Op 15 februari zal een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld dichter dan ooit langs onze Aarde razen, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Er is geen gevaar voor een botsing, beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau.
Planetoïde 2012 DA14 is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.00 km langs de Aarde.
Op 15 februari is er een nieuwe passsage, maar dan op een recordafstand van slechts 27.680 km. Dat is dichter dan het gros van de satellieten, in het bijzonder de geostationaire telecomsatellieten. 2012 DA14 is zowat 50 meter groot en bestaat wellicht uit gesteente.
Volgens deskundige Don Yeomans van de NASA vliegt een asteroïde van het kaliber 2012 DA14 gemiddeld om de 40 jaar langs ons. Zo'n object raakt onze planeet gemiddeld om de 1200 jaar.
Botsing
Nog volgens Yeomans is de inslag van zo'n asteroïde niet noodzakelijk een cataclysme. In ieder geval zal de bezoeker van 15 februari ons niet rammen, zo verzekert de deskundige van de NASA. De kans op een botsing met een satelliet is 'extreem klein' want er draait zowat niets rondom de Aarde op de plaats waar de steenklomp ons passeert.
Radars van de NASA zullen van de scheervlucht gebruik maken om meer te leren over de asteroïde. Amateurs zullen heel bedreven moeten zijn om de passage te zien, waarschuwt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Er is geen gevaar voor een inslag in de nabije toekomst[3] maar de baan van de planetoïde zal door de dichte nadering toch enige wijziging ondergaan.
bron: Wikipedia
Hij gaat dus zichtbaar zijn in onze buurt, nu maar hopen dat het helder is! | Gewijzigd: 30 januari 2013, 11:42 uur, door Etten-Achterhoek
Heb ik een mooie steen voor mn terrarium ahum haha.
Mare lijkt me wel stoer om dat ding te kunnen zien
Zal voor hier wel behoorlijk kansloos zijn maar goed..
Nu maar hopen dat de weer goden ons goed gezind zijn, en een mooie heldere hemel geven.
(maar de pluimen voor dan laten niet veel goeds zien geloof ik zo, maar ja we zitten nog op het einde van de pluimverwachting, niets is zo veranderlijk dan het Nederlandse weer.)
Hahaha zo kan t ook.
Wat een fantasie lol.
Een vrij onbekende asteroïde zal op 15 februari rakelings langs de aarde vliegen. Het stuk ruimterots heeft een doorsnede van 50 meter en werd vorig jaar ontdekt door Spaanse amateurastronomen die door ESA gesteund worden.
Foto: NASA
De details rondom asteroïde 2012 DA14 zijn nog tamelijk vaag. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen rechtstreekse metingen van de omvang van het stuk steen beschikbaar. Wetenschappers kunnen dus niet anders dan de omvang schatten. Dat doen ze aan de hand van de helderheid van de asteroïde. De schattingen lopen uiteen van een doorsnede van 50 tot 80 meter. Ook het gewicht kan alleen nog maar geschat worden. Wetenschappers schatten de massa van 2012 DA14 op zo'n 130.000 ton. Waaruit het stuk steen bestaat is ook nog onbekend.
NIET INSLAAN
Wat al wel bekend is, is dat de asteroïde bij zijn reis langs de aarde niet op onze planeet zal inslaan. “We kunnen zijn baan berekenen met behulp van de Europese NEODyS asteroïde database”, aldus Detlef Koschny. Hij is bij het Space Situational Awareness Office -een onderdeel van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA- verantwoordelijk voor het in de gaten van objecten die dicht in de buurt van de aarde komen. “Onze computerberekeningen laat zien dat deze asteroïde deze eeuw zeker niet op aarde zal inslaan.”
Nog nooit eerder zo dichtbij
Nog niet eerder kwam asteroïde 2012 DA14 zo dicht bij onze planeet als hij op 15 februari aanstaande zal doen. Op die dag vliegt het brok ruimtesteen met een snelheid van 7,8 kilometer per seconde op nog net geen 28.000 kilometer aan ons voorbij. “Dat is ruim binnen de geostationaire baan, waar veel van onze communicatiesatellieten hangen”, weet Koschny. “Maar net als de planeet lopen ook de satellieten geen gevaar. De asteroïde komt 'van onderen' en zal de geostationaire baan niet doorkruisen.”
Het stuk ruimtesteen zal 's avonds om 20.40 uur Nederlandse tijd het dichtst bij onze planeet in de buurt zijn. Hoewel hij in het niet valt vergeleken met de grootsheid van ons sterrenstelsel, zou 2012 DA14 zichtbaar moeten zijn voor alle Europeanen die een goede verrekijker omhoog richten.
Amateur-ontdekking
2012 DA14 werd voor het eerst op 22 februari 2012 ontdekt door La Sagra Sky Survey, een door ESA gesteund Space Situational Awareness-programma. Het observatorium in zuidoost Spanje -naast Granada- ligt op een hoogte van 1700 meter: op een van de donkerste, minst door licht vervuilde locaties van het Europese vasteland.
De kleine omvang en voorheen onbekende baan van 2012 DA14 zorgen ervoor dat de asteroïde vorig jaar pas gespot werd nadat hij de aarde gepasseerd was. “Als dit object van ijzer was gemaakt en het onze planeet zou raken, dan zou er een krater kunnen ontstaan van 1,5 kilometer doorsnede. Precies zoals de krater bij Flagstaff in de Amerikaanse staat Arizona”, aldus Koschny. “Maar we hoeven ons nergens zorgen over te maken. De asteroïde slaat niet in.”
Bron: BoN | Gewijzigd: 11 februari 2013, 07:51 uur, door Marga
Een asteroïde zal morgen dichter dan ooit langs de Aarde voorbijscheren. Er bestaat geen gevaar dat planetoïde 2012 DA14 onze planeet zal raken, maar signalen tussen satellieten kunnen wel onderbroken worden. Het is dus niet uitgesloten dat hier en daar televisies storingen zullen ondervinden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Reuters
We mogen de asteroïde omstreeks 20.25 uur Belgische tijd verwachten. Nooit tevoren kwam een planetoïde zo dichtbij, op nauwelijks 27.600 km van ons verwijderd. Dat is dichter dan de baan van de grote telecomsatellieten rondom onze planeet. Vanaf 20.00 uur besteedt NASA TV aandacht aan de unieke passage, met commentaar, realtimeanimatie en live of bijna-live beelden van het hemellichaam, tenminste indien het weer goed is rond observatoria in Australië.
De asteroïde ter grootte van een half voetbalveld is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.000 km langs de Aarde. Mocht een asteroïde van deze omvang wel inslaan op onze planeet, dan zou het een stad ter grootte van Londen kunnen vernietigen en evenveel schade aanrichten als duizend van de atoombommen die Hiroshima troffen. NASA stelt ons gerust en zegt nog eens dat er geen gevaar is voor een botsing.
Bron: HLN
Een planetoïde scheurt vandaag met een zeer hoge snelheid langs de aarde. Het is al vijftien jaar geleden dat een planetoïde zo dicht onze planeet naderde. Met een duizelingwekkende snelheid van 28.000 kilometer per uur is de planetoïde, met een doorsnede van 50 meter, op weg naar onze planeet. De planetoïde beweegt zich in de baan rond de zon en zal vandaag rakelings langs de aarde scheren. Op een afstand van ‘amper' 27.520 kilometer.
‘Voor Jan met de pet lijkt dit een enorme afstand, maar in de ruimte is dat heel weinig', zegt ruimte-expert Daniel Brown. ‘Elke dag wordt onze planeet aangevallen door tonnen brokstukken uit de ruimte. De doortocht van planetoïde 2012 DA 14 is dus zeker niet nieuw.'
Maar zo groot en zo nabij zien we de planetoïden niet vaak. ‘Zo'n grote brok zien we inderdaad maar één keer om de veertig jaar. Al heeft dat maar om de 100.000 tot 200.000 jaar gevolgen voor onze aarde. En ook deze keer geloven we niet dat de planetoïde een impact zal hebben.'
Het hemellichaam, dat zo'n 145 miljard euro aan grondstoffen bevat, zal vanavond rond 20.30 uur de aarde het dichtst naderen. Inwoners van Oost-Europa, Azië en Australië hebben de meeste kans om de steenklomp te zien, weliswaar met behulp van een telescoop. De doortocht van de planetoïde is ook rechtstreeks te volgen op NASA TV, vanaf 20 uur.
Bron: Nieuwsblad
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Asteroïde 2012DA14 zal vanuit België zichtbaar zijn, tenminste als de weergoden willen meewerken, zo heeft de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen gemeld. Tijdens de dichtste nadering bedraagt de helderheid ongeveer 7,5. Dus zou het object met een verrekijker of telescoop zichtbaar moeten zijn, niet met het blote oog. Men kan dan de asteroïde zien bewegen tussen de sterren met een snelheid van een halve graad per minuut.
Het grote probleem is te weten waar te kijken. Doordat de planetoïde ons zo dicht nadert, is de positie van de waarnemer heel sterk bepalend voor de plaats aan de hemel waar te loeren. Volkssterrenwacht Urania preciseert dat men naar het noordnoordoosten moet kijken. Omstreeks 20.15 uur doemt de asteroïde aan de horizon op, om zich naar het noorden te begeven.
Geen inslag
Ook Mira benadrukt dat er geen gevaar voor een inslag is. Wel zal de aantrekkingskracht van de Aarde de baan van 2012 DA14 beïnvloeden. Haar omlooptijd rond de Zon zou zo van 366 dagen naar 317 dagen teruggebracht worden.
Volgens het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven is de kans dat de weergoden de waarnemer gunstig gezind zijn groter naarmate zich men meer in het westen van het land bevindt. Ideaal is West-Vlaanderen en het westen van Henegouwen. Beneden Samber en Maas ziet het er somber uit. Voor wie pech heeft: op 16 februari 2046 zou de asteroïde ons opnieuw bezoeken, deze keer op een afstand van zo'n 60.000 km, aldus Mira.
Bron: HLN
Tegen 20.30 uur is een planetoïde rakelings langs de aarde gescheerd. Het voorwerp met een doorsnee van 45 meter kwam langs op 27.500 kilometer afstand. De maan en veel communicatiesatellieten staan op een grotere afstand van de aarde. Via telescopen was te zien hoe het ruimteobject voorbijsnelde.
Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een planetoïde zo dicht bij de aarde kwam. Eens in de 1200 jaar kan zo'n object in botsing komen met de aarde.
Het verschijnsel had niets te maken met de meteoriet die vandaag insloeg in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
Tegen 20.30 uur is een planetoïde rakelings langs de aarde gescheerd. Het voorwerp met een doorsnee van 45 meter kwam langs op 27.500 kilometer afstand. De maan en veel communicatiesatellieten staan op een grotere afstand van de aarde. Via telescopen was te zien hoe het ruimteobject voorbijsnelde.
Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een planetoïde zo dicht bij de aarde kwam. Eens in de 1200 jaar kan zo'n object in botsing komen met de aarde.
Het verschijnsel had niets te maken met de meteoriet die vandaag insloeg in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral.
Bron: NOS
toeval bestaat vaak niet he ...
is maar hioe je de boodschap vertaald he