Begin volgende week brengt koning winter ons land weer een bezoek. Het kan 's nachts flink gaan vriezen en zeker 's ochtends kan het nog koud en glad zijn.
Volgens RTL Weervrouw Helga van Leur is het mooie lenteweer volgende week voorlopig weer voorbij: "Het gaat 's nachts licht tot matig vriezen en op sommige plaatsen kan het kouder dan vijf graden onder nul worden." Echte ijsdagen waarbij het kwik ook overdag onder nul blijft sluit de weervrouw niet uit maar lijken haar heel onwaarschijnlijk.
Citaat van RTL-weervrouw Helga van Leur: "Het wordt echt dassen-, mutsen- en handschoenenweer en laat de winterbanden ook nog maar zitten."
Dassen en mutsen
Winters wordt het in ieder geval wel. "Het wordt echt, dassen-, mutsen- en handschoenenweer en laat de winterbanden ook nog maar even zitten", aldus Helga van Leur. Er valt geen dik pak sneeuw en het blijft waarschijnlijk ook niet lang liggen, maar als er 's nachts of 's avonds neerslag valt kan het door de vorst toch gevaarlijk glad worden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:23 uur, door Joyce.s
Ze zijn in bosjes waargenomen de afgelopen dagen, kraanvogels. Soms een paar, vaker in groepen van enkele tientallen, en soms ook in formaties van enkele honderden individuen. En prachtig te zien, dankzij het zonnige weer van gisteren en eergisteren.
In het vroege voorjaar en tijdens het late najaar zijn ze in grote groepen te zien boven (vooral) Oost-Nederland. Wie goed luistert, hoort ook het getrompetter van de kraanvogels. Foto: Jacco Maat.
Het gros van de waarnemingen komt van overvliegende zwermen, een enkeling ziet een groepje aan de grond, op een akker foeragerend. Vanochtend, woensdagochtend, zijn er ook weer in totaal honderden vogels gespot. De overgrote meerderheid daarvan zijn kraanvogels die over de oostelijke helft van Nederland noordwaarts richting zomerlocaties koersen. De waarnemingen die via www.waarneming.nl worden doorgegeven, komen dan ook vooral uit Limburg, oostelijk Brabant, Gelderland, Twente en Drenthe. En je hoeft echt niet alleen in het buitengebied te dwalen om een vlucht kraanvogels te zien. Hartje Nijmegen zijn er bijvoorbeeld ook heel wat divisies kraanvogels geteld. En ze vliegen noordwaarts of oostwaarts. Sommige zijn al vrij dicht bij hun broedplek, aangezien het Noord-Duitse schiereiland Rügen een grote kolonie van deze sierlijke vogels herbergt.
Kraanvogels zijn ongeveer drie keer zo zwaar als een blauwe reiger en zijn de langste vogels van Europa.
Uiterlijk
De kraanvogel, Latijnse naam Grus Grus, lijkt een beetje op een kruising tussen een ooivaar en een struisvogel. Het is een fiere en gracieuze soort, die staand ongeveer 1,20 tot 1,40 meter hoog is. Met mooie (pronk)veren aan de achterzijde en met gedragen stapbewegingen ziet deze vogel er behoorlijk sierlijk uit. Ze staan hoog op de poten, de nek is lang en op de wangen zitten witte vlekken. Een volwassen individu heeft een rode vlek op de kop. Het gewicht van een volwassen vogel ligt tussen 5 en 7 kilo.
In de vlucht zijn het grote vogels, met een gestrekte lange nek en lange poten. Lange en brede vleugels, de spanwijdte kan wel 2,20 meter bedragen. Foto: Hennie Brinkhof.
Kraanvogels vliegen veelal op een hoogte tussen 200 en 1500 meter. Doordat de meeste vogels in formatie relatief laag overkomen, zijn ze tijdens de afgelopen heldere dagen door heel veel mensen gespot. De vlucht is meestal in een uitgewaaierde en wat slordige V-vorm. waar niet zelden ook een andere soort tussenin vliegt. Eenden of ganzen kunnen gemakkelijk in deze kraanvogelvlucht aanhaken. Wie ze niet ziet, kan ze vaak wel horen. Ze maken een trompetachtig geluid tijdens de vlucht, kroe kroe.
In dit soort gebieden pleisteren de kraanvogels graag; natte natuur met daaromheen extensief akkerbouwgebied. Dit is de Diepholzer Moorniederung.
Weersvoorspellers?
Aan heel wat fenomenen in de natuur wordt een voorspellende waarde toegedicht. Zodra de kraanvogels uit het noorden over ons heen vliegen, de najaarstrek, zou winterweer op de drempel staan. Soortgelijke verbanden worden gelegd tussen mollen die ineens heel veel molshopen in het grasland maken. Zij voorvoelen in dat geval aankomende vorst of een andere winterse weerinval. Heel wat spreuken werken op eenzelfde manier. Lees deze maar eens: ‘Steken de vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen, allerwegen.’ Of ‘kruipen de muizen in de grond, ze maken een strenge winter kond.’Of ‘Graaft de mier een diepe gang, wordt de winter streng en lang.’
De pleisterplaatsen in Europa. De 'spot' in het noordoosten van Frankrijk is Lac du Der. Broedplaatsen liggen in het noordoosten van Duitsland, in Scandinavie en in Estland.
Het is natuurlijk andersom. De natuur volgt het weer en niet andersom. Het sturende mechanisme achter de vogeltrek is de stand van de aarde ten opzichte van de zon, oftewel de seizoenen. Zo is de vogeltrek op dit moment naast een teken van het huidige weer (bijvoorbeeld warme lucht in Frankrijk en een handige rugwind als de kraanvogels naar ons toek omen) voornamelijk een teken van de sterk toenemende duur van de daglengte.
Niet dat spreuken helemaal onbruikbaar zijn. Een aantal dat over het moment en de zeer nabije toekomst gaat (bijvoorbeeld een paar uur vooruit) kan waarheid in zich hebben. Zoals ‘vliegen de zwaluwen laag, nadert een regenvlaag.’ Stijgbewegingen van de lucht (thermiek) worden voordat een bui nadert, platgeslagen. De vliegjes die normaal gemakkelijk met thermiek omhoog worden gestuwd, zitten dan dichter bij het aardoppervlak. En die vormen het voedsel van de zwaluwen.
De twee passagepieken van kraanvogels boven Nederland. Bron: Sovon.
Een van de weinige fenomenen in de natuur die wel op langere termijn enig hout lijkt te snijden, is het overstromen van allerlei riviertjes en rivieren en de kans op stevig winterweer. Een volkswijsheid in het oosten van het land is dat eerst de Dinkel moet overstromen en dan zal de winter invallen. Voorwaar niet iets dat over een paar uur verhaalt. Echter, de afgelopen decennia is het in Nederland zeer geregeld voorgekomen dat een straffe westcirculatie van meerdere weken, met de bijbehorende stevige regenval en stijgende rivierpeilen, werd gevolgd door pittige vorst en schaatscondities. Blijkbaar heeft dat te maken met een soort van golfbeweging in de loop van de straalstroom, waarbij in het logische ritme zich gemakkelijk een afwisseling van natte episoden (in het ‘golfdal’ van de straalstroom) en droge episoden (in de ‘golftop’ van de straalstroom) voordoet.
Kraanvogels, een dezer dagen gezien langs de oostgrens. De V-vorm is misschien wat slordig uitgevoerd, maar nog wel duidelijk terug te zien. Deze foto komt vanuit Groesbeek en is van Piet Spanjers.
Kraanvogelvlucht
De vlucht van deze vogelsoort is onder andere door radarbeelden in kaart gebracht. Als ze over zeeën vliegen, zijn ze continu aan het klapwieken, zodra ze boven land aankomen, gaan ze –indien mogelijk- over op thermiekvliegen. Dat betekent ook dat ze dan in plaats van alsmaar rechtuit vliegen, her en der de tijd nemen om rondjes te draaien zodat ze de stijgende luchtbewegingen ten volle kunnen gebruiken.
Als de avond valt, strijken de vogels neer. Er is een aantal grote pleisterplaatsen in West-Europa waar tienduizenden kraanvogels bij elkaar komen. Lac du Der in Frankrijk is zo’n plek, waterrijk en rustig, met genoeg akkerland om voedsel op te vinden. Een eerstvolgende locatie voor grote bijeenkomsten is de omgeving rond Diepholz. De veengebieden daar hebben ook rust, natte landen en akkergrond. Veel boeren laten resten graan of mais staan zodat de kraanvogels genoeg bij kunnen tanken voor de eerstvolgende etappe. Die is ofwel naar het noordoosten van Duitsland of ze vliegen nog een stuk verder noordwaarts. Kraanvogels kunnen tijdens hun vlucht gemakkelijk een snelheid van 40 tot 80 kilometer per uur halen en zijn aldus vrij snel een heel eind op weg.
Kraanvogels, veel vogelliefhebbers zijn gek op deze gracieuze soort. Foto: Mark Wolvenne.
Uw lentebode?
Voor de een zijn het de krokussen, voor de ander zijn het pas de gierzwaluwen. Als die vogelsoort rond Koninginnedag weer terugkeert met hun typische gegier breekt voor sommigen mentaal gezien pas echt het mooie seizoen los. Wat is jouw eigen voorjaarsbode uit de natuur? Meld het ons, via waarnemingen(at)weer.nl.
Bronnen: Meteo Consult, SOVON.
Nederlanders zijn de kou zat. Ze grijpen massaal de meivakantie aan om lekker de zon op te zoeken. Het aantal geboekte reizen naar zonnige bestemmingen is nu al zo'n 30 procent hoger dan vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Vooral Turkije (plus 41 procent), Spanje (plus 25 procent) en Frankrijk (plus 17 procent) zijn populair.
Behoefte aan zon
Ook Griekenland en Italië zijn geliefde bestemmingen. "We merken dat mensen behoefte hebben aan de zon. Van alle geboekte vakanties in mei is 71 procent een vliegvakantie", zegt een woordvoerster van de ANVR.
Volgens de ANVR gaan vakantiegangers dit jaar verder weg omdat Hemelvaart in de tweede week van de meivakantie valt. Daardoor hoeven de meeste mensen maar een paar dagen vrij te nemen om een week langer weg te kunnen. Opvallend is dat de boekingen voor de wintersport dit jaar zo'n 5 procent achterlopen ten opzichte van vorig jaar om deze tijd.
Populairste bestemmingen:
- Turkije
- Spanje
- Frankrijk
- Griekenland
- Italië
Ondanks de vlucht naar de zon verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) dat Nederlanders in heel 2013 minder vaak met vakantie zullen gaan. Met name verre reizen zullen minder in trek zijn, verwacht het bureau.
Bron: RTL
Op diverse plaatsen in heel Nederland zijn woensdag opnieuw warmterecords gesneuveld. Op plaatsen in onder meer Zeeland, Brabant, Limburg, Drenthe en Flevoland werd het voor zover bekend niet eerder zo warm op 6 maart. Dat zegt een woordvoerder van weeronline.nl.
Dinsdag was al de warmste 5 maart ooit en sneuvelden diverse dagrecords. Woensdag is niet de warmste 6 maart geworden omdat de temperatuur in De Bilt op 16,8 graden bleef steken. Het record staat daar op 17,8 uit 1989.
De warmste temperatuur werd gemeten op de Veluwe. In het Gelderse Deelen werd het 18,6 graden. Het oude record van 17,6 graden dateerde uit 1989. De records werden gebroken omdat in delen van het midden en zuiden van het land de zon vrij spel kreeg. In de rest van het land was er meer bewolking.
Woensdag was voorlopig de laatste lentedag. Na het weekend keert de winter terug en daalt het kwik in de nachten tot ver onder het vriespunt. Ook is er kans op winterse neerslag.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 6 maart 2013, 19:00 uur, door Marga
De koude-inval die dit weekend inzet gaat een extreme temperatuursdaling opleveren. Meteo Consult verwacht begin volgende week temperaturen tot 20 graden lager dan gisteren, met tijdens de nacht mogelijk zelfs strenge vorst. We kijken waar die kou vandaan komt.
Gisteren werd het in vrijwel heel Nederland 15 graden of meer. In Gelderland, Brabant en Limburg kon op sommige officiële meetstations zelfs afgerond 19 graden worden genoteerd. In de loop van komend weekend keert echter de winter terug met later regionaal ook sneeuw. Dit wordt veroorzaakt door een subtiele draaiing van de wind. Daar waar de wind nu nog uit het oosten waait, gaat deze in de loop van het weekeinde uit het oosten tot noordoosten waaien. En voordat het zover is, sijpelt er ook al wat eerste kou vanuit het zuiden van Scandinavie binnen.
De pluim laat er geen twijfel meer over bestaan; een glijbaan voor wat betreft temperaturen. De eerste grafiek behelst de temperaturen voor Midden-Nederland, de tweede toont de temperaturen op 1500 meter hoogte. Maandag is laatstgenoemde rond -13 graden. Koud genoeg voor spontane sneeuwbuitjes.
Bovenin de minimumtemperatuur van vrijdag, onderin de maxima van vrijdag. De kou stroomt via het noordoosten binnen.
Kou voorradig
Ten noorden van Nederland zijn nog volop winterse weersomstandigheden te vinden en de komende dagen wordt het ook in Oost-Europa opnieuw steeds kouder. Daar waar het vanmiddag in Warschau zo'n 9 graden is, zal het maandagmiddag daar nog slechts -5 graden zijn. Voorwaar een steile temperatuursdaling. En die straffe glijbaan krijgen we in ons land ook te zien.
De instroom van koudere lucht begint al heel binnenkort. Morgenmiddag varieren de maxima van een graad of 5 langs de noordkust tot 16 graden langs de Belgische grens. Daarbij waait in het noorden een stevige en koude oostelijke wind, 4-5 Bft, terwijl het in het zuiden slechts om een licht briesje gaat. Op slechts 200 kilometer afstand zullen we de weersomstandigheden morgen dus totaal anders beleven.
Zaterdag worden die verschillen een klein beetje recht gestreken, met van noord naar zuid 3 tot 10 graden op de thermometer. Het echte glad strijken gebeurt vanaf zondag, waarbij de maximumwaarden vrijwel nergens meer tot boven +2 graden reiken. Ondertussen transformeert waterkoude regenval in de loop van zaterdag her en der naar sneeuwval.
Na zondag
Begin volgende week is het vervolgens 100 procent winter met in de nacht naar dinsdag toe in het binnenland mogelijk 10 graden vorst. Op sommige plekken blijft het ook in de middag de hele tijd vriezen. Daarbij breekt wel weer steeds vaker de zon door. Daarnaast kan een enkele sneeuwbui vallen.
Maart is niet onbekend met kou-uitbraken. Dit was tweede paasdag 2008 (24 maart). Foto: Sandra Bos-Griffioen.
En ook 10 maart 2010 bleef de sneeuw liggen. Iets dat in april eigenlijk niet meer kan, in deze maand nog net wel. Foto: Karin Broekhuijsen.
Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 7 maart 2013, 15:17 uur, door Marga
In het noordoosten van het land is zaterdagochtend kans op ijzel. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In de middag en avond kan er in Groningen, Friesland en Drenthe ook sneeuw vallen. Het KNMI spreekt van code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer maar op het laagste niveau. De waarschuwing geldt tot de nacht van zaterdag op zondag. Ook voor zondag is voor het hele land met uitzondering van Limburg een code geel afgegeven voor periodes met sneeuw en ijzel
Bron: KNMI
Met maxima van 15 graden, geen nachtvorst en een zachte lenteregen, waren de trekomstandigheden voor de jaarlijkse paddentrek vannacht zeer gunstig.
© Photonews.
"Padden, kikkers en salamanders ontwaken massaal en de grote paddentrek is eindelijk begonnen, al zal die even gauw weer stilvallen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Vrijdagavond en zaterdagavond zijn de trekomstandigheden behoorlijk, maar daarna komt de winter even terug. Ergens tussen zaterdagavond en zondagmiddag trekt een koudefront over het land met onderkoelde regen en later zelfs kans op sneeuwbuien. De temperatuur gaat in vrije val en de paddentrek zal, nog voor hij goed op gang is, opnieuw volledig stilvallen. Mogelijk zal de winterprik aanhouden tot 21 maart en wordt het dus nog een poos wachten op een tweede paddengolf."
Door de relatief koude wintermaanden kwam de trek in 2013 overigens pas laat op gang. "Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari om te pieken in de eerste of tweede week van maart", aldus Verbelen. "Dit jaar was er nauwelijks zo'n aanloopfase en brak de paddentrek gisteren in alle geweld los."
Natuurpunt coördineert jaarlijks in heel Vlaanderen paddenoverzetacties, vorig jaar 236 in 109 steden en gemeenten. Daarbij werden 160.981 amfibieën levend de weg overgezet, grotendeels gewone pad (80 pct), bruine kikker (12 pct) en alpenwatersalamander (3 pct), maar ook zeldzame soorten als rugstreeppad, heikikker, kamsalamander en vuursalamander.
Bron: HLN
© Thinkstock.
De eerste lenteweek eindigt vandaag nog met temperaturen tussen 11 en 16 graden, maar vanaf het weekend wordt het gevoelig kouder met opnieuw kans op winterse neerslag.
Deze namiddag neemt de bewolking toe, later gevolgd door regen vanaf de Franse grens. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot het zuidoosten. De maxima bedragen 11 graden in de Ardennen en ongeveer 16 graden elders. Vanavond is het betrokken en er zijn perioden met regen. De minima schommelen tussen 8 en 12 graden.
Morgen is het bewolkt en regenachtig. Later wordt het droger vanuit het zuiden. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. De maxima gaan van 8 tot 12 graden. Vanaf zondag wordt het gevoelig kouder en staat er een gure noordoostenwind. Vooral zondag kan er af en toe winterse neerslag vallen.
Begin volgende week zal de middagtemperatuur naar verwachting nog maar net boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts en 's ochtends treedt lichte, in de Ardennen plaatselijk tot matige vorst op. Het blijft dan wel meestal droog. In de tweede helft van de week zou het wat minder koud worden.
Bron: HLN
Een scherpe koude-inval zit er dus aan te komen met in de nacht naar dinsdag toe uiteindelijk misschien wel lokaal strenge vorst. En op een enkele plek maximumtemperaturen die begin volgende week 20 graden lager kunnen uitpakken dan de voorbije woensdag. Hoe bijzonder is een dergelijke grote temperatuurdaling in korte tijd? En hoe uitzonderlijk is zulke kou in midden maart? Naast deze vragen, kijken we natuurlijk ook naar de sneeuw die dit weekend gaat vallen.
Een winters plaatje uit Drenthe begin februari. Foto door Karin Broekhuijsen.
Hoe bijzonder is een maximumtemperatuurdaling van 20 graden?
Het verschilt van jaar tot jaar, of dergelijk grote temperatuurdalingen voorkomen. Op basis van een eerste inschatting zou je kunnen zeggen gemiddeld hooguit één keer per jaar. Met daarbij wel een voorkeur voor de lente of eventueel winter, de seizoenen waarin de grootste temperatuurstegenstellingen mogelijk zijn.
Hoe bijzonder is strenge vorst in midden maart?
Een flink aantal graden nachtvorst komt op zich zelfs in maart regelmatig nog voor. Strenge vorst, een temperatuur van tenminste iets onder de -10, is echter veel zeldzamer, zeker na 10 maart. Kijken we naar het landelijke hoofdstation De Bilt, dan is het na 12 maart zelfs nooit tot strenge vorst gekomen. Kijken we naar de laagst gemeten temperaturen op een officieel meetstation ergens in Nederland rond 12 maart in de huidige dan wel voorbije eeuw, dan liggen deze rond -12. 11 maart 1958 werd het -12,6 bij Rotterdam en op 12 maart 1931 in Wijster -11,7. Twee dagen voor die laatstgenoemde datum, op 10 maart 1931, werd in Warnsveld -18,8 graden gemeten. Kortom, als het ergens volgende week dinsdagnacht ruim 10 graden zou vriezen, en vooral in het noordoosten van het land is dat niet helemaal uitgesloten, zit je – los van die ene laatstgenoemde bijzonder extreme uitschieter - in de buurt van de laagst gemeten temperaturen in die fase van maart in ruim een eeuw tijd.
Een laagje ijs. Ria Luttikhold, De Heurne.
Begin maart wel eens nog kouder
Ten slotte is nog wel interessant te vermelden dat het eerder in deze overgangsmaand maart, en dus weer iets dichterbij de winter, wel eens nog kouder is geweest. De recordminimumtemperatuur werd vrij recent, op 4 maart 2005, gemeten. In een groot deel van het land viel eerst een fors pak sneeuw, in de noordelijke helft van het land zelfs tot tussen 30 en 50 centimeter aan toe. Tijdens de daaropvolgende nacht werd het helder, viel de wind weg en daalde het kwik in van origine ook steenkoude lucht boven het sneeuwdek als een raket. Marknesse in de Noordoostpolder noteerde toen een onwaarschijnlijke -20,7 graden. Net zo extreem was bijna 112 jaar geleden alweer de 26e van maart 1901. In Winterswijk werd toen met de geur van april al in de neus een minimumtemperatuur van -10,0 graden bereikt. Een klimatologisch bezien vrijwel onmogelijke waarde voor die fase van maart en dus ook veruit ongeëvenaard.
Zoals het er ook vrijdagmiddag nog naar uitzag, lijkt het met de sneeuwdekvorming dit weekend in een groot deel van het land wel mee te vallen. De grootste kans op een serieus en standvastig sneeuwdek is er dit weekend in het noorden van het land. Daar sneeuwt het zaterdag al. Het midden en zuiden zijn dan nog regenachtig en volgen naar verwachting pas in de avond of nacht naar zondag toe. De sneeuw trekt daar zondagochtend alweer naar het zuidoosten weg. Foto: Jannes Wiersma, februari.
Op de overgang tussen kou en zachte lucht: regen en sneeuw
Terug naar het hier en nu. In het noorden is het deze vrijdag al koud met aan het begin van de middag in Groningen nog maar 3 graden op de thermometers bij grijze omstandigheden en hier en daar ook een spat regen. Dat terwijl de zuidelijke helft van het land op het zelfde moment 10-plussers noteerde met langs de grens met België zelfs 15 graden. En dat met op veel plaatsen een (waterig) zonnetje, kortom lenteweer.
De komende 24 uur blijft vanuit het zuiden milde lucht worden aangevoerd, terwijl vanuit het noordoosten juist koude lucht binnenstroomt. De temperatuurstegenstelling in de atmosfeer boven ons land wordt steeds groter en dit resulteert in steeds actievere neerslagzones boven ons land.
Door de eerst nog warme ondergrond zal de eerste sneeuw vrij gemakkelijk wegsmelten. De grootste kans op een serieus en standvastig sneeuwdek is voor het noorden van het land. Daar is het nu al het koudst en sneeuwt het zoals het er deze vrijdagmiddag naar uitzag bovendien het langst. Foto: Carolien Bentink, Winterswijk.
Deze vrijdagavond en de komende nacht naar zaterdag toe gaat het daardoor op steeds meer plaatsen regenen. Het zuiden blijft daarbij uitermate zacht met minima tussen 6 en 9 graden. Het noorden zit in de koudere lucht en komt tussen 0 en 2 graden uit. Daar transformeert de neerslag geleidelijk naar natte sneeuw en sneeuw. Sneeuw die, zoals de verwachting deze vrijdagmiddag was, uiteindelijk vooral zaterdag overdag in een deel van de noordelijke provincies ook blijft liggen, bij temperaturen dicht bij het vriespunt. Dat terwijl het elders blijft regenen. Wel dalen daarbij in de loop van de dagperiode de temperaturen langzaam. De koude lucht wint dus terrein.
In de avond en nacht naar zondag toe gaat de neerslag ook in Midden- en later Zuid-Nederland over in sneeuw. Maar aanvankelijk smelt daarvan veel weg door de nog warme ondergrond en zondag overdag trekt de meeste sneeuwval al snel weer weg. Een eventueel sneeuwdekje begint dan al snel weer weg te smelten. In het noorden en noordoosten van het land is het sneeuwdek dikker (regionaal is meer dan 5 centimeter mogelijk), is de ondergrond kouder en kan de sneeuw langer blijven liggen. De temperaturen komen in het noorden nauwelijks boven nul, in het zuiden wordt het +3 tot +5 graden.
Tijdens de nachten volgende week vormt zich op diverse watertjes weer een laagje ijs. Afbeelding door Corina Magielse, Wernhout.Beeld 5 van 5
Maandag en dinsdag zijn vervolgens koude winterdagen met lokaal een paar sneeuwbuien, maar later ook weer vaker zon. Overdag ligt het kwik dan overal in Nederland rond het vriespunt. Tijdens de nachten vriest het licht tot matig, in de nacht naar dinsdag toe in het noordoosten lokaal mogelijk streng. Daarna gaan de scherpste kantjes van de winterinval er langzaam af, maar blijft het nog een aantal dagen ronduit koud met in de nachten lichte tot regionaal matige vorst en overdag temperaturen van slechts enkele graden boven nul.
Bron: Meteo Consult
De eerste sneeuw is gevallen, zegt RTL-weerman Peter Timofeeff. Een sneeuwgebied heeft Groningen en Friesland bereikt en trekt nu verder Nederland in. Het is de voorbode van een weekend vol sneeuw.
In het noorden zijn de temperaturen gezakt tot net boven het vriespunt. In het zuiden is het nog zo'n 8 graden. Vanuit het noordoosten is de regen overgegaan in ijzel, en natte sneeuw. Uiteindelijk gaat er ook vaste sneeuw vallen.
Vooral zondag kan er een dik pak vallen. RTL-weervrouw Helga van Leur durft niet te voorspellen hoe dik het pak wordt, maar constateert dat de 'neerslag-pluim' wel zeer duidelijk is.
RTL-weerman Peter Timofeeff:"Natte sneeuw in Groningen en Friesland. Temperatuur net in de plus. Straks ook gewone sneeuw."
Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel gegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer maar op het laagste niveau. De waarschuwing geldt tot de nacht van zaterdag op zondag. Het KNMI waarschuwt ook voor ijzel.
Comeback Koning Winter
Duitse meteorologen voorspellen voor dit weekend in het noorden hevige sneeuwval, tot wel 20 centimeter. Die voorspelling geldt niet alleen voor bergachtig gebied, maar ook voor de aan Nederland grenzende laagvlakte in het noorden van Duitsland.
Maar ook na dit weekend houdt de winter Nederland in zijn greep. De temperatuur kan's nachts flink onder nul gaan en overdag schommelt die rond het vriespunt. De kans op neerslag neemt later in de week weer toe. 's Nachts blijft het dan wel vriezen maar overdag komt de temperatuur weer boven nul.
Bron: RTL | Gewijzigd: 9 maart 2013, 12:03 uur, door Ries
Vanwege de verwachte kou gaat de Leeuwarder winternoodopvang van Zienn weer open. Vanaf zondagavond is een slaapplek voor daklozen gratis. Er worden bedden bijgeschoven waar nodig, meldt de instantie. Het is de vijfde keer deze winter dat de noodopvang de deuren opent. De afgelopen keren kwamen er een kleine vijftig slapers op af.
Bron: LC
Vanuit het noordoosten stroomt koude lucht binnen en vervolgens zal de kou zich langzaam zuidwaarts uitbreiden. Het begin van een winterse maartweek. De koude lucht maakt zijn entree met op geleidelijk steeds meer plekken sneeuw. Wordt het wit?
Weerkaart met luchtdruk (isobaren), fronten en maximumtemperatuur van zaterdagmiddag 9 maart. Vrieslucht op komst met een noordoostelijke stroming aan de achterzijde van een over ons land trekkend lagedrukgebied.
Hier de te verwachten weerkaart voor dinsdagmiddag 12 maart. Koud en er wordt sneeuwval in het zuiden van ons land verwacht door een lagedrukgebied dat over Frankrijk oostwaarts trekt.
Op de kalender duurt de winter nog 11 dagen. Want op 20 maart om 12.02 uur begint de astronomische lente, terwijl die voor ons meteorologen al sinds 1 maart bezig is. Maart kun je als verlengstuk van de winter beschouwen. Dus dat er nog sneeuw gaat vallen en het binnenkort in vooral de nachtelijke uren gaat vriezen is niet bijzonder. Alleen die paar zeer zachte lentedagen die we net achter de rug hebben smaakten bij velen toch naar meer....Maar de lange termijn verwachting laat er geen twijfel over bestaan: dergelijke dagen met laten we zeggen minstens 15 graden zijn de komende 10 dagen niet op komst.
Regen overgaand in sneeuw.....
Vandaag, zaterdag, vormt de overgangsdag naar een week met volop winterweer. Een lagedrukgebiedje schuift langzaam oostwaarts en maakt vervolgens de weg vrij voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van vrieskou. De dag is door de depressie met regen begonnen, maar in het noorden begint de kou al op te dringen en zijn zeer lokaal al de eerste sneeuwvlokken gesignaleerd. De verwachting is dat het in de loop van deze zaterdag en vooral in de nacht naar zondag op steeds meer plekken gaat sneeuwen, als laatste in het zuiden. De grond is nog zacht en de luchttemperaturen liggen eerst (iets) boven nul, en dus duurt het enige tijd voordat er een sneeuwdek kan gaan ontstaan. Maar als het maar lang genoeg (en intensief) doorsneeuwt, wat MeteoConsult ook verwacht, gaat ook de wegdektemperatuur vanzelf naar het vriespunt en kan de sneeuw blijven liggen. Grasland, tuinaarde, autodaken en dergelijke worden dan als eerste wit. Het zal echter niet overal even wit worden. In de noordelijke landhelft verwachten we de meeste sneeuw, 1 tot 3, lokaal 4 centimeter.
Hier de te verwachten weerkaart voor dinsdagmiddag 12 maart. Koud en er wordt sneeuwval in het zuiden van ons land verwacht door een lagedrukgebied dat over Frankrijk oostwaarts trekt.
Vervolgens stroomt de koude lucht zuidwaarts en dat betekent dat zondagochtend uiteindelijk ook in het zuiden sneeuw valt, terwijl er in andere delen van het land droge perioden verwacht worden met nog een enkele losse sneeuwbui, vooral aan de kust. Verder lijkt het overal bewolkt te blijven. De temperaturen die in de nacht zo tussen 0 en 4 graden uitkomen zullen zondag overdag nauwelijks oplopen. Ondanks het bewolkte weer is er genoeg straling zodat het sneeuwdek vrij snel zal verdwijnen. De wind is noordoostelijk en matig, aan de kust (vrij) krachtig.
Meer sneeuw na zondag?
Maandag begint de zon af en toe door te breken, al blijft een enkele sneeuwbui aan de kust mogelijk. En ondertussen zal het voor de tijd van het jaar behoorlijk koud zijn geworden. In de nacht en eerste helft van de ochtend vriest het 1 tot 5 graden, maandagmiddag wordt het niet of nauwelijks boven nul. De noordoostenwind blijft aanwezig en maakt het voor het gevoel een stuk kouder dan de thermometers aangeven. Maandagavond verschijnt vanuit het westen een nieuwe depressie die zuid van Nederland langstrekt, in oostelijke richting. Bijbehorende neerslagzone lijkt het zuiden van ons land wel aan te doen en dat levert, in de koude lucht, waarschijnlijk enige tijd sneeuwval op. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag wordt de meeste sneeuw in het Zuid-Limburgse heuvelland voorzien: rond 10 centimeter sneeuw is daar mogelijk, elders in het zuiden valt er dan (wat) minder sneeuw, terwijl in de noordelijke helft de zon uitbundig schijnt. De noordoostenwind neemt iets af. Het wordt in de nachten in heldere gebieden met weinig wind lokaal 8 graden onder nul en daar waar sneeuw ligt is een (al dan niet) afgeronde -10 graden niet uitgesloten. Dinsdagmiddag wordt het omstreeks tot net iets boven het vriespunt. Zeer koud voor de tijd van het jaar, want gebruikelijk is een maximumtemperatuur van rond 9 graden.....Woensdag en donderdag zal het wisselend bewolkt zijn met zowel zonnige momenten als een paar (lichte) sneeuwbuien. De middagtemperatuur gaat een paar graden omhoog, maar de nachten blijven flink koud met lichte tot matige vorst.
Dit ooievaarspaar is al helemaal klaar voor de lente. Hopelijk zijn ze bestand tegen het winterse weer van de komende dagen. Foto: Karin Broekhuijsen.
Sneeuwdagen in maart
Volgens het klimatologische, langjarige gemiddelde (periode 1971-2000) - ook wel de 'norm' genoemd - loopt het aantal dagen met sneeuwval in maart uiteen van 3 te weerstation Valkenburg bij Leiden en ook 3 dagen in Vlissingen tot 5 dagen op de stations Deelen, Eelde, Twenthe en Maastricht. Uiteraard zijn er jaren waarbij deze aantallen worden overschreden. Het recordaantal sneeuwdagen in maart (sinds 1901) bedraagt 15, in maart 1962. En soms valt er zelfs tot aan het einde van de maart sneeuw. Legendarisch is 30 maart 1952. Een 'vliegende' sneeuwstorm uit het noordoosten liet in de avond in De Bilt een sneeuwdek van 9 centimeter achter.
Bronnen: MeteoConsult, KNMI (sneeuwnormalen)
De brandweer in actie bij de grote heidebrand bij Radio Kootwijk in april vorig jaar © ANP.
Een stuk hei dat in brand zou worden gestoken voor een grote brandweeroefening in Gelderland, wilde zaterdagochtend door de regen geen vlam vatten. 'Het is drijfnat, dus we konden niet met een echte brand oefenen', meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. De korpsen hebben uiteindelijk geoefend met rookmachines. 'Dat gebeurt wel vaker, maar voor de brandweermensen was het jammer dat ze geen echt vuur hadden.' Volgens de woordvoerder heeft het gebrek aan vuur geen 'tactische en technische' gevolgen gehad voor de oefening. De brandweeroefening werd gehouden op de Gorsselse heide.
Bron: AD
Zaterdagmiddag trekt winterweer Nederland binnen. Hierbij is kans op ijzel. De regen die overdag op de meeste plaatsen in het land valt gaat in de avond vanuit het noordoosten over in sneeuw. Het sneeuwgebied verlaat zondag in de loop van de middag het land, meldt het KNMI.
In het noordoosten kan zo'n vijf centimeter sneeuw vallen, elders blijft het beperkt tot enkele centimeters. Voor de provincies in de noordelijke helft van het land geldt voor zaterdag een weerwaarschuwing, zondagochtend wordt in het gehele land gewaarschuwd voor winterse neerslag.
Zondag stroomt overdag geleidelijk koudere lucht over het gehele land. De maximumtemperaturen komen niet verder dan rond het vriespunt in het noordoosten tot 2 graden in het zuidwesten. De noordoostenwind is matig en langs de kust vrij krachtig, tot kracht 6. In het Waddengebied kan de windkracht zelfs tot 7 oplopen.
Het winterse weer, met temperaturen net boven het vriespunt, houdt zeker tot woensdag aan. De temperatuur blijft rond het vriespunt schommelen, maar door de straffe wind voelt het een stuk kouder aan.
Bron: Nieuws.nl
Het mooie weer van de afgelopen dagen is voorbij. Vanmiddag is het zwaarbewolkt over het noorden met af en toe regen. Elders blijft het vrijwel droog met van tijd tot tijd enkele opklaringen. Er waait een matige wind uit westelijke richtingen. De maxima schommelen van 8 tot 13 graden. In de nacht van maandag op dinsdag kan er echter plaatselijk 10 cm sneeuw vallen. Koning winter is dus opnieuw onderweg naar ons land.
© belga.
Morgen trekt vanuit Nederland al vlug een storing over het land met eerst regen die overgaat in (smeltende) sneeuw in Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen. In de Ardennen kan er tot 5 cm sneeuw vallen en ook in Vlaanderen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. In de loop van de namiddag wordt het droger maar op opklaringen hoeven we niet te rekenen. De maximumtemperaturen worden 's ochtends bereikt en liggen rond 2 à 3 graden, meldt het KMI.
Kouder door wind
Zondagnacht blijft het in Vlaanderen op enkele sneeuwvlokjes na droog. In het zuiden van het land is de kans op lichte sneeuwval groter. Het gaat overal vriezen met minima tussen -2 en -5 graden. Het is daarbij ook uitkijken voor ijsplekken. De noordoostelijke wind wordt matig tot vrij krachtig en doet het nog een stuk kouder aanvoelen.
Ook vorst overdag
Maandag en dinsdag blijft het ook overdag vriezen en dient er rekening gehouden te worden met sneeuwval in het hele land. Maandag is het koud en zwaarbewolkt en kan er nu en dan wat lichte sneeuw vallen vanaf de Franse grens. De maxima liggen tussen -2 en 0 graden. De schrale noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig in Vlaanderen en doet het een stuk kouder aanvoelen. Er zijn rukwinden mogelijk tot 40 à 50 km/u.
10 cm sneeuw
Maandagnacht en dinsdag overdag krijgen we mogelijk te maken met een actieve sneeuwzone vanuit Frankrijk. Er dient dan rekening gehouden te worden met sneeuwval in het hele land die voor een accumulatie van verschillende centimeters sneeuw kan zorgen, plaatselijk is 10 cm of meer niet uitgesloten. De maxima liggen tussen -3 en +1 graad bij een stevige noordoostelijke wind.
Maartse buien
Van woensdag tot vrijdag krijgen we onder impuls van noordelijke polaire zeelucht licht wisselvallig weer met opklaringen maar ook kans op enkele winterse/maartse buien. In de Ardennen zijn dat sneeuwbuien. De maxima in het centrum liggen rond 3 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind. Naar het weekend toe draait de wind mogelijk naar zuidelijke sector en zou het enkele graden minder koud worden.
Bron: HLN
In de drie noordelijke provincies kan het door natte sneeuw of ijzel glad zijn. Gisteravond laat zijn strooiwagens de weg opgegaan. Onder meer in de provincie Drenthe, maar bijvoorbeeld ook in Leeuwarden gingen strooiploegen aan de slag. De temperatuur is in het noorden onder nul en er is kans op ijzel. Daarom wordt er gewaarschuwd voor gladheid. Later vandaag kan ook de rest van het land te maken krijgen met winterse neerslag.
Bron: NOS, KNMI
De wielerwedstrijd Dwars door Drenthe van zondag 10 maart is afgelast door de gure weersomstandigheden. Ook de wedstrijd voor dames elite, de Euregiocup, vindt niet plaats.
"Het is vannacht beginnen sneeuwen in de buurt van Emmen, waar de mannen zouden starten", klonk het bij de organisatie. "Daardoor is het onmogelijk om te koersen. Het was geen gemakkelijke beslissing om de wedstrijden te schrappen. Alles was in gereedheid gebracht, maar de veiligheid van de renners en begeleiders primeert." De Belgische teams die normaal gezien van start zouden gaan, waren Lotto-Belisol, Crelan-Euphony en Topsport Vlaanderen-Baloise.
Bron: HLN
Het is zeldzaam slecht weer voor maart. Dat zeggen meteorologen van weeronline.nl. Zaterdag regende het in De Bilt 24 uur lang onafgebroken, iets wat nooit eerder voorkwam en zondag komt in de buurt van de koudste 10 maart ooit.
Sneuvelden eerder deze week nog warmterecords, zondag wordt met een temperatuur die niet boven de 1 graad uitkomt het dagrecord van de koudste 10 maart, dat stamt uit 1932, geëvenaard. Door de wind voelt het nog veel kouder aan en kan de gevoelstemperatuur plaatselijk onder de -10 zijn.
De kans is bovendien groot dat de temperatuur maandag niet boven het vriespunt uitkomt, waarmee een nieuwe maartse ijsdag in aantocht lijkt. Een ijsdag in maart komt volgens weeronline.nl maar eens in de tien jaar voor. De laatste keer dat in maart sprake was van een ijsdag, was in 2005. Normaal ligt de middagtemperatuur in maart rond de 8 graden.
Bron: Nieuws.nl
Met de astronomische lente voor de deur werd Nederland weer in de spreekwoordelijke koelkast gezet. Koude lucht veroverde de afgelopen 24 uur voor de zoveelste keer terrein, ditmaal vanuit het noorden en inmiddels is het overal kil, koud en winters.
Positie van het lagedrukgebied gisteren. De noordelijke helft van het land zat toen al in de koude lucht. bron: Midas
De koude-inval die gisteren van start ging was te koppelen aan een klein lagedrukgebiedje dat gisteren met zijn kern zo ongeveer over Gelderland lag. Noord ervan werd met een oostelijk wind koude lucht aangezogen, terwijl zuid van de lagedrukkern de windrichting westelijk was met aanmerkelijk hogere temperaturen. Het was dan ook het noorden van het land waar de regen tegen de avond als eerste overging in (natte) sneeuw en gedurende de nacht zakte de kou langzaam zuidwaarts.
Op onze WeatherPro app laat de neerslagtyperadar duidelijk zien waar gisteravond de regen (blauw) al was overgegaan in natte sneeuw (wit) en sneeuw (rood). Overigens is hier ook mooi de hardnekkige neerslagzone over Midden-Nederland terug te zien bron: Weather Pro
Nieuwe top 1 notering!
Overigens is het wel bijzonder om te melden dat het in Midden-Nederland uitzonderlijk lang geregend en/of gesneeuwd heeft ten tijden van bovenstaande koude-inval. Op veel plekken is er gisteren 9 maart zelfs een etmaal lang onafgebroken neerslag gevallen, zo ook in De Bilt. Het is sinds de metingen in 1901 niet voorgekomen dat hier een geheel etmaal onafgebroken neerslag is gevallen. Eerder was het op 30 januari 1960 in De Bilt maarliefst 23,4 uren lang nat, op 5 januari 1976 en 8 februari 1946 waren 22,3 er aaneengesloten natte uren.
Als we naar de totale neerslagduur kijken, zijn er zelfs diverse plekken in Midden-Nederland waar het nog langer heeft geregend dan die bewuste 24 uur. Zo viel de neerslag op meetstation Veenkampen in Wageningen van om en nabij vrijdagavond 21.00 uur tot en met ongeveer 08.00 uur op zondagochtend, zo’n 35 uur aaneengesloten nat weer dus.
24 uur aaneengesloten neerslag in De Bilt. Een nieuw record! Overigens viel er in deze 24 uur ook precies 24 milimeter neerslag, maar dit is een toevalligheid. bron: KNMI
In de kou
Inmiddels is de wind vandaag, op zondag, overal tussen noord en oost en dit betekent dus overal weer winterkou met voor vandaag maxima rond of net iets boven het vriespunt. De stevige wind, veelal kracht 4 tot 6 zorgt voor een nog lagere gevoelstemperatuur. Op de meeste plekken is het droog, maar daar waar er wat neerslag naar beneden valt zal dit in de koude lucht geen regen meer, maar (natte) sneeuw zijn.
Dichte crocussen vandaag in Winterswijk, in de kou tussen de sneeuw. foto: Willy Bonnink
Natte sneeuw…..droge sneeuw….
Vooral in het noordoosten is het landschap na de sneeuwval van afgelopen nacht nog wittig en met een stevige wind erbij gaat de sneeuw hier zelfs bij een minuscuul laagje van 1 tot 3 centimeter driften. In de rest van het land blijft de sneeuw vrijwel alleen op koudere voorwerpen zoals daken en auto’s even liggen. Het zachte lenteweer van vorige week heeft er namelijk voor gezorgd dat de ondergrond dusdanig is opgewarmd, dat deze op de meeste plekken nu nog boven het vriespunt zit. Daarbij heeft de zon in deze tijd van het jaar ook al behoorlijk wat kracht en zelfs door een redelijk dikke wolkenlaag heen is de zon nu in staat om sneeuw te doen laten smelten.
Maar de weersystemen zijn nog niet uitgesneeuwd boven ons land. De komende dagen valt er her en der nog een sneeuwbuitje met lokaal 1 of 2 centimeter sneeuw en in het zuiden, vooral in Limburg, gaat het vanaf morgen tot en met woensdag af en aan licht sneeuwen. Dezelfde storing die bij ons langdurige neerslag gaf, beweegt weer terug vanuit het noorden en komt dan min of meer tot stilstand boven Zuid-Nederland. In Zuid-Limburg kan er dan zomaar weer bij elkaar opgeteld een pak sneeuw vallen van 5 tot 10 cm. Doordat we ons morgen in nog koudere lucht bevinden en de ondergrond weer een fractie verder is afgekoeld, blijft de sneeuw toch weer liggen.
Diezelfde crocussen stonden nog geen week geleden te stralen bij 15+ graden en volop zon! foto: Willy Bonnink
Einde in zicht?
De koudste lucht lijkt morgen te passeren met maxima tussen -2 graden tot slechts op een enkele plek 1 graad. Daarna wordt het geleidelijk minder koud met op woensdag en donderdag temperaturen van op zijn hoogst 4 graden in de plus. Richting volgend weekend lijkt de windrichting eindelijk weer meer vanuit de zuid tot zuidwesthoek te gaan komen en wordt het nog wat minder koud, maar hoogstwaarschijnlijk brengt de storing op zaterdag naast zachtere lucht eerst nog wat sneeuw met zich mee.
Stuifsneeuw her en der in het noordoosten van het land vandaag. Hier zit de koudste lucht en waait het het hardst, windkracht 5 tot 7. foto: Jannes Wiersema
Op de meeste plekken bleef de sneeuw alleen op auto's en dergelijke liggen, zoals hier in Zandvoort. foto: John Dalhuijsen
Bron: Meteo Consult
Nederland heeft er een nieuw weerrecord bij. Gisteren regende het onophoudelijk in De Bilt (waar het Nederlands Meteorologisch Instituut KNMI zich bevindt) en dat is nooit eerder gebeurd. Dat meldde weeronline.nl. Het oude record dateert van 30 januari 1960 en stond op bijna 23,5 uur. Op die dag, 53 jaar geleden, was het dus een half uurtje droog. Gisteren viel in De Bilt bij metingen elke 10 minuten ten minste 0,1 millimeter regen. Daardoor is een niet te breken record gevestigd: 24,0 uur neerslag in een etmaal.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:24 uur, door Joyce.s