De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van 2 scherven(platen) van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse plaat onder de Euroaziatische plaat. De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord monte en het Arabische woord gebel wat beide berg betekent. Volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia lijkt hij op een "grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt".
Met 3323 meter is het de hoogste berg van het eiland en de op één na hoogste vulkaan (na de Elbroes) in Europa. Het hoogst bereikbare punt is bij de Osservatore op bijna 3.000 meter, gelegen in kaal 'maanlandschap', waar de zwavelgeur merkbaar wordt. Op 1800 meter hoogte ligt Rifugio Sapienza, een startpunt voor wandelaars en skiërs. Piano Provenzana aan de andere kant van de berg is een vergelijkbaar startpunt. Bij een aantal uitgedoofde kraters bevinden zich souvenirswinkeltjes.
De Etna bestaat uit:
Valle del Bove, grote kloof ontstaan door een uitbarsting
Krater Trifoglietto
Krater Mongibello
De Etna is een van de 16 Decade Volcanoes die is aangewezen door de IAVCEI in verband met zijn geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden.
Type Vulkaan
De Etna bestaat uit twee verschillende vulkaantypes: tot ongeveer 2700 meter is de Etna een schildvulkaan, de top is een stratovulkaan. Bij de schildvulkaan is het magma in de magmahaard dun en vloeibaar. Het kan daardoor makkelijk door spleten naar het aardoppervlak doordringen. Ook zijn de hellingen die daardoor ontstonden veel minder steil dan een stratovulkaan. Bij een stratovulkaan is er sprake van dikkere lava. De kegelvormige toppen en kraters hebben veelal steile hellingen omdat de lava door zijn dikte minder snel wegloopt. Bij dit type kan de magma met moeite door het aardoppervlak doordringen. De druk in de magmahaard moet dan eerst hoog oplopen voordat hij barst. Hierdoor kunnen flinke lavafonteinen ontstaan.
De krater
Activiteit
De Etna is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa en één van de actiefste van de wereld. Er komen altijd dampen vrij en geregeld zijn er uitbarstingen. Uitbarstingen zijn er geweest in onder andere 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2012. Zware uitbarstingen van lang geleden waar herinneringen aan zijn, waren in 1381 en 1669 toen de lava de stad Catania bereikte. In 1669 zijn er ongeveer 25.000 mensen omgekomen door de uitbarsting. De grootste uitbarsting van de laatste honderd jaar was in 2001 die 24 dagen duurde en vele gebouwen zoals de kabelbaan verwoeste. Het komt weinig voor dat kort na elkaar meerdere uitbarstingen zijn. Maar 2011 een zeer actief jaar. Etna heeft naast meerdere keren as uitstoot ook al vele malen lava gespuwd, waarvan vele malen met een lavafontein tot wel 400 meter hoog. Ook de as- en roetuitstoot gingen vele kilometers hoog de lucht in. De uitbarstingen in 2011 waren op 2 januari, 12/13 januari, 18 februari, 20 februari, 9/10 april, 12 mei, 9/10 juli, 13/14 juli, 18/19 juli, 24/25 juli, 30/31 juli, 2 augustus, 5/6 augustus. 19 september, 28 september, 8 oktober, 23 oktober en 15 november.
Uitbarsting in 2007
Vrijwel de meeste uitbarstingen van de laatste jaren (sinds mei 2007) kwamen uit de zogenaamde "pit crater" die nu de "Nieuwe Zuid-Oost Krater" genoemd wordt. Deze ligt op de flank van de oorspronkelijke zuid-oost krater die begin 2007 voor het laatst uitbarste. De nieuwe krater groeit behoorlijk snel door het grote aantal uitbarstingen. Alleen al in de periode van januari tot en met november 2011 groeide 's werelds snelst groeiende vulkanische berg op Etna al zo'n 200 meter. De vulkanologen op Etna verwachten dat deze nieuwe krater de oude "zuid-oost krater" van 3290 meter hoog zal gaan overtreffen. De kleine uitbarsting van 13 op 14 juli 2011 was van de "Bocca Nuova", de grootste krater van Etna die na 10 jaar weer lava activiteit binnen zijn 150 meter diepe krater had.
Bergtoppen
Monte Santa Maria 1745 m.
Monte Pizzillo 2414 m.
Monte Prumento Netto 2299 m.
Monte Dagalotto 2623 m.
Punta Lucia 2934 m.
Monte Etna 3250 m.
Monte Prumento Supino 2845 m.
De stad Catania ligt aan de voet van de vulkaan. Je kan met de bus vanuit Catania naar Rifugio Sapienza op 1800 meter, van waar een kabelbaan verder naar boven gaat tot ruim 2580 meter. Van hieraf kan je bij goed weer met 4x4 jeeps naar 3000 meter rijden door een heuvelig lava landschap. Vanaf het eindpunt kan je diverse stukken lopen met een gids. Bijvoorbeeld naar de krater uit 2002 die toen een deel van de kabelbaan verwoestte. De directe omgeving van een kratermond wordt ook wel als een maanlandschap op aarde omschreven.
Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
De Etna is wederom begonnen met rommelen. Volgens experts zal de Etna echter deze keer niet uitbarsten. Sinds woensdag wordt er activiteit geregistreerd in een pas geopende krater Tevens is er een lichte stijging in de seismologische activiteit rond de vulkaan. De Etna is dit jaar al negen keer uitgebarsten. De laatste volledige eruptie vond plaats afgelopen januari. Hierbij werd as en rook uitgestoten, waardoor het Catania vliegveld tijdelijk stil kwam te liggen. In 2011 is de Etna 18x uitgebarsten.
© onweer-online
Bron: Ansa
Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto genomen in april 2012. © epa.
Op Sicilië is de Etna op 24 uur tijd twee keer kortstondig uitgebarsten. De vulkaan spuwde een hoge fontein van as de lucht in. De vulkaanuitbarsting bracht ook een kleine lavastroom teweeg, die aan de oostkant in Valle del Bove ver van de eerste dorpen neerkwam.
Het was de eerste keer dit jaar dat de 3.350 hoge vulkaan uitbarstte. De nabijgelegen luchthaven van Catania, aan de noordoostkust van Sicilië, hoefde niet gesloten te worden. Vorig jaar waren er acht van dergelijke uitbarstingen van de Etna.
Bron: HLN
Maar zonder gekheid, wat een geweld toch waarmee die Etna elk jaar opnieuw meerdere keren komt.
Mooi geweld die edna, misschien eens naar toe gaan kijken want ik denk dat er toch niets mooiers is als het live meemaken....
Gepubliceerd door Boris Behncke op 23 feb 2013
These are a few scenes filmed during the awesome paroxysmal eruptive episode at Etna's New Southeast Crater on the evening of 23 February 2013. The first bits were filmed at home at the beginning of the activity, with the sounds of my daugher Ida watching a movie and singing along in the background. Then come various bits recorded from different sites, starting at Fleri village and then Pisano, Santa Venerina, all on the southeast flank of Etna. Much of the audio in that part is disturbed by the strong wind blowing. The final sequence, still with footage from Santa Venerina and then Milo, further north, has the angry voice of Etna in the soundtrack; I managed to capture this in spite of the strong wind, by protecting the microphones of my camera with my coat.
A short scene of the magnificent lava fountain at Etna's Southeast Crater last night (5-6 March 2013) - just contrast-adjusted, otherwise the rough, original stuff, including the awesome angry roar of the volcano. More to follow ...
Bron: etnaboris
Homovulcanicus Gepubliceerd op 5 apr 2013
Video from Etnas southeast crater paroxysm. It`s spectacular show once more consisted of lava fountaining, heavy explosions that were frequently accompanied by shock waves, lava bubbles, ash clouds and heavy thunder.
9.29
Krachtige explosies van het stromboliaanse type worden mogelijk vergezeld door smalle lavastromen en vinden gedurende de gehele nacht plaats vanit de nieuwe zuidoostelijk krater. Er was een sterke gloed waarneembaar door de mist heen. In de omliggende dorpen waren rommels te horen. Echter door de mist en de wolken waren in de nacht gedetailleerde observaties niet mogelijk. De bevingen zijn gestegen tot een hoog niveau, vergelijkbaar met de bevingen tijdens vorige uitbarstingen. Het patroon van afname en toename van de bevingen / trillingen is vergelijkbaar met de uitbarsting van 12 april.
Tremor signal (ESLN station, INGV)
18.24
De activiteit blijft toenemen. De krachtige strombolische erupties vanuit de nieuwe zuidoostelijke krater zijn bijna continu. Het ziet er naar uit, dat de climax snel zal komen. De trillingen zijn inmiddels van een hoger niveau dan tijdens de vorige uitbarsting, maar stijgen nog steeds.
19.26
Op de webcambeelden is te zien, dat er vanuit de krater nu lavafonteinen komen. Er stijgt een dikke rookpluim op van de krater. De bevingen (seismische activiteit) blijft gestaat toenemen.
20.10
Grote lavafonteinen stijgen op vanuit de centrale opening van de conues. Een lava stroomt snel van de helling af naar Valle del Bove. Een dichte tephra wolk stijgt kilometers hoog en drijft naar het noordoosten. As en lapilli valt uit deze wolk.
De beelden:
© onweer-online
Bron: Volcano discovery
De vulkaan Etna komt op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA vanavond gemeld. Eerder bestempelde de VN-cultuurorganisatie al de Dolomieten tot natuurerfgoed van de mensheid. De vulkaan Etna is van wetenschappelijke en pedagogische waarde die voor de hele mensheid van belang is, aldus de Italiaanse regering. Ook geniet de vulkaan vlakbij de stad Catania op Sicilië al eeuwen bekendheid. In het Italiaans heeft de Etna de bijnaam 'icona del Mediterraneo' (icoon van de Middellandse Zee).
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
Om 7 am (lokale tijd) is de Etna uitgebarsten. Door de uitbarsting komt het vliegverkeer mogelijk in de war
Salvo Raiti @RaitiSalvo
Buon giorno etna.
Turi Caggegi @TuriCaggegi
E sull'#Etna in #Eruzione si #sveglia anche il #cratere di Nord Est - #adesso
© onweer-online
Bron: Twitter, INGV, NBC
De Etnavulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië is uitgebarsten. Sinds afgelopen nacht spuwt hij lava metershoog de lucht in. De uitbarstingen veroorzaakten ook lichte aardbevingen. Door de bijhorende aswolk was de luchthaven van Catania de hele voormiddag gesloten. Voorts is er geen sprake van schade of evacuaties.
De Etna is een van de actiefste vulkanen van Europa en barstte dit jaar al 15 keer uit. Meestal is er enkel een aswolk te zien. Deze uitbarsting is dan ook heviger dan andere. Ze levert spectaculaire beelden op.
Bron: HLN