Gisteren schreven we al uitvoerig over het uitzonderlijke koude weer van de afgelopen maartmaand. Diverse koude records zijn verbroken en ook april start alles behalve mild. Op de eerste aprildag werd aan de randen van het Schildmeer in Groningen nog geschaatst en dat er begin april in ons land op natuurijs is geschaatst is echt zeer uitzonderlijk en mogelijk zelfs nog nooit eerder voorgekomen. Toch is het al een aantal dagen duidelijk, het wordt geleidelijk zachter.
April begon in het Overijsselse Haaksbergen met een dun laagje sneeuw. Foto: Anja Trooster.
De kou vanaf de Noordpool kon zich de afgelopen weken over een groot deel van Europa uitspreiden onder regie van een krachtig hogedrukgebied boven Groenland en de Noordpool. Regelmatig was er ook een sterke uitloper richting het zuiden van Scandinavië. In sneltreinvaart kwam lucht afzakken uit de regio Spitsbergen en Nova Zembla. Omdat het allemaal zo snel ging, kon de luchtmassa nauwelijks opwarmen en dus kon het zo koud worden. Doordat de luchtdruk boven Noord-Europa lange tijd hoog was, kon geregeld een "verse" hoeveelheid poollucht zuidwaarts zakken.
Heldere lucht, afkomstige van de Noordpool zorgt voor een strak blauwe lucht en een paar kleine stapelwolkjes. Het doet denken aan een hete zomerdag, maar daar was op 2 april in Diever (Dr) absoluut geen sprake van. Foto: Marius Visser.
De komende dagen gaat de luchtdruk in Noord-Europa dalen en nemen lagedrukgebieden geleidelijk de plaats in van de hogedrukgebieden. Hierdoor verlaat de wind langzaam de koude noordoosthoek en gaat er een wat warmere zuidwestelijke wind waaien. De temperatuur zal dit weekend, maar vooral begin volgende week geleidelijk oplopen tot rond of zelfs iets boven normaal en de nachtelijke vorst zal na het weekend tot het verleden gaan behoren.
De EPS pluim van het ECMWF voor 15 dagen vooruit. Heel langzaam gaat de temperatuur omhoog, maar echt hoge temperaturen zien we pas op het einde van de verwachtingsperiode verschijnen. De betrouwbaarheid is dan niet echt heel groot. Bovendien zien we een grote spreiding wat de betrouwbaarheid ook niet ten goede komt.
Toch blijft echt lenteweer nog uit en dat komt door de aanwezigheid van lagedrukgebieden. Ze zorgen er weliswaar voor dat de wind uit een andere richting gaat waaien, ze nemen ook bewolking en wat regen met zich mee. Overigens blijft het in Zuid-Europa ook nog wisselvallig. Depressies weten Portugal, Spanje en het zuiden van Frankrijk nog zonder moeite te vinden. De problemen in Portugal en delen van Spanje door de hevige regen van de afgelopen tijd zijn dan ook nog niet voorbij.
Al met al krijgen we dus de komende dagen een overgang naar een wat zachter weertype en lijkt uiteindelijk de temperatuur in de nachten niet meer onder nul te dalen, een zonnig en zacht weertype blijft uit. Er volgt af en toe wat regen, iets dat de natuur na een behoorlijk droge periode wel kan gebruiken.
Bron: Meteo Consult
In Haspengouw blijven de dagjestoeristen voorlopig massaal weg. Normaal komen ze voor de bloesems, die in april volop zouden moeten bloeien. Maar door het koude weer is dat dit jaar niet het geval.
Bron: HLN
Bij tennisclubs met gravelbanen kan er voorlopig geen balletje worden geslagen. Oorzaak is de aanhoudende vorst. Bij tennisvereniging Roomburg in Leiden zouden dit weekeinde twintig teams de baan op gaan voor de eerste competitiewedstrijden van het seizoen, maar die zijn afgelast. ‘Normaal vriest het niet meer in april', zegt voorzitter Manfred Marang. ‘Het is voor het eerst in 23 jaar dat we dit meemaken.’
Gravel is gevoelig
Gravel dat wordt gebruikt op de tennisbaan is gemalen baksteen. Dit materiaal is zeer gevoelig voor vorst en regen. Als de kou uit het gravel ontdooit, wordt de baan nat en kan er niet op worden getennist. Uit een telefonische rondgang blijkt dat meerdere tennisbanen in Zuid-Holland met hetzelfde probleem kampen. Zo wordt er niet gespeeld bij Tennispark ’t Paviljoen, De Aeronauten, Mariahoeve (Den Haag), DTB, Delftse Hout, GPD (Delft) en De Merenwijk (Leiden).
Kunstgravel
Vertegenwoordigers van Leidse tennisclubs met gravelbanen zijn met elkaar in overleg over alternatieve ondergronden. Ze overwegen om een aantal gravelbanen op te offeren voor bijvoorbeeld kunstgravel. Zo kunnen de buitenseizoenen ietwat worden verlengd.
Bron: Omroep West | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:32 uur, door Joyce.s
Er is al veel geschreven over de kou van de laatste maand, kou die overigens nog steeds voortduurt. Nu het einde wel in zicht is, vanaf morgen wordt het heel geleidelijk toch wat minder koud, is er toch nog een fase van de afgelopen weken waar we even wat langer bij willen stilstaan. Namelijk de extreme kou van het weekend van 23 en 24 maart, gevolgd door de vorming van bizarre ijssculpturen aan de randen van veel grote wateroppervlakten in Nederland.
De koude lucht, afkomstig uit Nova Zembla, daalde op weg naar Nederland (zie onderkant plaatje) en warmde daardoor op. Tegelijkertijd werd de lucht steeds droger. Bron: NOAA.
Op 22 maart schreven we op deze site al dat Nederland in het weekend daarna door extreem koude lucht bezocht zou worden, uiteindelijk helemaal afkomstig uit het zeegebied in de buurt van Nova Zembla. Die dagen was er een sterk hogedrukgebied boven de Noordpool ontstaan, met een uitloper via de Noorse Zee naar het zuiden van Scandinavië. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied stroomde zeer koude, uit het Noordpoolgebied afkomstige lucht in een mooie boog via het noordwesten van Rusland, de Baltische staten, het noorden van Polen en Duitsland naar onze omgeving. Op zondagochtend 24 maart kwam de koudste lucht bij ons over.
Aan de randen van veel wateroppervlakten ontstonden vanaf het weekend van 23 en 24 maart de meest bizarre ijssculpteren. Hier de rand van het Lauwersmeer op 26 maart.
Lucht warmde op
Bij vertrek, in de omgeving van Nova Zembla, vroor het nog tussen 15 en 27 graden. Tijdens zijn transport naar Nederland warmde de lucht op, niet eens zozeer door de zon die overdag scheen (die door het hoge tempo waarin de lucht onze kant op kwam nauwelijks tijd had om de boel echt op te warmen), maar vooral omdat zich aan de flanken van het hogedrukgebied waaromheen de lucht onze kant op kwam sterke daalbewegingen afspeelden. Is het zo dat stijgende lucht afkoelt, dalende lucht warmt juist op. Er gebeuren dan twee dingen: de temperaturen van de luchtmassa op transport gaan omhoog en – omdat in de bevroren gebieden waar de lucht onderweg overheen kwam nauwelijks vocht beschikbaar was – de vochtigheid van de lucht gaat omlaag.
Op sommige plaatsen bereikten de ijssculpturen een hoogte van ongeveer anderhalve meter.
Dit laatste facet leggen we nog iets beter uit. Veel mensen weten dat de luchtvochtigheid in huis gedurende de winter sterk omlaag gaat. Feitelijk gebeurt er dit. Je haalt veel koudere lucht dan in het zomerhalfjaar naar binnen en die warm je met de centrale verwarming op. Vocht komt er niet of nauwelijks bij. Wel kan de warme lucht veel meer vocht bevatten dan de koude die we naar binnen halen. Omdat dit vocht er niet bij komt, gaat de luchtvochtigheid sterk omlaag. Tijdens vorstperiodes kan de luchtvochtigheid in huis zo tot beneden 20 procent dalen. De mens voelt zich het best bij een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent, dus is dit bepaald onaangenaam te noemen.
Deze groepsfoto laat zien hoe hoog het ijs was. Foto: Hielke de Jong.
Lucht werd erg droog
In de koude lucht die Nederland vanuit het Poolgebied naderde, gebeurde hetzelfde. Terwijl de lucht zelf, door de daalbewegingen onderweg, warmer werd, kwam er nauwelijks vocht bij en ging de luchtvochtigheid dus sterk omlaag. In Nederland was het proces van die dalende luchtvochtigheid op vrijdag 22 maart en zaterdag 23 maart al volop aan de gang. Terwijl het in het zuidwesten sneeuwde, met in Zeeland door de sterke oostelijke wind zelfs de vorming sneeuwduinen, werd de lucht in de rest van Nederland steeds droger. Ook hier waaide het hard en voelde het erg koud aan.
Hele velden met ijssculpturen waren het gevolg van de kou.
De droogte van de lucht had, behalve door de wind, ook zelf invloed op de gevoelstemperatuur. Het menselijk lichaam regelt zijn temperatuur onder meer door vocht op de huid te brengen. Vocht, dat in de lucht verdampt. Verdampen kost energie, die wordt onttrokken aan de lichaamstemperatuur. Je koelt af. De snelheid van dat afkoelen wordt versterkt als het hard waait. De lucht strijkt dan langs je lichaam en voert het verdampende vocht snel af. Er is dan veel ruimte voor volgend vocht om te verdampen. Het proces gaat sneller, evenals de bijbehorende afkoeling van het lichaam.
Terwijl wij de ijssculpturen bezochten, spatte het water door en groeide het ijs verder aan.
Een andere factor die kan bijdragen aan een snelle verdamping, is een lage luchtvochtigheid. Droge lucht kan veel sneller vocht opnemen dan vochtige lucht. Ook dit effect kennen we. Als het in de zomer warm is en het lichaam wil afkoelen door zweet op de huid te brengen, dan werkt dit prima als de lucht waarin we rondlopen droog is. Je koelt door te zweten dan prima af. Is de lucht vochtig, dan gaat het verdampen veel minder goed. Het zweet blijft dan op de huid achter, je wordt nat van het zweet en je koelt maar mondjesmaat af. Het voelt dan benauwd en klam aan buiten de deur.
Hele ijsbergen lagen in de kant.
De passage van de Arctische lucht
Gedurende het weekend van 23 en 24 maart werd de lucht extreem droog. Tegelijkertijd haalde de oostenwind twee dagen lang windsnelheden van tussen 6 en 8 Bft. Ideale voorwaarden dus om zelf heel snel af te koelen, zodra je eenmaal buiten de deur was. De gevoelstemperaturen waren die twee dagen dan ook bijzonder laag. De meest extreme fase in de passage van de Arctische lucht dat weekend deed zich voor in de ochtend van zondag 24 maart. Toen de koudste lucht overkwam vroor het op de meeste plaatsen tussen 3 en 6 graden, waaide er een krachtige tot stormachtige oostenwind en daalde de luchtvochtigheid in het midden van het land tot beneden 20 procent. Een extreme combinatie die in ons land vrijwel nooit voorkomt, zeker niet zo laat in het seizoen.
In het water kwam grondijs omhoog. Verder waren in dit hoekje zelfs ijsballen zichtbaar.
Mensen die die ochtend buiten waren, praten er nu vaak nog over. Een extremere vorm van koubeleving zo laat in het seizoen kon je op dat moment eigenlijk niet hebben. En dat wat het menselijk lichaam ondervond, gold ook voor het water. De sterke wind, gepaard aan de extreem lage luchtvochtigheid zorgde ervoor dat de toplaag van het water, waaruit als een gek vocht verdampte, heel snel afkoelde. Omdat het zo hard waaide, ontstonden aan de westkant van vrijwel alle wateroppervlakten de meeste bizarre ijsstructuren. Een klein vluchtje van een waterdruppel door de ijskoude lucht was voldoende om de temperatuur ervan onder nul te krijgen. De onderkoelde druppel vroor vervolgens vast op alles wat hij tegenkwam en liet daar steeds meer ijs achter.
Een stukje verderop was een groot deel van het Lauwersmeer dichtgevroren doordat schollen grondijs omhoog waren gekomen.
IJssculpturen
Het grappige was dat dit proces ook overdag doorging, zelfs bij luchttemperaturen boven het vriespunt. Omdat de lucht dagenlang erg droog bleef, verdampten de druppels zo snel dat het energieverlies dat ervan het gevolg was groot genoeg was om de watertemperatuur toch onder nul te trekken, voordat de druppel de steeds groter wordende ijssculpturen trof. Het regende foto’s bij Meteo Consult uit alle delen van het land. Op deze site hebt u er al een heel aantal kunnen zien.
Op deze foto is het plaatje nog completer.
Wijzelf hadden het geluk van maandag 25 tot en met woensdag 27 maart in Friesland en Groningen te zijn in de buurt van Buitenpost en het Lauwersmeer. De hele periode waaide er een oostenwind met meestal een windkracht 6, was de lucht erg droog en scheen de zon. In de nachten vroor het 2 tot 4 graden, overdag kwam het kwik tussen 1 en 3 graden boven het vriespunt uit. Opvallend was hoe koud het bleef in de wind. Lang stilstaan was er niet echt bij. En ook als je liep, had je muts, sjaal en handschoenen hard nodig. Anders hield je het niet vol. Opmerkelijk zo laat in maart.
Op 1 april schaatsten Johan Koelman en Klaas Sminia over de randen van het Schildmeer in Groningen. Een unicum.
Steeds meer ijs
Overal waar we kwamen, kwamen we ijs in het water tegen, zelfs aan de randen van de Waddenzee. En iedere dag werd het een beetje meer… Hier en daar in de sloten kon je zelfs op het ijs staan. De meest bijzondere aanblik bood de westzijde van het Lauwersmeer. In het riet hadden zich daar na dagenlange, harde en koude oostenwinden ijssculpturen gevormd die soms wel anderhalve meter hoog waren. We konden onze ogen niet geloven toen we er tussendoor liepen. Nog steeds groeiden ze omdat er voortdurend nieuw water tegenaan spatte. Het was een prachtig gezicht. Ook in het water vormde zich ijs, of kwamen schollen met grondijs omhoog die in het water bleven drijven. Een stukje verderop was een groot deel van het meer op deze manier zelfs dichtgevroren.
De ijsranden langs het Lauwersmeer vanochtend (5 april), op een foto van Jannes Wiersema.
Het meest bijzondere gebeurde natuurlijk afgelopen maandag toen 2 waaghalzen in Groningen nog over de randen van het deels bevroren Schildmeer schaatsten, op het natuurijs van 1 april! En de foto´s die Jannes Wiersema ons vanochtend toestuurde van het smeltende ijs aan de randen van het Lauwersmeer, op 5 april, deden hier natuurlijk nauwelijks voor onder. Zo komt langzaam een einde aan een bizarre periode die de meeste mensen waarschijnlijk best hadden willen missen, omdat het nu eenmaal lente is, maar die tegelijkertijd toch ook geschiedenis heeft geschreven
Bron: Meteo Consult.
Na een indrukwekkende vorstperiode in De Bilt, met 14 vorstdagen op een rij van 21 maart tot en met 3 april, lijkt nu eindelijk de lente echt zijn intrede te gaan doen. Ook overdag was het in deze periode veel te koud voor de tijd van het jaar, maar nu komen heel voorzichtig de eerste dubbele cijfers in beeld. Tegelijkertijd gaat er eindelijk ook weer eens wat regen vallen, afgewisseld met af en toe zonneschijn en dat is goed voor de natuur. De meeste bomen en planten zijn nu namelijk nog helemaal kaal; er is nauwelijks een fris groen blaadje te herkennen. Zij hebben zon en regen, maar vooral ook die hogere temperaturen nodig om tot ontwikkeling te komen.
De hygrometer van Jannes Wiersema uit Roodeschool geeft al aan dat de lucht nog steeds erg droog is. De natuur bevindt zich dan ook nog in een soort van winterslaap en heeft regen, zon en hogere temperaturen nodig om tot ontwikkeling te komen.
Ten opzichte van de afgelopen voorjaren ligt de natuur door deze koude periode zo’n 2 tot 3 weken achter en dat heeft natuurlijk alles te maken met de lage temperaturen en het gebrek aan zon en vooral regen. Het relatief koud weer heeft de ontwikkeling van bomen en planten getemperd. Vanaf morgen – zondag – wordt het in de zuidelijke helft van het land echter 10 graden en de dagen daarna komen steeds meer plaatsen in de dubbele cijfers terecht. Voor de meeste mensen minder leuk, maar voor de natuur een must; er gaat vanaf dinsdag eindelijk ook regen van betekenis vallen en dat zal de komende dagen een groeispurt in de natuur opleveren.
Pollen
Dat wil echter niet zeggen dat er volgende week ook veel pollen in de lucht komen, waar mensen die hooikoorts hebben, last van kunnen krijgen. Op dit moment bloeien alleen de Els en de Krulhazelaar. De pollen van deze twee soorten kunnen vooral morgen en maandag als de zon schijnt klachten veroorzaken. Vanaf dinsdag worden de pollen uit de lucht gewassen door de regen die op het menu staat.
De katwilg heeft her en der al wat opgezwollen katjes, want in de boom zelf is de sapstroom al wel op gang gekomen. Foto: Jannes Wiersema.
Andere bomen die vorig jaar rond deze rijd al volop bloeiden, zoals de Es en de Berk, zijn nog niet zover. Door de hogere temperaturen en de vochtaanvulling zullen deze bomen de komende week wel gaan ontwikkelen. Als het na het wisselvallige en zachtere weer in de komende week zonnig en droog gaat worden, kan een pollenexplosie van de Berk ( waar veel mensen gevoelig voor zijn) ontstaan. Overigens kunnen, voordat de Berk gaat bloeien, microscopisch kleine plantendeeltjes vrijkomen, die net zoals het stuifmeel van de Berk zelf, hooikoortsachtige klachten kunnen veroorzaken.
Op de Posbank bij Rheden in Gelderland is de graspeldoorn de enige plant die een beetje kleur aan het geheel geeft. Foto: Martin de Jongh.
Paddentrek
Eigenlijk duurde de vorstperiode van afgelopen tijd nog veel langer, want begin maart kwam het in De Bilt al tot vorst in de nachten, maar door een korte onderbreking rond 17 maart werd die periode ingekort. De temperatuur kwam toen in de nachten boven nul uit en overdag werd het toen ook een stuk minder koud. Op dat moment kwam ook meteen de paddentrek op gang. Door de opvolgende kou kwam er echter snel weer een einde aan en dat zal de komende dagen betekenen dat de paddentrek alsnog weer op gang gaat komen.
Trekvogels
Voor de trekvogels pakt dit jaar waarschijnlijk juist positief uit. Door de ‘vroege’ lentes van de afgelopen jaren ontstond er een mismatch met de komst van trekvogels, zij kwamen toen te laat voor het voedsel, maar de ‘lange’ winter van dit daar brengt daar als het goed is weer verandering in.
Bron: Meteo Consult,
Terwijl vorig jaar de ijskarren eind februari al vrolijk rondtoerden in de woonwijken, staan ze nu zelfs begin april nog op stal. En ook de ijssalons hebben zwaar te lijden onder het aanhoudende winterweer. Het is gewoon nog veel te koud voor veel ijsliefhebbers om een ijsje te eten. Voor de meeste ijsverkopers is de maand maart nog nooit zo slecht geweest als dit jaar.
Foto JoDW
“Ja het winterweer eist ook zijn tol bij de verkopers van ijs”, zegt Gerit Butts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. “Maar het is heel moeilijk om daar nu al een globaal verliescijfer op te plakken. Heel de horeca heeft overigens onder die aanhoudende koude te lijden. Terrassen blijven leeg, tenzij de uitbater verwarming heeft voorzien.”
“Horeca is altijd weergevoelig. Maar dit uiterst uitzonderlijke weer speelt sommigen nu toch wel behoorlijk parten. We kunnen alleen maar uitkijken naar beter weer. Naar de dag dat de thermometer buiten weer 15 graden geeft en dat zo een tijdje blijft volhouden,” aldus nog de woordvoerder.
Bron: hbvl
Bij veel meetstations is het zo laat in april nog nooit zo koud geweest als in de afgelopen nacht. Het koudst werd het in het westen van Noord-Brabant, daar daalde het kwik tot -6,2 graden, meldt Weerplaza.nl. Aan de grond vroor het bij vliegbasis Volkel zelfs 10,7 graden. Bij zeker vijftien meetpunten van het KNMI in Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg werd het kouderecord gebroken. De temperatuur wordt bij sommige stations sinds 1951 bijgehouden en bij sommige pas sinds eind jaren negentig. Weerplaza noemt de regionale verschillen opvallend. Zo heeft het op Schiphol door laaghangende bewolking niet gevroren. De komende nacht kan het ook vriezen, maar daarna is het voorlopig gedaan met de vorst.
Deze zondag worden Nederlanders er overigens aan herinnerd hoe een lentedag eruit hoort te zien. De wind die al weken koude lucht aanvoert valt weg, waardoor het zondag volgens weeronline.nl goed toeven is op terrasjes. Volgend weekeinde is er kans op meer warme dagen. Na de nodige regen in de loop van de week is de kans op neerslag dan in ieder geval kleiner, maar de temperatuur is afhankelijk van de wind. Die kan vanuit het oosten komen en dan houdt de vorst aan, maar als die uit het zuiden komt kan het in de middag rond de 20 graden worden. "Na een frisse start volgt vandaag een prima lentedag", schrijft weeronline.nl. Het wordt 7 tot 11 graden. Daarmee zou het uitmuntend weer zijn om te gaan wandelen of fietsen. De zondag is voorlopig de enige gelegenheid daartoe, want zoals gebruikelijk in Nederland gaat een overgang naar warmer weer gepaard met regen. Maandag neemt de bewolking al toe en is de zon alleen nog in het noorden goed te zien, dinsdag gaat het regenen. Woensdag wordt ook regen verwacht, met een stevige zuidwestenwind. Ook donderdag en vrijdag kan het regenen. Wel wordt het dan met temperaturen tot 14 graden wat warmer.
Bron; Nieuws.nl
@afp
Door de lange winterkou is Duitsland bijna door zijn voorraden aardgas heen. Dit weekeinde is volgens Duitse media de omvang van de voorraad aardgas tot "een historisch dieptepunt" gedaald. Over het algemeen is de 'voorraadschuur' nog maar voor 20 procent gevuld, wat uitzonderlijk laag is. Maar sommige opslagcentra zijn nog maar voor 5 procent of minder met aardgas gevuld.
Wanneer de tanks voor minder dan 60 procent gevuld zijn, ontstaan op sommige plaatsen door de afname van de druk problemen met het doorsluizen of het transport van aardgas. Dat kan weer moeilijkheden veroorzaken bij pogingen de gastanks weer te vullen. Zegslieden van de Duitse gasindustrie hebben eerder al geklaagd dat de politiek het belang van een zekere aanvoer van gas veronachtzaamt. De elektriciteit in Duitsland wordt voor 11 procent met behulp van aardgas opgewekt en 16,5 miljoen woningen gebruiken aardgas voor de verwarming.
Bron: HLN
Na een lange winter heeft ook u er misschien ook nood aan even opgebeurd te worden. Met deze tien YouTube-filmpjes lukt dat in geen tijd: binnen de dertig seconden ben je gegarandeerd aan het schaterlachen!
1. Schildpad bedrijft de liefde met een schoen
2. De 'realistische' reconstructie van de ontsnapping van een beer door Fox News
3. De zeehond die kan brullen als een man
4. Bizkit, de slaapwandelende hond
5. De horror van technologie
6. De kat die blaft als een hond
7. De struikelende pinguïn
8. Het beste weerbericht ooit
9. De kietelgevoelige dromedaris
10. De zeilvlieger die denkt dat hij vliegen kan
Bron: HLN
Het was zondag goed toeven in de buitenlucht. Door het lenteachtige weer trokken veel mensen eropuit. Foto: Jos Hebben.
De afgelopen tijd was het niet alleen te koud voor de tijd van het jaar, het was ook erg droog. De afgelopen dagen echter pakten de temperaturen overdag echter een stuk hoger uit. Maar de droogte is nog niet verholpen. Toch volgt de komende dagen een wisselvalliger intermezzo. Met regen dus. Maar is die regen ook voldoende om de droogte die inmiddels heerst te verhelpen? En wordt het daarna weer lenteweer of keert de kou terug? Op een enkele winterliefhebber na, is waarschijnlijk iedereen de kou in ons land wel zat. De afgelopen dagen voelden voor veel mensen dan ook als een verademing. Uit de wind was het ondanks de maximumtemperaturen van maximaal een graad of 10 goed toeven. Druk was het dan ook op fietsroutes, in wandelgebieden en op terrasjes.
Voor de laatste regenval moeten we bijna een maand terug in de boeken. Er is dan ook sprake van een neerslagtekort. Bron: KNMI.
Het lenteachtige weer van de afgelopen dagen en het koude daarvoor heeft wel nadelen voor de natuur. We moeten bijna een maand terug om te kijken wanneer de laatste neerslag is gevallen. Dat was op 9 en 10 maart. Het is dan ook kurkdroog in de natuur. Met uitzondering van de kust(provincies) en Drenthe, bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april meer dan 10 millimeter. In werkelijkheid is dat meer door de vrij droog verlopen maartmaand.
Vanwege de droogte waarschuwt de brandweer al voor het gevaar op natuurbranden. Op de website www.natuurbrand.nl is te zien dat momenteel sprake is van codes geel en oranje. Van het hoogste waarschuwingsniveau is nu dus nog geen sprake. Maar nu het warmer wordt, komt de natuur tot leven en daarbij is water nodig. Dit vocht wordt door bomen en planten uit de bodem onttrokken. Bij een gebrek aan neerslag zal de droogte dus alleen maar toenemen.
Er is dan ook sprake van natuurbrandgevaar. De codes geel en oranje zijn uitgegeven door de brandweer. Bron: www.natuurbrand.nl.
Regen op komst?
Dat deze waarschuwingen niet voor niets waren, is onlangs al gebleken. Op diverse plaatsen deden zich natuurbranden voor. Onder meer natuurgebieden bij Vorden, Loon op Zand, Beilen, Elp en Wittelte vielen aan de vlammen ten prooi. Vanwege de droogte en de natuur die letterlijk en figuurlijk op ontploffen staat, is regen dus meer dan welkom. En dat hemelwater komt er. Morgen (dinsdag) trekt een gebied met regen in de loop van de dag vanuit het zuiden al oplossend het land binnen. Maar meer dan 1 tot 4 millimeter valt er niet en in het noorden blijft mogelijk zelfs bij een paar verdwaalde spatten.
Dinsdag trekt een storing al oplossend van zuid naar noordoost over ons land. In het noorden valt echter niet of nauwelijks regen.
Rondom een lagedrukgebied valt woensdag soms een bui. Ook dat zal het neerslagtekort niet opheffen.
Donderdag trekt een storing met een noodvaart over Nederland. Die levert wel wat meer millimeters op, vooral in het zuiden. Achter de storing vallen opnieuw een paar buien, maar is ook ruimte voor de zon.
Einde aan de droogte?
De regenstoring van dinsdag zal de droogte dus niet verhelpen. Woensdag vallen verspreid ook een paar buien, met name in het noordoosten en zuiden. Ook die bieden gezien de magere neerslagsommen geen soelaas. De hoop is dan ook gevestigd op een storing die donderdag op de weerkaarten staat. Deze trekt ’s ochtends met een noodvaart over Nederland. Achter de storing krijgen we naast zonneschijn ook nog een paar buien.
De neerslagsommen die als gevolg van de regenstoring en buien van donderdag berekend worden, lopen nogal uiteen. In het noordwesten valt slechts een millimetertje, maar in Limburg kan wel 10 millimeter naar beneden komen. Tellen we daar de neerslagsommen van dinsdag en woensdag bij op, dan zal het neerslagtekort in het zuidoosten grotendeels verdwijnen. Maar op andere plaatsen zeker niet.
Het neerslagtekort wordt op de meeste plaatsen niet verholpen door de regen. Foto: Jannes Wiersema
Na regen komt zonneschijn?
Helemaal gedaan met de regen is het dan nog niet. Volgens de laatste weerkaarten trekt vrijdagavond een nieuwe storing het land binnen. Maar als de regen zaterdagmorgen eenmaal weggetrokken is, blijft het droog en komt de zon weer uitbundig tevoorschijn. Daarbij worden de temperaturen almaar aangenamer. De komende week zijn deze met zo’n 10 graden al niet slecht. Vanaf donderdag gaan de maxima echter verder omhoog. Maxima van 15 graden of meer zijn dan zeker mogelijk! Toch begint zo rondom het komende weekeinde de onzekerheid in de verwachting wel erg te groeien. Opmerkelijk is vooral dat het Europese en het Amerikaanse model in de pluim totaal uit fase lopen. Berekenen de Amerikanen een warme dag, dan doen de Europeanen dat zeker niet. En omgekeerd is precies hetzelfde het geval. Daarbij kunnen we wel opmerken dat de Europeanen er wat lenteweer betreft gunstiger uit zien. Maar of dat de droogte in de natuur ten goede komt…
In de pluim is de groeiende onzekerheid vanaf het komende weekeinde goed te zien. Ook is interessant hoe het Europese en Amerkaanse model uit fase lopen.
Bron: Meteoconsult
Door de aanhoudende winterkou blijft het ziekteverzuim pieken tussen 9 en 10 procent. Het hoge ziekteverzuim kost de Nederlandse economie ongeveer 140 miljoen euro per dag. Dat blijkt uit gegevens van de Verzuimbarometer van UNIT4, een leverancier van software waarmee het verzuim van ongeveer twee miljoen Nederlandse werknemers wordt geregistreerd.
Halverwege oktober was het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers nog 4,6 procent, goed voor een aantal van ruim 270 duizend. Daarna steeg het verzuimpercentage gestaag door de griepgolf, tot 9,6 procent in de week van 15 december. Sindsdien is het ziekteverzuim stabiel gebleven op dit niveau, met uitzondering van de eerste paar dagen van februari. Toen kwam het ziekteverzuim net boven de 10 procent.
De gemiddelde kosten van een zieke werknemer worden geschat op ongeveer 250 euro per dag. Sinds half december kost het hoge ziekteverzuim de Nederlandse economie ruim 140 miljoen euro per dag. De totale kosten van het ziekteverzuim deze winter komen daarmee op ruim 12,6 miljard euro. Hierbij is geen rekening gehouden met vervangingskosten, commerciële derving en kosten van een arbodienst.
Bron: orinformatie.nl
AP
De lange, koude winter leidt tot een slechte start van het aardbeienseizoen. De teelt is voorlopig minder en de telers hebben meer stookkosten voor hun verwarmde serres. Als er minder aardbeien worden aangeboden, zou de prijs kunnen stijgen om de telers te compenseren. Maar dat lukt niet omdat we door het koude weer minder zin hebben in aardbeien en er dus minder kopen. Op de veiling kostten de aardbeien gisteren 3,70 euro per kilogram. Dat is 2 euro onder de normale prijs voor deze periode van het jaar. De grote aanvoer wordt de tweede helft van mei verwacht.
Bron: De Redactie
Na een vertraging van enkele weken wordt het dan toch eindelijk Lente in Nederland. Het is momenteel nog vrij fris maar we komen deze week weer op normale temperaturen uit, rond 12 graden overdag. Afgelopen nacht was het nog koud, met lokaal lichte vorst, maar we raken de nachtvorst ook kwijt. In de aanloop naar het zonnige en warme weekend, waarin we Martin Bril’s eerste echte rokjesdag van het jaar gaan meemaken, is het echter wel bewolkt en gaat het weer eens regenen.
De thermometer loopt richting het weekeinde langzaam op maar schiet dan uiteindelijk de 15 graden voorbij. Foto: Ria Luttikhold.
Landbouwers zitten al weken te wachten op regenwater. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool (Gr).
Eindelijk regen
Het is al bijna een maand geleden dat er neerslag van betekenis is gevallen in Nederland. Landbouwers zijn op diverse plaatsen in het land al bij aanvang van het groeiseizoen begonnen met beregenen. Planten en bomen staan op springen en hebben naast warmte ook dringend vocht nodig. Een depressie voor de Franse westkust komt vandaag dichterbij. De bijbehorende storing leverde vanochtend al de eerste serieuze regen op in het zuiden van het land. Deze storing trekt in verzwakkende vorm in de loop van de dag verder naar het noorden. Meer dan enkele millimeters regenwater levert dit echter nog niet op, een zogenaamde druppel op een gloeiende plaat. Morgen, woensdag, vallen enkele buien. In de nacht naar donderdag en tijdens de vroege donderdagochtend volgt de passage van een volgende frontale storing die overal meer regen oplevert, lokaal meer dan 10 mm.
Doordat er de afgelopen weken nauwelijks neerslag is gevallen is de grond kurkdroog. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool (Gr).
Er is regen op komst maar de plantsoenen in de gemeente Doetinchem worden toch eerst nog kunstmatig beregend. Foto: Burry van den Brink.
Wind bepalend
De wind is eindelijk uit de standvastige en koude oosthoek verdreven. Het hogedrukgebied, dat wekenlang noord van Nederland heeft vertoefd, komt meer boven de Baltische Staten te liggen waardoor de weg vrij komt voor depressies vanaf de Oceaan. Dit levert uiteindelijk meer zuidelijke windrichtingen op in Nederland waardoor de warme lucht uit het zuiden van Europa ons kan bereiken. Toch zal er ook op de warme dagen die komen gaan nog een behoorlijke landelijke variatie zijn in temperaturen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de koude Noordzee die momenteel niet warmer is dan 5 graden voor de kust. Als de wind van zee waait is het vlak bij de kust een stuk kouder dan dieper landinwaarts. Het kan met de zon soms ook behoorlijk tegenvallen op de stranden. Als de warme zuidenwind over het koude zeewater strijkt vormt zich namelijk gemakkelijk mist, zogenaamde zeevlam. Als dan in de loop van de dag een wind van zee opsteekt trekt de mist en koude lucht het land op. Een vergelijkbare situatie maakten we vorig jaar mee tijdens de Tweede pinksterdag toen de zeevlam een groot deel van de Nederlandse kust optrok waardoor het daar 10 graden kouder was dan aan de andere kant van de duinen.
Afgelopen zondag viel het tegen met de zon in Katwijk vanwege de zeevlam, mist van zee die het strand optrok. Foto: F.E. de Boed.
Vorig jaar was het tijdens Tweede Pinksterdag prachtig weer maar door de zeemist viel het op de stranden vies tegen. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.
Zonnig en warm weekend
In de aanloop naar het weekend zitten de temperaturen al in de lift. De wind is dan nog veelal zuidwestelijk waardoor de echte warme lucht nog uitblijft. In het weekend bouwt zich echter een hogedrukgebied op boven Frankrijk dat zondag naar Duitsland trekt. Tussen een omvangrijke depressie boven de Oceaan wordt de windrichting dan Zuid en weet de hele warme lucht uit het zuiden van Europa ook ons land te bereiken. Dit levert zaterdag lokaal al meer dan 15 graden op. Zondag schieten de temperaturen echter pas echt omhoog en wordt landinwaarts zelfs de 20 graden gehaald. Op de Wadden is het niet minder fraai, maar wel beduidend frisser. Met een zuidelijke wind over het koude IJsselmeer en de Waddenzee wordt het niet veel warmer dan 13 graden. Maar ook hier is het uit de wind in de zon volop Lente.
Niet alleen de zon liet het op Tweede Pinksterdag 2012 afweten maar er werd ook nog eens koude lucht van zee het strand opgeblazen. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.
Uit de wind en in de zon is het ook vlak bij zee volop Lente! Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort.
Bron: Meteo Consult
Het wordt langzaamaan warmer en de eerste insecten beginnen zich te vertonen. "Ze zullen allemaal op korte tijd komen", zegt Patrick Grootaert, departementshoofd entomologie van het Koninklijk Belgisch Instituut Natuurwetenschappen.
"De eerste teken en muggen zullen we pas zien als het 's nachts niet meer vriest. Vanaf het moment dat het overdag meer dan 15 graden is, zal alles kort op elkaar volgen. Alle insecten zullen ineens komen."
Van de eerste muggen binnen twee weken zullen we niet veel last hebben, meent Patrick Grootaert. "Ze hebben een periode van nat weer nodig omdat ze hun eitjes op het water leggen. Daarna een periode van warmte. De meeste muggen pas zullen we pas in juni zien opduiken."
Ook de pollen laten nog even op zich wachten. "De boom die voor veel mensen problemen oplevert, is de berk. Normaal komen de pollen eind maart, maar door de winterse omstandigheden is dat vertraagd", zegt Monique Detandt van Airallergie.
"Deze week of volgende week begint het, maar of er meer stuifmeel in de lucht hangt, is dan nog maar de vraag. Geen paniek dus", zegt allergoloog Didier Ebo van het UZA.
Bron: GVA
De koude maand maart betekent voor de land- en tuinbouwers geen rampscenario. Dat zegt de Boerenbond. ‘Veel hangt af van het weer in de komende maand', zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. Door de koude maand maart met veel nachtvorst zullen een aantal sectoren daar hinder van ondervinden, maar over het algemeen verwacht de Boerenbond geen al te grote nadelen.
‘Het planten van gewassen zoals aardappelen, granen of suikerbiet kon al in maart, maar de boeren hebben moeten wachten en de meesten zijn vorige vrijdag pas begonnen', zegt Vangeenberghe. ‘Maar dat zal geen al te grote gevolgen hebben. We kunnen nu al zeggen dat het geen topjaar wordt, maar het omgekeerde is ook niet het geval.'
Veel hangt volgens haar af van de komende maand. ‘Als het weer geleidelijk aan omslaat, en als het blijft bij zachte regen - die zeer welkom is na de droogte in de afgelopen tijd - dan is er nog veel mogelijk. Wat dat concreet betekent voor opbrengst en winst, dat weet je pas achteraf.' Kersentelers, producenten van voorjaarsbloeiers en de daarvan afhangende tuincentra zullen volgens Vangeenberghe de koude financieel wel voelen.
‘En ook in sectoren zoals bij de aardbeientelers of bij de invriezers van onder meer erwten en bloemkool, kan het weer tot het samenvallen van oogstpieken leiden, wat kan zorgen voor een overaanbod en de winstmarges kan beïnvloeden', aldus de woordvoerster.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:32 uur, door Joyce.s
Door de regen die dinsdagmiddag na een lange periode van droogte over Nederland trekt, moeten automobilisten oppassen voor gladde wegen. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdag. Met name in het oosten van het land trekken dinsdag buien over.
Op de wegen ligt veel vuil als olieresten en rubber, omdat het lang droog is geweest. Als het gaat regenen, kan dat vuil gaan drijven op het wegdek, waardoor het plotseling "verraderlijk glad" kan worden. "Er ontstaat dan een soort glad laagje," zegt een woordvoerder tegen NU.nl.
Zomer
Volgens de woordvoerder is dit een bekend probleem na periodes van lange droogte, meestal in de zomer. "Er gebeuren dan veel ongelukken, omdat mensen er niet op bedacht zijn." De VID raadt weggebruikers dan ook aan om extra alert te zijn en het rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.
Middelzware neerslag
Volgens de VID treedt de gladheid alleen op bij middelzware neerslag. Bij harde regen spoelt het vuil direct weg en lichte regen is niet voldoende om het vuil te laten drijven.
Bron: Nu.nl
Alle voorspellingen wijzen erop: zondag wordt het Rokjesdag; de eerste lekkere lentedag van dit jaar. En volgens RTL-weerman Peter Timofeeff komen er ook daarna nog een paar mooie lentedagen aan.
De komende dagen moeten we nog wat regenbuien en matige temperaturen doorstaan, maar zondag wordt het voor het eerst lekker warm. Volgens de weersverwachtingen kan het wel 20 graden of warmer worden.
Voorlopig warm
Weerman Peter Timofeeff verwacht dat het lekkere weer ook na zondag nog wel een tijdje aanhoudt. "Met een wind die uit het zuiden blijft komen, zijn de temperaturen voorlopig hoog."
"Er komt een aantal aardige lentedagen aan", gaat Timofeeff verder. "Met een beetje zon, veel hoge temperaturen en weinig regen."
RTL-weerman Peter Timofeeff:"Na weekend ziet de natuur er anders uit. Een beetje water, een beetje zon en vanaf zondag een stuk warmer. #groeizaam"
Bron: RTL
u de temperaturen stijgen, zullen dit weekeinde naar verwachting massaal vlinders te zien zijn. Ze zitten door de kou al weken te wachten in hun cocon. Dat meldt Natuurbericht.nl. Voor komend weekeinde worden temperaturen verwacht van rond de 20 graden. Daarbij zal ook de zon regelmatig te zien zijn. En die zon is nou precies waar veel vlinders op gewacht hebben. Natuurbericht.nl meldde vorige week nog dat in maart het aantal getelde dagvlinders driekwart minder was dan in maart 2012. Sommige vlindersoorten waren toen nog helemaal niet te zien. Dat kwam door het koude weer.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:32 uur, door Joyce.s
De eerste tien dagen van april waren met gemiddeld 4,2 graden het koudst sinds 1984. In de afgelopen honderd jaar is de maand slechts negen keer kouder gestart. Dat meldt Weerplaza donderdag.
Terschelling beleefde met gemiddeld 2,9 graden de koudste start sinds de metingen daar in 1994 begonnen. Ook donderdag zijn de Waddeneilanden een van de koudste plekken in Nederland. Bij een matige noordoostenwind wordt het niet warmer dan 5 graden. In het zuiden is het met 12 tot 15 graden een stuk warmer.
De rest van het land krijgt in het weekeinde ook te maken met warmere lucht. Vrijdag en zaterdag gaat de temperatuur overal omhoog. Zondag laat een zuidenwind het kwik in het zuiden stijgen tot boven de 20 graden. Het warme weer gaat bovendien gepaard met flinke zonnige perioden.
Bron: Nieuws.nl
Praalwagen op het bloemencorso van 2011, ANP
Het bloemencorso van de bollenstreek heeft waarschijnlijk dit jaar geen bloemen van Nederlandse bodem op de wagens. Door de kou en de droogte van de afgelopen weken staan de bollenvelden niet op tijd in bloei.
De organisatie haalt de bloemen nu uit Bretagne in Frankrijk. Daar liggen Nederlandse bollen opgeslagen. De bloemen daarvan zijn in 4300 kratten naar Nederland gestuurd. Het is voor het eerst in het 66-jarig bestaan van het corso dat de bloembollen te laat uitkomen. Uitstel van het evenement was voor de organisatie geen optie. "Er komt een miljoen mensen op af, die hebben dat allemaal gepland. Dat kun je niet een of twee weken doorschuiven", zei voorzitter Leo van der Zon.
Voordeel
Dat de bollen dit jaar zo laat uitkomen heeft volgens de organisatie van het corso ook een voordeel. "Als we volgende week rijden hebben we wel een hele mooie bollenstreek. Dan staat alles volop te bloeien." Het bloemencorso van de bollenstreek rijdt op 20 april van Noordwijk naar Haarlem.
Bron: NOS