De thermiek is dus mede afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling die de aarde weet te bereiken. Grote hoeveelheden bewolking op wat grotere hoogte kunnen zodanig voor afscherming zorgen dat er (veel) minder zon het aardoppervlak bereikt en de thermiek dus een stuk minder zal zijn.
Op de satellietfoto is cumulus boven Nederland zichtbaar, in het oosten is deze wat meer ontwikkeld dan in het westen. Helaas bevond zich daarboven nog enkele velden stratocumulus waardoor de aarde minder opwarmde en de thermiek tegenviel. Onderaan de foto zijn cumulonimbuswolken te zien (buien) die in de regel voor zogenaamde verwaaide thermiek zorgt.
Wist u dat ?...
Thermiekbellen kunnen tot 4.500 m (15.000 voet) hoog komen. Boven de 3 km (10000 voet) is het verplicht zuurstof mee te nemen. In bepaalde omstandigheden, zgn. "Golf"-vliegen, zijn hoogten van 9.000 m (30.000 voet) te halen.
Het wereldrecord absolute hoogte staat op 14.938 meter (17/02/86) en de hoogte winst staat op 12.894 m (25/02/61). Beide hoogterecords staan op naam van Amerikanen en zijn gevlogen in Californië.
©Meteonet
Afgelopen week heb ik in de buurt van Celle, Duitsland gevlogen, woensdag, donderdag en vrijdag waren thermisch zeer goed te noemen! Ik heb zelf stijgwaarden ervaren van 4 a 5 m/s... Dat is dus lucht die opstijgt met 15-18 km/uur! Verticale windkracht 4.. Wolkenbasis rond de 2100 meter op Donderdag.
Vorig jaar eind Juli in dezelfde regio een wolkenbasis van boven de 3000 meter meegemaakt! Dat is heel bijzonder in west europa, komt slechts een enkele keer voor dat de thermiek zo hoog gaat en dat dan ook de wolkenbasis zo hoog ligt, tot 2500 is vrij normaal in Duitsland. In Nederland zijn we al blij als de thermiek ons boven de 1500 meter brengt.
Met behulp van de thermiek kunnen we flinke afstanden afleggen, vanuit Nederland zijn er wel vluchten gemaakt van 1000km, puur op thermiek. Het afstand wereldrecord staat overigens sinds kort op iets van 6000 km, maar dat is niet met behulp van thermiek, maar met golfstijgwinden langs beruggen in de Andes (Argentinie).
Lots
Op Malden wordt op dit moment de Open Luchtmacht Kampioenschappen zweefvliegen gehouden. T/m vrijdag 8 juni a.s. wordt door 42 deelnemers in drie klassen gestreden om de titel van beste zweefvlieger (in zijn of haar klasse). Een zweefvlieger heeft zogenaamde thermiek nodig om hoogte te kunnen houden en zo ook te kunnen winnen.
Op de satellietfoto is cumulus boven Nederland zichtbaar, in het oosten is deze wat meer ontwikkeld dan in het westen. Helaas bevond zich daarboven nog enkele velden stratocumulus waardoor de aarde minder opwarmde en de thermiek tegenviel. Dit betekende dus een slechte vliegdag voor de zweefvliegers. Onderaan de foto zijn cumulonimbuswolken te zien (buien) die in de regel voor zogenaamde verwaaide thermiek zorgt. Deze thermiek is in de regel niet bruikbaar voor het zweefvliegen en kan zelfs levensgevaarlijk zijn wanneer buien te dicht genaderd worden.
Maar hopen dat komende dagen de thermiek beter is.
Dit is de "ontbrekende info" van meteonet
Op Malden wordt op dit moment de Open Luchtmacht Kampioenschappen zweefvliegen gehouden. T/m vrijdag 8 juni a.s. wordt door 42 deelnemers in drie klassen gestreden om de titel van beste zweefvlieger (in zijn of haar klasse). Een zweefvlieger heeft zogenaamde thermiek nodig om hoogte te kunnen houden en zo ook te kunnen winnen. Thermiek is de verzamelnaam voor opstijgende warme luchtbellen die van het aardoppervlak los komen wanneer de grond ongelijkmatig maar voldoende verwarmd wordt. De inkomende zonstraling wordt door de aarde omgezet in warmte. Droge zandgrond zal bijv. veel warmer worden dan vochtige kleigrond. Boven zandgrond zal de thermiek daardoor eerder op gang kunnen komen.
De thermiek is dus mede afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling die de aarde weet te bereiken. Grote hoeveelheden bewolking op wat grotere hoogte kunnen zodanig voor afscherming zorgen dat er (veel) minder zon het aardoppervlak bereikt en de thermiek dus een stuk minder zal zijn.
Donderdag was de thermiek vrij goed en kon er gevlogen worden i.t.t. de eerste dagen toen de thermiek door hoger liggende bewolking zwaar tegenviel of zelfs afwezig was.
Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn de kans op buien groot. Buien zorgen in de regel voor zogenaamde verwaaide thermiek. Deze thermiek is in de regel niet bruikbaar voor het zweefvliegen en kan zelfs levensgevaarlijk zijn wanneer buien te dicht genaderd worden.
©Meteonet
Ik kon je deze info dan ook niet onthouden