het weer iets beter, aldus Onwuka.
Het KNMI liet eerder weten dat de meteorologische lente in de top tien van koudste voorjaren zal terechtkomen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 6,9 graden. Normaal zou het in deze tijd van het jaar overdag zo'n 19 graden moeten worden.
Bron: RTL
Het wordt vanmiddag wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien, vooral over de westelijke helft van het land. Er waait een zwakke tot matige van zuidwest naar zuidoost krimpende wind, en de maxima bedragen 8 tot 12 graden.
Vanavond komen verspreid nog enkele buien voor, terwijl het 's nachts droog wordt met brede opklaringen, met minima net onder nul op de Hoge Venen tot 6 graden vlak aan zee. In de Kempen en de Ardennen is er zelfs vorst aan de grond.
Morgenochtend is het droog en vrij zonnig, later wordt het wisselend bewolkt met kans op een bui. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige noordwestenwind, met maxima van 10 tot 15 graden. In de nacht van zaterdag op zondag gaat het regenen vanuit het noorden.
Overmorgen is het 's ochtends nog grijs en regenachtig. Aan zee en in het westen van het land wordt het spoedig droog, maar in het oosten blijft het nog geruime tijd nat. De middagtemperatuur schommelt rond 12 graden. Maandag is er geregeld zon, blijft het een groot deel van de dag droog en wordt het zowat 17 graden. Van dinsdag tot en met donderdag is het wisselvallig met buien bij ongeveer 15 graden.
Bron: HLN
Het spoorverkeer tussen de stations Jemelle (provincie Namen) en Libramont (provincie Luxemburg) was vrijdagochtend tussen 05.00 uur en 08.15 uur zwaar verstoord vanwege een goederentrein die tot stilstand was gekomen door een bevroren bovenleiding.
De trein raakte geblokkeerd ter hoogte van Florival, op de lijn Namen-Aarlen, waardoor het spoorverkeer volledig onderbroken werd. Er werden pendelbussen ingezet tussen Jemelle en Libramont. Het spoor werd rond 08.15 uur vrijgemaakt en het treinverkeer kon opnieuw normaal verlopen. Er zijn nog lichte gevolgvertragingen mogelijk.
Bron: HLN
Patat wordt duurder. De aardappel wil door de kou maar niet groeien en is plots een schaars goed. In de handel kost de pieper nu zo'n twee keer zo veel als de fritesfabrikanten gewoonlijk betalen. De hoge aardappelprijs heeft gevolgen voor de prijs van het patatje in de cafetaria. 'De tijd dat de ondernemer de hogere inkoopprijzen niet doorberekende, is voorbij. Maar het is in deze tijd wel lastig om alle prijsverhogingen door te geven aan de gasten,' zegt Frans van Rooij, directeur van Profri, de branchevereniging van professionele frituurders.
© anp.
Van Rooij denkt dat de prijsverhogingen nog meevallen. 'Vooral bij de cafetaria's die bij een formule zijn aangesloten, liggen de inkoopprijzen voor het hele seizoen vast. De prijsverhogingen die de fritesfabrikanten aankondigen, zullen dus vooral bij de zelfstandige cafetariahouder neerslaan. Mogelijk dat ondernemers de prijs niet verhogen en de porties kleiner maken.'
Nieuwe oogst
De nieuwe oogst laat op zich wachten, terwijl de oude aardappelvoorraden hard slinken. 'Willen we patat blijven leveren, dan moeten we frites importeren uit Egypte en Polen of aardappelen importeren uit Zuid-Europese landen, maar we zijn niet de enigen die aan die voorraden trekken,' constateert Leon Boer van Farm Frites.
De aardappelverwerkers zijn gewend 15 cent neer te tellen voor 1 kilo aardappels. Momenteel gaat de prijs richting de 35 cent. Boer: 'We hebben wel veel vaste contracten met boeren voor de nieuwe oogst aardappelen, maar die kunnen nog niet leveren.' Zo hoort de Doré of Frieslander al op het bord te liggen, maar deze lenteaardappel zit nu nog onder de grond te wachten op betere tijden.
Zegsman Dick van den Aart van Aviko bezweert dat de patat leverbaar blijft. Hij maakt zich vooral zorgen over de kwaliteit van de patat. Wie de hogere fritesprijs voor z'n rekening gaat nemen, hangt volgens de bedrijven af van de contracten met de winkeliers.
Bron: AD
De invloed van een depressie gevuld met vrieskou, ook wel koudeput genoemd, heeft gisteren op sommige plekken in ons land 'meise' buien opleverd, een knipoog naar het begrip 'maartse buien'. Dat zijn buien met hagel en (smeltende) sneeuw. Want op sommige plekken viel er smeltende sneeuw en lokaal werd het zelfs even wit van de hagel, zoals in Marknesse. Vooral de sneeuwval is opmerkelijk te noemen, zo in de laatste fase van de bloeimaand.
Koudeput: kern van lagedrukgebied op rond 5,5 km hoogte donderdagavond 23 mei met boven Nederland én Belgie temperaturen op die hoogte van rond -34 graden.
Bij onze zuiderburen bleef de sneeuw in de Ardennen zelfs liggen. En dat is uniek, misschien wel recordwaardig, voor de laatste week van mei. De laatste datum in mei met sneeuw én (lokale) sneeuwdekvorming was volgens het KMI in Ukkel...14 mei 1902! Het sneeuwt dan overigens in een groot deel van België. Voor Ukkel is dit de meest laattijdige sneeuw van de eeuw, als het gaat om de lenteperiode. In de Ardennen blijft de sneeuw liggen en geeft aanleiding tot uitzonderlijke sneeuwdikten voor deze periode van het jaar: 4 cm in Hestreux (Baelen), 6 cm in Libramont, 11 cm in La Roche-en-Ardenne.
De sneeuw van nu smolt overigens vanochtend vrij snel weg. De komende dagen is er geen sneeuw meer in de Ardennen en Eifel te verwachten.
Bron: Meteo Consult
De stookolieleveranciers hebben het veel drukker dan gewoonlijk in de maand mei. Ze hebben nu al een vijfde méér bestellingen genoteerd dan vorig jaar. Veel mensen laten de verwarming aanstaan omdat het nog altijd zo koud is. Ze merken dan plots dat hun tank weer leeg is.
Bron: De Standaard
Vandaag was in Ukkel de koudste 24ste mei sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Dat meldt weerman David Dehenauw. Met 8,7 graden werd een nieuw laagterecord gevestigd voor de maximumtemperatuur van deze dag. Tot vandaag was het kouderecord 9,4 graden in 1839. De volgende dagen wordt het zachter en zullen geen dagrecords gevestigd worden.
Bron: HLN