Velen zien biobrandstoffen als de heilige graal in de strijd tegen dure olieprijzen en de opwarming van ons klimaat. Nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, toont echter ook de negatieve kant. Biobrandstof op basis van palmolie zou zelfs slechter zijn voor het milieu, door de manier waarop de planten geteeld worden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een palmolieplantage. © afp.
Meer dan 80 procent van de gewassen voor de aanmaak van biobrandstof op basis van palmolie worden geteeld in Indonesië en Maleisië. In die twee Aziatische landen worden echter grote delen regenwoud en moerasland verwoest om er plantages van te maken.
Recent onderzoek toont dat de moeraslanden grote hoeveelheden koolstofdioxide herbergen. Dat is een broeikasgas, en de gigantische hoeveelheden die vrijkomen zorgen ervoor dat de gebruikte brandstof uiteindelijk schadelijker is voor het milieu dan fossiele brandstof.
Het verdwijnen van de regenwouden heeft dan weer als effect dat dieren hun natuurlijke habitat verliezen. Vooral de oerang-oetan in Bormeo krijgt het hard te verduren. Volgens schattingen verdwijnt in Azië elk jaar regenwoud ter grootte van Griekenland, enkel voor de aanplanting van palmolieplantages.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0