De waarschuwing van het KNMI voor gladheid in de drie noordelijke provincies is zondag aan het begin van de middag ingetrokken. Zondagochtend gold voor Groningen, Friesland en Drenthe nog code geel vanwege sneeuwresten. In de rest van het land heeft het nauwelijks gesneeuwd of bleef de sneeuw niet liggen. Voor andere provincies golden daarom geen waarschuwingen. Het KNMI verwacht dat het de rest van de dag en zondagnacht droog blijft. Alleen in het Waddengebied kan nog een sneeuwbui vallen. Maandag neemt de kans op sneeuw in het zuiden en mogelijk het midden van het land opnieuw toe.
Bron: Nieuws.nl
De aangekondigde sneeuw heeft het verkeer dit weekend weinig parten gespeeld. De langdurige regen van zaterdag ging 's nachts in het noorden en noordoosten over in sneeuw, maar het verkeer ondervond daar zondag nauwelijks hinder van.
© anp.
Ook de gevreesde ijzel bleef uit. Door de sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt bleef het wel enige tijd glad. Rijkswaterstaat stuurde in de noordelijke provincies strooiwagens de weg op. Elders in het land werd lokaal gestrooid, bijvoorbeeld op bruggen. Ook in het zuiden van het land viel wat sneeuw, maar die bleef niet liggen.
Ernstige ongevallen zijn er niet geweest. Het KNMI trok de waarschuwing voor gladheid in Groningen, Friesland en Drenthe aan het begin van de middag in.
In Drenthe werden vanwege de sneeuw twee wielerwedstrijden geschrapt. In Den Haag hadden de tienduizenden deelnemers aan de CPC Loop weinig last van de natte sneeuw die zondag viel. De gemeente had 's nachts nog wel gestrooid om te voorkomen dat sporters onderuit zouden gaan.
In het weekend werd een regenrecord gebroken. Zaterdag regende het onophoudelijk in De Bilt en dat is nooit eerder gebeurd. Er viel elke 10 minuten ten minste 0,1 millimeter regen. Daardoor is een niet te breken record gevestigd: het regende het hele etmaal. Het oude record (23,5 uur regen) dateert van 30 januari 1960. Op die dag, 53 jaar geleden, was het dus een half uurtje droog.
Bron: AD
Door de grote temperatuurschommelingen deze dagen verwachten de dokters een sterke toename van virale infecties en verkoudheden. Dat zegt het Vlaamse Syndicaat voor Huisartsen. Door de afwisseling van lenteweer naar echt winterweer, krijgen de virussen weer de kans om zich te verspreiden.
Bron: HLN
Van warm naar koud. Begin deze week genoot Nederland nog van het heerlijke lenteweer, nu zijn we terug bij af. Het is weer ijskoud. Jullie stuurden ons foto's op waarop dit verschil goed te zien is.
Bron: RTL
Willy Bonnink-Naves mailde ons: "De eerste foto heb ik woensdag gemaakt bij een temperatuur van 17.5 graden hier in Winterswijk.
"De tweede foto, vanmorgen op dezelfde plek. Toen sneeuwde en vroor het nog 0,3 graden."
Bron: RTL
De weersomslag in Nederland kan voor flinke schade zorgen aan de natuur. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet. Voor hooikoortspatiënten is dit weer overigens wél goed nieuws. Volgens bioloog Arnold van Vliet is het even afwachten hoe intens de vorst gaat worden, maar blad dat nu echt tot ontwikkeling is gekomen kan 'een flinke klap krijgen'.
"80 procent van onze tuinplanten komt uit warme streken. Die hebben al een hele warme december achter de rug, én afgelopen week die hoge temperatuur. Nu komt die vorst erover heen en dat kan zorgen voor hetzelfde scenario als vorig jaar: dat veel tuinplanten dood gaan."
In het najaar minder vruchten
Volgens Van Vliet hebben ook veel vlinders te lijden onder dit weer. "Dit komt door een warme winterperiode, gevolgd door flinke kou. En ook veel boompollen, zoals bij de els, overleven niet. Afgelopen jaar hadden we ook 60 procent minder boompollen."
De bioloog zegt dat het gevolg is dat er in het najaar veel minder vruchten zijn. "En dat heeft weer gevolgen door de beesten die daar weer afhankelijk van zijn: muizen, eekhoorns en ga zo maar door. Als zoiets een paar jaar achter elkaar zich voordoet, dan heeft dat een behoorlijke impact. Je ziet dat er in de Nederlandse natuur verschuivingen gaande zijn."
Viooltjes naar binnen
Tuincentra zeggen dat het verstandig is om bollen die in een sierpot staan en net aangeschafte viooltjes naar binnen te verplaatsen, om het doodvriezen van de planten te voorkomen. Bloembollen die net in de grond geplant zijn, kunnen het best worden afgedekt met een vliesdoek of noppenfolie. De bollen die in het najaar zijn geplant kunnen gewoon blijven zitten in de grond, zij kunnen zich aanpassen aan het koude weer en zijn goed in staat temperaturen onder nul te overleven.
Citaat van RTL-weervrouw Helga van Leur "Goed aankleden als je naar buiten gaat. Ook morgen gevoelstemperaturen -5° tot -10°C. "
RTL-weervrouw Helga van Leur zegt dat dit weer bij deze tijd van het jaar hoort. "Het kan heerlijk warm zijn, zelfs in februari, en ja, het kan ook nog steeds vriezen. We zitten in een dipje. Het lenteweer heeft kort geduurd, maar het écht koude winterweer duurt ook kort. In de loop van komende week komen we overdag in ieder geval weer dik boven nul uit.
Bron: RTL
Na een erg zachte lenteweek is de winter helemaal terug. De ijskoude nacht (met -4 in de Kempen en -6 in de Ardennen) is de voorbode van een nieuw en zwaar winteroffensief dat voor half maart ongewoon hard zal uithalen. Overdag klimt het kwik vandaag nergens boven het vriespunt en de erg schrale noordooster zal de gevoelstemperatuur doen dalen tot ongeveer -5. Maar het kan nog erger. In de nacht van maandag op dinsdag dringt een uitgebreide sneeuwzone vanuit Frankrijk ons land binnen en zal wellicht lang over het land blijven slepen met zware sneeuwophopingen tot gevolg. Het noorden zal wellicht grotendeels gespaard blijven, maar het centrum en zeker de Ardennen krijgen de volle laag. De rest van de week verloopt voor de tijd van het jaar extreem winters met de hele tijd strenge nachtvorst (tot -11) en overdag geregeld winterse buien.
Enkele buurlanden hadden dit weekend al prijs en vanaf vannacht steekt een winterse depressie Het Kanaal over. Een angstwekkend brede sneeuwzone verovert vannacht onder meer Bretagne en het noordwesten van Frankrijk. Daar wordt al een extreem zware ochtendspits verwacht. Het vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton wordt bij onze zuiderburen dan ook streng beperkt. In sommige regio's kan het tot 36 uur lang blijven sneeuwen. In de nacht van maandag op dinsdag nemen de sneeuwbuien dan nog in kracht toe met in de departementen langs de Franse noordwestkust ook een regelrechte sneeuwstorm.
Strakke wind
Vandaag krijgen we in België aanvankelijk nog respijt wat betreft de sneeuwval, maar ijskoud wordt het al wel. Tegen de avond en vooral 's nachts dringt de uitgebreide sneeuwzone dan ons land binnen vanaf de Franse grens. Het kan plaatselijk langdurig sneeuwen en door de forse wind is er ook gevaar voor sneeuwophopingen. Rukwinden van 55 tot 60 km/u zijn mogelijk en aan de kust tot 75 km/u. De berekoude minima liggen komende nacht tussen -3 en -7 graden.
Winterellende
Dinsdagmorgen trekt de winterse depressiekern door ons land richting Duitsland. Het is dan zwaarbewolkt met regelmatig sneeuw. Pas op het einde van de namiddag of 's avonds neemt de kans op sneeuw af en kunnen er vanaf het noorden enkele opklaringen voorkomen. Het noorden zal wellicht van het ergste gespaard blijven, maar voor de rest van het land en vooral de Ardennen dreigt een dik pak sneeuw. Omdat het ook overdag blijft vriezen is winterellende op de weg haast onvermijdelijk. Het KMI houdt voorlopig nog de vinger aan de pols over de juiste koers van de sneeuwzone, maar er helemaal aan ontsnappen zullen we zeker niet.
Zestal ijsdagen in Ardennen
En de rest van de week belooft al niet veel beter te worden. Het blijft 's nachts streng vriezen. Overdag kruipt het kwik in Vlaanderen geleidelijk weer boven het vriespunt dankzij enkele zonnige perioden, maar er zijn ook nog geregeld winterse buien. In de Ardennen blijft het ook overdag vriezen en staan er een zestal ijsdagen op het programma. Vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag (dan zijn we al 16 maart) zal het wellicht berekoud worden met vriestemperaturen tot -3 aan de kust, -7 in het binnenland en -11 in de Ardennen. Pas in het weekend wordt het overdag iets zachter, maar ook de week daarna lijkt de lente nog niet aan een terugkeer te denken en blijft het wisselvallig en te fris voor de tijd van het jaar.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:24 uur, door Joyce.s
De politie heeft zondagnacht na een fikse achtervolging een 34-jarige inwoner van Veenwouden in de boeien geslagen.
Foto: archief EHF
Een surveillance-eenheid zag iets na twee uur een auto met hoge snelheid over It Wildpaed bij Twijzelerheide rijden. Toen de agenten de bestuurder wilden controleren, ging deze er vandoor. In Veenwouden raakten de agenten de auto even kwijt.
Na een korte zoektocht werd de wagen op het terrein van een bouwbedrijf gevonden. Voetsporen in de sneeuw leidden naar een vrouw die zich achter enkele zakken met puin had verstopt. Even later werd ook de bestuurder gevonden. Op het politiebureau werd een alcoholpromillage van bijna 1,2 (520 Ugl) vastgesteld, meer dan het dubbele van wat is toegestaan. De automobilist is ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd.
Bron: BoN
Dit weekend zijn op verschillende plaatsen in ons land de eerste boerenzwaluwen gezien. Die maken duidelijk de lente nog niet, want Koning Winter is deze week terug van weggeweest.
© Thinkstock.
De eerste boerenzwaluwen werden zaterdagmorgen gezien boven de terreinen van het militair domein Kamp Beverlo (Helchteren), maar ook boven de moerassen van Harchies (Henegouwen) en het Groot Broek (Sint-Agatha-Rhode). "De kop is er af, maar de echte instroom zal door de invallende vrieskou nog wel een poos op zich laten wachten", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt op de weetjeswebsite Natuurbericht.be.
De boerenzwaluwen die in ons land broeden, brengen de winter door ten zuiden van de Sahara, overwegend in Ghana, Nigeria en Congo. De gemiddelde aankomstdatum van de boerenzwaluw in Vlaanderen is gemiddeld met zeven dagen vervroegd, zo blijkt uit de aankomstdata die Natuurpunt sinds 1985 bijhoudt.
Het gaat niet goed met de boerenzwaluw. In 2002 werd het aantal broedpaartjes op 20.000 tot 30.000 geschat, vijf jaar eerder op 40.000 tot 85.000 en dubbel zoveel in het begin van de jaren zeventig. "Ondanks jaarlijke fluctuaties is er duidelijk sprake van een uitgesproken negatieve trend", aldus Verbelen. "Best jammer, want niemand wil deze ambassadeurs van het boerenland kwijt, ook de landbouwsector niet. Boerenzwaluwen zijn de ideale biologische insectenverdelgers, want een nest met vijf jongen heeft dagelijks ongeveer 6.000 insecten nodig. Er wordt geschat dat een koppeltje in een broedseizoen goed is voor een miljoen gevangen insecten."
Bron: HLN
De vestiging van Albert Heijn in het Emmer centrum gaat de werkomstandigheden voor caissières verbeteren. Voor de entree van de winkel wil de grootgrutter een metalen scherm plaatsen om de wind tegen te houden. In de herfst en in de winter waait vaak een gure wind de winkel binnen.
Bron: dvhn
Voor wie de bittere kou helemaal beu is, helaas geen goed nieuws. Temperaturen blijven tot en met volgende week onder de normale waarden van tien graden. Er is echter één lichtpuntje aan de horizon en dat is dat de temperatuur oploopt tot een graad of acht. Dat weet Marco Verhoef van Weerplaza te vertellen.
© anp.
Door de snijdende wind varieert de gevoelstemperatuur vandaag van -8 in het noorden tot -12 in het zuiden van het land. Maar ook vannacht krijgen we te maken met extreem lage temperaturen, vooral in de provincies Limburg en Brabant, waar een geruime tijd sneeuw valt. Temperaturen van onder de -10 zijn dan volgens Verhoef daarbij niet ongebruikelijk.
Avondspits
De verwachting is dat het tussen 4 uur vanmiddag en 7 uur vanavond alleen nog sneeuwt in het zuidelijkste deel van Limburg. Daarom verwacht Verhoef niet al te veel ellende tijdens de avondspits. 'Als de wegen in Limburg en Brabant schoon worden geveegd dan zal er weinig aan de hand zijn'.
Lente?
Lenteliefhebbers moeten nog even geduld hebben, maar volgens Weerplaza voelt het vandaag een stuk aangenamer aan dan gisteren. 'Vrijwel in het hele land laat de zon zich vandaag zien, met uitzondering van het zuidelijke deel van Limburg', vertelt Verhoef. Ook de stevige snijdende wind, die varieert van windkracht 4 in het binnenland tot 7 aan de kust, neemt volgens hem af.
Komend weekend maakt de sneeuw plaats voor natte sneeuw en in de loop van zondag gaat dit over in regen. Temperaturen liggen overdag rond de vijf graden en 's nachts rond het vriespunt. Dat weerbeeld lijkt volgende week niet erg veel te veranderen. De temperatuur loopt in de tweede helft van de week wel op naar een graad of acht, maar 's nachts kan het nog steeds licht vriezen. Normaal gesproken ligt de temperatuur rond 20 maart, wanneer de lente officieel begint, rond de tien graden. Nog geen lenteweer in het vooruitzicht dus.
Bron: AD
Een bijtende noordoostenwind, temperaturen (ruim) onder nul, hevige sneeuwbuien op de Waddeneilanden, gevolgd door een ‘sneeuwdump’ in vooral België en Noord-Frankrijk, waar ook Limburg, Brabant en Zeeuws-Vlaanderen een flinke veeg van meekregen. En toch geeft de kalender aan dat het al 12 maart is… We gaan, kortom, eens kijken hoe bijzonder dit winterweer is zo laat in het seizoen, waarbij we de nadruk leggen op het optreden van ijsdagen.
Maandag 10 maart was vrijwel overal in ons land een ijsdag. Door diffuse straling smolt de sneeuw wel, maar vormde het smeltwater vervolgens lange ijspegels, zoals hier in Zuidhorn. Foto: Gerard Kiviet.
Bijna overal een ijsdag en lokaal veel sneeuw
Gisteren (maandag) begon de tweede decade van maart bijzonder koud. Op vrijwel alle officiële KNMI-stations kon een ijsdag worden genoteerd, alleen Den Helder met +0,2 graden en Hoek van Holland met +0,1 graad haalden dat net niet. Dieper landinwaarts, maar bijvoorbeeld ook op de Waddeneilanden, bleef de temperatuur zelfs onder -1 graad. Het koudst bleef het op Terschelling en Nieuw Beerta, met een maximumtemperatuur van -2,0 graden. In De Bilt was het maximum -1,2 graden. Slechts één maal eerder werd daar, sinds 1901, in de tweede maartdecade een lager maximum gemeten. Op 11 maart 1928 stokte het kwik daar bij -2,2 graden.
Bar winterweer in Heerlen, vanochtend (dinsdag). Foto: Marina Nefrens.
De snijdende noordoostenwind maakte dat het voor het gevoel nog veel kouder was, met gevoelstemperaturen tussen -7 en -13 graden. Maandag overdag was het op sommige Waddeneilanden ‘Siberisch’ met flinke sneeuwbuien, waarbij de sneeuw verstoof en er sneeuwduinen werden gevormd. In de avond en afgelopen nacht kwam het zuiden aan de beurt. Daar ging het aanhoudend sneeuwen, onder regie van een actieve depressie die over noordelijk Frankrijk langzaam oostwaarts trok en in delen van België, maar, ook in Noordwest-Frankrijk een legendarische sneeuwdump veroorzaakte. Er viel daar 20 tot ruim 40 cm sneeuw, die daar ook nog eens deels in hoge sneeuwbuien werd opgeblazen!
Ook in De Bilt maakte de temperatuur de afgelopen dagen een ware glijvlucht. Bron: KNMI.
Late ijsdagen
Het huidige winterweer is des te opvallender, omdat het vorige week echt lenteachtig was geweest, met temperaturen die lokaal 19 graden wisten aan te tippen. Het verschil werd zo wel heel erg groot. Vrijwel overal lag de maximumtemperatuur maandag méér dan 15 graden lager dan vijf dagen daarvoor, op 6 maart. Het grootste verschil, 19,9 graden werd in Beek waargenomen. Daar ging de maximumtemperatuur van 18,5 graden op 6 maart, naar -1,4 graden gisteren (maandag de 11e).
IJsdagen in maart komen natuurlijk vaker voor, maar vanaf de tweede maartdecade worden deze wel een stuk zeldzamer. We hebben dat voor De Bilt al aangestipt. De laatste ijsdag in het seizoen viel daar op 12 maart. In 1942 werd het op deze datum -0,4 graden, in 1947 -0,8 graden. Met gisteren meegerekend, is het kwik daar sinds 11 maart slechts op vier dagen een heel etmaal onder nul gebleven.
Kijken we naar de meer zuidelijk gelegen stations met een lange meetreeks, dan zien we ook daar dat 12 maart een onzichtbare barrière lijkt te vormen. Beek heeft na 10 maart drie ijsdagen gehad, die allemaal op de 12e vielen. De laatste late ijsdag was daar op 12 maart 2006, met een maximum van -0,2 graden. In Vlissingen, hetzelfde beeld. In een grijs verleden bleef het daar éénmaal op 11 maart, en drie maal op 12 maart, een heel etmaal vriezen. Er is trouwens één grote uitzondering, maar daar komen we zo nog op terug.
Weerkaart van 17 maart 1969. Vooral vanwege de sneeuw die toen was gevallen, konden de temperaturen in het noorden van het land laag blijven. Bron: Wetterzentrale.
In Noord-Nederland, in Den Helder en Eelde, is het sporadisch nog voorgekomen dat het ook na 12 maart nog tot een ijsdag kwam. Opmerkelijk is het reeksje van drie ijsdagen in Den Helder in 1969, toen het kwik op 16, 17 en 19 maart onder nul bleef. Dat werd in de hand gewerkt omdat er een flink pak sneeuw viel, maar de bovenlucht was toen niet eens zo koud.
In Eelde kwam het zelfs nog zes keer voor dat het na 12 maart bleef vriezen. Op 17 maart 1969 stokte het kwik zelfs bij -2,1 graden, maar de allerlaatste ijsdag in het seizoen viel daar in 1958, op 23 maart, met -0,3 graden als maximumtemperatuur. Zelfs de astronomische lente was toen al begonnen! Maar soms laat Thialf nóg later in het seizoen van zich horen, namelijk op…
5 april 1911
Een zeer uitzonderlijke dag was dat. Dat etmaal leverde extreem lage maximumtemperaturen op. In De Bilt werd het toen 1,8 graden en in Eelde 0,8 graden. Maar daarmee zijn we er nog niet, want zowel in Den Helder, als Beek en Vlissingen (!) bleef het op die dag vriezen met een maximumtemperatuur van -0,1 graad in Den Helder en -0,2 graden op die andere twee meetposten! Deze ultra late ijsdag vormde dus een absoluut record. Op de weerkaarten zien we dan ook dat alles op zijn plaats viel (zie hiernaast). Een hogedrukgebied met zo een oriëntatie, dat koude lucht rechtstreeks naar ons land werd getransporteerd.
Bij deze lage temperaturen zou men wellicht denken dat de krachtige lentezon door wolken werd afgeschermd, maar niets was minder waar. In Vlissingen werd 7,0 uur en in Beek 6,4 uur zonneschijn opgetekend. Dat de maximumtemperatuur desondanks niet hoger kwam dan -0,2 graden, mag als zeer uitzonderlijk worden beschouwd.
De temperatuurgrafiek van Vlissingen in maart en april 1911. De 5e april springt er wat kou betreft, duidelijk uit. Bron: sohosted.
De grondkaart van 5 april 1911, 1 uur, laat zien dat wat kou betreft, alles op zijn plek viel voor ons land, gezien de oriëntatie van het hogedrukgebied en de windrichting. Bron: Wetterzentrale.
De temperatuur op het 850hPa-vlak, op 5 april 1911, 1 uur. Koude lucht wordt rechtstreeks naar ons land gevoerd, resulterend in een record late ijsdag, hier en daar. Bron: Wetterzentrale.
En hoe gaat het dit jaar verder?
Nee, de lente komt voorlopig nog niet aan bod. De komende nachten vriest het hard, boven het verse sneeuwdek in het zuiden van het land wellicht zelfs streng. Daarmee zouden er gemakkelijk koude records kunnen sneuvelen. Woensdag overdag gaan er opnieuw enkele sneeuwbuien vallen, maar de schrale wind is dan geluwd en gaat uit zee waaien. Hierdoor zal de maximumtemperatuur, vooral in de kustprovincies, (ruim) boven nul komen. De nachten blijven vervolgens nog flink koud, met landinwaarts op veel plekken matige vorst.
Het komende weekend wordt het zachter, maar dat gaat wel opnieuw gepaard met (natte) sneeuw, die later overgaat in regen. De winter gaat dan als het ware over in de herfst, niet het voorjaar. Er valt namelijk de dagen daarna af en toe regen en er hangt ook veel bewolking. Daarbij blijft het aan de koude kant voor de tijd van het jaar. ’s Nachts ligt het kwik nog nabij het vriespunt en op de meeste plaatsen blijft het kwik overdag nog onder de tien graden.
Qua winterweer kan het in deze tijd van het jaar, ook in ons land, echter nog veel extremer uitpakken, al moeten we daarvoor wel teruggaan naar de 19e eeuw. Maar dat vertellen we in het verhaal van aanstaande maandag.
Bron: Meteo Consult, | Gewijzigd: 12 maart 2013, 16:11 uur, door Marga
Omwille van de late winterprik, besliste de Stad Gent en het OCMW Gent om de winteropvang tien dagen langer open te houden. Dat laat het OCMW Gent weten. Normaal bleef de winteropvang in de Academiestraat open tot 15 maart, maar door de late winterprik is beslist om die open te houden tot zondag 24 maart.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Die winteropvang in de oude brandweerkazerne in de Academiestraat, goed voor 40 bedden, komt bovenop de bestaande opvang van 50 bedden. Overigens zijn er tijdens de periode van de winteropvang in de weekends ook nog eens 25 extra bedden beschikbaar in de twee locaties waar de reguliere opvang doorgaat.
"Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Artevelde en Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor zijn nu volop bezig met het voorzien van extra personeel en vrijwilligers voor deze winteropvang", aldus Neelke Vernaillen van het OCMW Gent. "Alle sociale organisaties worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van deze verlenging, zodat ze dak- en thuislozen kunnen blijven toeleiden naar deze acute nachtopvang."
Bron: HLN
Voor het tweede achtereenvolgende weekeinde worden geplande werkzaamheden aan de N33 geschrapt. Er zou geasfalteerd worden op het traject Veendam-Zuidbroek, waarvoor de weg drie nachten dicht moest. Volgens een woordvoerder van de combinatie Poort van Noord die het werk uitvoert, zijn de weersvooruitzichten ook voor het komende weekeinde zo beroerd dat er niet gewerkt kan worden. Aanvankelijk stond de nachtelijke afsluiting gepland voor het afgelopen weekeinde, maar toen sloegen sneeuw en vorst plotseling toe.
Bron: dvhn
De eerder deze week aangekondigde voorbereidende onderhoudswerken aan de E34/N49 zullen dan toch nog niet volgend weekend van start gaan. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Aangezien er erg nat weer voorspeld wordt, worden de ingrepen uitgesteld tot het weekend van 23 en 24 maart.
De geplande werkzaamheden zijn voorbereidende werken voor het grote structureel onderhoud aan de snelweg die op 6 april van start gaan. Het is de bedoeling het oude wegdek op de E34/N49 te vervangen tussen de Antwerpse ring (R1) en Melsele in de richting van Zelzate. Nu vertoont dat immers op vele plaatsen slijtage en verzakkingen.
Met het oog op de grote werf moeten vooraf op drie plaatsen doorsteken in de middenberm worden gemaakt. Om veilig te kunnen werken, wordt de linkerrijstrook ter hoogte van de drie ingrepen in beide richtingen afgesloten. Het verkeer moet dan in beide richtingen over één rijstrook rijden. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. Het zijn deze voorbereidende werken die nu een week worden uitgesteld.
Het structurele onderhoud gebeurt van april tot en met juni en is de eerste grote zomerwerf van het Agentschap Wegen en Verkeer dit jaar. Het project kadert in het voornemen van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) om tegen 2015 de onderhoudsachterstand op de Vlaamse autosnelwegen weg te werken.
Bron: HLN
Koude met temperaturen, die in de richting van matige vorst gaan, zetten de fysiologie van planten op een laag pitje. Daardoor wordt de pollenafgifte ook minder. Bovendien wast neerslag, ook in de vorm van sneeuw, pollen en plantendeeltjes uit. Maar tussen de buien door kunnen tijdens opklaringen uit rijpe katjes lokaal uitontwikkelde pollen vrijkomen. Hou er daarom rekening mee dat er lokaal redelijk veel pollen in de lucht kunnen zijn. Ook werkt de allergische reactie nog enige tijd door na de eerste niesbuien, die bij hooikoortsachtige klachten horen. Vermeld kan nog worden dat ook de Taxus weer in bloei staat. Deze bomen en struiken kunnen erg veel pollen vrijgeven. Dit is zichtbaar als de bomen en struiken mechanisch worden bewogen. Ze worden daarom wel rookbomen genoemd. Hun pollen is licht allergeen, maar er zijn altijd wel wat mensen die gevoelig zijn voor pollen van Coniferen. Van de afgelopen warme voorjaarsperiode hebben ook Wilgen en Populieren geprofiteerd. Je kunt hier en daar al bloeiende Wilgenkatjes zien en ook de knoppen van Populieren zijn al flink aan het uitlopen.Als na de huidige periode met vorst het weer warmer wordt kunnen daardoor pollen van meerdere plantensoorten in de lucht komen.
bron: Buienradar
Tja, het is dus koud, diep in maart. In feite zelfs historisch koud. Niet alleen omdat regionaal kouderecords zijn gesneuveld. Het meest bijzondere is nog de lengte van deze lentewinteruitval. Dat is ook tijdens de vorige eeuw zelden of nooit voorgekomen.
Veel mensen in Nederland zijn de winter zat. Mooie plaatjes levert het in ieder geval wel op. Foto door Ans Minor, molen bij Laag-Keppel, deze donderdag.
Ja, de nacht naar woensdag toe was extreem, met in delen van Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg strenge vorst. In Ell, Midden-Limburg werd het zelfs -13,3 graden. Een temperatuur die zo ver in maart sinds 1901 veruit nog niet was gemeten. Ook komende nacht kan het (in Limburg met name) plaatselijk streng vriezen. Ook zeer bijzonder was dat we in de periode van zondag tot en met dinsdag in het hele land middagtemperaturen rond het vriespunt kenden. En dat maandag daarbij zelfs bijna overal in Nederland het kwik onder nul bleef. Met uitgaande van landelijk hoofdstation De Bilt zelfs een maximumtemperatuur van –1,2 graden. Zo laag lag de maximumtemperatuur zo laat in het seizoen tot dan toe nog nooit (begin meetreeks 1901). Maastricht had met -2,8 graden het landelijke record voor de tweede decade van maart.
Jan Stapelbroek, bij Doetinchem.
Maar echt bijzonder is vooral de optelsom van dit alles. Eerst die hele koude middagen, en vervolgens juist de nachten die extreem lage temperaturen lieten noteren. Zo lang achter elkaar zoveel koud in deze fase van maart, of later, is een absolute zeldzaamheid. En nadat dit weekend iets minder koude lucht probeert op te dringen, komt volgende week misschien weer nieuwe koude lucht vanuit het noorden op ons af.
Natuurlijke ijssculpturen bij Maasbommel, Klaudia Bauer.
Achtergrond van het uitzonderlijke weer, is een uitzonderlijk krachtig hogedrukgebied boven het Poolgebied. Ook de meest ervaren meteorologen die er vanaf de oprichting van Meteo Consult (1986) bij zijn geweest, hebben zulke weerkaarten eigenlijk nog nooit gezien. Langs de oostflanken van dat zeer krachtige hogedrukgebied is koude lucht van boven de Noordpoolregio diep Europa ingevoerd. En mogelijk gebeurt dit volgende week nog een keer, met een nieuwe koude-inval.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI.
De NS heeft deze winter twaalf keer een landelijke aangepaste dienstregeling ingezet. De vorige winter, toen het huidige model van start ging, werd tien keer volgens een winterdienstregeling gereden. Dat laat een woordvoerder donderdag weten.
Mogelijk loopt het aantal deze winter nog op, aangezien ook voor vrijdag wordt sneeuw verwacht. De zegsman laat weten dat, zoals gebruikelijk, in de namiddag een besluit wordt genomen over het al dan niet aanpassen van de dienstregeling.
De zogeheten Landelijk Uitgedunde Dienstregeling houdt in dat uit voorzorg minder treinen worden ingezet als stevige sneeuwval en vorst zijn voorspeld. Door minder treinen te laten rijden kunnen eventuele verstoringen aan het spoor en het materieel gemakkelijker worden opgevangen. Voorheen werd de dienstregeling pas aangepast als er daadwerkelijk problemen waren.
Bron: Nieuws.nl
Regen en frisse temperaturen. Dat is het weer voor de komende tien dagen. Officieel start de lente op 21 maart, maar moeder natuur denkt daar in 2013 helemaal anders over. ‘De minimumtemperaturen schommelen volgende week tussen de twee en zes graden', zegt weerman Frank Deboosere. ‘De lente lijkt weerkundig nog heel ver weg.' Berg de winterjas nog niet op en hang je muts en sjaal nog niet aan de haak. De volgende tien dagen blijven de minimumtemperaturen schommelen tussen de twee en zes graden, afgewisseld met enkele pittige regenbuien.
‘Die temperaturen zijn veel te laag voor de tijd van het jaar', zegt weerman Frank Deboosere. ‘Half maart hoort het zo'n tien graden te zijn, maar we zitten op een scharniermoment tussen de winter en de lente, en dan kan het weer nogal wat gekke bokkensprongen maken. Het ergste hebben we gelukkig al achter de rug. Zoals het er nu naar uit ziet, zal het niet meer vriezen. Maar we moeten rekening houden met enkele stevige regenbuien.'
5 à 6 graden
Deze ochtend wordt (smeltende) sneeuw en regen voorspeld. De neerslag kan aanvriezen en zorgen voor gladde wegen. De strooidiensten rukken preventief uit. Ze rijden indien nodig opnieuw uit om bijkomend te strooien of te ruimen.
Geen nieuw record
Wie dacht dat maart alle weerrecords zou breken, heeft het mis. ‘Sinds het begin van de weermetingen in 1833 is het wel vaker gebeurd dat het sneeuwt in maart. De laatste keer dat het zo koud was in maart was wel in de negentiende eeuw.' Op het vlak van temperatuurschommelingen was maart wel uniek. In zeven dagen tijd is er een temperatuurverschil gemeten van 29 graden. ‘Dat is heel opmerkelijk en volgens de metingen een unieke gebeurtenis', zegt Deboosere. ‘Er is een simpele verklaring voor de plotse temperatuurschommeling. ‘Vorige week werd er warme lucht aangevoerd uit Spanje en Noord-Afrika. Dit weekend en ook volgende week krijgen we lucht uit Siberië en de poolgebieden. De wind is helemaal gedraaid en dat blijft nog even zo.'
Bron: NIeuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:24 uur, door Joyce.s