Er is bijna geen sprake meer van extreme koude in het noorden waardoor wij zelfs bij juiste posities van hogedruk of lagedruk temperaturen krijgen die wel onder nul kunnen zijn maar niet dramatisch.
Ik heb het stukje even in de ijskast gezet en ik wil nog even afwachten wat er gaat gebeuren de komende dagen. Het lijkt erop dat we naar een periode gaan met hogere temperaturen maar tegelijk zijn er elke keer weer runs die toch wat houvast bieden voor winterliefhebbers zoals ik.
De winter zelf hoeft nog niet de ijskast in maar dan moet ze ( op korte termijn) wel even haar best gaan doen want anders gaat er geen koude meer komen van betekenis.
Mijns inziens ligt het grootste probleem aan het gebrek aan koude lucht in het noorden. Alle modellen komen met noordelijke en oostelijke winden die normaal gesproken garant staan voor koude..(zeker in deze tijd van het jaar) maar als deze koude er niet is en de koude die onze kant opkomt vermengd wordt met warmere lucht.. dan blijft er voor ons weinig over. De Jetstream gaat extreem meanderen (vanaf de 19de) en zorgt volgens EC voor een fantastische blokkade rond de 21ste.. met een hoog boven Scandinavië.. wat wil je nog meer..maar ja er is geen koude op voorraad dus wij komen niet verder dan -3 of zo...
Bovenstaande is erg lange termijn in de huidige situatie, maar het is wel kenmerkend voor deze periode waar wind en soms (neig te zeggen vaak) ook drukgebieden op de juiste plek liggen maar er toch geen strenge vorst van de grond komt.
| Gewijzigd: 11 februari 2013, 21:54 uur, door Callie-P
@Callie-p: Ik deel je constatering dat ondanks de ogenschijnlijke juiste ligging van HD-gebieden de echte kou in de (LT) pluimen uitblijft. Je schrijft dit toe aan de afwezigheid van voldoende kou in de aanvoerrichting (Jet). Ik ben het ook wel eens met die konstatering.
Ik zit net weer wat kaartjes, ook op 850 HPA niveau te bekijken en daaruit lijkt het mij dat er toch koude polaire lucht vanuit het Noorden aangevoerd zou moeten worden. Het kaartje hieronder is toch een aardig plaatje van een retrograde blokkade? Wat is er in jouw ogen anders?
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 07:41 uur, door Ben47
Synoptische ontwikkeling
Een lagedrukgebied dat donderdag tussen IJsland en Schotland noordoostwaarts trekt vult vrijdag boven de Noorse Zee op. Een bijbehorend geoccludeerd frontaal systeem passeert ons land donderdagavond en de nacht naar vrijdag, en vrijdag overdag is de stroming even zwak westelijk. In het weekeinde vindt er boven onze omgeving weer opbouw van hogedruk plaats onder invloed van een zich ontwikkelende hoogterug boven de Britse Eilanden en het Noordzeegebied. Na het weekeinde blijft het hoog bij ons in de buurt, de exacte positie ervan is echter onzeker. Een positie ten noorden, oosten, zuiden of westen van ons land is allemaal mogelijk. Voor de neerslag maken deze verschillen niet zo heel veel uit, voor de temperatuur des te meer.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met donderdag is de onzekerheid klein, de pluim kent tot dan ook weinig spreiding. Ook de passage van het frontale systeem wordt eensluidend beschreven. De kans op sneeuwval donderdagavond en vrijdagnacht ligt rond 60%, de hoeveelheden liggen over het algemeen tussen de 2 en 5 cm, enkele leden komen met 5-8 cm.
Vrijdag zien we de onzekerheid In de temperatuur al toenemen, de sterkte van de westelijke stroming is hierbij van belang. Bij leden met slechts een zwakke stroming na frontpassage blijft de koude lucht min of meer aanwezig boven de versgevallen sneeuw, terwijl bij een sterkere stroming de zachtere lucht vrij snel terrein weet te winnen.
Vanaf het weekeinde zien we een blijvende spreiding in de EPS-pluim, die in de loop van volgende week alleen maar groter wordt. Deze spreiding heeft te maken met de verschillende posities van het genoemde hogedrukgebied. Bij een positie ten noorden of ten noordoosten van ons land blijft de aangevoerde lucht koud met in de nachten lichte tot soms matige vorst en overdag temperaturen van rond of iets boven het vriespunt. Bij een positie ten oosten of ten zuidoosten van ons land wordt de aangevoerde lucht naarmate de tijd vordert geleidelijk zachter. Ook een positie ten westen of ten noordwesten van ons land is mogelijk, ook hierbij wordt de kou getemperd. Echte clusters zijn er in de oplossingen niet aan te wijzen, hetgeen tot uiting komt in de homogene spreiding in de EPS-pluim.
De 15 daagse ECMWF-pluim van de 12UTC run van gisteren waarop de KNMI lange termijn gebaseerd is.
Het is daarom voor de lange termijn ook lastig om een temperatuursverwachting te geven, de kans op lichte vorst in de nachten ligt op 50-60%. Wel kan gezegd worden dat door de hogedrukinvloed de neerslagkans over het algemeen klein is.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Tot en met donderdag vrij koud winterweer met 's nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt.
Donderdagavond en vrijdagnacht af en toe sneeuw.
Vrijdag overgang naar een minder koud weertype met 's nachts temperaturen rond het vriespunt en overdag temperaturen rond 5 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk een rustig weertype met slechts een kleine kans op neerslag. De temperatuursverwachting is onzeker, waarschijnlijk ligt de temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde met een 50% kans op lichte vorst in de nachten.
Uitgifte: 12/02/2013 04.33 uur LT
Duitse sneeuwradar: http://www.niederschlagsradar.de/schneeradar-schnee-in-Deutschland.aspx
NEERSLAG:
In de loop van de middag kan er met een naar noordoost draaiende stroming een enkele lichte sneeuwbui vanaf de Noordzee het noordelijk kustgebied binnendrijven.
Succes vandaag mvg Tatanka
Gaan deze buitjes vandaag de wadden aandoen?
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 09:24 uur, door Ben47
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 10:14 uur, door Ben47
Wou ze net ook posten, control heeft er zin in. Gemiddelde van ECMWF-pluim biedt nog vele kansen (kan eigenlijk vele kanten uit).
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 10:40 uur, door Ben47
Het trekt hier boven Terschelling nu snel dicht..een sneeuwtje hier of daar kan bijna niet uitblijven.
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 13:19 uur, door Marga
edit:de nieuwe gfs is fantastich op LT,er word een enorm koudereservoir opgebouwd boven scandinavie en de stroming draait naar noordoost,ongeveer hetzelfde dan de vorige run maar dan beter | Gewijzigd: 12 februari 2013, 11:41 uur, door Jenss
edit:de nieuwe gfs is fantastich op LT,er word een enorm koudereservoir opgebouwd boven scandinavie en de stroming draait naar noordoost,ongeveer hetzelfde dan de vorige run maar dan beter
Heb je een link/kaartje ?
Bedankt !
alstublieft
| Gewijzigd: 12 februari 2013, 13:19 uur, door Marga