heb net wind kracht 8 gemeten ,nu weer stilte
straks weer aanwakerende wind .
zeker geen 6 / eerder naar 8 en stoten tot 9 vanavond vannacht .
zijn er ook kaartjes met golfhoogtes beschikbaar voor kust stroken
die hier geplaatst kunnen worden
We maken waterstandverwachtingen voor een groot aantal lokaties. Voor de belangrijkste worden modeluitkomsten nader bekenen en gewogen met informatie van het KNMI en RWS-eenheden die samenwerken in het WMCN. Op grond van deze waterstandverwachtingen geeft de WMCN-Waterkamer onderstaande stormvloedwaarschuwingen uit.
Voor de bijbehorende waterstandgrafieken zie Getijkrommen Hoofdlokaties.
Bron: Rijkswaterstaat | Gewijzigd: 30 januari 2013, 14:17 uur, door Ben47
ben a technies om te posten .
ook voor oudere generatie,s die niet weten hoe dit gaat ,vinden dit weer super
hopen dat het lekker gaat waaien en verder geen schade of ergere dingen achter laat
Citaat van steffantje, dinsdag 29 januari 2013, 15:59 uur
zeer goed mogelijk /met sneeuw voor noord /midden nederland
Berichten samengevoegd door Ben47
We maken verwachtingen voor een groot aantal locaties. Voor de belangrijkste worden de modeluitkomsten nader bekenen en gewogen met informatie van het KNMI en RWS-eenheden die samenwerken in het WMCN. Voor de waterstanden staan deze verwachtingen hieronder als getijkrommen gepresenteerd.
Bij een aantal locaties staan maatgevende peilen van de WMCN-waterkamer (voorheen SVSD) aangegeven. De betekenis van deze grenzen bij de locaties is als volgt:
ap: Alarmpeil
gp: Grenspeil
wp: Waarschuwingspeil
vw: Voorwaarschuwingspeil
Voor de bijbehorende hoog- en laagwaterstanden zie HW/LW kustlocaties 24 uur en verder.
Bron: Rijkswaterstaat
We maken verwachtingen voor een groot aantal locaties. Voor de belangrijkste worden de modeluitkomsten nader bekenen en gewogen met informatie van het KNMI en RWS-eenheden die samenwerken in het WMCN. Voor de waterstanden staan deze verwachtingen hieronder als getijkrommen gepresenteerd.
Bij een aantal locaties staan maatgevende peilen van de WMCN-waterkamer (voorheen SVSD) aangegeven. De betekenis van deze grenzen bij de locaties is als volgt:
ap: Alarmpeil
gp: Grenspeil
wp: Waarschuwingspeil
vw: Voorwaarschuwingspeil
Bron: Rijkswaterstaat
verwachte verhoging al tot 3,40 boven nap{ haven praatje}
3,20 rtv noord
en storm met 9 rond 20.00 uur aantrekende wind/storm
zag schepen al trosjes bijzetten .en die zullen het wel beter weten
op de marifonie praten ze er ook al over .
scheepsvaart /zeegaand
plus extra dijkbewaking?
voor den helder tot delfzijl | Gewijzigd: 30 januari 2013, 17:53 uur, door jurrie
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het koufront van de afgelopen ochtend heeft inmiddels het land verlaten. Het laat waar dit frontaal systeem bijhoort trekt naar Scandinavie en zorgt voor een stevig windveld op de Noordzee. De buiigheid van vanmiddag als gevolg van een zwakke 500 hPa trog (en verstrekt door de linkeruitgang van de jet die ten zuiden van ons land loopt) heeft het land inmiddels verlaten. Een volgende trog ligt op dit moment boven Schotland en passeert vanavond ons land. Deze trog wordt gevolgd door een rug. Morgen krijgen we te maken met een CAD, die nu ten westen van Ierland ligt. Halverwege de ochtend loopt dit systeem het westen van het land binnen. Aan de voorkant heeft het systeem een frontaal, stratiform karakter, maar direct daarachter ligt een trog, die voor buien gaat zorgen, welke versterkt worden door de linkeruitgang van een volgende jet. Ten noorden van ons land blijft een geoccludeerde tak van het systeem tot op vrijdag slepen. In de nacht naar vrijdag volgt een nieuwe rug. Op vrijdag krijgen we te maken met een laag dat vanaf de Azoren in de weststroming wordt ingevangen. Vrijdagochtend ligt dit systeem west van Bretagne.
Aandachtspunten.
WIND:
De wind trekt aan naar 5-6 boven land, 7-8 aan de kust vanavond. Daarbij zware windstoten, met name bij buien ook boven land. We gaan voor vanavond uit van rond 45 kt. Harmonie is het meest geschikt om te gebruiken bij de buien. Vannacht rustiger bij de rug, modellen laten dit ook zien, morgen aan de voorzijde van de CAD ook relatief rustig, aan de achterkant, in het buiige deel weer veel wind: 7-8 bft boven zee, 5-6 boven land. Aandachtspunt zijn de windstoten. Hirlam laat windstoten rond 41-48 kt in de kustprovincies zien, binnenland tot 41 kt. Harmonie is vergelijkbaar, maar iets hoger.
EC is een uitbijter, deze laat in de middag (15 UTC) boven het zuidoosten een gebied zien met 50-58 kt. De progtemp van Beek van EC laat ook meer wind op hoogte zien (rond 7000 vt 70 kt in EC, in Harmonie en Hirlam rond 50 kt. We gaan uit van zware windstoten, aan de kust rond 50 kt, binnenland rond 45 kt. In de middag aan de kust aantrekkende wind, Hirlam komt nu met een signaal voor een 9 NW van Texel, Harmonie doet dit ook. EC niet. We kijken even aan hoe dit in de volgende run zit. Verder op de Noordzee veel wind. Noordelijk deel van de FIR vannacht 9 Bft, Fladengronden en Vikingbank een 10.
NEERSLAG:
De buien behorende bij de hoogtetrog en de buien aan de achterzijde van de CAD kunnen vergezeld gaan met onweer en kleine kans op hagel. Dit zijn de buien met de hoogste toppen en in de Harmoniegrafieken onweersgrafieken wordt dit goed weergegeven.
Bron: Knmi,Meteociel
Feitelijke waarschuwingen
Voor de de volgende districten geldt het waarschuwingspeil:
- Den Helder verwachte waterstand bij Den Helder van NAP +200 cm om 22.00 uur vanavond.
- Harlingen een verwachte waterstand van NAP +280 cm om middernacht, in de nacht van 30 naar 31 januari.
- Delfzijl een verwachte waterstand van NAP +330 cm op 31 januari om 01.30u 's nachts.
EDIT Ben47: Voor de goede orde; er zijn op dit moment (20.57u) geen updates van RWS.
Hier kan je de voorthgang van de waterhoogten volgen, waarbij de gegevens telkens worden ververst. http://www.meetadviesdienst.nl/applets/snelpeil_wad/index.html | Gewijzigd: 30 januari 2013, 20:59 uur, door Ben47
hoe is dat nauw mogelijk .
weer geen gelijk met al die computers en voorspellingen/verwachtingen
zelfs het weer op het water valt geen druppel te voorspellen .
beter zo dan natte voeten.
Een frontaal systeem, actueel west van IER, trekt morgen donderdag over de regio. Het systeem is vooral in de hoogte getriggerd door een relaxerende hoogtetrog en de linker uitgang van een jetstreak. Door het relaxerende karakter van de trog verliest het buiencluster/CAD aan structuur wanneer het tot bij ons is aangekomen. Evenwel is het uitkijken voor buien in en vlak na doortocht van het lijnvormige cluster. Vooral over NL is de onstabiliteit vrij diep, tot 8km met bijna zeker onweer. De onstabiliteit in BE is veel minder diep, slechts 4km, doch er is redelijk wat CAPE in die onderste laag (150-300 J/kg) met een LI700 rond -1. Dus in combinatie met shear is het ook in BE uitkijken voor low topped dynamische cellen. Immers, de shear is significant en de linker uitgang van een krachtige jet trekt rond de middag over NL. Het lijkt erop dat de grootste kans op convectie achter de buienlijk zelf zal plaatsvinden, en dus geïsoleerd van karakter zal zijn. Uiteraard is postfrontaal de SRH een pak minder dan bij de buienlijn zelf (waarop de WAA zorgt voor een SRH rond 800 m²/s²), doch postfrontaal zie ik toch ook nog waarden rond 200. De kans op een low topped supercell is dus geenszins te verwaarlozen.
Wat betreft windstoten dienen we rekening te houden met zo'n 30 m/s winden op 850 hPa en met convectie tot 4km is duidelijk dat een groot deel van die winden als gusts de grond kunnen bereiken. En 30 m/s is nog altijd een kleine 110 km/h. Gusts rond 80 km/h zijn waarschijnlijk, en in de diepe onstabiele lucht zijn gusts van 90 km/h mogelijk en bij wat krachtigere convectie is nog wat meer eveneens mogelijk. Omdat onduidelijk is waar de dynamische convectie kan optreden (meer shear in BE maar minder onstabiliteit en vise versa in NL) heb ik overal level 1 gegeven.
Link naar Karim Hamids pagina: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: Severewheatheroutlook
WIND:
Hirlamwinden worden aangehouden (zie modelbeoordeling). Voor wat betreft de windstoten geeft Harmonie een goede richtlijn, hoewel die mogelijk wat aan de forse kant is. Voorlopig bij buien uitschieters genoemd tot 80-90 km/uur. Buiten de buien zien we in de TKE-winden van Hirlam dat de windstoten in de kustgebieden ook af en toe de 80 km/uur aantippen.
NEERSLAG:
Deze ochtend passeert de frontale neerslag ons land. Aan de achterzijde wordt de neerslag wat buiig van karakter. Na passage zien we nog een buiensignaal in de modellen waarbij de grootste kans daarop voor het noorden/noordoosten lijkt te zijn weggelegd, gezien de positie van de jet. Zodra de neerslag wat buiig van karakter wordt zien we ook de onweerskansen wat toenemen. Hagel is dan ook niet geheel uitgesloten. Vannacht op de meeste plaatsen droog, daarna zien we vanuit het zuiden de neerslagkans weer toenemen wanneer de frontale golf zuid van ons land oostwaarts trekt. Deze neerslag zal het noorden van het land niet halen., Wel zien we daar af en toe een buiensignaal, met name aan het eind van de dag wanneer vanaf de Noordzee restanten van de occlusie ons land bereiken.
Onweers kans voor het noorden-noordoosten
Mededeling: Dit soort dergelijke onweerskansen verschijnen zo snel op de kaart dat hier geen speciaal topic voor wordt gemaakt,discussieren over onweer is in dit topic dan geen enkel probleem maar hou het binnen de perken. Zie deze kans in het noorden als een kleine verassing de windstoten kunnen voor de liefhebber ook leuk zijn....wat gaat het vandaag doen spannendddddd
Veel plezier vandaag
Tatanka
Bron: Knmi
SYNOPSIS
To the South of an almost endless chain of deep cyclones from the Northern Atlantic via the British Isles into Scandinavia, a pronounced zonal flow continues over much of Europe. An occlusion which rapidly moves eastward across North-Central Europe provides a possible focus for a strongly forced convection event.
Meanwhile, a subtropical ridge extends into most of the Mediterranean region and presents it with calm and dry weather.
DISCUSSION
...North-Central Europe...
The occluded frontal system of a mature low over Scotland gets reinforced in the left exit region of a jet streak (60 m/s at 500 hPa) as it moves from the English East coast via Germany into Poland in the 06 to 18 UTC time frame. The accompanying signal in the surface fields seems subtle, as it is dwarfed by the overall strong pressure gradient. However, the combination of a strong background wind field and slightly backed surface winds is sufficient to drive the 0-3 km storm-relative helicity into the 200-300 m^2/s^2 range, overlapped by synoptic lift support and neutral to marginally unstable profiles in the lower troposphere. The lack of a pronounced frontal structure and the slantwise orientation of the vorticity lobe to the mid-level flow suggest that a convective line (if any) will soon give way to a small flock of shallow multicells as the dominant convective mode. Showers and isolated thunderstorms are expected to make landfall in Belgium and the Netherlands around 10 UTC and to move into Northwestern Germany in the following hours, and they might attain briefly rotating updrafts in this helical environment. Sub-severe soft hail is locally possible and even an isolated tornado is not ruled out. However, all in all this threat is limited by a lack of low-level buoyancy and by a displacement of the deepest instability (further North) from the strongest vertical wind shear (further South). The only uniformity in this highly dynamic setup is the strong low-level wind field (30-35 m/s at 850 hPa), which makes the severe wind threat solid enough to issue a level 1 area, even though the majority of convection will be too shallow for electrification. The favorable overlap of strong vertical wind shear, lift support and marginal instability is quite limited in space and time, hence the wind risk will taper off in Central Germany, Poland and the Czech Republic in the late afternoon and evening hours. A further involvement of convection becomes doubtful, too.
Bron: Estofex | Gewijzigd: 31 januari 2013, 10:16 uur, door Tatanka
Mededeling: Dit soort dergelijke onweerskansen verschijnen zo snel op de kaart dat hier geen speciaal topic voor wordt gemaakt,discussieren over onweer is in dit topic dan geen enkel probleem maar hou het binnen de perken. Zie deze kans in het noorden als een kleine verassing de windstoten kunnen voor de liefhebber ook leuk zijn....wat gaat het vandaag doen spannendddddd
Veel plezier vandaag
Tatanka
Bron: Knmi Tja, we wachten af. We hebben in het zuiden eigenlijk niet echt een spannend onstuimig najaar gehad.... Nu komt het dan eindelijk. Beetje vreemd na soms ijzige kou en bakken sneeuw maar het herfst/winterplaatje is nu wel compleet. Nu kan iedereen tevreden zijn...
Want: wees teverden met wat je hebt gehad, wees niet ontevreden met wat je niet gaat krijgen
| Gewijzigd: 31 januari 2013, 11:33 uur, door jcroon
Noord-nl ligt goed ten opzichte van de isobaren aan de rand mogelijk harde windstoten..
Ook te zien op stormotion de windstoten
Mogelijk dus weer wat actie volgende week tis nou wel zo rustig voor de weerliefhebbers
Mvg Tatanka
moet erin kunnen zitten tochZoals het er nou naar uitziet niet..is nog te veel onzeker kan net zo goed een mix van alles zijn...het signaal is ook buien en niet frontaal neerslag..ik kom elke dag met een update. nou slapen truste.
Mvg Tatanka