Vandaag, 1 februari 2013, is het precies 60 jaar na de Watersnoodramp. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren. In veel Zeeuwse, maar ook anderen gemeenten wordt vandaag stilgestaan bij de ramp van toen. De watersnood van 1953 of Sint-Ignatiusvloed voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm stuwden het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte. In Nederland overstroomde een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van West-Brabant. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. De ramp werd de directe aanleiding tot de Deltawerken.
Voor veel overlevenden in de getroffen gebieden vormen de herinnering aan de ramp en de datum van 1 februari een levenslang trauma. Na de vreselijke ramp kwam in de Nederlandse politiek de discussie over de dijkbeveiliging op gang. De Deltacommissie werd ingesteld en het Deltaplan werd geboren, dat onder meer de afsluiting van enkele zeearmen behelsde. De wederopbouw en de totstandkoming van de Deltawerken brachten veel werkgelegenheid naar Zeeland.
Bron: Blikopnieuws | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:30 uur, door Joyce.s
Vannacht was het precies 60 jaar geleden dat in Zuidwest Nederland op diverse plaatsen de dijken doorbraken. Grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant liepen onder water.
Het is het 60 jaar geleden dat in Zuidwest Nederland op diverse plaatsen de dijken doorbraken. NOVUM BENELUX PRESS
De zware storm in combinatie met springtij eiste 1.800 levens. Veel mensen werden verrast en verdronken in hun slaap. Ook in Vlaanderen vielen 28 slachtoffers. 100.000 mensen raakten dakloos. De hulp kwam maar traag op gang. De ramp was de aanleiding voor de grote Deltawerken.
Nederland staat vrijdag stil bij de watersnoodramp uit 1953. In Zeeland, Zuid-Holland en Brabant vinden herdenkingen plaats met muziek, toespraken en kransleggingen.
De provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland organiseren vrijdagochtend gezamenlijk een herdenkingsbijeenkomst in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duivenland en commissaris van de Koningin Karla Peijs houden een toespraak. Zangeres Clementine Volker zingt het lied Na de hoos. Daarna leggen onder meer schooljeugd en nabestaanden van slachtoffers van de ramp in 1953 kransen bij het herdenkingsmonument naast het museum.
In dorpen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee vinden vrijdag verschillende herdenkingen plaats. Om drie uur leggen commissaris van de koningin in Zuid-Holland en de burgemeester en wethouders van de gemeente kransen op de rampenbegraafplaats in Oude-Tonge. Na de kranslegging vindt een herdenkingsdienst plaats in de Hervormde kerk.
Bron: De Standaard
| Gewijzigd: 7 december 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Koningin Juliana bezoekt het gat in de dijk van de Eendrachtspolder op Texel Foto: ANP Historisch Archief
Texel staat vandaag stil bij de watersnoodramp die zestig jaar geleden plaatsvond. Op de IJslandse dijk wordt vanmiddag een krans gelegd bij het monument. De watersnoodramp was in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. De februaristorm voltrok zich vooral in het zuidwesten van Nederland, waar meer dan 1800 mensen verdronken. Maar ook op Texel sloeg de zee in die nacht toe. Daarbij vielen zes dodelijke slachtoffers.Bij de herdenking vanochtend waren zo'n honderd mensen aanwezig. De herdenking vond plaats bij het monument op de dijk.
Nabestaanden legden bloemen bij het monument. De kinderen van de omgekomen Dirk Kuip zijn ook vandaag ontdaan. De dochter van Dirk zat nog in de buik van haar moeder toen haar vader door het water werd weggesleurd. Ze pinkt een traan uit haar ogen weg. Moeder is inmiddels zesentachtig en zit tijdens de ceremonie in de auto. Buiten waait het te hard. Dirk Kuip is 36 jaar geworden.
De burgemeester van Texel houdt een toespraak. Ze staat stil bij het verdriet van de nabestaanden. Ook vertelt ze 'hoe kwetsbaar en nederig wij allen zijn, in vergelijking met het brute natuurgeweld'.
Bron: Rtvnh | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Bizar om te bedenken dat er veel gewoon verwoest was en onder water stond.
Goed om er nog steeds bij stil staan, we heten niet voor niets de lage landen.
Als het een klein beetje tegen zit is heel NL van de kaart gespoelt.