Het begin van de lente werd ingeluid met heel veel sneeuw en de komende dagen wordt het alleen nog maar kouder. Iedereen heeft er stilaan de buik van vol. De sneeuw werkt bij vele mensen ook echt op het gemoed. We snakken naar de zon om onze batterijen weer op te laden.
Bron: HLN
De lente is sinds gisteren officieel een feit. Maar enkel op papier. Dit weekend gaat het opnieuw sneeuwen en ook volgende week halen we amper een graad of drie. En zeggen dat we de voorbije twee jaar in maart rondliepen in korte broek.
Om 12.02 uur gisteren was het van dat: de zon stond loodrecht op de evenaar. Hét sein dat de lente begonnen is. Maar op datzelfde moment viel er zowat overal in Vlaanderen sneeuw. En beterschap is er nog niet in zicht. Erger nog. Al draait Frank Deboosere zijn weerkaarten en -computer binnenstebuiten, dan nog vindt hij zelfs geen halve gram lente. ‘De volgende twee dagen halen we nog een graad of zeven, maar daarna valt de kou weer binnen', zegt hij. ‘Dit weekend komt de wind uit het koude oosten en halen we met moeite een graad of twee à drie. Er kan ook sneeuw vallen. Samen met de harde wind mag je rekenen op een gevoelstemperatuur van min drie.' Volgende week kondigt zich niet veel beter aan. ‘De zon gaat wel schijnen, dat is al positief. Maar op maandag en dinsdag wordt het niet warmer dan drie graden. Tien à 15 graden? Sorry, maar dat staat nog op geen enkele weerkaart.'
Dure primeurgroenten
Is dat even een verschil met 2012 en 2011. Vorig jaar was het op 23 maart 23 graden. ‘En maart 2011 was nog beter', zegt Deboosere. ‘Toen zaten we met de warmste start van de lente ooit. 204 uur zonneschijn haalden we in één maand tijd. Fenomenaal. Nu zitten we aan 43 uur en is het in 125 jaar niet zo koud geweest. Om maar te zeggen dat we de voorbije jaren verwend zijn, en nu dus niet weten wat ons overkomt.' En de natuur? Die ligt ook te wachten op de lente. ‘Bij de dieren zitten we een week of twee achter op schema', zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. ‘Normaal moet de paddentrek al achter de rug zijn, nu is die nog maar zeer langzaam begonnen.' ‘Op de akkers komt er niets boven de grond', zegt landbouwexpert Luc Busschaert, die voor zijn sector spreekt over een vertraging van bijna vier weken. ‘Erwten, boontjes, bieten, ... Beweging zit er helemaal niet in. Er is ook nog maar een fractie van het normale gezaaid door het koude, natte weer. Dat zal zijn gevolgen hebben. Primeurgroentjes zullen in het begin toch 20 à 25 procent duurder zijn dan normaal.'
Nog altijd mezenbollen
Nog meer kommer en kwel in de tuincentra. ‘Als een kaars branden helpt om de lente in het land te krijgen, dan bouw ik morgen een kapel vol kaarsen', zegt Rudi De Kerpel van Eurotuin in Merelbeke. ‘Wintervoer voor de dieren en mezenbollen, dat verkopen we nu. Op 20 maart! Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het zouden plantjes moeten zijn die aan de kassa passeren. Voor de kwekers van viooltjes en primula's is dit een ramp. Die voorjaarsbloeiers plaatsen we in de tuin om snel wat kleur te krijgen. Maar hun bloeiperiode zal voorbij zijn nog voor mensen ze kunnen planten. Raak ze dan nog maar eens aan de straatstenen kwijt.'
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:25 uur, door Joyce.s
Deze maartmaand gaat waarschijnlijk de boeken in als de koudste van de afgelopen 25 jaar. De gemiddelde temperatuur over de hele maand komt uit op ongeveer 3,0 graden. Dat meldde donderdag weerinstituut MeteoConsult.
© anp.
In maart 1987 was het in maart nog kouder: 2,3 graden. In 1996 kwam het kwik in de derde maand van het jaar niet hoger dan gemiddeld 3,2 graden.
De komende dagen blijft het ook nog koud. Komend weekeinde dalen de temperaturen verder met overdag maxima rond het vriespunt en tijdens de nachten lichte tot matige vorst. Bovendien trekt de oostenwind flink aan. Daardoor is de gevoelstemperatuur extreem laag voor de laatste dagen van maart. Pas tegen het paasweekeinde trekt de temperatuur wat aan.
Bron: AD
Koning Winter blijft in het land en dat zullen de brandstofhandelaars geweten hebben. Er worden immers tot de helft meer oproepen geregistreerd, vooral noodoproepen. De sector vraagt een aanpassing van de wet om de talrijke aanvragen te kunnen bijhouden. Dat bericht de Gazet van Antwerpen.
© photo news.
Europa bepaalde in 2006 dat chauffeurs die gedurende zes dagen na elkaar dagelijks 4,5 uur achter het stuur zitten, verplicht 45 uren moeten rusten. Brandstofhandelaars die de wet negeren, hangt een boete boven het hoofd. En dat leidt tot frustraties, gezien het barre winterweer en het hoge aantal oproepen van de afgelopen dagen. Beterschap lijkt voorlopig niet in zicht, want het zou de komende dagen zelfs opnieuw gaan vriezen.
"We krijgen telefoons van klanten van wie hun tank volledig leeg is", trekt Johan Mattart - woordvoerder van de Belgische Federatie van Brandstofhandelaars (Brafco) - aan de alarmbel. De sector roept staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet daarom op om gedurende dertig dagen een uitzondering toe te staan. Een noodoplossing die perfect mogelijk is, pleit Mattart. Dergelijke uitzonderingen worden immers door de Europese wetgeving toegelaten.
Bron: HLN
De huidige maartmaand van 2013 wordt een van de koudste van de afgelopen decennia. Naar verwachting van Meteo Consult komt de gemiddelde temperatuur over de hele maand uit rond 3,0 graden. Daarmee wordt het waarschijnlijk de koudste maartmaand in ruim een kwart eeuw tijd.
Besneeuwde narcissen woensdag in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink.
Kijken we in de boeken dan moeten we tot 1996 teruggaan voor we een enigszins vergelijkbare lage temperatuur tegenkomen. Toen kwam het maartgemiddelde uit op 3,2 graden. Daar blijven we dit jaar dus naar verwachting onder. Nog verder terug was maart 1987 nog kouder, met 2,3 graden. Een barrière die waarschijnlijk te hoog gegrepen is.
Sneeuw bij Groesbeek, woensdag. Piet Spanjers.
Flink koud is het echter op dit moment natuurlijk zeker wel. Komend weekend dalen de temperaturen verder met overdag maxima rond het vriespunt en tijdens de nachten lichte tot matige vorst. Bovendien trekt de oostenwind fors aan, langs de Waddenkust tipt ze soms aan kracht 7. De gevoelstemperaturen liggen daardoor extreem laag voor zo diep in maart, in de vroege ochtend op veel plaatsen zelfs tussen 10 en 15 graden onder het vriespunt. Ook volgende week blijft het zeer koud met flinke vorst in de nachten en in de middag temperaturen van hooguit een paar graden boven nul. Pas richting het
Komend weekend blijft de temperaturen bij een forse oostenwind, aan de Waddenzee soms kracht 7, rond het vriespunt steken. De gevoelstemperaturen liggen nog vele graden lager. Foto door Jannes Wiersema, Roodeschool.
Bron: Meteo Consult
© ANP.
Het verloop van de wintermaanden en de koude start van de lente was 50 jaar geleden heel normaal. Doordat de winters en lentes de laatste 12 jaar vaak warm waren, zijn we dat gewoon gaan vinden, maar het was tussen 1 januari en 18 maart nog gemiddeld 0,3 graden warmer dan in dezelfde periode tussen 1940 en 1968.
Dat hebben biologen van de Natuurkalender uitgerekend. Over het algemeen ligt de bloei van voorjaarsplanten deze lente ongeveer 2 weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar.
Maar vanaf 1940 gerekend is de voorjaarsbloei nog een kleine week eerder dan gemiddeld, aldus de biologen. Dat komt doordat de tweede helft van december uitzonderlijk zacht was. Onder andere de hazelaar en de gele kornoelje zijn daardoor weken eerder dan gewoonlijk in bloei gekomen. Het maarts viooltje daarentegen gaat mogelijk pas in april bloeien.
Het was tussen 1 januari en 18 maart gemiddeld 2,3 graden Celsius. Dat is bijna 1,5 graad kouder dan in de 12 jaar daarvoor. Tussen 1940 en 1968 was het gemiddeld 2,0 graden Celsius in dezelfde periode. De lente is woensdag officieel begonnen met sneeuw in het zuiden van het land.
Bron: AD
Door het aanhoudende winterse weer rekent de Gasunie erop deze maand meer gas door de leidingen te pompen dan ooit eerder in een maand maart. Dat liet de netbeheerder vrijdag weten.
Hoofdkantoor Gasunie in Groningen © anp.
Vanwege de kou wordt er momenteel meer gestookt dan in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Na 20 maartdagen stond de teller van Gasunie op 7,52 miljard kuub gas. 'Dat is een miljard meer dan gemiddeld en daarmee zitten we nog maar iets onder het recordniveau van maart 1996', zegt een woordvoerder van de energietransporteur.
Dat record staat op totaal 11,3 miljard kuub. Destijds werd in de eerste 20 dagen 7,64 miljard kuub vervoerd, maar toen ging het kwik in de laatste week van de maand weer omhoog. Nu wordt juist sneeuw en vorst verwacht.
Afgelopen winter gold sowieso als 'pittig' vergeleken met eerdere jaren, benadrukt de woordvoerder. In december, januari en februari werd in totaal 34,8 miljard kuub gas door het netwerk gepompt. 'Het werd niet extreem koud, maar het bleef wel heel lang koud. Daardoor werd er zelfs meer gas gebruikt dan in 1997, het jaar van de laatste Elfstedentocht', aldus de zegsman.
Niet al het aardgas dat Gasunie vervoert, komt bij huishoudens terecht. Deze winter werd in totaal 22,5 miljard kuub gas door particulieren verstookt. De rest was bedoeld voor de industrie of uitvoer naar het buitenland.
Bron: AD
Het is de tijd van het jaar voor krokussen en narcissen, maar in de plaats daarvan kijkt u vanochtend uit op een wit tapijt in de tuin. Duizenden Belgen zijn het zo beu dat ze inderhaast nog een reis naar de zon hebben geboekt. ‘We moeten extra vliegtuigen inleggen', klinkt het bij Thomas Cook.
‘Heel, heel, héél uitzonderlijk.' Zo omschrijft weerman Frank Deboosere de situatie buiten. De kans is groot dat het kwik de hele dag niet boven nul graden uitkomt en dat is al geleden van de 19de eeuw. ‘Zelfs als het plus één wordt, is het toch veel te koud voor de tijd van het jaar.'
Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zal vandaag een sneeuwtapijt liggen, want ook de afgelopen nacht werd bijkomende sneeuw verwacht. De ijzige oost-noordoostenwind maakt de gevoelstemperatuur nog meer winters. De komende week wordt daarin niet meer dan een klein beetje verbetering verwacht.
De eerste sneeuw viel dit seizoen al begin december 2012, dus duurt de winter nu echt wel lang. Het uitblijven van beter weer doet veel mensen beslissen op vakantie te gaan en zo toch al wat zon te zien. Want een mens zou haast vergeten hoe het is om goed weer te hebben.
‘Het slechte weer heeft in heel maart al een grote toestroom naar het zuiden veroorzaakt', zegt Baptiste van Outryve van touroperator Thomas Cook. ‘Tussen de krokus- en de paasvakantie is het meestal een kalme periode, maar we hebben extra vliegtuigen moeten inleggen naar de traditionele zonbestemmingen. Veel mensen zonder kinderen besluiten door het slechte weer impulsief om nog naar Turkije, Egypte of de Canarische Eilanden te gaan.'
Temperaturen rond 25 graden en een stralende zon: het staat in schril contrast met de kou in onze regionen. ‘Normaal kiest rond deze periode de helft van de reizigers voor de zon en de andere helft voor de skigebieden, maar het is in ons land zo koud dat de zon zestig procent van de klanten lokt', zegt Van Outryve. ‘Wie nu nog niet geboekt heeft, zal het moeilijk hebben om nog een plaatsje te veroveren in de eerste week van de paasvakantie.'
Warme paasvakantie kan nog
Reisorganisator Jetair kreeg deze week nog enkele duizenden boekingen te verwerken, voor het grootste deel naar zonbestemmingen als de Spaanse costa's, Turkije en de Canarische eilanden. ‘Het zijn vaak boekingen op korte termijn, als gevolg van het slechte weer en van onze speciale aanbiedingen', zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. ‘Wie nu nog wil boeken, mag niet meer te kieskeurig zijn.'
In de tweede helft van volgende week worden temperaturen tot vijf graden verwacht, maar ook dat is nog altijd zes graden kouder dan normaal in deze tijd van het jaar. ‘Het is nog wat vroeg om voorspellingen te doen over de paasvakantie', zegt Frank Deboosere. ‘Maar als het verandert, kan het heel snel gaan. Twintig graden in het begin van april is niet abnormaal en dus ook voor dit jaar nog altijd perfect mogelijk. En als het zo ver is, is het tijd voor de onweders.'
Bron: Standaard
Door sneeuw is het op wegen in het zuidwesten en zuiden van het land mogelijk glad. Daarvoor waarschuwt de ANWB zondagochtend. Ondanks de gladheid zijn er niet veel problemen omdat het rustig is op de wegen, licht een woordvoerder toe. Van grote ongelukken of wegafzettingen vanwege de sneeuw was rond 09.00 uur geen sprake. Naar verwachting blijft de waarschuwing tot aan het middaguur gelden.
Vooral in Zeeland sneeuwde het de afgelopen nacht flink. Daar viel zo'n vijf centimeter. Ook in het westen van Brabant en in een deel van Zuid-Holland viel zaterdagnacht en zondagochtend sneeuw, meldt weeronline.
Ook in het noorden van Vlaanderen is het door sneeuw en ijs mogelijk glad op de weg. Het Belgisch Agentschap Wegen en Verkeer raadt mensen die niet noodzakelijk de weg op moeten, hun reis uit te stellen.
Bron: Nieuws.nl
Groenten zoals aardappelen, radijzen en bloemkool zullen dit voorjaar tot een derde duurder zijn door de late winterprik van het voorbije weekend. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "De boeren hadden twee weken geleden, toen het enkele dagen warm was, al honderden hectaren van deze gewassen ingezaaid, maar door de onverwacht hevige vrieskou is dit allemaal kapot", zegt landbouwexpert Luc Busschaert. Deze verliezen zullen gecompenseerd worden in de prijs.
"Aardappelen zullen de absolute recordprijs van vorig jaar met ongeveer 10 procent overschrijden. De frieten zullen weliswaar niet duurder worden: de frituristen hebben immers nog een grote voorraad diepvriesfriet." "Voor sluimererwten verwacht ik een prijsstijging van 25 procent en vroege sla, bloemkool, spinazie en radijzen zullen liefst een derde duurder worden", aldus nog Busschaert.
"Ook voor asperges verwacht ik een stijging met 20 procent, voor aardbeien 10 à 15 procent. Zelfs vlees kan enkele procenten duurder worden. De koeien kunnen immers niet op de wei omdat er geen gras is, waardoor de boeren meer krachtvoer moeten geven."
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:25 uur, door Joyce.s
Mobiliteitsclub VAB vindt een verplichting van winterbanden in België overbodig. Sensibilisering rond het nut van winterbanden is wel wenselijk, zo concludeert VAB uit een bevraging van ruim duizend mensen. Staatssecretaris Wathelet wacht momenteel een onderzoek van het BIVV af om een beslissing te nemen over het al dan niet verplichten van winterbanden in ons land.
VAB merkt voor het gebruik van winterbanden een groot verschil tussen privéwagens en bedrijfswagens. Momenteel is zestig procent van de bedrijfswagens uitgerust met winterbanden en VAB verwacht dat dat aandeel de volgende jaren nog zal stijgen tot 70 à 80 procent.
Van de privéwagens beschikt 21 procent over winterbanden. Vooral wie slechts een beperkt aantal kilometers per jaar rijdt of wie een oude wagen bezit wil volgens de mobiliteitsclub vaak de investering van een dubbele bandenset vermijden.
Een analyse van de ongevallen met blikschade tijdes de winterse omstandigheden in januari en februari leert VAB alvast dat het aantal ongevallen bij wagens met winterbanden verhoudingsgewijs niet daalt maar ook niet toeneemt. Bestuurders met winterbanden hebben wel soms de neiging om zich door het toegenomen veiligheidsgevoel onvoorzichtiger te gaan gedragen, waardoor een deel van de eigenlijke veiligheidswinst verloren gaat. Daarom vindt VAB een opleiding voor gebruikers van winterbanden wenselijk.
Bron: hbvl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:25 uur, door Joyce.s
Met een ijzige oostenwind wordt nog steeds koude continentale lucht aangevoerd. Gevoelstemperaturen kwamen in de nacht en ochtend geregeld uit onder de -10 graden. In De Bilt lag de gemiddelde etmaaltemperatuur met -0,6 graden recordlaag voor 24 maart. Het oude record was -0,4 graden in 1917. Ondanks de scherpe kou, werd er nergens een ijsdag geregistreerd. Maar dat maakt de kou nietminder uitzonderlijk.
Compleet winters in het Zeeuwse ’s Heerenhoek, foto door Piet Grim
Sneeuwduinen
Meest opzienbarend was de situatie in Zeeland en in iets mindere mate ook in Zuid Limburg. Daar ging de kou vergezeld van sneeuw. In Zeeland kwamen lokaal sneeuwduinen voor tot meer dan 1 meter hoog. Overigens nog niets vergeleken met de sneeuw in delen van Engeland, Schotland en Ierland. Daar veroorzaakten blizzards nog veel grotere problemen. Sneeuwduinen tot wel 5 meter hoog blokkeerden sommige wegen totaal. Tegelijkertijd kwamen er meldingen van stormschade in gebieden langs de Engelse oostkust. Op één plek brokkelden hele stukken van de witte krijtrotsen zelfs af onder de druk van het buitensporige natuurgeweld.
Ook in Wernhout nog sneeuw, foto door Corina Magielse
Blokkade
Het is niet onmogelijk dat de opvallende persistentie van de huidige weersituatie nog altijd voortkomt uit de extreme Sudden Stratospheric Warming (SSW) die eerder in de winter, in januari en februari, van zich deed spreken. Een sterke SSW in het poolgebied veroorzaakt doorgaans een sterke blokkade in het stromingspatroon op noordelijke breedtegraad. Hoewel er van de SSW inmiddels allang geen sprake meer is, weet de blokkade in het luchtdrukpatroon nog altijd van geen wijken. Een sterke SSW in de winter boven het poolgebied hebben we de afgelopen jaren trouwens vaker gezien. Waarom zo een opmerkelijke grootschalige verandering in de temperatuur van de stratosfeer zich voortdoet, is verre van duidelijk. Evenmin is het duidelijk of een mogelijk vaker optreden van een sterke SSW een onderdeel zou kunnen zijn van het wereldwijd veranderende klimaat.
Pannenkoekenijs in Drenthe, foto Karin Broekhuijsen
Oostenwind hardnekkig
In ieder geval handhaaft de oostelijke stroming zich voorlopig nog. Volgens de berekeningen van het ECMWF moeten we er niet gek van opkijken, als de wind nog tenminste twee weken een voorkeur houdt voor de oost- of noordoosthoek. Dat is uiteraard geen bikkelharde garantie voor het aanhouden van koud winterweer. Een oostenwind kan immers ook beduidend warmere lucht aanvoeren, in het geval dat de oostenwind vooral op gang wordt gehouden door lagedrukgebieden boven het zuidwesten van Europa. In dat geval kan de lucht weliswaar uit het oosten komen, maar ligt de herkomst ervan soms in het Middellandse Zeegebied. Voorlopig lijkt hier echter weinig sprake van te zijn, en is de kans op het aanhouden van vrij koud of koud weer tot zelfs na de Pasen groot te noemen.
Nog een detail van dit merkwaardige ijs
Zandstormen
De sterke oostenwind had trouwens opmerkelijke gevolgen in het noorden en oosten van het land. Daar geen sneeuwstormen zoals vooral in Engeland het geval was, maar zandstormen. Zeker ook omdat de lucht extreem droog was, met een relatieve luchtvochtigheid rond de 20 procent op zondag, kon de toplaag van zand- en veengronden volkomen uitdrogen. Zet daar een windkracht 6 tot 7 overheen, zoals ondermeer in Hoogeveen soms werd gemeten, en zandstormen zijn een feit. Overigens woedde er door de droge harde wind zondagavond ook een bosbrand op de Veluwe. Die kon gelukkig snel worden bedwongen. Nog een opmerkelijk feit van de huidige koude periode: in Friesland werd op ondiepe plassen op weilanden op een enkele plaats geschaatst.
Zandstormen in de buurt van De Kiel, Drenthe, door Karin Broekhuijsen
Bron: Meteo Consult.
© ANP.
De veelvoorkomende bruine rat zoekt met dit koude weer naar voedsel in bewoonde gebieden. Plaagdierbestrijders hebben het maar druk met de overlast die het hinderlijke knaagdier veroorzaakt. Dat meldde de ongediertebestrijdingsexpert Rentokil maandag. Bij het bedrijf zijn vanaf januari tot en met maart 40 procent meer meldingen binnengekomen.
De bruine rat is de meest voorkomende rat in Nederland en leeft op plekken waar ze veel voedsel kunnen vinden en bij open water. Maar door de vrieskou vriest het water dicht en is er minder voedsel. De ratten houden zich daardoor meer op rond huizen en bedrijfspanden, aldus entomoloog Peter Timmermans.
Ratten worden ook steeds vaker bij huizen gezien, omdat ze afkomen op vogelvoer. 'Mensen hangen rond deze tijd van het jaar vetbolletjes op en strooien anders vogelvoer in de tuin. De ratten komen daarop af', legt Timmermans uit.
Dat er meer meldingen worden gedaan, betekent volgens de insecten- en kleine zoogdierenkenner echter niet dat de bruine rat zich vaker ophoudt in huizen en bedrijfspanden zelf. 'Mensen zien ze gewoon vaker buiten lopen.'
Door het winterse kou hebben mensen wel minder last van mieren. Vorig jaar was het met 17 graden warm voor de tijd van het jaar, waardoor mieren eerder tevoorschijn kwamen. Ook wespen laten zich voorlopig nog even niet zien; ze blijven in hun schuilplaatsen tot de temperatuur stijgt.
Bron: AD
Dat het nu uitzonderlijk koud is voor de tijd van het jaar, komt door een gevolg van de klimaatverandering. Dat zegt professor Klimatologie Jean-Pascal van Ypersele in de Belgische Metro.
Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft namelijk een groot effect op de windstromingen, zegt van Ypersele. "Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier geraakt zijn via een noord-zuidelijke stroming", zegt de professor in de krant. Een groot hogedrukgebied zorgt voor deze stroming.
Schommeling hoort bij klimaatverandering
Ondanks de aanhoudende winter hadden we begin maart een week lang temperaturen die veel hoger waren dan normaal. "Ook een symptoom van klimaatverandering die tot meer extreme schommelingen van de temperaturen leidt", zegt Van Ypersele. Bij klimaatverandering worden vooral warmere temperaturen verwacht, maar deze kou kan volgens de professor ook door de verandering worden veroorzaakt.
De kou blijft voorlopig nog in ons land. De temperatuur loopt langzaam iets op, maar het blijft tot minstens volgende week woensdag aan de koude kant met temperaturen onder de 10 graden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 25 maart 2013, 15:56 uur, door Ries
Het blijft vanmiddag droog met flinke zonnige perioden. Ten zuiden van Samber en Maas komt meer bewolking voor. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige, schraal aanvoelende wind uit het oosten tot noordoosten. De maxima bedragen min 1 graad in de Ardennen en ongeveer plus 4 graden elders.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Vanavond en -nacht is het vrijwel helder en het koelt flink af. De minima bedragen min 4 tot min 10 graden. Er staat nog steeds een schrale oostnoordoostenwind.
Morgen is het droog en eerst ook vrij zonnig. Later komen er van het zuidoosten uit wolkenvelden opzetten. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige oostenwind. De maxima bedragen 0 tot plus 5 graden.
Van donderdag tot en met maandag blijft het te koud voor de tijd van het jaar. In de nacht en ochtend treedt lichte vorst op. Overdag wordt het ongeveer 6 graden, in het weekend zowat 9 graden. Verder is het wisselend bewolkt met kans op een bui.
Bron: HLN
Het vriest deze maand vaker dan tijdens afgelopen januari. Bovendien worden de laatste 10 dagen van maart 2013 de koudste ooit gemeten. Dat meldde weeronline.nl dinsdag.
Een schaatser op een dichtgevroren plas © anp.
Het weerbureau maakte aan de hand van de voorspelling voor de komende de dagen de balans op voor deze opvallend koude maand. 'De voorspellingen zijn redelijk stabiel', aldus een woordvoerder. 'Nog nooit waren de laatste 10 dagen van maart zo koud.' De gemiddelde temperatuur komt naar verwachting uit op 0,9 graden en dat is sinds het begin van de metingen niet voorgekomen.
Voor heel maart komt de gemiddelde temperatuur uit op 2,7 graden, mede dankzij 18 dagen waarop de temperatuur onder 0 dook. Dat gebeurde in januari maar op 17 dagen. Bovendien viel er deze maart veel sneeuw, al kwam de totale neerslagsom lager uit dan gemiddeld. Anderzijds scheen ook de zon minder dan normaal.
Bron: AD
De aanhoudende straffe oostenwind die al dagenlang waait zorgt voor extreem lage waterstanden. De oostenwind stuwt oppervlaktewater richting IJsselmeer waardoor in bijvoorbeeld de Zwolse stadsgrachten en in de Overijsselse Vecht extreem lage waterpeilen zijn genoteerd. Bij de stuw Vechterweerd noteerde het Waterschap Groot Salland 91 cm onder NAP terwijl in deze tijd van het jaar 40 centimeter onder Normaal Amsterdams Peil de standaard is. Ruim een halve meter minder water dus.
De gevolgen van de lage waterstand blijven niet uit. Zo kan het vogeleiland De Kadoelen in de kop van Overijssel te voet bereikt worden. Natuurmonumenten onraadt deze wandeling omdat het eiland niet toegankelijk is voor publiek. Bij jachthaven Terra Nautic in Zwolle liggen nog steeds enkele motorjachten vast op de bodem. Inmiddels lijken de laagste standen achter de rug. Bij de laatste meting in de Overijsselse Vecht blijkt de stand nu te liggen rond de 50 centimeter onder NAP.
Bron: rtv-oost
De brandweer adviseert bewoners van huizen met rieten daken voorlopig geen open haarden en houtkachels aan te steken. Door de harde wind en droogte is er een grotere kans op brand, waarschuwt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
In de afgelopen dagen ontstonden op diverse plekken in het land branden in woningen met een rieten kap. Volgens de brandweer komt dat doordat schoorstenen na het winterseizoen nodig geveegd moeten worden: de vonkenvangers zitten nu veelal vol met brandresten. Door de harde wind is de kans groot dat hete resten de daken opwaaien. Zolang er sprake is van een oostelijke wind en er geen neerslag valt, adviseert de brandweer om de open haard of houtkachel niet te gebruiken.
Bron: Nieuws.nl
Het zogenaamde winternoodplan voor daklozen in Antwerpen, dat normaal gezien op 31 maart zou eindigen, wordt wegens de aanhoudende vrieskou met minstens één week verlengd. Dat melden de stad Antwerpen en het Antwerpse OCMW. Er worden bijkomende middelen vrijgemaakt en ook de partnerorganisaties zullen nog zeker een week langer extra personeel en vrijwilligers inzetten.
Menswaardig
De stad en het OCMW zorgen in Antwerpen elk jaar voor een menswaardige opvang van daklozen tijdens de winterperiode door de capaciteit aan overnachtingsplaatsen gevoelig uit te breiden. Het hele jaar door zijn er sowieso al zowat 400 plaatsen beschikbaar in opvangcentra en onthaaltehuizen en ook overdag wordt in inloopcentra bijstand aangeboden.
Van 1 december tot en met 31 maart komen er gewoonlijk nog 120 bedden bij. De totale capaciteit kan naargelang de vraag en de weersomstandigheden bovendien snel worden uitgebreid.
Verlenging
Nu Koning Winter nog niet meteen van plan lijkt te vertrekken, hebben stad en OCMW besloten het winternoodplan zeker tot 7 april in stand te houden. In de loop van volgende week volgt een nieuwe evaluatie van de weersomstandigheden en de bezetting in de opvangcentra.
Ook in Brussel wordt momenteel bekeken of er na 31 maart nog extra opvangplaatsen voor daklozen nodig zijn. Zowel de bevoegde Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie als de federale overheid, die in tweede lijn optreedt, nemen daar in principe donderdag een beslissing over. Dat werd vernomen op het kabinet van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open Vld).
Bron: GVA
Ook de volgende dagen zal de lente nog niet in het land aankomen. Het blijft al zeker tot volgende week veel te koud voor de tijd van het jaar. Tijdens en na het weekend zal het kwik overdag richting 7 graden stijgen, maar 's nachts en 's ochtend blijft vorst mogelijk. Vanmiddag wordt het eerst nog zwaarbewolkt over de zuidelijke helft van het land. Later verschijnen er ook elders meer wolken, al zal het in de regio's nabij de Nederlandse grens nog lang vrij zonnig blijven. Er waait een matige wind uit oostelijke richtingen. De maxima bedragen 0 graden in de Ardennen en 3 tot 5 graden elders. Vanavond en -nacht is het bewolkt over het zuiden. Over het noorden zijn er opklaringen. De minima bedragen min 1 tot min 6 graden. Morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt. De meeste regio's houden het droog, maar plaatselijk is een winters buitje niet uitgesloten. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. De maxima bedragen 2 tot 6 graden.
Te koud
Vrijdag tot en met dinsdag blijft het aanhoudend veel te koud voor de tijd van het jaar. Het is wisselend bewolkt, maar er valt geen neerslag van betekenis. In de nacht en ochtend blijft het vriezen. De middagtemperatuur schommelt rond 7 graden en dat is zowat 5 graden te laag in vergelijking met het seizoensgemiddelde. De normale maximumtemperatuur eind maart/begin april bedraagt 12 graden voor wat het binnenland betreft.
Bron: HLN