achter het front zitten opklaringen,kan het weer gaan vriezen
Als je mijn kaartje van Nederland van een paar posts terug bekijkt denk ik dat dit de situatie is en ook blijft.. ik verwacht in het westen ( en dan alles ten zuiden van amsterdam) geen sneeuw meer die blijft liggen.
kijk ook eens naar Hirlam die heeft het tot nu toe nog steeds helemaal bij het rechte eind.. ( zelfde kaarten waar ik gistern al mee kwam)
Hmm, as we speak valt er sneeuw in Krimpen a/d IJssel. Sneeuw die blijft liggen...
het ging hier net ook even over in sneeuw.. inmiddels alweer regen..
| Gewijzigd: 14 februari 2013, 14:35 uur, door Callie-P
KNMI WEERBULLETIN VOOR DE LUCHTVAART (Hoofdletters van KNMI, Ben47)
.
GELDIG 13u tot 19u
SITUATIE:
EEN ZUIDELIJKE STROMING VOERT CONTINENTAAL POLAIRE LUCHT
AAN. EEN N-Z GEORIENTEERDE OCCLUSIE BOVEN HET MIDDEN TREKT
OOSTWAARTS EN LIGT AAN HET EINDE (ca 19 u dus) VAN DE PERIODE BOVEN HET OOSTEN.
EEN TWEEDE OCCLUSIE BOVEN DE NOORDZEE TREKT OOSTWAARTS EN LIGT
HALVERWEGE (ca 16u dus) DE PERIODE BOVEN HET ZUIDWESTEN.
.
SIGNIFICANT WEER: NABIJ DE EERSTE OCCLUSIE VAN TIJD TOT TIJD LICHTE
SNEEUW, OP NADERING VAN DE TWEEDE OCCLUSIE OVERGAAND IN MATIGE
SNEEUW, UITBREIDEND TOT OVER HET MIDDEN VAN HET LAND. IN HET
ZUIDWESTEN, WESTEN EN MIDDEN OOK KANS OP ONDERKOELDE (MOT)REGEN EN
IJSREGEN. MATIGE EN LOKAAL KANS OP ZWARE IJSAANZETTING. LANGS DE
KUST MATIGE TURBULENTIE.
.
WIND: ZUID TOT ZUIDOOST. LANDINWAARTS 9-15 KN, IN DE KUSTPROVINCIES
16-22 KN, VLAK AAN ZEE EN BOVEN HET IJSSELMEER 22-27 KN. IN DE
TWEEDE HELFT VA N DE PERIODE NEEMT DE WIND OVERAL 5-10 KN AF.
.
NULGRADEN NIVEAU: AAN DE GROND. IN HET ZUIDEN EN ZUIDWESTEN LOKAAL
OOK ROND 1050m.
.
HOOGTEWINDEN EN TEMPERATUREN:
13 U: 19 U:
150m ZZO -03C ZZO -02C
450m ZZO -05C ZZW -04C
900m ZZW -01C WZW -03C
1500m ZW -02C ZW -01C
3000m ZW -09C WZW -09C
IN HET ZUIDWESTEN TEMPERATUUR OP 900m LOKAAL 0 GRADEN CELSIUS.
.
MAX. TEMPERATUUR: ROND 0 GRADEN CELSIUS.
.
VOORUITZICHTEN VOOR DE PERIODE VAN 19u tot 1u vannacht:
DE TWEEDE OCCLUSIE TREKT LANGZAAM NAAR HET NOORDOOSTEN EN WORDT EIND VAN DE PERIODE (rond 1 uur vannacht) BOVEN HET MIDDEN VERWACHT. DE BIJBEHORENDE LICHTE TOT MATIGE SNEEUW TREKT NAAR HET NOORDOOSTEN WEG. MET NAME IN HET ZUIDEN EN ZUIDWESTEN AANHOUDEND KANS OP AF EN TOE ONDERKOELDE (MOT)REGEN. VERDER NEVEL EN MOGELIJK IN HET ZUIDWESTEN WIND VAN DE PERIODE MIST.
. | Gewijzigd: 14 februari 2013, 14:50 uur, door Ben47
Nog maals 1,2 mm regen levert 1 cm sneeuw op. Dus even kijken naar de te verwachten neerslaghoeveelheden kan in deze meer duidelijkheid geven.(gemiddeld)
Verder lijkt dit front naar het oostentoe toch in vermindering te gaan watneerslag betreft.
De meeste sneeuw lijkt te vallen rondom Luxenburg.
Ook voor meteorologen is nu nauwelijks te zeggen in welke vorm de neerslag valt. Het is een net wel of net niet situatie waarbij de temperaturen van de lagen waar de neerslag doorheen valt net iets boven of juist iets onder nul liggen. Dat kan van plaats tot plaats en zelfs van uur tot uur verschillen.
De Temperatuurverschillen die ik vandaag heb gemeten zijn zeldzaam gering. -0,7 vannacht rond 02.00 uur tot +0,2 nu.
Dat is minder dan 1 graad verschil. Dat komt zelden voor.
Nog maals 1,2 mm regen levert 1 cm sneeuw op. Dus even kijken naar de te verwachten neerslaghoeveelheden kan in deze meer duidelijkheid geven.(gemiddeld)
Verder lijkt dit front naar het oostentoe toch in vermindering te gaan watneerslag betreft.
De meeste sneeuw lijkt te vallen rondom Luxenburg.
Nou WRF gaf 10 tot 20cm aan in noord-holland. Hirlam 8cm en EC rond de 9.
De modellen zaten gewoon verkeerd met de smeltlaag die veel verder naar het noord-oosten is gekropen dan verwacht. Mocht hier alles in sneeuw zijn gevallen hadden we nu zeer zeker 10cm sneeuw of meer.
Al was ik wel een beetje vergeten dat we natuurlijk in de benelux wonen | Gewijzigd: 14 februari 2013, 15:08 uur, door Stefanv
Wegener-Bergeron-Findeisen-proces
Het merendeel van de neerslag op gematigde breedten ontstaat middels het Wegener-Bergeron-Findeisen-proces. Bij temperaturen lager dan -23 °C zijn de wolken overwegend ijswolken, echter bij temperaturen tussen de 0 °C en -23 °C bestaan de wolken grotendeels uit onderkoelde waterdruppeltjes met slechts een veel kleiner aantal ijskristallen; in het laatste geval spreekt men wel van gemengde wolken. Bij het tegelijkertijd voorkomen van onderkoelde waterdruppeltjes en ijskristallen geldt dat de verzadigingsdampdruk van de ijskristallen lager is dan die van de waterdruppeltjes, wat een belangrijke factor is in het gehele neerslagvormingsproces.
Onder deze omstandigheden zal er een transport van waterdamp gaan optreden van de onderkoelde waterdruppeltjes naar de ijskristalletjes; de druppeltjes verdampen en de waterdamp sublimeert op de ijskristallen. De sublimatie, welke ten koste gaat van de onderkoelde waterdruppels, is het sterkste bij een temperatuur van circa -13 °C. Bij deze temperatuur is het verschil in verzadigingsdampdruk van water en ijs namelijk het grootst. De ijskristallen groeien door de steeds voortdurende sublimatie aan, waardoor hun valsnelheid groter wordt en ze door de wolk naar beneden bewegen. Bij temperaturen van enkele graden onder het vriespunt klonteren de aangegroeide ijskristallen tot sneeuwvlokken samen.
Vallen deze vlokken tot onder het 0 °C-niveau (het 0 °C-niveau is het laagste niveau waarop de luchttemperatuur lager is dan 0 °C), dan smelten ze en bereiken de aarde als regendruppels. Afhankelijk van de waterinhoud van de wolk kunnen de door sublimatie aangegroeide ijskristallen tijdens hun val met meer of minder onderkoelde wolkendruppels in botsing komen, waarbij de ingevangen druppeltjes bevriezen. Vangen de ijskristallen tijdens hun val veel en vooral grotere onderkoelde waterdruppeltjes in, dan verliezen ze hun oorspronkelijke structuur bijna geheel; er wordt dan korrelsneeuw of korrelhagel gevormd, die het aardoppervlak bij een temperatuur van meer dan 0 °C ook als regen bereikt
Bron: Wikipedia.