Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 februari 2013, 15:23 uur | Bericht #389057
Nederlandse bodem is natst van Europa

 Nergens in Europa is de grond zo nat als in Nederland. Ons land is een grote blauwe vlek op een kaart die de Europese watersatelliet SMOS in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Spanje is juist uitzonderlijk droog. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een congres van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Madrid.


Regen in Nederland © ANP.

Een bodem die al nat is, kan de regen minder goed opnemen dan droge grond. 'Stel dat een bodem 10 liter water kan opnemen. Als de grond kurkdroog is en er valt 10 liter regen, is er geen enkel probleem. Maar als er al 5 liter water in de grond zit, dan komt de bodem blank te staan', legt Matthias Drusch uit. De Duitser werkt als landwetenschapper bij het ESA-centrum Estec in Noordwijk.

Wat de precieze gevolgen zijn van de drassige grond in Nederland, weten de onderzoekers nog niet. Maar volgens Drusch hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken. 'Nederland heeft het water goed onder controle. Als er te veel water is, gaan de pompen aan en wordt het goed afgevoerd. Bovendien zijn er geen dorpen in valleien gebouwd, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Engeland. Het gevaar voor Nederland is een stormvloed van zee, die het water in de rivieren omhoogduwt, over de dijken. Daar staat de bodem los van.'

Klimaat
De satelliet SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) werd in 2009 gelanceerd. Vanuit de ruimte mat de sonde niet alleen de vochtigheid van de bodem, maar ook het zoutgehalte in de zeeën. Die gegevens kunnen iets zeggen over de verandering van het klimaat.

Harde conclusies zijn er nog niet, het onderzoek gaat de komende jaren verder. Zo gaan wetenschappers van het KNMI kijken of er een verband is tussen de vochtigheid van de bodem en het ontstaan van mistbanken boven de grond. Als dat zo is, kunnen ze automobilisten misschien eerder en nauwkeuriger waarschuwen voor gevaar op de weg.

De SMOS kan ook helpen bij dreigend noodweer, bleek begin 2011. Toen koerste een zware cycloon af op het noordoosten van Australië. De SMOS zag dat de grond in het pad van de storm kurkdroog was en dus veel water kon opnemen. Zoals voorspeld bleven overstromingen uit. Een zuidelijker gelegen gebied had minder last van de cycloon, maar wel al een natte bodem. Daar kwam het land wel onder water te staan. Zo kan de SMOS helpen bij de beslissing om mensen te evacueren.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 234 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 234, lezen 9 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden