jupz en zodra we het andeen seizoen in gaan dan gaat ie weer noordelijk enkan je een kano huren om door de straten te varen...heb liever dat de straalstroom zo zuidelijk gaat in de zomer want dat is ook al 3 jaar uhm jan met de korte achternaam lolzzzzz....... wel weer spannend wat betrefd einde lente uh of was ie al begonnen. de onweerskansen er weer zijn. wat meer te beleven dan alleen kou sneeuw enz.lat maar komen!! | Gewijzigd: 25 maart 2013, 08:57 uur, door Soesano god of thunder
Oh die negatieve instelling ook...
Geef um eens ongelijk Ik doel natuurljk vooral ook op het misplaatste gebruik van smiley´s.
Maar goed, voor straf geen winter meer de komende 10 jaar.
Oh die negatieve instelling ook...
Geef um eens ongelijk Ik doel natuurljk vooral ook op het misplaatste gebruik van smiley´s.
Maar goed, voor straf geen winter meer de komende 10 jaar.
Denk eerder geen lente meer de komende 10 jaar
De temperatuur blijft zo'n 6°C onder de normaal
bron: http://wxmaps.org/pix/temp4.html
Het is ook leuk om de laatste kaart hierboven te vergelijken met kaart van NOAA met de T anomaly van vorige week:
bron: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/europe.shtml
edit: kaartje bijgewerkt | Gewijzigd: 25 maart 2013, 11:24 uur, door Sa'ke
Niet door de golfstroom maar door verstoring van de straalstroom die met zijn westcirculaties ons zachte warme lucht zouden moet zorgen. Die is helemaal compleet uit zijn baan geraakt als gevolg van het smelten van poolijs en wij mensen zijn hier absoluut de meest schuldig aan. De westcirculaties zijn vanaf nu niet meer zoals eerder in staat zachte lucht naar ons land te transporteren en dat terwijl de koude oostcirculaties juist sterker zijn geworden omdat de verstoring of vertraging van de straalstroom ervoor zorgt dat de straalstroom meer gaat haperen waardoor er veel meer gelegenheid is voor de opbouw van zeer krachtige hogedrukblokkades. Door de grote luchtdrukverschillen tussen de lagedrukgebied(westcirculatie) die door het smelten van noordpoolijs nu veel te zuidelijk voor deze tijd van het jaar ligt en een erg krachtige hogedrukblokkade boven Scandinavië wordt er met een erg sterke windkracht transportkou vanuit het oosten naar ons land gebracht.
Normaal als je warmer weer wilt plaats je gewoon de pluim van zuid-west..
Maar ook dat helpt niet...
Nouja met een beetje geluk halen we half April de 10 graden.
| Gewijzigd: 25 maart 2013, 12:40 uur, door Stefanv
Een forum bezoeker van Nujij.nl.. hij heet Sneeuwfit (what's in a name) dus geen officiele bron, of hij moet zich hier nader willen verklaren incl referenties.
Het zou niet best zijn als het waar is..
Positief blijven, dan komt het allemaal wel goed....
En daar is de zon!!!
| Gewijzigd: 25 maart 2013, 13:22 uur, door jcroon
tekst
Geen idee van wat oorzaak en gevolg is, maar ik heb al verschillende keren gelezen dat er een serieuze verandering is van windpatronen rond het poolgebied. Vroeger, met een sterke straalstroom, gingen de wind voornamelijk van West naar Oost. Gevolg: de extreme koude bleef op de noordpool, de hitte meer in het Zuiden. Hier in de benelux kwam dan zachte lucht van de Atlantische Oceaan. Tegenwoordig komen veel vaker hogedrukblokkades voor waardoor de winden meer in de Noord/zuid richting georiënteerd zijn. Zo word warmte naar het Noorden geblazen en koude naar het Zuiden.
Het extreme smelten van het ijs op groenland (en de Noordpool) deze zomer was het gevolg van zuidelijke warme winden die daar door een hogedrukblokkade geraakten. Terwijl op de beringstraat vorige winterrecords werden gebroken voor de hoeveelheid zee-ijs dat er lag en daar ligt nu al verschillende winters (ook nu) op rij (veel) meer zee-ijs dan gemiddeld. Dit komt door de koude die van het Noorden komt door dezelfde hogedrukblokkade.
Edit: bron: http://www.sciencepoles.org/news/news_detail/arctic_wind_patterns_changing_changes_seen_in_jet_stream en http://www.noaanews.noaa.gov/stories2012/20121010_arcticwinds.html
Of die hogedrukblokkades die nu meer voorkomen worde veroorzaakt door het smelten van het poolijs weet ik niet, maar ze zorgen er wel voor dat het proces versneld wordt. En het was ook niet de eerste keer dat er zo'n extreme smeltperiode was in groenland, wat er ook op wijst dat zon' blokkades vroeger ook voorkwamen.
De NOA (Noord Atlantische Oscillatie) is een manier om te kijken naar de drukverschillen en de straalstroom. Het is een verhouding van het (semi-)constante Ijslandse lage drukgebied (+-60°N) t.o.v het hogedrukgebied bij de azoren (+- 45°). Een positieve NOA betekent lage druk in het Noorden, hoge druk in het zuiden. Meestal zorgt dit voor een sterke straalstroom en westcirculatie. Bij een negetieve NOA zijn de druk verschillen omgekeerd, dus hoog in het noorden, lager in het zuiden. Hierdoor heb je meestal een meanderende straalstroom met de bijbehorende noord/zuid winden.
De AO (arctic oscillation) is een iets andere methode om hetzelfde te meten. Ook hier geldt positief=lage druk in het noorden, negatief= hogedruk in het noorden. Voor (West-)Europa is de NAO meestal iets preciezer. Een negatieve NAO/AO is niet vreemd inde winter. Ons "echt" winterweer wordt bijna altijd veroorzaakt door een negatieve (N)AO (bv de Russische beer). Een sterk positieve NAO zorgt dan weer voor een sterke WC en winterstormen.
Een goede site over de NAO/AO is http://www.appinsys.com/globalwarming/AO_NAO.htm en http://www.ldeo.columbia.edu/res/pi/NAO/
ps. Of dat de mens daar de oorzaak van is weet ik niet, maar dat is een heel andere discussie.
Edit: ben nog op zoek naar mijn bron over de veranderde windpatronen,
Edit: gevonden zie hoger
| Gewijzigd: 25 maart 2013, 13:40 uur, door Sa'ke
Vandaag laat de zon zich geregeld zien en wordt vooral in het zuiden van het land af en toe afgeschermd door enkele wolkenvelden. De maxima komen uit op zo'n 3 tot 4 graden boven nul. De schrale oostenwind is (vrij) krachtig, 5 à 6 Bft, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. Het weercijfer komt tot een 6.
In de nacht naar dinsdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. De minima lopen uiteen van -2 aan zee tot -5 in het noordoosten. De oostenwind is matig, 3-4 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..
Synoptische situatie en ontwikkeling:
Een gordel van hogedruk van Groenland naar Scandinavië houdt in het aandachtsgebied een oostelijke stroming in stand die droge en koude lucht aanvoert. Restanten van een occlusie liggen ten zuiden van ons land.
Het grondpatroon wordt gekenmerkt door een hogedrukgebied boven Groenland met een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië en de Baltische Staten. De luchtdruk is laag boven Zuid-Europa. Als gevolg van deze drukverdeling staat boven ons aandachtsgebied een sterke oostelijke stroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd. In de loop van de week zwakt de oostelijke stroming langzaam af wanneer er een vlak lagedrukgebied over Frankrijk naar het noordoosten trekt. Tegen het paasweekeinde probeert een frontaal systeem vanuit de Golf van Biskaje noordwaarts op te dringen maar veel noordelijker dan het noorden van Frankrijk weet deze zachtere lucht niet te komen. Dat geldt ook voor een volgende poging die na het weekeinde gaat plaatsvinden. Ook dan weet de zachtere lucht niet noordelijker dan Noord-Frankrijk te komen. Lagedrukgebieden trekken dan over die omgeving verder oostwaarts waardoor onze omgeving nog steeds met een oostelijke stroming te maken blijft houden, althans in de onderste niveaus.De weersverwachting geldig tot middernacht:
Edit Ries: De extra 3 keer plakken van de tekst verwijderd.
| Gewijzigd: 25 maart 2013, 14:05 uur, door Ries
:
"If the Gulf Stream is strong and the northern Atlantic becomes warm, the Iceland low pressure system weakens. Consequently the westerly winds weaken and so cold continental air dominates Europe.
But if the Gulf Stream weakens and the northern Atlantic becomes cold, that drives westerly winds into continental Europe so it has a warmer winter climate."
bron:http://knowledge.allianz.com/environment/climate_change/?620/impact-of-gulf-stream-on-europes-climate (interessant)
Dus een warmere golfstroom zorgt voor koudere winters in Europa, maar zonder golfstroom is Europa een stuk kouder (Noorwegen zo'n 22°). Toevallig was de golfstroom in januari 2° warmer als normaal. Maar een warme golfstroom zorgt ook voor minder poolijs.
bron http://www.amberbridge.org/newstext?id=16707&lang=eng
Vandaag laat de zon zich geregeld zien en wordt vooral in het zuiden van het land af en toe afgeschermd door enkele wolkenvelden. De maxima komen uit op zo'n 3 tot 4 graden boven nul. En ondertussen zojuist de 5 graden aangetikt hier....
Edit Sanwa: Namens de gehele crew van Onweer-Online welkom hier | Gewijzigd: 25 maart 2013, 20:01 uur, door Sanwa
En degolfstroom is niet aan het stilvallen, ze was deze winter zelfs sterker dan normaal