Gaat nog wat worden.....
De wegen zijn hier echt spiegelglad. Toch geweldig dat we dit nog even mogen meemaken voor we de lente in gaan!
Voor gedetailleerde info: zie vorige berichtgeving hieronder. Het volstaat in deze update te bevestigen dat een frontaal systeem over BE slentert en door de noordoostelijke stroming niet verder noordwaarts kan opschuiven. Daarnaast stuwt een depressie over W-FR een porie zachte lucht naar onze kanten waardoor het frontaal systeem activeert en daarbij is een 2de front actief (of barokliene zone) welke tevens over centraal-België zal trekken vannacht en morgen. Op deze band zien de modellen hoge neerslagintensiteit tot 10mm/6h. Bovendien blijft deze band mogelijk tot dinsdagavond slepen over het zuiden van het land. Uiteindelijk is er in bepaalde gebieden meer dan 20 cm sneeuw mogelijk. Voor het NW van Be en zuidelijk NL gaat het over meer bescheiden hoeveelheden tot 'slechts' 2-5 cm, in het centrum van BE en SE van NL om 5-10 cm, meer naar het zuiden 15-20 cm en lokaal tot 20 cm of meer. Vandaar dat een level4 gerechtvaardigd lijkt in de lagere gebieden (lager dan 400m). In de Hoge Venen is level3 van kracht, ook al wordt ook daar veel sneeuw voorzien. De wind (5 bft en tijdelijks regionaal nipt 6) maakt de kans op sneeuwjacht reëel met sneeuwduinen en slecht zicht door de horizontaal waaiende sneeuw. Bovendien vriest het vannacht een graad of 4 en de gevoelstemperatuur zakt tegen morgenochtend tot -14°! Al bij al een tijdlang erg barre omstandigheden.
Tussen een hogedrukgebied nabij IJsland en met uitloper tot over Rusland, en een langgerekt lagedrukgebied van de Oceaan tot aan de Zwarte Zee, wordt polaire lucht aangevoerd vanuit het noorden. De koude lucht (met T850 rond -10 à -15° en TE850 rond +3°) stagneert de komende 48 uur over de Benelux. Het frontaal systeem waarachter deze luchtmassa is binnengekomen komt tot stilstand over België. Een depressiekern, verbonden aan een ULL bij de golf van Biskaje, trekt de kopende 48 uur oostwaarts bezuiden de frontale zone en lost DI op over N-FR. Aan de noordflank van dit opvullend lagedrukgebied is nog een vrij actief neerslaggebied aanwezig welke botst tegen de koude lucht over onze streken.
Volgens de meeste weermodellen blijft de Benelux tot woensdag in de polaire luchtmassa. Voor deze periode van het jaar zijn de gevolgen vrij winters want met een continentale aanvoer, een veelal bewolkte lucht en een T850 onder -10° geeft dit vrieskou welke we in januari kunnen verwachten. Bovendien is de luchtmassa zo koud dat de neerslag overal als sneeuw zal vallen. Vandaag is dit hoofdzakelijk het geval over het uiterste noorden van NL. In BE valt er aanvankelijk nog wat sneeuw in de Ardennen. Morgen maandag kan er nog wat sneeuw vallen over N-NL, en een eerste frontale structuur, verbonden aan de eerder genoemde depressie, kan reeds wat lichte (smeltende) sneeuw geven vanuit het zuiden. Maandagnacht en dinsdag overdag slentert de occlusie bij de depressie dan enkele uren over BE, mogelijk zelfs een groot deel van de dag. Over de intensiteit is nog onduidelijkheid maar voorlopig voorzie ik in Z-NL/N-BE een 3-6 cm sneeuw, in centraal BE 5-8 cm en in de Ardennen rond 10 cm sneeuw of meer. WRF en GFS zijn milder met hun hoeveelheden, UKMO, DWD en ECMWF zijn gul met de sneeuw.
Over de temperatuur zijn ze het allemaal eens en voorzien ze algemene vriestemperaturen met waarden maandag overdag rond het vriespunt in het centrum en dinsdag overdag rond -2 à -3°. Benoorden de depressie ontstaat een krachtig windveld met windsnelheden tot tijdelijk 8 à 10 m/s. De bijhorende gevoelstemperatuur voor maandag wordt dan ook rond -10° verwacht en dinsdagvoormiddag loopt dit op tot -15°. Dinsdag overdag zijn er benoorden de neerslagzone waarschijnlijk wel brede opklaringen (N-BE/NL) waardoor het kwik overdag tot het vriespunt klimt.
In combinatie met deze harde wind zal de sneeuw maandagnacht/dinsdag sterk opstuiven en is er gevaar voor sneeuwjacht. In combinatie met de voorziene sneeuwhoeveelheden is een LEVEL3 gerechtvaardigd in een deel van de regio. Dit tevens omdat het kwik zo laag is en de sneeuw droog zal zijn met kans op een grotere verhouding dan de klassieke 1/10 mm sneeuw/water.
Bron: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/ | Gewijzigd: 11 maart 2013, 21:29 uur, door Bronk
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
-knip-
Met of zonder de stralingskoude? Met het sneeuwdek dat er nu ligt iin België en de gure wind zal het vannacht nog een stuk kouder kunnen uitvallen.
De gevoelstemperatuur zal zeer zeker heel laag komen te liggen.
| Gewijzigd: 11 maart 2013, 22:07 uur, door Sa'ke
Ik denk ook dat die noordelijker komt. Dat denk ik de hele dag al.
Ik denk ook dat die noordelijker komt. Dat denk ik de hele dag al.
Ik hoop het!!
kijk hier is naar: http://europa.buienradar.nl/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=fcmb
| Gewijzigd: 11 maart 2013, 22:19 uur, door markietje
Ik denk ook dat die noordelijker komt. Dat denk ik de hele dag al.
Ik hoop het!!
kijk hier is naar: http://europa.buienradar.nl/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=fcmb
Ja dat bedoel ik Net zoals 2010-2011...
Ik hoop het!!
kijk hier is naar: http://europa.buienradar.nl/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=fcmbIk krij toch het idee dat de noordelijke trek van de buien steeds meer oostwaarts gaat, die bewegeingg zie je nu al ( IR beelden, even flink spelen met het schuifje, dan zie je wat ik bedoel)
Vandaar ook dat je bij Karim ziet dat het levele 1 een beetje naar het norden is opgeschoven en ook aan de zuidkant flink is uitgebreid ten koste van het level 2 gebied, dat level 3 in het oosten een beetje is opgeschoven naar het noorden en opeens een lap level 4 in het zuid-oosten van Belgie...