Wetenschappers hebben een nieuwe theorie over hoe de wereld, of althans het leven, kan vergaan. Er bestaan wel meer supervulkanen op onze planeet, maar onder de Stille Oceaan is een serieus exemplaar aan het ontstaan. Gelukkig hebben we nog ongeveer honderd miljoen jaar.
© ap.
Bijna 3.000 meter onder de Stille Oceaan zijn twee enorme chemische blokken met elkaar in botsing aan het komen. Samen kunnen ze volgens geologen een nieuwe supervulkaan vormen, die het leven op Aarde kan uitroeien. Wetenschappers zien twee mogelijke scenario's, die allebei fataal zullen zijn. In één geval zou een grote uitbarsting al het leven vernietigen. In het tweede geval zou er een basaltvloed ontstaan, een grote vulkanische uitbarsting die de oceaanvloer bedekt en duizend jaar kan duren. Leven is ook dan niet meer mogelijk.
De aanwezigheid van die blokken was al langer bekend, maar tot hiertoe dachten wetenschappers dat ze statisch waren. Na een grondige studie van seismische golven is geoloog Michael Thorne van de universiteit van Utah er achter gekomen dat ze langzaam naar elkaar toe bewegen. Daardoor neemt de druk onder de oceaanbodem toe en ooit zal het tot een uitbarsting komen.
Maar aangezien het proces nog zeker 100 miljoen jaar zal duren, hoeven we er niet meteen van wakker te liggen. Er zijn immers andere supervulkanen die veel eerder kunnen uitbarsten. Denk maar aan het exemplaar in Yellowstone National Park.
Bron: HLN
http://www.wired.com/wiredscience/2013/02/beware-the-journalistic-supervolcano/
Hierin maakt hij gehakt van desbetreffende journalistiek. | Gewijzigd: 13 februari 2013, 23:30 uur, door Skippybal