Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) © ANP.
Minister Schultz (Infrastructuur) waarschuwt dat Nederland niet voldoende is voorbereid op een nieuwe watersnoodramp. Te veel mensen kennen het risico niet en ze weten niet wat ze moeten doen in geval van nood. De minister werkt aan een ambitieus nieuw programma dat Nederland klaar moet maken voor een rampscenario. Er komt volgend jaar onder meer een concreet evacuatieprogramma waarop inwoners per gebied kunnen zien wat ze moeten doen en waar ze heen moeten. Dat mist nog', zegt de minister vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant, aan de vooravond van de zestigste herdenking van de Watersnoodramp in 1953. 'Dan gaat het om hoe je het ruimtelijk inricht en hoe je ervoor zorgt dat mensen zijn ingelicht als er echt iets gebeurt. Dat ze weten: daar moet ik heen en dat moet ik doen', aldus de minister. Haar ministerie studeert onder meer op mogelijkheden om snelwegen te verdubbelen in geval van een overstroming. 'Iedereen wil dan het gebied uit. In New Orleans was de ene rijrichting één grote file en stond de andere rijrichting leeg. Daar hebben ze nu de vangrails flexibel gemaakt.'
Onder de zeespiegel
Nederlanders zijn vergeten wat het betekent om onder de zeespiegel te leven, aldus Schultz. Ze vindt dat water 'een zwaar onderschat politiek onderwerp' is. 'Die ene storm in de tienduizend jaar kan juist die van morgen zijn. Met name de situatie in de Randstad is 'complex', zegt de minister. 'De bescherming is hoog, zeker. Maar als er een bepaalde wind is en de duinen zouden het begeven, komt het water met hoge snelheid binnen en loopt alles wat lager gelegen is heel snel vol.'
Vluchten geen optie
Vluchten naar hoger gelegen gebieden is dan eigenlijk geen optie meer, zegt Schultz. 'Als je uit Nederlandse risicogebieden naar hoger gelegen zandgronden wilt, ga je meestal eerst nog veel lager. Kijk maar op de kaart, daar word je niet vrolijk van. Je hebt niks aan een zesbaans snelweg als er twee meter water op staat. Nederland is een badkuip.' Ze dringt aan op innovatieve manieren van bouwen en omgaan met water; wijken met meebewegende woningen, laaggelegen stadsdelen plaatsen op kades, ruimte maken voor rivieren. Mijn beeld is dat bouwen mét de natuur je veel beter beschermt dan de technische oplossingen die tegen de natuur ingaan. Ook langs de kust doen we dat nu; zand spuiten waardoor die kustlijn weer aantrekt.'
De laatste overstromingen dateren van tien jaar geleden, toen Schultz staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat was. Een echt grote overstroming was in 1995. Door de wereldwijde stijging van de zeespiegel is er extra aandacht. Politieke bestuurders en waterbouwkundigen die in delta's leven, komen uit de hele wereld kijken hoe Nederland hiermee omgaat.
Bron: AD
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) © ANP.
Minister Schultz (Infrastructuur) waarschuwt dat Nederland niet voldoende is voorbereid op een nieuwe watersnoodramp.
Oei, eigenlijk oud nieuws, maarrrrr, een minster die het zegt, het is dus eindelijk bekend bij de top van Nederland. Nu maar hopen dat dit kabinet lang blijft, anders hebben we volgend jaar een minister die zegt "nee joh, klopt niks van, het logt niet aan die dijken , het ligt aan alle ....... die samen zo zwaar zijn dat de Nederlandse bodem daalt"
Weer eens gelul van de bovenste plank. De zeespiegel stijgt al eeuwen volgens een vaste lijn ca 20cm per eeuw en alle alarmisten ten spijt; er is nergens een versnelling van die trend te ontdekken. Wel verzakkingen van de kuststreken door natuurlijke factoren, maar nog in hoofdzaak menselijk handelen zoals gas- en olieboringen en aanleggen van havens. Dat weten alle instanties en er worden niet voor niets telkens zandsupletities aangebracht.
En dan in het artikel overstromingen aanhalen die totaal helemaal niets met de zee te maken hebben en evenmin het gevolg zijn van een storm. Maar gewoon over overvloedige regen zoals in Limburg. Moeten ze de rivieren maar niet zo smal maken en overal maar huizen buiten de dijken bouwen. En dan, een storm die zich 1 keer op de 10.000 jaar kan voordoen. Hoever wl je gaan om mensen angst aan te praten met 'het kan morgen gebeuren'. Ja dat kan die 10-voudig sterkere storm die eens in de 30 miljoen jaar kan voorkomen ook zijn.
Of een kernramp, een meteoriet enz, enz.
Nee, dit zal wel te maken hebben met de wens van verzekeringsmaatschappijen om de premie enorm op te voeren en iedereen mee te laten betalen, al wonen ze hoog en droog op de Veluwe. Zie elders op deze site. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/37244/nederlanders-moeten-zich-verplicht-verzekeren-tege/ | Gewijzigd: 26 januari 2013, 13:02 uur, door Ben47
Bijvoorbeeld wat voor troep er in de lucht geloosd word.
Niet over een mogelijke waternoodsramp.
Dat dat kan gebeuren weet iedereen en moeten ze gewoon voldoende geld in pompen ipv andere landen.
Wat een zeik land dit zeg..
Hypocriete bedoeling.
Maar goed, zal wel aan mn bui liggen dat ik nu zo reageer.
Ze moeten eens kappen met dat onnozele gebrabbel en jaren onderzoek.
Aktie ondernemen is het enige wat werkt, niet jaren lang vergaderen over iets waar ze niks aan veranderen.
De Watersnoodramp in 1953 © ANP.
Bij dreigende overstromingen gaat het Nederlandse Rode Kruis burgers voortaan actief informeren over hoe ze zich kunnen beschermen. Dat doet de hulpverleningsorganisatie niet alleen door te pleiten voor evacuatieplannen en een landelijk registratiesysteem, maar ook door tips te geven via sociale media, in kranten, op radio en televisie. Het Rode Kruis zet bovendien vrijwilligers in om risicogroepen als ouderen en gehandicapten te informeren of te helpen. Dat maakt een woordvoerder van het Rode Kruis vrijdag bekend, de dag dat Nederland herdenkt dat 60 jaar geleden de Watersnoodramp zich in het zuidwesten van Nederland voltrok. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen stelde vorige week nog dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op een watersnoodramp.
Haar ministerie komt volgend jaar met een programma om het land beter voor te bereiden op eventuele rampspoed. Per regio wordt een evacuatieplan opgesteld. Het Rode Kruis steunt de minister hierin. Het informeert burgers al bij extreme hitte en kou. Diezelfde aanpak wil het nu ook hanteren als er een watersnood dreigt.
Bron: AD