winter 1979, half Nederland moest ingesneeuwde Friezen en Goningers komen redden
http://www.weersinformatie.com/1979.htm
Tja, het is storm dus het hoort hier thuis maar ook winters dus het hoort ook daar thuis. Ik doe het toch maar hier want zonder wind was er niet zo veel aan de hand en bovendien vind ik dat het stormdraadje wel een `boost` kan gebruiiken
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sneeuwstorm_14_februari_1979
Frontale systemen, verbonden met een complex lagedrukgebied over de oceaan, trekken vandaag, vannacht en morgenvroeg over onze streken. Een slepend front (koufront/warmfront) trekt over België. Anders gezegd, de barokliene zone sleept grotendeels de ganse dag over BE en kan 15-30 mm neerslag produceren op 24 uur tijd. Vooral over het zuiden van BE lijkt het front actief door sterke warmteadvectie in de hoogte met daar 20-35 mm in 24 uur. In combinatie met smeltwater zal dit waarschijnlijk op regionale schaal voor wateroverlast zorgen. Vandaar een level1 waarschuwing voor flood.
Aan de voorzijde van het koufront neemt later vannacht en vooral morgenochtend de wind toe en spant landinwaarts aan tot krachtig, aan zee tot zeer krachtig en over de Nederlandse kustgebieden tijdelijk richting stormachtig. Rukwinden bij dit alles gaan dan richting 80 tot aan zee lokaal 90 km/h. De wind op 850 hPa spant tijdelijk aan richting 60-65 kts, doch de stabiele opbouw in de brede warme sector zorgen dat de windstoten niet hoger uitkomen.
Link naar Karims pagina: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: Severewheatheroutlook
www.defrieseweerman.nl komt daar mee met een zware storm. moet ik dit serieus gaan nemen of is het nog teverweg? | Gewijzigd: 29 januari 2013, 16:00 uur, door steffantje
www.defrieseweerman.nl komt daar mee met een zware storm. moet ik dit serieus gaan nemen of is het nog teverweg?
Gisteren stond er allesinds een diep lage drukgebied ook op de kaarten van ecmwf:
De kans bestaat dus zeker dat het een (zware) winterstorm wordt. Wat het uiteindelijk zal worden hangt ook af waar de kern passeert. Als de kern pal over je hoofd trekt zal er niet zo'n groot probleem zijn, relatief weinig wind en neerslag. Passeert de kern zuidelijker komen we in noordelijkere luchtstromen terecht met kans op sneeuwdump, sneeuwstorm (zoals op deze kaart). Passeert de kern noordelijker komen we in het zwaarste windveld terecht (dit is goed te zien op het kaartje van uw link: België licht daar ten zuiden van de kern en aan de Belgische kust/ Zeeland staat de 10 bft). Alles kan dus veranderen naargelang de kern 50 km noordelijker of zuidelijker overtrekt. Het is dus zeker iets om in de gaten te houden. | Gewijzigd: 29 januari 2013, 16:25 uur, door Sa'ke
als de kenr noordelijk langs gaat of aftrek van de windnsnelheid als die zuidelijker langs gaat? Het sneeuwdumpscenario heeft dan de laagste windsnelheid.
Als de kern over ons heen trekt heeft dat minder wind dan in het ergste geval maar je hebt dan kort achter elkaar twee tegengestelde windrichtingen wat voor ectar schade kan zorgen, ook al is de wind minder hard
als de kenr noordelijk langs gaat of aftrek van de windnsnelheid als die zuidelijker langs gaat? Het sneeuwdumpscenario heeft dan de laagste windsnelheid.
Als de kern over ons heen trekt heeft dat minder wind dan in het ergste geval maar je hebt dan kort achter elkaar twee tegengestelde windrichtingen wat voor ectar schade kan zorgen, ook al is de wind minder hard Ik ben zelf nog aan het leren hoe alles in elkaar zit en over de wind heb je denk ik wel gelijk. Wat ik vooral bedoelde was dat de combinatie wind+neerslag dan voor het minste problemen zal zorgen en als de kern over je hoofd passeert je er dus het minste last van zult hebben. UIt eigen ervaring zorgt de wind bij een herfst/winterstorm altijd voor de minste problemen, zeker als de bladeren al van de bomen zijn. De combinatie sneeuw+wind is dan veel gevaarlijker als alleen wat hardere wind.
Aan de voorzijde van het koufront neemt later vannacht en vooral morgenochtend de wind toe en spant landinwaarts aan tot krachtig, aan zee tot zeer krachtig en over de Nederlandse kustgebieden tijdelijk richting stormachtig en mogelijk zeer even storm. Rukwinden bij dit alles gaan dan richting 80 tot aan zee lokaal 90 km/h. Over het noordwestelijk kustgebied van NL kan de wind 100-105 km/h halen. De wind op 850 hPa spant tijdelijk aan richting 70-75 kts, doch de stabiele opbouw in de brede warme sector zorgen dat de windstoten niet hoger uitkomen.
Link naar Karim Hamid: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: Severewheatheroutlook
Ach, ook in het voorjaar komt dit weer voor... En in de winter...
Aandachtspunten. korte termijn t/m donderdag 24 uur
WIND:
Hirlamwinden worden aangehouden. Dat betekent vlak voor het koufront uit nog een 8 Bft, direct na passage een afnemende wind naar meest 7 Bft. Verder voor en op het koufront in de kustgebieden zware windstoten tot rond 85 km/uur. Op passage van het koufront zien we in de modellen dat ook landinwaarts zeer lokaal nog windstoten kunnen voorkomen van rond de 75 km/uur. Op passage van de rug even een afname van de wind. In de avond opnieuw een toename met opnieuw 8 Bft langs de kust, en met met name in de westelijke en noordelijke kustprovincies weer kans op zware windstoten, rond 85 km/uur. Harmonie geeft iets forsere windstoten dan Hirlam en omdat er ook sprake is van een buiensituatie is het verstandig om de aan de door harmonie berekende windstoten meer waarde toe te kennen dan de aan de TKE-winden van Hirlam. In de loop van de nacht weer afnemende wind .
Voor de gene die zit te wachten op een sneeuwstorm op korte termijn vrijdag/zaterdag een kleine vooruitblik
Ongunstige ligging voor sneeuwstormliefhebbers met nog een 3/4 dagen is de kerndruk wel overduidelijk zien in nl. Dit lijkt spectacalair maar zal in deze huidige situatie niet veel meer op leveren dan lokaal wat windvlagen,in de belgische contrijen en in het zuiden en uiterste zuid-westen van nederland. Lagedrukgebied is intressant om in de gaten te houden want een verschuiving naar boven en beneden en het is raak. Die is later ten tijde van de eventuele sneeuwval wel wat opgeschoven noord-oostwaarts maar ook dan nog niet gunstig voor echt harde wind. Die zit hem namelijk niet bij de kerndruk maar in de isobaren die elkaar snel opvolgen.
Ligging van laagje vrijdag
Windstoten vrijdag
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 30 januari 2013, 07:02 uur, door Tatanka
weet iemand al wat de verwachte waterstanden zijn in deze storm .voor de kust stroken .
1953 /2013 verzwakte dijken toen en nu ??? veel water gevallen laatste dagen
zijn er voor meer regio,s de water verhogingen ook plaatsbaar .
toch iets om in de gaten te houden
Berichten samengevoegd door Ben47
30-01-2013
Het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat heeft woensdag een waarschuwing afgegeven voor hoog water voor Den Helder en Harlingen. Naar verwachting zal dat ook nog gebeuren voor Delfzijl. Naar aanleiding van de verwachtingen van het KNMI heeft de Waterkamer van het Watermanagementcentrum Nederland besloten om het waarschuwingsbureau te bemannen. Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing voor het noordelijk kustgebied afgegeven, omdat door de combinatie van harde wind en hoog water het water op de noordelijke Noordzee wordt opgestuwd. Het geven van een waarschuwing is de tweede trede in de systematiek van Rijkswaterstaat. In totaal zijn er vijf. Een waarschuwing betekent onder meer dat waterkeringbeheerders, zoals waterschappen, havenautoriteiten en provincies worden ingelicht. Zij kunnen eventueel maatregelen treffen.
Het geven van een waarschuwing komt een enkele keer per jaar voor. In Den Helder zal rond 22.00 uur vanavond de hoogste stand worden bereikt van 2 meter boven NAP. In Delfzijl gebeurt dat in de nacht van woensdag op donderdag rond half drie. Het KNMI heeft vanochtend vroeg windsnelheden gemeten tot 8 op de schaal van Beaufort. Pas bij windkracht 9 is er sprake van storm.
De verwachte windsnelheden tot 30 januari middernacht zijn:
Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden: zuidwest 7
Texel, Harlingen, Rottum, IJsselmeer, Marken: zuidwest 7
Zierikzee, Delfzijl: zuidwest 6
Bron: Rijkswaterstaat