Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
In de toekomst hoeven we niet meer de ruimte in om op zoek te gaan naar buitenaards leven. Dat denkt een groep astronomen. Ze werken aan plannen voor een telescoop die vanaf de aarde kan speuren naar leven elders in de melkweg.
'Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, kan je zien dat er leven is. Dat komt doordat je zuurstof kan waarnemen. Die zuurstof wordt aangemaakt door planten, leven dus. Omgekeerd moet dat ook zo werken: een rotsachtige planeet met zuurstof in de atmosfeer duidt op leven', legde professor Sterrenkunde van de Universiteit Leiden Ignas Snellen vrijdag uit.
Het idee om naar zuurstof te speuren in de zoektocht naar buitenaards leven, is al oud. Maar dat dit ook vanaf de aarde kan, is nieuw. Snellen en zijn collega's denken dat dit over een jaar of 25 mogelijk moet kunnen zijn, met een hele grote telescoop. 'Het idee was altijd dat de zuurstof op aarde de waarnemingen zou belemmeren. Maar dat hoeft niet zo te zijn', vertelt Snellen.
Telescoop
De astronomen hebben een model voor een telescoop ontwikkeld die goedkoper is dan de huidige generatie telescopen. Dat komt volgens Snellen omdat het beeld niet zo scherp hoeft te zijn zijn. De spiegels in de telescoop moeten wel heel groot zijn, omdat zo veel mogelijk licht moet worden opgevangen. Mogelijk moet zo'n telescoop zelfs zo groot zijn als een voetbalveld.
'De afgelopen jaren is veel energie gestoken in het ontwikkelen van telescopen die vanuit de ruimte kunnen speuren naar buitenaards leven. Dat is extreem duur. Een telescoop die vanaf de aarde ingezet wordt, is goedkoper in de ontwikkeling. Ook omdat je meteen en uitgebreid kan testen', voert Snellen op.
Astronomen van de Universiteit Leiden en het Netherlands Institute for Space Research hebben een artikel geschreven over dit onderwerp dat verschijnt in het vakblad The Astrophysical Journal.
Bron: AD