06 juni 2007 - Erin, Gabrielle, Humberto, Ingrid en Olga zullen de komende tijd ongetwijfeld op de weerkaart verschijnen. Zij horen tot de namen die de Wereld Meteorlogische Organisatie dit jaar bedacht heeft voor hurricanes op de Atlantische Oceaan.
[img]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/37628;jsessionid=CB3C778C56F8BE7013A77AA9F9902B6E[/img]
Tropische cycloon Gonu op 4 juni voor de kust Oman (Eumetsat)
De meeste voorspellingen gaan uit van een actief hurricane-seizoen, dat 1 juni van start ging, met meer orkanen boven de Atlantische Oceaan en het Caribische gebied dan gewoonlijk. De berekeningen komen uit op zo'n 16 tropische stormen (tegen 10 normaal), waarvan er circa 9 orkaankracht 12 bereiken (tegen 6 normaal). Naar verwachting krijgt het Caribisch gebied te maken met een viertal major hurricanes van categorie 3 of meer en met gemiddelde windsnelheden van 175 km/uur of hoger.
Die verwachtingen zijn gebaseerd op het aanhouden van La Niña met relatief koud water voor de kust van Peru en het warmere water dan normaal in de Atlantische Oceaan tussen 10°N en 20°N. Het Europees Weercentrum (ECMWF) is wat gematiger en houdt het volgens de modelberekeningen op een iets verhoogde hurricane-activiteit met ongeveer 13 tropische stormen.
Tropische cycloon Gonu bij Oman
Niet alleen boven de Atlantische Oceaan komen tropische orkanen (hurricanes) tot ontwikkeling, maar ook in andere zeeën zoals de Indische Oceaan. Zulke orkanen worden hier tropische cyclonen genoemd. Begin juni kwam boven de Arabische Zee de tropische cycloon Gonu tot ontwikkeling. Boven zee werden windsnelheden gemeten van 240 km/uur met uitschieters tot 300 km/uur. Daarbij zijn golfhoogtes gemeten van 12 meter hoogte. Gonu is daarmee een zeer krachtige tropische cycloon, iets dat weinig voorkomt in dit gebied. Gonu trok langs de kust van Oman richting Iran. In Oman met hoofdstad Muscat, valt dankzij Gonu bijzonder veel regen, wat vrij zeldzaam is in dit deel van de wereld. Boven land neemt de wind van tropische cyclonen en hurricanes snel af maar veroorzaakt zo'n storm nog wel veel regen.
©KNMI
even een reactie op de cycloon Gonu bij Oman,
(*ge-update 08:45 uur woensdag) - De schade die cycloon Gonu zal aanrichten op de energie infrastructuur van Oman wordt langzamerhand steeds duidelijker.
De voorlopige schattingen:
1) De aardoliexport door de Golf van Oman ligt enkele dagen stil en/of op zeer laag niveau (17 miljoen vaten per dag, 20% van de wereldmarkt)
2) De Qalhat LNG terminal nabij SUR zal 10 tot 15 dagen offline zijn (verscheept 3.3 miljoen ton LNG per jaar of 0.08% van de wereldmarkt aan vloeibare brandstoffen)
3) De olieterminal Mina al Fahal nabij Muscat waar een olieraffinaderij staat die 85.000 vaten per dag verwekt zal 20 tot 30 dagen offline zijn.
4) De ontziltingsinstallaties aan de kust zullen mogelijk beschadigen (capaciteit en aandeel gebruik voor aardolieproductie onbekend).
) De olieraffinaderij en terminal nabij Al fujayrah van de Verenigde Arabische Emiraten zal mogelijk geraakt worden door de storm. Zij verwerkt 90.000 vaten per dag aan aardolie.
6) De Iraanse olieraffinaderij nabij Bandar’Abbas welke 232.000 vaten per dag verwerkt ondervindt waarschijnlijk schade.
Vooralsnog reageert de markt nauwelijks op de cycloon. Dit is de enige zware storm in dit gebied sinds de archieven teruggaan tot aan 1945. De laatste ontwikkelingen met betrekking tot Cycloon Gonu kunnen het beste gevolgd worden via het weblog The Oildrum