Het winterweer lijkt eindelijk verleden tijd. Volgende week gaat de zon schijnen en lopen de temperaturen flink op. Meteo Consult verwacht dat halverwege de week het soms ver boven de 10 graden wordt, tot mogelijk zelfs 15 graden. Volgens het weerinstituut heeft de weersverandering te maken met de verplaatsing van een hogedrukgebied. Dat ligt nu nog bij de Britse eilanden, maar verplaatst zich volgende week boven Zuid-Scandinavië en Polen. Zachte lucht vanuit het zuiden komt dan onze kant op. In het begin van volgende week gaat de zon volop schijnen. Op veel plaatsen kan de temperatuur oplopen tot 13 graden en woensdag zelfs tot 15 graden. In de nacht kan het echter nog behoorlijk fris zijn.
© RTL Nieuws.nl
Waar veel mensen nu al zo lang naar uitkijken, gaat gebeuren. Lenteweer is in aantocht. Volgende week schijnt de zon vaak flink en lopen de temperaturen op tot soms ver boven 10 graden in de middag. Zelfs 15 graden is halverwege volgende week niet uitgesloten.
De verandering heeft te maken met de verplaatsing van een hogedrukgebied. Nu en de eerstkomende dagen ligt het nog bij de Britse eilanden. Langs de oostflanken ervan wordt van oorsprong nog frisse lucht van boven noordelijke streken aangevoerd. Volgende week komt het weersysteem boven Zuid-Scandinavië en Polen terecht. Zachtere lucht vanuit zuidelijke streken rukt dan op naar onze omgeving.
De zon schijnt zeker de eerste dagen van volgende week volop. Het wordt snel zachter met rond het midden van de week middagtemperaturen op veel plaatsen tussen 10 en 13 graden. Vanaf woensdag komt regionaal misschien wel 15 graden uit de bus rollen. Kortom volop lenteweer. Tijdens de nacht en vroege ochtend is het overigens nog wel fris met soms temperaturen soms het vriespunt.
Bron: Meteo Consult
Foto: Archief/ vandeschuur | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:22 uur, door Joyce.s
De klimatologische winter is gedaan. ‘Volgende week wordt alles beter', zegt weervrouw Sabine Hagedoren. De temperaturen zullen vanaf maandag stijgen. Tot 15 graden. Een winter die somberder, natter en kouder was dan gemiddeld, ligt eindelijk achter ons. ‘Het leed is geleden', zegt weervrouw Sabine Hagedoren. ‘Vanaf volgende week kunnen we al eens een T-shirt aantrekken.' Eindelijk, de barre winter is weer voorbij. En dit jaar was die natter, kouder en somberder dan gemiddeld. Normaal schijnt de zon tijdens de winter 180 uren. Deze winter was dat amper 126 uren. ‘Dus een derde minder. Vooral december en januari waren somber, al zat februari ook nog onder het gemiddelde', zegt Sabine Hagedoren.
Tot 15 graden
Afgelopen winter was dan ook merkelijk kouder dan normaal. Gemiddeld haalt de winter nog een temperatuur van 3,6 graden. Nu maar 2,9 graden. Vooral februari haalde dat cijfer naar beneden. Maar die koude ligt nu achter ons. Het wordt warmer. Veel warmer. ‘Maandag, dinsdag en woensdag schieten de temperaturen naar omhoog', zegt Sabine. ‘Tot vijftien graden. In de tweede helft van de week komt er bewolking waardoor de temperaturen gaan zakken.' Maar zo slecht als in de voorbije maanden kan het weer niet meer worden. Er viel deze winter ook uitzonderlijk veel regen, sneeuw en smeltende sneeuw. Met 281,6 liter neerslag per vierkante meter zaten we 60 liter boven het gemiddelde. Vooral december was nat. Het sneeuwde afgelopen winter ook meer dan normaal. Tijdens een normale winter komt Ukkel aan dertien sneeuwdagen. Deze keer sneeuwde het er maar liefst 29 dagen.
Rotte tarwe
‘Door de natte winter is er 15.000 hectaren tarwe op de velden weggerot', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. ‘Die tarwe is in het najaar ingezaaid en in de winter kapotgegaan. Tijdens dat inzaaien was het al ferm aan het regenen, waardoor de zware machines de aarde in modder veranderden. Normaal is dat niet zo erg, want tijdens de winter vriest de koude de grond wel weer dicht. Maar deze winter legde de sneeuw een isolatielaag op de velden. Daardoor vroor het niet diep genoeg, amper tien centimeter, en bleef twintig centimeter modder liggen.' Door de extreem koude winter moest de glastuinbouw – vooral tomaten en kropsla – meer stoken dan normaal. Luc Busschaert vermoedt dat de stookkosten deze winter twintig procent zijn gestegen.
Bron: Het Nieuwsblad
De lente barst na dit weekeinde los. De vraag is voor hoe lang. Er zijn berekeningen die alweer snel de kou induiken. In de huidige opties van het ECMWF model zit ongeveer 30 procent op de koude toer, waarbij een hogedrukgebied boven Scandinavië cruciaal is.
De pluimgrafiek voor wat betreft temperatuur voor Midden-Nederland. De eerste paar dagen, vandaag tot en met maandag, zijn nog aan de kille kant. Daarna gaat de temperatuur flink omhoog. Tot ergens in het volgende weekeinde.
Eerst het voorjaar
In de pluimgrafiek hiernaast zien we eerst de temperatuurstijging vanaf maandag. Dat is tevens het moment dat de wind naar het oosten tot zuidoosten draait. Het sturende hogedrukgebied ligt een dag eerder nog boven de Noordzee, maar schuift op maandag tot boven het oosten van Europa. Op dat moment is de aanvoerrichting vanaf zee afgesloten en krijgen we een continentale luchttoevoer. Niet alleen is de lucht vanuit die hoek (nu al) veel droger, ook kan de maartzon overdag de temperaturen leuk beginnen op te stuwen. Dat gaat niet van stel op sprong en vandaar dat de maximumtemperaturen voor maandag op gemiddeld 8 graden lijken uit te komen. Dinsdag en woensdag zit daar een aardige huppel in en moet op veel plaatsen 13 of 14 graden kunnen worden gehaald. Daarbij helpt het dat de wind even zuidelijk wordt, op dinsdag, en er nog een vleugje extra mildheid vanuit Frankrijk wordt bijgemengd.
De weerkaart voor morgen, zondag 3 maart. Het hogedrukgebied dat ons het kalme weer brengt, ligt boven de Noordzee. Er trekken uitlopers van een front (boven Duitsland wel te zien) via het zuiden van het land weg, met wat gemiezer.
En dan, vanaf woensdag
Essentieel voor bestendige voorjaarscondities, is hetgeen er op de weerkaarten gaat gebeuren met het hogedrukgebied. Blijft het meerdere dagen stationair en stevig boven centraal of oostelijk Europa, dan kan een zuidelijke stroming bij ons voor nog meer zachtheid zorgen. In de meeste berekeningen is de strafheid van die hogedrukzone later in de week sterk afnemend, maar blijft deze wel op een voor ons gunstige positie liggen. Althans, voor wat betreft temperatuur. Aangezien er een lagedrukgebied nabij de Britse eilanden arriveert, krijgen we niet alleen fraaie temperaturen, maar komt er tegelijkertijd vrij veel bewolking over ons heen.
De weerkaart voor maandag 4 maart. Het sturende hogedrukgebied ligt boven Oost-Europa en zorgt bij ons voor een zuidoostelijke wind en aanvoer van droge lucht.
Kantelweekeinde
In de pluimgrafiek helemaal aan het begin van dit verhaal, valt te zien dat de berekende maximumtemperatuur tot en met vrijdag vrij eenduidig in de modellen zit. De betrouwbaarheid is dus tamelijk groot. De onzekerheid begint vanaf zaterdag 9 maart. De rode lijn, dat is de hoofdberekening van het ECMWF model, duikelt omlaag om op maandag voor Midden-Nederland op amper +1 graad uit te komen. Er zijn nog een paar berekeningen die iets dergelijks verwachten, maar de meeste opties zitten hoger met de middagtemperatuur. De warmste optie komt zelfs met +12 graden op de proppen. Wie goed kijkt, ziet min of meer twee banden met temperaturen voor die dag. Een clubje zit onderin, met middagtemperaturen vaak tussen 0 en +4 graden en dan is er een aanzienlijke groep die maxima tussen 8 en 10 graden voorziet. De dagen daarop volgend blijven die twee banden min of meer bestaan, maar kruipen wel naar elkaar toe. Wat de hele grafiek laat zien, is dat na zaterdag 9 maart de temperaturen in z’n algemeenheid wel omlaag zullen gaan. De vraag is; hoe ver omlaag?
De weerkaart voor woensdag 6 maart. Het hogedrukgebied is niet meer goed te zien en vanaf de oceaan komt een lagedrukgebied richting Ierland. De wind is bij ons zuidelijk en er ligt een front boven Zuid-Frankrijk dat geleidelijk naar ons toeschuift.
Vanaf zondag 10 maart
Het lijkt een atmosferische ‘strijd’ te worden tussen lagedrukuitlopers vanaf de Britse eilanden en een hogedrukgebied dat zich nestelt boven Scandinavië. Als we kijken naar de clusterverwachtingen voor zondag 10 maart is dat ook terug te zien. Dit zijn samengevoegde berekeningen van in totaal 51 verschillende berekeningen van het ECMWF model. De uitkomsten daarvan zijn geclusterd naar gelang de stromingspatronen op elkaar lijken. Het kaartje linksonder bestaat uit 10 samengevoegde berekeningen die allemaal min of meer een lagedrukgebied hebben ten zuidwesten van Ierland, een uitloper daarvan tot over Midden-Frankrijk en een hogedrukgebied boven Midden-Scandinavië. In die visie heeft Nederland een oostenwind. Iets dergelijks zien we ook terug in het middelste cluster in de bovenste rij. Alleen ligt de koude lucht hier net iets dichterbij en lijkt de wind net wat meer uit noordoost te waaien dan uit het oosten. En die noordoostenwind voert koude lucht aan.
De clusters voor zondag 10 maart, van het ECMWF model. Het gaat om gronddruk. Zie tekst voor uitleg.
In de andere opties worden de diverse andere mogelijkheden in beeld vertaald. In de onderste rij in het midden en aan de rechterzijde, zien we juist zuidelijke winden doordat het lagedrukgebied ten westen van ons ligt en het hogedrukgebied te ver weg wordt gepositioneerd om ons te kunnen beïnvloeden. Enfin, in totaal 32 procent van de opties (16 van de 51 berekeningen) komt met koude lucht op de proppen. Dit is terug te vinden in de pluimgrafiek aan het begin van dit verhaal.
Ook voor maandag 11 maart kunnen we een dergelijke exercitie opstellen. De koudste berekeningen vormen wederom zo’n 32 procent, te weten het cluster rechtsboven en het cluster in het midden van de onderste rij.
Kou in het hoge noorden
Het zou dus zomaar kunnen dat we eerst de lente beleven en dat we daarna toch weer danig koudere lucht ingaan. Ook kunnen we op het grensvlak tussen milde en koude lucht terecht komen en dat leidt tot neerslag.
De clusters voor maandag 11 maart, van het ECMWF model. In de tekst de uitleg.
Een paar opvallendheden nog daarbij. Zoals de grafieken die onder de clusters staan. Deze geven aan dat ten noorden van de tachtigste breedtegraad de lucht behoorlijk koud is. Kouder dan 'normaal'. Dus als de wind bij ons eenmaal uit noordelijke richting waait, kan het in principe flink afkoelen. Die kou is wel voorradig, zeg maar. Alhoewel het natuurlijk gaat om een gemiddelde van temperaturen boven de 80e breedtegraad.
De dagelijkse gemiddelde temperatuur van de streken ten noorden van de 80e breedtegraad. De rode lijn is dit jaar, de X-as betreft de dagen van het jaar en de Y-as geeft de temperatuur (in Kelvin!) aan. Het is de afgelopen 20 dagen kouder dan het klimatologische gemiddelde (de groene lijn). Bron: DMI Centre for Ocean and Ice.
Een volgend aanknopingspunt waardoor die koude lucht best weleens werkelijkheid zou kunnen worden, gaat over een tweetal indices. Zowel de AO- als de NAO-index zitten namelijk onder normaal. Daarmee wordt een indicatie aangegeven van de mogelijkheid van aanhoudend geblokkeerde stromingspatronen zoals we die de afgelopen maanden steeds hebben gehad. Een hogedrukgebied boven Scandinavië is een van de mogelijkheden om de atmosfeer straalstroomtechnisch redelijk geblokkeerd te houden.
Diezelfde grafiek, maar dan voor het vorige jaar. Opvallend dat het gemiddelde toen boven de klimatologische norm lag.
Bron: Meteo Consult
Dinsdag lijkt het de eerste echte lentedag van het jaar te worden, met plaatselijk 15 graden en veel zon. Daarna blijft de temperatuur lente-achtig, maar is er wel veel bewolking. Dat verwacht WeerOnline.nl. Maandag begint met in het noorden wolkenvelden, maar die lossen snel op. Overdag is het in een groot deel van het land vrij zonnig, met tot 10 graden in het zuiden.
Bron: Nu.nl
De eerste echte lentedag van het jaar levert dinsdag mogelijk direct een warmterecord op. De temperaturen stijgen plaatselijk tot vijftien graden, even hoog als het record uit 1992. Dat meldt weeronline.nl zondag.
Volgens het weerbureau zit er een kans in dat het record uit de boeken gaat. Normaal liggen de dagtemperaturen begin maart met de helft lager. De dagen na dinsdag verlopen ook met lenteachtige temperaturen, maar wel met meer bewolking en kans op regen. Tot komend weekeinde lijkt het vrij zacht te blijven.
Bron: Nieuws.nl
Van winter naar lente en weer naar winter, hier in de weerkamer afgekort tot "wlw". Dit scenario lijkt namelijk van toepassing te zijn op het weer van de komende tijd..... Gisteren schreven we al uitgebreid over de weersontwikkelingen 'in de kaarten' geldig voor de nabije toekomst en we gaan er vandaag mee verder, want het te verwachten weerscenario is opmerkelijk, maar aan de andere kant ook niet zo gek voor de maart-maand waarin de overgangen tussen lente en winter best groot kunnen zijn. Met als sprekend voorbeeld maart 2005 toen het aan het begin van de maand erg koud was met in het noorden en noordoosten van het land bijzonder veel sneeuw en nog geen twee weken later de eerste warme dag van het jaar (in het zuiden).
In de provincie Groningen opklaringen deze zondag. Deze gaan zich langzaam uitbreiden in de nacht naar maandag. Foto: Gerard Kiewiet.
Zo koud is het nu niet, maar voor het gevoel is het bij velen nog winters en wordt het aanstaande lenteweer vast met open armen ontvangen. Het motto: geniet ervan zolang het (nog) kan lijkt van toepassing te zijn, want hoewel er een aantal milde vooral middagen worden verwacht gaat het weer op lange termijn misschien helemaal omslaan.
Koude nachten, overdag lentezacht
Typerend voor de lente zijn de soms grote verschillen tussen de (mid)dag- en nachttemperatuur. Zo kan er soms in alle vroegte nog sprake zijn van lichte vorst en midden op de dag van temperaturen van 15 graden of hoger. En dit wordt dinsdag zo'n beetje al gerealiseerd. Wordt het morgen, maandag, (eindelijk?) zonnig met na een koude ochtend in de middag al een eerste voorzichtige opwarming, dinsdag is de wind zuidoost tot zuid geworden en stroomt warme lucht van boven de Sahara via Frankrijk naar ons toe. Daardoor wordt de temperatuur overdag, ook met behulp van de in kracht toegenomen maartzon, flink opgestuwd. Echter, in de nacht naar dinsdag koelt het her en der nog tot rond of iets onder het vriespunt af. Maar uiteindelijk wordt het, voor veel mensen, lange wachten op het eerste voorjaarsweer beloond: met volop zonneschijn verwachten we middagtemperaturen van boven de 10 graden, in het zuiden wordt het rond 15, misschien 16 graden. Alleen in het Waddengebied is het minder zacht omdat daar de aangevoerde lucht over het nog koude water strijkt.
De weerkaart geldig voor a.s. dinsdag 13 uur met luchtdruk (isobaren) en middagtemperaturen. Dit is de hoofdberekening van het ECMWF-model van 3 maart. Een zuidelijke stroming tussen een hoge- en lagedrukgebied voert warme lucht van boven Sahara aan. Onderweg koelt de lucht weliswaar iets af, het levert bij ons toch mooi het eerste lenteweer van 2013 op.
De laatste keer dat het op grote schaal ruimschoots boven 10 graden werd was overigens op 30 januari: in Arcen bij Venlo werd het 13,7 graden en
op het landelijk weerstation De Bilt was de maximumtemperatuur 12,2 graden. Na de lange vrij koude winter die in feite op het moment van
schrijven nog steeds bezig is, zijn veel mensen helemaal klaar voor wat we dan toch echt wel het eerste lenteweer van 2013 mogen
noemen.
We maken een sprong in de tijd. Hier de weerkaart van dezelfde hoofdberekening geldig voor zaterdag 9 maart. Bij ons nog zacht met een zuidoostelijke stroming. Maar de kou is dichtbij en boven Scandinavie ligt een sterk, koud hogedrukgebied.
Dinsdag zonnigste dag van de week
Dinsdag is meteen de zonnigste dag van de week, want op woensdag is het nog wel droog, maar komt er al (veel) sluierbewolking opzetten en in de loop van de dag neemt de bewolking verder toe, op nadering van een storing die donderdag lijkt te passeren. Het raakt of is dan bewolkt met een beetje regen. De wind is oost of zuidoost en daarmee wordt nog zachte lucht aangevoerd. De middagtemperatuur bereikt maximaal een graad of 10 op de Waddeneilanden tot rond 14 in het zuiden. Toch wordt ook de nacht daaraanvoorgaand, dus de naar woensdag, weer vrij koud, vooral in het noordoosten en oosten. Met daar eerst nog opklaringen kan de temperatuur opnieuw tot rond het vriespunt kan dalen. Maar dat is voorlopig voor het laatst, want tijdens de nacht naar donderdag is het minder fris en donderdagmiddag wordt het 8 of 9 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 16 graden in Limburg.
En hier de weerkaart geldig voor zondag 10 maart. Op de Wadden is het koud, in het zuiden nog absoluut niet....
Lange termijn: koude lucht in zicht
Vrijdag en zaterdag lijken de middagtemperaturen nog in lentestemming te blijven met een zuidoostelijke stroming. Ondertussen ligt er een krachtig hogedrukgebied met zijn kern boven Scandinavië en later boven de Baltische staten. Aan zijn oostelijke flank stroomt vrieskou naar het zuiden. Zondag komt de grens tussen koude en zachte lucht dan min of meer boven ons land te liggen, sterker nog in het noorden van het land is het al aan het afkoelen, als we afgaan op de nieuwste berekeningen van het ECMWF-model. De wind neigt naar de oost- tot noordoosthoek en dan kan het snel gaan met de aanvoer van kou, zeker als we de controlerun van het ECMWF-model mogen geloven. Na zondag 10 maart komen de middagtemperaturen volgens deze berekening maar iets boven het vriespunt uit en in de nachtelijke uren vriest het. En verder zijn er berekeningen die aangeven dat het binnendringen van de koude lucht gepaard gaat met sneeuwval. Hoe dan ook, het lenteweer van de eerstkomende dagen komt later in de week onder druk te staan. En op lange termijn is er zelfs een metamorfose naar winterweer mogelijk, al zijn precieze details daarover nu nog niet te geven. We komen hier ongetwijfeld nog op terug.
De temperatuurpluim voor Midden-NL voor de komende 12 dagen: na een aantal zachte dagen wordt het op lange termijn (flink) koud. Bron: Weer en Verkeer, het digitale weerkanaal van MeteoConsult.
Bron: Meteo Consult
De brandweer heeft vandaag met een ladderwagen sneeuw en ijs verwijderd van het dak van het stadion van Roda JC en de lichtmasten. Dat gebeurde voor aanvang van het duel tussen Roda en FC Groningen. Door de snel stijgende temperaturen dreigden stukken ijs omlaag te vallen met alle risico's van dien voor de supporters, liet een woordvoerder van de brandweer vandaag weten.
'De temperatuur stijgt momenteel behoorlijk', zei de woordvoerder. 'Daardoor zouden stukken ijs kunnen gaan schuiven.' De brandweer rukte uit na een melding uit het stadion. In Limburg ligt op veel plekken achtergebleven sneeuw die nog niet is gesmolten. Verse sneeuw is er de laatste tijd niet meer gevallen.
Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:22 uur, door Joyce.s
Dinsdag lijkt het de eerste echte lentedag van het jaar te worden, met plaatselijk 13 graden en veel zon. "Dan wordt het wel heel lekker in het zonnetje zitten," zegt RTL-weervrouw Helga van Leur.
Vannacht klaart het al wat op en kan het flink koud worden. In het noorden kan het zelfs -4 graden worden. "Het zou met niet verbazen als morgenochtend hier en daar de autoruiten moeten worden gekrabd," aldus Van Leur.
Dinsdag lente
Na een koude nacht krijgt de zon overdag steeds meer ruimte en wordt het 8 tot 10 graden. Dinsdag gaan we zelfs naar een graad of 13, voorspelt Van Leur: "Lente!" Het is waarschijnlijk de zonnigste dag van de week. De dagen daarna blijft het rond de 13 graden, maar dan is er wel meer bewolking.
'Lenteweer van korte duur'
Het beginnende lenteweer is volgens Meteoconsult van korte duur. Aan het einde van de week wordt het alweer kouder en er is op lange termijn zelfs winterweer mogelijk. Volgens die langetermijnvoorspellingen komen de middag temperaturen na zondag 10 maart niet meer boven het vriespunt uit en kan er zelfs wat sneeuw vallen. Normaal liggen de temperaturen begin maart rond de 5 graden. Op de warmste 5 maart ooit (1992) was het in De Bilt 15 graden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:22 uur, door Joyce.s
Foto: fbf
De zonnebrillen kunnen weer uit de brillenkokers worden gehaald. De weersvooruitzichten voor deze week zien er, met veel zon, gunstig uit. De VerkeersInformatieDienst de VID adviseert weggebruikers vooral in de ochtenduren, met een opkomende zon, de bril op te zetten.
Door het zonnetje ontstonden er volgens de VID vanochtend files. Dat was het geval op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht en op de A76 vanuit Geleen naar Heerlen. De hinder leverde in beide gevallen een korte file op.
Het is niet ondenkbaar dat deze hinder ook de rest van de week kan voorkomen. De VerkeersInformatieDienst adviseert om de zonnebril weer in de auto te leggen en waar nodig te gebruiken.
Bron: Blikopnieuws
De natuur reageert op het uitbundige lenteweer. Planten en dieren reageren niet alleen op het lengen van de dagen (elk jaar het zelfde) maar ook instraling van de zon en hogere temperaturen. Dagen zoals vandaag en morgen met veel instraling en temperaturen die overdag oplopen tot boven de 10 graden geven planten en dieren een zetje in hun ontwikkeling. De komende dagen gaat het snel, er komt letterlijk meer kleur in de natuur.
Waarnemingen bloei Speenkruid, in de kustprovincies door gematigde temperaturen eerder. Bron: Natuurkalender.nl
Zon en warmte
Eindelijk, de zon schijnt! Na een tegenvallend weekeinde met wolken en kou is het vandaag overal zonnig. Na een frisse start van de dag met zelfs matige vorst in het noorden van het land (-5.2 graden in Groningen en -5.3 graden in Leeuwarden) gaan de temperaturen door instraling van de zon en door aanvoer van zachte lucht met zwakke tot matige zuidoostenwinden omhoog naar 7 graden op de Wadden (Waddenzee is nog koud) en tot 11 graden in Zeeuws Vlaanderen, Brabant en Limburg. Morgen wordt de wind meer zuidelijk en wordt er nog zachtere lucht aangevoerd. Met opnieuw veel zonneschijn wordt het 10 tot lokaal 16 graden in het zuiden van het land. Wie wordt daar nou niet vrolijk van!
Gemiddelde eerste bloei gele Kornoelje van 2001 tot en met 2012. Bron: Natuurbericht.nl
Gele voorjaarsbloeiers
Ook de natuur reageert op het uitbundige lenteweer. Hoewel de bomen nog kaal zijn, zien we vooral dichtbij de grond wat kleur. Sneeuwklokjes en Krokussen werden in december al gezien. Nu zien we ook andere voorjaarsbloeiers zoals de Winterakoniet, het Klein Hoefblad en het Speenkruid tot ontwikkeling komen, eerst in de gematigde kustprovincies en een paar weken later ook in het koudere binnenland. De bloei van de voorjaarsbloeiers heeft een duidelijke relatie met de temperatuur in de eerste maanden van het jaar. Is het zacht in januari en februari, komen voorjaarsbloeiers eerder tot bloei, is het koud zoals de afgelopen laatste wintermaand reageren de planten en struiken wat later. Door klimaatopwarming zien we dat de ontwikkeling van voorjaarsbloeiers gemiddeld twee weken eerder op gang komt dan bijvoorbeeld de vorige eeuw. Ook een aantal naaktbloeiende (zonder blaadjes) bomen en struiken bekennen kleur zoals de Gele Kornoelje en de Toverhazelaar. Op een enkele plek (in de zon) begint de Forsythia al te bloeien en binnenkort zien we ook de narcissen, de dotterbloemen en de geelsterren. Het zijn vooral gele bloemen die voor een frisse en vrolijke start van het nieuwe seizoen zorgen.
Pollenverwachting voor maandag 4 maart, redelijjk veel pollen in het binnenland, in een smalle strook aan zee geen tot weinig pollen. Bron: Pollennnieuws.nl
Explosie van pollen van Hazelaar en Els
Tijdens zachte perioden in de winter kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars hooikoortsachtige klachten krijgen. Net voor de kerst kreeg Pollennieuws.nl meldingen binnen van mensen met hooikoortsachtige klachten. In januari en februari werd de ontwikkeling van katjes van Hazelaars en Elzen door het koude weer vertraagd. Katjes die in december waren uitgerijpt bevroren en werden bruin. De verwachte stijging van de temperaturen de komende dagen heeft een positief effect op de rijping van het stuifmeel van de voorjaarsbomen, maar het is vooral de directe zonne-instraling die effect heeft. Tijdens onbewolkte dagen zoals vandaag en morgen kunnen er veel katjes tegelijk uitrijpen en pollen afgeven. Er kan dan een zelfs een piek in de pollenbelasting gaan optreden. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de Hazelaar en Els zullen dat de komende dagen merken. Niet alleen het stuifmeel maar ook kleinere plantendeeltjes, die in de lucht vrij komen als de katjes openbreken en de meeldraden open gaan, zijn allergeen en kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. Deze kleine plantendeeltjes hebben dezelfde orde van grootte als fijnstof en kunnen daardoor nog verder in de luchtwegen doordringen dan pollen. Als je last hebt van de pollen en plantendeeltjes van Hazelaar en Els, probeer deze bomen dan zoveel mogelijk te vermijden. Door het dragen van een zonnebril als je naar buiten gaat en het aanbrengen van een beetje vaseline in de neusgaten zorg je dat zo min mogelijk allergeen stuifmeel het slijmvlies van ogen en neus kan bereiken.
Na 1970 is de gemiddelde tempetatuur in ons land sneller gaan stijgen. Bron: CBS
Broedende en fluitende vogels
Vogels reageren vooral op daglichtlengte. Zodra de dagen lengen beginnen vogels nesten te bouwen en eieren te leggen. Ook temperaturen spelen een rol. Door de opwarming van het klimaat vooral tijdens de voorjaarsmaanden is gebleken dat bijvoorbeeld koolmezen de afgelopen jaren eerder beginnen met broeden. Door het koude weer van de laatste wintermaand beginnen vogels een fractie later, net zoals vorig jaar. Vogels beginnen ook weer te fluiten. Op de Natuurkalender zijn de eerste meldingen al binnengekomen van de Geelgors, de Smient, de Zanglijster en de Vink. Inmiddels is het ook het eerste geroffel van de bonte specht gehoord.
Het eerste kievietsei wordt in Friesland steeds vroeger gevonden. Bron: CBS
Eerste kievitsei
Het wachten is nog op het eerste kievitsei. Vorig jaar werd het eerste ei gevonden op 10 maart bij Oudehaske in Friesland. In 2011 werd het eerste ei op 6 maart gevonden in een weiland in Zuid-Holland. Het eerste kievitsei is de afgelopen honderd jaar steeds vroeger in het jaar gevonden. Dat wijst erop dat kieviten steeds eerder in het voorjaar zijn gaan broeden. Tot ongeveer 1970 kwam dat vooral door de verhoging van de mestgift op grasland en door ontwatering, waardoor de bodemprocessen eerder op gang kwamen en het gras sneller groeide. De kieviten hebben zich hieraan aangepast door eerder te gaan broeden. De vervroeging van de eileg na 1970 komt waarschijnlijk door het warmer worden van het klimaat. Na 1970 is de gemiddelde temperatuur in ons land sneller gaan stijgen. Door de hogere temperaturen komt het groeiseizoen nog eerder op gang en vinden de kieviten eerder voedsel en dekking in de weilanden. De vervroeging van de vinddatum van het eerste kievitsei komt overeen met eerder onderzoek naar de vervroeging van de ringdatum van kievitskuikens. Daaruit kwam overigens naar voren dat de vervroeging van de gemiddelde datum van de legpiek nog sterker is dan van de vinddatum van het eerste kievitsei. Het zoeken en rapen van kievitseieren is aan een aantal regels gebonden. Tussen 1 maart en 9 april kan de Minister een periode vaststellen, waarbinnen de provincies ontheffing van het verbod van het rapen van de eieren kunnen verlenen. Een verbod op het rapen beïnvloedt overigens niet de vinddatum van het eerste kievitsei, omdat er wel gezocht mag worden.
Tekenverwachting voor 10 maart gemaakt op 4 maart 2013. Bron: Tekenradar.nl
Teken worden actief
Het zonnige en warme voorjaarsweer nodigt mensen uit de natuur in te trekken. Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de categorie ‘Middelmatig’ bereiken. Het is daarom belangrijk dat u zich na een bezoek aan het groen controleert op tekenbeten. Als teken maar kort vast zitten blijft de kans op besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken laag. Tjdens de afgelopen weken zijn er al enkele tekenbeten gemeld, vooral in het midden van het land. Dat geeft aan dat ook bij een minimaal activiteitsniveau er een kleine kans is op tekenbeten. De tekenactiviteit zal naar verwachting vanaf halverwege deze week op gaan lopen. Dit heeft alles te maken met de verwachte temperatuurstijging. In het zuiden is de temperatuurstijging het sterkst. In het zuidoosten van het land zal de tekenactiviteit de komende week op middelmatig uitkomen. In het noorden van het land blijft het kwik door de nabijheid van het koude zeewater en het koude water van het IJsselmeer wat achter en komt de tekenactiviteit waarschijnlijk uit op het stadium gering. Indien de temperatuur nog een paar hoger komt kan zelfs het niveau 'Hoog' bereikt worden. De activiteitsverwachting zegt overigens niets over hoeveel teken op een bepaalde plaats zitten. Als de tekendichtheid laag is dan is zelfs bij een hoge tekenactiviteit de kans op een tekenbeet gering. Helaas zijn tekendichtheden nog niet te schatten. Volgende week gaan de temperaturen weer sterk naar benden en zal de tekenactiviteit weer terugzakken naar gering.
Bronnen: Meteo Consult, Natuurkalender, Natuurbericht, Pollenieuws, Flora van Nederland, Tekenradar.nl, Compendium voor de Leefomgeving .
De temperatuur is vandaag op verschillende plekken al boven de 10 graden gestegen. In combinatie met het zonnetje was het aangenaam lenteweer. Morgen wordt het nog beter. Dat verwacht RTL-weervrouw Helga van Leur. Wel kan het 's nachts nog koud worden, als het helder blijft. "Alles valt of staat bij de bewolking," aldus de meteoroloog. Voor morgen is de verwachting dat het zonnig blijft. De rest van de week is nog onzeker, de kans is groot dat het bewolkt wordt. Toch blijft het zacht: volgens het KNMI blijft het tot het weekende overdag boven de 10 graden. Wel is er vanaf vrijdag kans op een bui. Vandaag was al goed te merken dat het lekker weer was. De terrassen werden van noord tot zuid druk bezocht.
RTL-weervrouw Helga van Leur op Twitter YES!!!!! Het eerste dubbele cijfer is binnen! (nabij Tilburg)#thermisch #hoogtepuntje #NLwarmtop Bron: RTL | Gewijzigd: 4 maart 2013, 17:55 uur, door Marga
De lente is in het land en daar is vooral de bouwsector heel blij mee. Door de vrieskou en de sneeuw hebben ze de voorbije winter amper kunnen werken. De aannemers en bouwbedrijven hopen nu dat ze de achterstand die ze opliepen, snel kunnen inhalen.
Bron: HLN
Het blijft nog een paar dagen lekker voorjaarsweer maar na het weekend is de kans groot dat het flink kouder wordt. Zelfs nachtvorst behoort weer tot de mogelijkheden.
Vandaag is het veruit de mooiste dag van de komende twee weken. Het is onbewolkt, de zon kan ongestoord zijn gang gaan en in Limburg was het tegen enen al 15 graden en het kan zelfs nog warmer worden. Kans om redelijk goed gekleed een terrasje te pakken dus. En dat kan je beter vandaag dan morgen doen want de voorjaarsopleving is maar van korte duur.
Volgens RTL-weervrouw Helga van Leur is het nu eigenlijk extreem warm voor de tijd van het jaar. De kans dat het de komende tijd zo mooi als vandaag wordt is niet zo heel erg groot. "Het is een dubbeltje op zijn kant. We zitten in de buurt van de grens tussen warmte- en koude. Maar op de langere termijn ziet het er niet echt lenteachtig uit.", aldus Helga. De kans op dubbele cijfers na het weekend is voorlopig klein.
Berg dassen en mutsen nog niet op
Normaal is het deze tijd van het jaar tussen de twee graden 's nachts en de acht graden overdag. Daar zouden we in de loop van volgende week zelfs zomaar eens onder kunnen schieten. Volgens Helga van Leur kunnen de dassen, mutsen en handschoenen nog niet de kast in, 'Nachtvorst en bijzonder frisse ochtenden behoren zeker tot de mogelijkheid.'
De RTL-weervrouw houdt nog wel een slag om de arm. Maart is traditioneel een grillige maand: "Als je nu naar de pluim kijkt dan ziet je ook een heel grillig patroon dat exacte voorspellingen, zeker op de langere termijn, erg moeilijk maakt. Dus wie weet valt het mee. Die hoop mag je zeker hebben al is de kans op warme uitschieters zo te zien wel erg gering."
Bron: RTL
In Noord-Brabant is het dinsdag op verschillende plekken zo warm geworden dat dagrecords voor 5 maart zijn gesneuveld. In Woensdrecht, Gilze-Rijen en Eindhoven werd het nooit eerder zo warm op 5 maart als dinsdag. Ook in Rotterdam is het dagrecord verbroken. Woensdrecht was de eerste plaats waar een record werd gebroken, meldt weeronline.nl.
Even voor 13.00 uur werd in Woensdrecht het record van 13,7 graden uit 1997 verbroken. Een halfuur later was het kwik zelfs al gestegen tot 16,2 graden. In Gilze-Rijen is het inmiddels 15,9 graden. Het oude record daar stond op 15,5 graden uit 1989.
Eindhoven noteert een temperatuur van 15,8 graden, waarmee ook het oude record van 15,6 graden uit 2006 daar aan diggelen is. In Rotterdam is het rond 14.00 uur 15,4 graden, tegenover het record van 15.3 uit 1989.
Dinsdag gaat mogelijk ook de boeken in als warmste 5 maart ooit. Het oude record van 15 graden in De Bilt stamt uit 1992. Omstreeks 14.00 uur is het 13,9 graden. "Maar er komt meer warme lucht aan en de temperatuur kan nog tot 16.00 uur stijgen", aldus een zegsman van weeronline.nl.
Warmste 5 maart ooit
Dinsdag is het de warmste 5 maart ooit. Om 14.40 uur werd het in De Bilt 15,2 graden. Het oude record van 15 graden uit 1992 is daarmee gesneuveld, meldt weeronline.nl.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 5 maart 2013, 15:03 uur, door Bronk
De eerste echte lentedag van dit jaar dinsdag heeft meteen warmterecords gebroken in de meeste provincies. Nooit eerder werd het er op 5 maart zo warm als dit jaar. In De Bilt steeg het kwik tot 15,4 graden. Daarmee werd het dagrecord van 1992 verbroken. In het zuiden van het land werd het zelfs meer dan 17 graden.
In Woensdrecht (Noord-Brabant) bereikte het kwik rond 14.20 uur 17,5 graden; het oude record uit 1997 stond op 13,7 graden. Ook in Zuid-Holland (16,1 graden), Groningen en Drente (15,5 graden), Friesland (14,9 graden) en Noord-Holland (15,4 graden) werden records verbroken.
Vrijdag 1 maart is de meteorologische lente begonnen. Zondag was het in een groot deel van Nederland nog grijs en grauw weer. Gisteren was het al vrij zacht en zonnig. Deze week blijft het relatief zacht. Na het weekend koelt het weer af en kan het 's nachts weer licht vriezen.
Citaat van RTL-weervrouw Helga van Leur:Vandaag landelijk warmste 5 maart 'ooit'! RT@BuienRadarNL Dagrecord van De Bilt uit 1992 verbroken! Momenteel 15,2°C:
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:23 uur, door Joyce.s
Gisteren (maandag) pakten nogal wat mensen een terrasje in de zon, al moest daarbij hier op Terschelling wel de winterjas aan blijven. Foto: Sytse Schoustra.
“Eindelijk… daar is de zon, en daar is de lente!” Zo verzuchten veel mensen die gisteren, maar vooral vandaag (dinsdag) genieten van het fraaie weer. Want de winter, hoewel verre van streng, duurde lang en leverde veel sombere dagen op. Menigeen zou willen dat het lenteweer zo door zou gaan, om in de loop van mei, geruisloos over te gaan in een vroege zomer. Media maart is het echter een utopie om te denken dat het werkelijk zo zal gaan. Want zoals de beroemde weerspreuk ‘maart roert zijn staart’ al zegt, de temperatuur kan soms forse bokkensprongen maken, van volop winter naar lente en ook weer terug! Kortom, we gaan de temperatuurextremen in de eerste twee decaden van maart eens nader bekijken.
Een mooie zonsopkomst kondigde vanochtend een prachtige lentedag aan. Foto: B.G. Veldhuizen.
Winter en lente binnen handbereik
Bij zonnig weer in deze tijd van het jaar, maken we dat lenteweer zelfs binnen één dag mee. Vooral gisteren (maandag) was dat goed te merken. De ochtend begon met lichte, in het noorden zelfs lokaal matige vorst en aan de grond daalde het kwik op diverse locaties tot onder -7 graden! ’s Middags was het echter lente, waarbij in het zuiden hier en daar de 16 graden werd aangetikt en alleen in het Waddengebied de tien graden niet werd gehaald. In combinatie met de uitbundige zonneschijn was het genieten geblazen, en vandaag (dinsdag) gooide daar nog een schepje bovenop. Het is ook logisch dat in de vroege meteorologische lente, maar nog vóór op 20 of 21 maart de astronomische lente begint, in onze omgeving de winter en de lente figuurlijk ‘om de macht’ strijden. In het Hoge Noorden is het vaak nog zeer koud, terwijl in Zuid-Europa, met de snel langer wordende dagen en de hogere zonnestand, het al behoorlijk begint op te warmer. Wordt door een gunstige windrichting een van deze brongebieden aangeboord, dan heeft dat voor onze weerbeleving verstrekkende gevolgen. De verwachte maximumtemperaturen voor aanstaande zaterdag in Europa. Langs de Middellandse Zeekusten wordt het lokaal al boven 20 graden, in Zuid-Tunesië al dik 30 graden, terwijl het kwik in Lapland op diverse plekken onder -10 graden blijft:
De winterse extremen in de eerste twee maartdecades
Zelfs in ons kleine land is het in het vroege voorjaar al zo dat het zuiden duidelijk zachter is dan het noorden. Het nog koude water van de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer, is daar mede debet aan. Wat dat betreft vormt De Bilt een mooie gemene deler voor wat er qua temperatuur mogelijk is in deze tijd van het jaar.
Kijkend naar de maximumtemperatuur in de periode 1-20 maart en vanaf 1901, dan zien we dat 6 maart 1942 de koudste dag was met een maximum van -4,4 graden. In Eelde bleef het toen zelfs matig vriezen, met een maximum van -5,7 graden. Ook op 4 en 5 maart 1971 was met een maximum van -3,3 en -2,3 graden, zeer koud in De Bilt. Op 11 maart 1928 bleef het kwik bij -2,2 graden steken en één dag later, maar dan in 1947, beleefde men in De Bilt de laatste ijsdag in het winterseizoen. Echter, zelfs op 29 maart 1952, bleef het kwik nog op 0,1 graad steken, dus in theorie kan het, als alles meewerkt, de hele maartmaand wellicht nog tot een ijsdag komen. Uiteraard kan het ook ’s nachts nog zeer koud worden. In bijna alle maartdagen uit de eerste decade heeft het in De Bilt wel eens streng gevroren, met als uitschieter -14,4 graden op 4 maart 2005, toen het in Marknessse zelfs afkoelde tot -20,7 graden. In de tweede decade is geen strenge vorst meer voorgekomen, maar gezien de -11,3 graden die op 10 maart 1931 is gemeten en de -9,7 graden gemeten op 14 maart 1962, moet strenge vorst in De Bilt ook in de tweede maartdecade, mogelijk zijn.
Op 2 maart 2005 viel er in delen van het land tussen 25 en 58 (!) cm sneeuw, zoals hier in Assen. Foto: Annette Postma.
Lentekriebels in de eerste twee maartdecades
Toegegeven… veel mensen zitten in deze tijd van het jaar echt niet meer te wachten op winterse uitspattingen, maar snakken naar de lente. Gelukkig worden ze zelfs zo vroeg in het seizoen, meer dan eens op hun wenken bediend. Dat zien we als we naar de extremen aan de warme kant van de schaal kijken.
Vaak wordt er van een ‘lentedag’ gesproken, als de maximumtemperatuur 15,0 graden of hoger wordt. Van een ‘warme dag’ wordt gesproken als de maximumtemperatuur 20,0 graden of hoger wordt. Op alle maartdagen is het wel eens gebeurd dat het kwik in De Bilt tot 15 graden of daarboven steeg, al zijn er vier maartdagen (het laatst op de 11e) dat het hoogst gemeten maximum 15,0 of 15,1 graden was. Twintigers zijn in De Bilt nog heel zeldzaam in deze fase van de lente. De toppers zijn 20,6 en 21,4 graden op 17 en 18 maart 1990. In het zuiden van het land werd toen lokaal 22 graden overschreden.
Kijkend naar de minimumtemperatuur, zien we dat in de meest zachte nachten, het kwik niet lager komt dan 10 à 11 graden. De hoogste minimumtemperatuur in De Bilt tot en met 20 maart, is van recente datum, want op 20 maart 2010 werd het niet kouder dan 11,7 graden.
Nog geen twee weken later, op 16 maart 2005, was het volop lente, zoals hier in Den Haag. Foto: Niek Voort.
Een groot verschil
Botweg kijkend naar het grootste verschil tussen de hoogste maximum- en laagste minimumtemperatuur, zien we een gat van ruim 35 graden in De Bilt. Op sommige andere strategisch gekozen plekken in het land, bedraagt dat verschil zelfs 40 graden. In deze tijd van het jaar is dat verschil maximaal, wat natuurlijk wordt veroorzaakt door de grote temperatuursverschillen die dan in Europa heersen. De kans is we in één maartmaand dat verschil overbruggen, is natuurlijk erg klein, maar toch gebeurde dat, in 2005, zie de grafiek hiernaast. Na het zeer sneeuwrijke en koude weer aan het begin van de maand, was rond 16 maart de lente daar met temperaturen die in den lande lokaal tot boven 20 graden wisten op te lopen! In deze tijd van het jaar loopt klimatologisch bezien de temperatuur vrij snel op en heel vaak zal de tweede maartdecade dan ook warmer zijn dan de eerste. Het omgekeerde komt echter ook wel eens voor, zoals hiernaast is te zien.
Het is zeker niet uitgesloten dat we ook dit jaar met dat omgekeerde beeld te maken gaan krijgen. De aanwijzingen worden steeds sterker dat we na het fraaie van vandaag (dinsdag) geleidelijk minder zonnig gaat worden, maar dat het wel zacht blijft. Wellicht dat het (na) aanstaande zondag of maandag gevoelig kouder gaat worden, sterker nog, zelfs winters wordt met kans op (natte) sneeuw en een pittige vorst in de nachten. Dat duurt dan niet één dag of een paar dagen, maar wellicht een hele week. Maar heel weinig mensen zullen daar nog op zitten te wachten, maar het weer is het weer en we kunnen niet anders dan machteloos ondergaan wat de atmosfeer ons voorschotelt.
In de eerste twee maartdecades in 2005 werd er zowel een kouderecord voor de minimumtemperatuur, als een record voor de maximumtemperatuur gebroken. Bron: Sohosted.
In maart schommelt de temperatuur niet zelden sterk, zoals in 1981. Bron: Sohosted.
In maart 1985 toonde de temperatuur, tegen de klimatologie in, een geleidelijke daling. Bron: Sohosted.
Het zit al dagen in de pluim: na het lenteweer van nu, volgt er na (of misschien zelfs al in) het weekend een gevoelige afkoeling, mogelijk uitmondend in winters weer. We zien hier de pluim voor De Bilt, gebaseerd op de ECMWF run van 5 maart, 0 uur. De mediaan (de witte lijn) laat in de bovenste grafiek zien dat het vanaf aanstaande maandag in de nacht tot vorst komt en dat het kwik overdag onder 5 graden uitkomt. De helft van de pluim is zachter, maar de andere helft nog kouder! In de onderste grafiek is te zien is dat de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 m hoogte) volgens de mediaan zakt tot onder -8 graden en dagenlang op dat peil blijft. Als dat uitkomt, wordt ook dit jaar de tweede maartdecade kouder dan de eerste.
Bron: Meteo Consult
© photo news.
Deze namiddag is in Ukkel 17,5 graden Celsius gemeten, wat van deze 5 maart de warmste maakt sinds 1833. Dat meldt weerkundige David Dehenauw. Het vorige dagrecord dateert van 1948. Toen werd 17,4 graden gemeten. De dagrecords zijn zeer relatief, waarschuwt Dehenauw. Volgende week duikt de maximumtemperatuur namelijk weer naar 5 graden en komen de minima onder het vriespunt te liggen. De weerkundige voegt er nog aan toe dat op 1 maart 1960 liefst 19,3 graden werd gemeten.
Bron: HLN
Het lijkt erop dat de winter in het weekeinde terugkeert. Een krachtige en zeer koude wind uit het oosten en noordoosten trekt dan het land binnen, verwacht Weerplaza. Ook Weeronline verwacht dat Nederland in het weekeinde met winterweer te maken krijgt. De ijskoude lucht licht nu nog boven de Noordpool, maar trekt de komende dagen Scandinavië binnen. In de loop van het weekeinde is Nederland aan de beurt. Zaterdag is het nog 10 graden in Limburg, maar in het noorden wordt het zo'n 3 of 4 graden.
Zaterdagnacht vriest het en zondagmiddag komt het kwik in grote delen van het land nauwelijks boven het vriespunt uit. De kouinval kan gepaard gaan met natte sneeuw of gewone sneeuw.
Dinsdag werd nog de warmste 5 maart ooit gemeten. In De Bilt werd het 15,9 graden. Het oude record van 15 graden uit 1992 sneuvelde daarmee. Ook woensdag wordt het nog warm. Daarna komen de voorjaarstemperaturen volgens Weerplaza voorlopig niet terug.
Bron: Nieuws.nl