Voor zonnepanelen van het failliete bedrijf Scheuten Solar schijnt de zon best niet te fel. De kans is groot dat ze dan in brand vliegen. Dat gebeurde inmiddels vijftien keer en Nederlanders wordt gevraagd om hun panelen af te koppelen. Ook in Vlaanderen zijn er tal van daken bezet met de panelen, schrijft De Morgen.
Scheuten Solar uit Venlo verkocht in heel Europa ongeveer 650.000 zonnepanelen. Alleen blijkt minstens een deel daarvan niet te deugen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) plaatst vandaag een advertentie in De Volkskrant om eigenaars van dergelijke panelen aan te manen ze meteen uit te schakelen.
"De curator van het bedrijf heeft ons op de hoogte gebracht van de problemen", zegt Roel Vincken van de NVWA. De curator werd, na het faillissement van de firma, immers overspoeld met schadeclaims. Ruim duizend claims gaan over de stroomkastjes die bevestigd zijn aan de zonnepanelen. Die hebben de neiging om oververhit te geraken en in het slechtste geval brand te veroorzaken.
"In Nederland zouden er zo 15.000 panelen zijn geïnstalleerd", zegt Vincken. "Voor Vlaanderen heb ik geen idee." De curator laat wel weten dat er in ieder geval schadeclaims vanuit België binnengekomen zijn. In Vlaanderen behoorde het bedrijf tot de middenmoot.
"Vooral in het Limburgse hadden ze wel wat klanten, zeker bij bedrijven. Maar niet alle zonnepanelen die ze installeerden, waren van eigen makelij", zegt Alex Polfliet van sectororganisatie PV Vlaanderen.
Bron: HLN
Duizenden zonnepanelen kunnen een dakbrand veroorzaken, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Welke zonnepanelen zijn brandgevaarlijk? Vijf vragen en antwoorden over zonnepanelen.
1. Zijn alle zonnepanelen brandgevaarlijk?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt op dit moment alleen voor zonnepanelen van het merk Scheuten Solar. Het gaat om bepaalde types van het model Multisol: de P6-48, P6-54, P6-60, P6-66. Wel heeft de NVWA aangekondigd alle producenten van zonnepanelen te gaan onderzoeken op brandveiligheid.
2. Wat is het probleem met deze types precies?
Het gevaar schuilt in de zogenoemde koppeldoosjes aan de achterkant van de zonnepanelen. Door een slechte aansluiting kunnen die smelten of gaan smeulen. Het risico wordt groter naarmate de zon sterker wordt in de lente en zomer en wanneer de zonnepanelen ouder worden.
3. Hoe brandgevaarlijk zijn deze zonnepanelen?
In heel Europa zijn de afgelopen jaren rond de 650.000 Multisol-panelen verkocht. In Nederland zou het gaan om 15.000 stuks. Inmiddels zijn er minstens 15 (dak-)branden gemeld in Frankrijk, Italië en Duitsland. In Nederland is het nog niet voorgekomen. Het is dus niet zo dat elk zonnepaneel van dit type zomaar in brand vliegt, maar de NVWA vindt de kans wel zo groot dat de toezichthouder adviseert de zonnepanelen zo snel mogelijk uit te schakelen en contact met de leverancier op te nemen.
4. Hoe moet ik mijn zonnepaneel uitschakelen?
Het uitschakelen kan door de betreffende schakelaar van de speciale groep in de meterkast uit te schakelen, de zekering te verwijderen en de zekeringkap terug te plaatsen.
Als de installatie via een converter en een stekker met het elektriciteitsnet verbonden is, kan dat door de stekkerverbinding los te maken volgens de gebruiksaanwijzing. Bij installaties die op een andere manier zijn aangesloten, kan alleen een installateur het systeem uitschakelen.
5. Kunnen gedupeerde klanten hun geld terugkrijgen?
Dat is nog maar de vraag. Scheuten Solar is vorig jaar failliet gegaan. Daarna heeft het bedrijf een doorstart gemaakt. Door het faillissement krijgen consumenten hun schade niet vergoed, vreest NVWA-woordvoerder Benno Bruggink:''Ik denk dat niemand aansprakelijk is. Dat betekent voor de consument dat hij de reparatie niet vergoed krijgt.''
Bron: RTL
NVWA waarschuwt voor brandgevaarlijke zonnepanelen
Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 19 februari 2013
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor bepaalde typen zonnepanelen van het merk Scheuten Solar (model Multisol). In deze zonnepanelen zit een gebrekkige elektrische aansluiting die brandgevaarlijk is. Deze zonnepanelen hebben in andere Europese landen minstens 15 dakbranden veroorzaakt. In Nederland zijn ongeveer 15.000 van dit type panelen geplaatst. Ook deze zonnepanelen zijn brandgevaarlijk, maar hebben tot zover bekend nog geen brand veroorzaakt.
De zonnepanelen zijn gevaarlijk omdat in de aansluitdoos achterop het zonnepaneel een kabel slecht contact maakt met de printplaat. Hierdoor kunnen er vonken ontstaan en kan de behuizing van de aansluitdoos beschadigen, smelten en smeulen. Vonken kunnen daarna overslaan op het dak en brand veroorzaken. De kans hierop neemt toe naarmate de zon sterker wordt en naarmate de zonnepanelen ouder worden. De NVWA is overgegaan om deze veiligheidswaarschuwing te geven, omdat de curator van het failliete en verantwoordelijke bedrijf dit nalaat. Om het publiek te waarschuwen verschijnt ook een advertentie in 3 landelijke dagbladen.
Het gaat om zonnepanelen van het merk Scheuten Solar, model Multisol met de typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. De zonnepanelen zijn geleverd in de periode augustus 2009 tot februari 2012 door Scheuten Solar Systems B.V.
Mensen die de gevaarlijke zonnepanelen op hun dak hebben, wordt geadviseerd om de zonnepanelen op een veilige manier uit te zetten. Dit kan door in de meterkast de speciale groep waar de zonnepanelen op zijn aangesloten uit te schakelen. Als de zonnepanelen via een omvormer en een stekker zijn verbonden met het elektriciteitsnet kan de stekker volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing er worden uitgetrokken. Omdat er bij zonnepanelen altijd gevaar is voor een elektrische schok moeten bij panelen die op een andere manier zijn verbonden met het elektriciteitsnet worden uitgeschakeld door een installateur.
Eigenaren van de gevaarlijke zonnepanelen wordt verder geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met hun leverancier. Op dit moment is er nog geen goede methode om de gebrekkige aansluiting te repareren, maar hier wordt wel aan gewerkt. Als er een veilige methode beschikbaar is, zal de NVWA hier de installateurs van op de hoogte stellen en ook bekend maken op de website van de NVWA: www.nvwa.nl Op deze website staat ook meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.
- Pagina Zonnepanelen
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.
De zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Scheuten Solar kunnen in brand vliegen als de zon te hard schijnt. Ze raken oververhit door teveel zon. In het buitenland zijn er zo al 15 branden ontstaan. Ook in ons land hebben ongeveer 300 mensen zulke zonnepanelen.
Bron: Nieuwsblad
Maar een duizendste van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt, wordt geleverd door zonnestroom. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2011 was zonnestroom, dat is zonnestraling die is omgezet in elektriciteit, goed voor 0,09 procent van het totale elektriciteitsgebruik in Nederland. In totaal wordt zo'n 110 miljard kilowattuur geproduceerd. De totale productie van zonnestroom ligt op zo'n 100 miljoen kilowattuur. Dat is bijna 8 keer zo veel als in 2001.
Meeste energie geen eigendom energiebedrijf
Het overgrote deel van de stroom die dankzij de zon wordt opgewekt in Nederland, is geen eigendom van een energiebedrijf. Liefst 91 van de 100 kilowattuur komt wel terecht op het elektriciteitsnet, maar is eigendom van bijvoorbeeld particulieren. De energiebedrijven produceren 8 kilowattuur aan zonnestroom.
Ondanks het geringe aandeel in de Nederlandse stroomvoorziening, is de totale omzet van de zonnepanelenbranche in 2010 uitgekomen op een kleine 491 miljoen euro. Dat komt voor een goed deel op het conto van de export: er werden in dat jaar bijna 6 keer zoveel panelen geëxporteerd als dat er werden geleverd aan de installateurs en particulieren in eigen land. In 2010 werkten er 622 mensen fulltime in de sector.
Bron: RTL