(Novum) - KWF Kankerbestrijding heeft dinsdag voor de tweede keer in dit jaar een zonkrachtalarm afgegeven. De zonkracht bereikt volgens het KNMI de waarde 7. De kans op verbranden is bij die waarde extra groot. KWF Kankerbestrijding roept mensen die in de zon komen op extra beschermingsmaatregelen te nemen.
Het KNMI voorspelt voor dinsdag en woensdag een zonkracht van in elk geval 7. De waarde 8 is de hoogste niveau die in Nederland mogelijk is. Voor woensdag voorspelt het KNMI een waarde van 7,3. KWF Kankerbestrijding raadt aan niet langer dan een kwartier onbeschermd in de zon te zitten. Wie dat toch doet, zou zonnebrand moeten gebruiken.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Deze zonkracht is niet af te leiden uit de warmte van de zon. Op een koele zomerdag kan de zonkracht groter zijn dan op een warme, laat het KNMI weten. Wolken houden de UV-straling deels tegen. De zonkracht neemt daardoor af tot 3,5. Bij die waarde bestaat er geen verbrandingsgevaar.
Langdurige en regelmatige blootstelling aan sterke UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Volgens KWF Kankerbestrijding stijgt het aantal Nederlanders met huidkanker snel. In 2000 waren er ruim twintigduizend nieuwe gevallen, in 2005 waren dat er 25 duizend. De verwachting is dat het aantal in 2015 tot ruim 36 duizend is toegenomen.
Op 23 mei werd het eerste zonkrachtalarm van dit jaar afgegeven. Toen bereikte de zonkracht ook waarde 7. Vorig jaar werd elf keer een alarm afgegeven.
[Copyright 2007, Novum]
05 juni 2007 - Deze week worden zonkrachtwaarden verwacht van 7 en hoger. Dat is bijzonder hoog voor Nederland. KWF Kankerbestrijding heeft op basis van de KNMI zonkrachtverwachting opnieuw een zonkrachtalarm afgegeven.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. KWF Kankerbestrijding adviseert daarom extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen. Bij zonkracht 7 of 8 is het raadzaam niet langer dan 10 Ã 15 minuten onbeschermd in de zon te zitten. Is de huid al gewend aan de zon dan duurt het iets langer voor deze verbandt.
Huidkanker
Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 36.800 in 2015. Een stijging maarliefst 75%. In 2005 werd bij 25.000 mensen huidkanker geconstateerd.
Zonkrachtalarm KWF Kankerbestrijding verzorgt een gratis sms-bericht bij een zonkracht van 7 of hoger voor de mensen die zich hebben aangemeld voor het zonkrachtalarm. Vooral mensen met een licht huidtype (39% van de Nederlandse bevolking) zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid. Op 23 juni 2005 is in Nederland voor het eerst melding gemaakt van het zonkrachtalarm en vorig jaar is op 9 juni in Nederland het eerste zonkrachtalarm gemeld. Het alarmbericht is vorig jaar in totaal 11 keer verzonden.
©KNMI