Gisteren schreven we nog over sneeuwval voor zondag en maandag. De afgelopen 24 uur is de verwachting daarvan echter flink afgezwakt. Daar bovenop valt er nota bene vandaag onverwacht wél wat sneeuw.
Het kan dus verkeren. Al dagenlang gaven de modelberekeningen vrij eenduidig aan, dan er echt sneeuw op komst was. Vanaf morgenavond zou een zone met sneeuwval vanuit Frankrijk ons land moeten bereiken. In de nacht naar maandag en maandagochtend zou dat gebied noordwaarts trekken en kon er 5 cm, misschien zelfs wel 10 cm vallen.
In het afgelopen etmaal heeft er echter een ware ommekeer plaatsgevonden in die prognoses. Van de sneeuwval is weinig meer overgebleven in de computerberekeningen, alleen in de nacht naar maandag en maandag tot de middag kan er wat sneeuw vallen. Dat is hoofdzakelijk in de zuidelijke helft van het land. Het noorden ziet waarschijnlijk geen enkele sneeuwvlok.
De realiteit van vandaag sluit goed aan bij de laatste computerberekeningen: de depressie die de sneeuw moet gaan brengen, ontwikkelt zich anders dan de afgelopen dagen werd berekend. De modellen hebben zich dus netjes aan de realiteit aangepast. Voor sneeuwliefhebbers is echter de appel daarom niet minder zuur ineens.
Vandaag wel sneeuw, terwijl droog verwacht
Terwijl de sneeuw van zondag en maandag dus flink is afgezwakt, gebeurde er vandaag juist het omgekeerde: we hadden een vrijwel droge dag verwacht, maar daar kwam vanochtend vroeg al niets van in. Er ontstond vannacht een sneeuwgebiedje dat nu over Noord-Holland, Flevoland en Utrecht ligt. Vrij regelmatig valt er wat sneeuw, ook nu nog. Op een aantal plaatsen is inmiddels al 2 cm gevallen.
Vanmiddag blijft er van tijd tot tijd wat sneeuw vallen in de westelijke helft van het land. In het noorden kan ook een sneeuwbuitje vallen. Later vanavond en komende nacht trekt waarschijnlijk een nieuw sneeuwgebied langs en deels ook over de westelijke provincies.
Vannacht in het westen en noordwesten ook weer wat sneeuw.
Morgen: overwegend droog, beetje zon
De verwachting voor morgen is dus helemaal 'omgegooid': de sneeuwval komt er niet, of hooguit pas laat in de avond in Zeeland, Brabant en Limburg. Verder zijn er veel wolkenvelden, maar soms is er ook een beetje zon. Het belangrijkste element in het weerbeeld zal echter de wind zijn. Vandaag stelt die amper iets voor, maar morgen waait hij stevig uit het oosten tot zuidoosten: kracht 3 tot 5, aan zee krachtig, 6 Bft.
De wind, in combinatie met een middagtemperatuur die iets boven nul ligt (1 tot 3 graden), maakt het behoorlijk koud voor het gevoel. De gevoelstemperatuur, of wind chill, ligt een groot deel van de dag tussen -5 en -10 graden. Bij de optochten voor carnaval in het zuiden zijn een dikke jas, sjaal en handschoenen dus zeer aanbevolen.
Maandag: wat sneeuw, stevige wind, vrij koud
We schreven het al hierboven: voor maandag staat dus nog een beetje sneeuw in de verwachting, vooral voor de zuidelijke helft van het land. Het noorden en noordoosten zou het heel goed helemaal droog kunnen blijven. Het maximum komt uit tussen 1 en 3 graden boven nul, en het waait nog steeds flink uit oostelijke richtingen. Het wordt dus opnieuw een dag die gevoelsmatig veel kouder verloopt dan de thermometer aangeeft.
Opnieuw een ommezwaai?
Voor ons als meteorologen is het natuurlijk heel vervelend als de weersverwachting op zo'n korte termijn ineens drastisch anders wordt. Welke garantie hebben we, dat de sneeuwzone die eerst werd verwacht, nu echt grotendeels wegblijft? Volledige zekerheid hebben we nooit, dus valt ook niet helemaal uit te sluiten dat het tegenvallen van de sneeuw uiteindelijk weer meevalt (een mooie hoofdbreker).
Anderzijds, daar gaan we natuurlijk niet vanuit. Bij Weerplaza kijken we altijd eerst naar het weer dat nu daadwerkelijk optreedt. Dat is de basis en van daaruit maken we zelf een verwachting. De computermodellen zijn verder een zeer handig hulpmiddel, maar hun berekeningen komen ook wel eens niet uit. Daarom blijft de meteoroloog altijd zijn eigen afweging maken.
Bron: Weerplaza
Opnieuw een ommezwaai?
Voor ons als meteorologen is het natuurlijk heel vervelend als de weersverwachting op zo'n korte termijn ineens drastisch anders wordt. Welke garantie hebben we, dat de sneeuwzone die eerst werd verwacht, nu echt grotendeels wegblijft? Volledige zekerheid hebben we nooit, dus valt ook niet helemaal uit te sluiten dat het tegenvallen van de sneeuw uiteindelijk weer meevalt (een mooie hoofdbreker).
Opnieuw een ommezwaai?
Voor ons als meteorologen is het natuurlijk heel vervelend als de weersverwachting op zo'n korte termijn ineens drastisch anders wordt. Welke garantie hebben we, dat de sneeuwzone die eerst werd verwacht, nu echt grotendeels wegblijft? Volledige zekerheid hebben we nooit, dus valt ook niet helemaal uit te sluiten dat het tegenvallen van de sneeuw uiteindelijk weer meevalt (een mooie hoofdbreker).
eindelijk is een weersite die toegeeft dat ze het niet weet,dat is beter dan het kmi,dat zoals in de zomer amper onweer voorspelde en dan veel onweer kwam,en dan nog een artikel schreef dat ze het juist hadden,terwijl dat niet zo was
trouwens,misschien een ijsdag in het zuidoosten? | Gewijzigd: 9 februari 2013, 11:49 uur, door Jenss
Dat ziet er zeker heel mooi uit. Maar hoe zag die eruit o.b.v. de run van 00UTC, want daar zien we de GFS- pluim nu nog van. En op de GFS-pluim van 00UTC kwam geen elkel lid onder de 0 graden op de 17e. Kan ook zijn de de op de control gebaseerde GSF-kaart de mooist (koudst) mogelijke is.
We gaan het straks zien op de GFS-pluim van 06UTC.
| Gewijzigd: 9 februari 2013, 12:23 uur, door Ben47
Geldig tot zondag 10 februari 2013 24.00 locale tijd
Opgesteld op zaterdag 09 februari 2013 om 12.16 uur
MODELLENBEOORDELING.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Onze omgeving bevindt zich in een zadelgebied tussen hogedruk boven Scandinavië en een hoog bij de Azoren en lage druk boven de Baltische staten en een laag boven de oceaan zuidwest van IJsland. Op 500 hPa ligt er hoogtelaag boven Duitsland, waaruit zich twee kernen afsplitsen, waarvan de noordelijke richting Denemarken en zuid Noorwegen beweegt.
Een hoogterug boven de oceaan beweegt vandaag naar de Britse Eilanden. Een zwakke trog in het hoogtelaag zorgt op dit moment voor wat sneeuwval boven ons land. Boven de Noordzee bevindt zich een vore met daarin een occlusie. Deze vore met occlusie zal door krimpende bovenstroming vanavond de westkust bereiken en dan in de nacht over het noordwesten naar het noorden bewegen, waarbij deze wat activeert.
Op zondag beweegt een frontaal systeem boven de Britse Eilanden naar het westen. Hierin ontstaat boven zuidoost Engeland, geforceerd door een 500 hPa trog een grondlaag, wat zuidoost gaat bewegen. Het frontale systeem bereikt zondagavond het zuiden van ons land en zal maandag boven ons land stagneren, om vervolgens weer zuidwaarts weg te trekken.
MODELBEOORDELING:
De modellen schuiven behoorlijk met de weergave van de neerslag. De actuele neerslag wordt niet goed weergegeven, het neerslagsignaal bij de occlusie voor vanavond en vannacht wordt in de opeenvolgende runs steeds sterker, de neerslag voor zondagavond en maandag wordt steeds verder afgezwakt.
AANDACHTSPUNTEN.
WIND:
Hirlam bruikbaar. Vanaf zondag 6 toenemend 7 Bft in de kustdistricten. Later in de kuststrook windstoten tot 60 km/u.
BEWOLKING:
Actueel SC-CU, hoge basis. Toppen bij CB´s tot FL100, in het zuidoosten nog stratus, moet in de loop van de middag gaan verbeteren, zeker wanneer de wind uiteindelijk zuid wordt. Dit wordt bevestigd door Hirlam en Harmonie. Bij de occlusie SC, progtemps tonen stabiele opbouw. Bij sneeuwval ook kans op stratus. Achter de wegtrekkende occlusie morgen brede opklaringen. In de middag in het zuiden toenemende hogere bewolking van het frontale systeem.
NEERSLAG:
Boven land nog wat sneeuwval boven NH en het midden van het land. Dit wordt door de modellen niet goed weergegeven, signaal in alle modellen te zwak. Zal de komende uren nog doorgaan, samenhangend met het hoogtetrogje. Boven zee de occlusie, die in alle modellen terugkomt en vanavond aan land moet komen. Harmonie laat de eerste neerslag in de middag het land opkomen, Hirlam is vergelijkbaar, EC is iets later. Neerslag volgens Neso (Hirlam) eerst regen/natte sneeuw, vanaf 21 UTC sneeuw, Harmonie laat een soortelijk beeld zien. Hirlam komt nu met een gebied met rond 5 over ZH, Flevoland en Utrecht, NH 5-10 mm. Harmonie is wat rustiger. We gaan voorlopig uit van 2-5 cm voor ZH, NH en 1-3 cm Utrecht, Flevoland en Friesland. Utrecht en Flevoland laten we nog even buiten de waarschuwingen; we kijken even aan hoe de situatie zich ontwikkelt (in werkelijkheid en modellen). Hirlam11 is rustiger en heeft het zwaartepunt zuidelijker en oostelijker.
Gezien de actualiteit (de neerslag boven de Noordzee begint te stagneren vanuit een zuidwaartse beweging) lijkt een koers over NH, ZH op dit moment reeeler. Norlamkansen op meer dan 2,5 mm neerslag per 6 uur zijn klein. Zwaartepunt in NorlamEPS over NH en ZH. Ook in de neerslag van zondag op maandag verschillen in beschrijving. Harmonie geeft vanaf 23 UTC neerslag in het ZW, Hirlam is wat later en EC houdt het tot in de nacht droog. Neerslaghoeveelheden in Harmonie het hoogst 0-1 mm/uur, kortstondig 1-3 mm/uur. Hirlam en EC geven alleen lichte neerslag.
Neerslag valt als sneeuw, wordt bevestigd door Neso en progtemps. Wel wordt de neerslag in de opeenvolgende modelruns steeds verder afgebouwd.
ZICHT:
Actueel goede zichten, alleen in ZO nog nevel en mist. Deze moet in de middag verdwijnen. Komende nacht geen mistkansen door toenemende wind, hoewel Harmonie nog wel een signaal geeft voor mist boven het noorden van het land. In neerslag teruglopende zichten, in sneeuw slecht.
TEMPERATUUR:
Vanmiddag +2 tot +3 graden, komende nacht. Komende nacht van rond nul aan de kust tot - 5 graden in het zuidoosten. Zondag overdag 1 a 2 graden boven nul, in de nacht naar maandag -1 tot -5 graden.
Paraaf meteoroloog: berge | Gewijzigd: 9 februari 2013, 12:44 uur, door Ben47
Er zijn trouwens nog genoeg kaarten die het zondag naar maandag nacht gewoon laten sneeuwen boven heel België,
hopelijk komt het zuidelijk genoeg voor sneeuw hier,maar ik vrees ervoor
Nog geen waarschuwing voor sneeuw op maandag. Maar kan gezien de onzekerheid zeker nog komen.
| Gewijzigd: 9 februari 2013, 12:59 uur, door Ben47
- Harmonie geeft vanaf 23 UTC neerslag in het ZW,
- Hirlam is wat later en
- EC houdt het tot in de nacht droog.
Neerslaghoeveelheden in Harmonie het hoogst 0-1 mm/uur, kortstondig 1-3 mm/uur. Hirlam en EC geven alleen lichte neerslag.
Neerslag valt als sneeuw, wordt bevestigd door Neso en progtemps. Wel wordt de neerslag in de opeenvolgende modelruns steeds verder afgebouwd.'
Kortom, er valt nog niets te zeggen over de sneeuw van zondag op maandag!
Er zou hier nu echt neerslag moeten vallen maar het zou de grond wel weer niet bereiken
Berichten samengevoegd door Ben47 | Gewijzigd: 9 februari 2013, 15:36 uur, door Ben47