Ik denk dat we er met z'n allen zo gewend aan zijn geraakt dat het niet meer "bijzonder" is om over de aanwezige kou te praten. Tenminste zo beredeneer ik het op dit moment.
Ik denk dat we er met z'n allen zo gewend aan zijn geraakt dat het niet meer "bijzonder" is om over de aanwezige kou te praten. Tenminste zo beredeneer ik het op dit moment.
Of het zou zo maar eens dat mensen zo zoetjes aan "wintermoe" zijn.
Het duurt nu ook wel behoorlijk lang al. Steeds weer een korte periode boven nul, maar deze week duidelt ie weer eronder. Heb de maandsommen van januari gemist, maar die zal toch wel kouder dan normaal zijn. Zo verwacht ik februari ook kouder dan het langjarig gemiddelde.
Van mij mag het nu wel lente worden.
Heb de maandsommen van januari gemist, maar die zal toch wel kouder dan normaal zijn. Zo verwacht ik februari ook kouder dan het langjarig gemiddelde.
here you go..
sneeuwverwachting voor morgen : ( alle neerslagkaartjes vanaf middernacht tot zo/ma nacht hebben dezelfde neerslag)
Lichte sneeuwval maar dan wel 24h. Mooi kaartje dit toch
MODELBEOORDELING:
Grootschalig zijn de modellen consistent maar wat de verwachte neerslag betreft hebben ze allemaal wat moeite met deze synoptische situatie. Zowel Harmonie als Hirlam berekenen de eerste neerslag aan het eind van de ochtend boven het zuidoosten. ECHR heeft dit wat later. Alle modellen laten wel de neerslag met het genoemde hoogtefront in de nacht naar zondag verder over het land trekken, maar ook dan zijn er in de neerslaghoeveelheid significante verschillen. ECHR laat de neerslagactiviteit zondag vrijwel geheel uitdoven, Hirlam berekent de meeste neerslag. Over de soort zijn alle modellen het wel eens, sneeuw.
NEERSLAG:
Uit de SC velden valt af en toe een vlok sneeuw. Boven de Noordzee wordt door een enkel platform af en toe ijzel gemeld. Gezien de progtemps zou dit uit een compleet onderkoelde laag en ontbreken van middelbare bewolking kunnen. Uit het dikker wordende pakket bewolking eerst in het zuidoosten (langdurig) lichte sneeuw. Zowel Harmonie als Hirlam berekenen voor Zuid-Limburg tot zondag 24 UTC een totale laag van 5 tot 10 cm en tegen de Belgische grens aldaar zelfs 10 tot 15 cm. De grens met 3 tot 5 cm ligt zo'n beetje van EHWO tot EHTW. ECHR komt niet verder dan rond de 5 cm voor het zuiden van Limburg.
En aanvullend ook de waarschuwing van Karim van Severe Weather Outlook Benelux:
ZATERDAG 23 FEBRUARI 2013
++ 23/2 - 08Z : ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR SNEEUWVAL VAN 23/2 18Z TOT 24/2 12Z ++
Een hoogtelaag bepaalt het weer over W-EUR. Tussen dit laag en een hogedrukbruk over het noorden wordt polaire landlucht uit het noordoosten over onze streken gestuurd. Actueel is de temperatuur op 850 hPa -15°, wat koud is. De komende 24 tot 36 uur gaat het kwik op deze hoogte richting -7°. Deze opmerkelijke opwarming is advectief, want aan de noordelijke flank van het uitgestrekte hoogtelaag over FR wordt zachtere en meer vochtige lucht naar onze streken aangevoerd, afkomstig uit het oostelijke deel van de Middellandse Zee.
Vooral meer vochtige lucht in de hogere luchtlagen, waarin we dusdanig enkele frontale structuren kunnen intekenen. Deze bereiken de Benelux tegen vanavond en vannacht en trekken morgen naar de UK. Vanuit Duitsland stijgen vandaag de sneeuwkansen. Tegen de middag kan er al wat lichte sneeuw vallen in het oosten en vannacht en morgenvroeg valt er dikwijls wat sneeuw over gans de regio. Door orografische lifting lijkt de meeste sneeuw te vallen tegen de heuvels van SE-NL en het Ardennenmassief. Daar kan er tegen morgenmiddag tot 10 cm vallen. In de andere gebieden gaat het eerder om 1-3 cm, lokaal iets meer. Vooral UKMO, ALARO en DWD geven gemiddeld 3-5 cm sneeuw, ECMWF en GFS houdt het op 1-3 cm.
Het vriest overal tot zondagvoormiddag, daarna dooit het een graad of 2 in de westelijke gebieden, één graad over centraal BE. Dus daar gaat het eerder om smeltende sneeuw al zijn de hoeveelheden tegen dan erg beperkt. We dienen altijd rekening te houden met droge lucht in de onderste lagen met flink negatieve dauwpunten, dus de nattebol blijft lang negatief. De grootste overlast is dus voorzien voor vannacht en morgenochtend, in het oostelijke gebieden (SE-NL/ARD) reeds vanavond. Morgen overdag is de lagere gebieden zouden de wegen redelijk moeten liggen, in zoverre er daarvoor al noemenswaardige sneeuw (>1-2 cm) gevallen zou zijn (waar ik dus wel van uit ga).
Bronnen: KNMI, http://severeweatheroutlook.blogspot.be/ | Gewijzigd: 23 februari 2013, 09:05 uur, door Bart Standaert
Kan iemand de pluim plaatsen want die is ook weer goed koud!! zelfs nog kwakkel winter in maart en gaan heel veel leden voor
Lente voorlopig niet!
U vraagt.
Maar komen doet het, dus ff geduld.
De pluim staat ook hier wel, en naar de 15 daagse pluim gezien duikt de temperatuur aan het eind zelfs weer naar beneden.
De winter iis nog niet voorbij...
Er wordt al jaren geconstateerd dat het daar minder wordt, maar van de andere kant komt er wel ieder jaar meer seizoensijs bij.
bron en bron2 en bron3
Nu is het zo dat er in het poolgebied boven Rusland en Alaska de meeste ijs kan vormen, maar uitgaande van de verhalen uit met name Amerika, lijk thet hier ook kouder dan normaal.
Het zou dus zomaar kunnen dat er nu weer behoorlijk veel ijsaangroei is in vergelijking met andere jaren. | Gewijzigd: 23 februari 2013, 11:52 uur, door Ossekop
Is Dit toevallig bij meerde opgevallen? of ben ik de enigste die dit opvalt?
Zit misschien ook wel helemaal verkeerd met me opmerking maar graag hoor ik het dan ook. | Gewijzigd: 23 februari 2013, 12:12 uur, door steffantje
Zit misschien ook wel helemaal verkeerd met me opmerking maar graag hoor ik het dan ook. Het was me eigenljk niet opgevallen maar nu je het zegt.
Ondanks de opmerking
Citaat van Citaat van Bart Standaert, zaterdag 23 februari 2013, 10:54 uur Inderdaad weer veel kouder pluim. Winter geeft zicht niet zo snel gewonnen.Vind ik het wel meevallen. De oplettende lezer weet dat ik geen winterliefhebber ben...
En toch, ondanks dat het fris is vind ik dit geen winterpluim.
De pluim geeft aan dat de winter het nog even halfslachtig, zonder veel geloof in eigen kunnen, probeert: Te fris voor de mensen die naar het voorjaar verlangen, te warm voor wie nog winter wilt. Niemand blij . Beetje als de afgelopen winter: de echte winter zette nooit echt door, een flinke opwarming werd ook vaak uitgesteld. Meestens wat kouder zonder vor langere tijd echt extreem koud te worden
En terugkijkend op de afgelopen maanden en de opmerking van Steffantje:
Inderdaad vrij veel oostelike stromingen maar toch het idee dat deze stromingen minder afkoeling hebben meegenoemen dan we vaak verwachtn en gewend zijn bij deze stromingen. Ik ben geen winterliefhebber maar echt extreem vervelend vond ik de afgelopen weken niet. Geen echte exree kou over langere perioden, vrij wienig neerslagoverlast. Voor mij vervelend (maar niet rampzalig), voor menig winterliefhebber te weinig.
Op naar het rokjesweer, op naar de 30 graden.