'yr.no is a joint service by the Norwegian Meteorological Institute and the Norwegian Broadcasting Corporation, with data and content from:
Avinor, Norwegian Institute for Agricultural and Environmental Research,
European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT),
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF),' enz.(verder allemaal Noorse instituten)
| Gewijzigd: 4 februari 2013, 00:36 uur, door Ben47
( samenvatting bron knmi)
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een diep laag zuidoost van IJsland trekt de komende 48 uur over de Noordzee en ligt woensdagnacht voor onze westkust. Bijbehorend koufront ligt halverwege de ochtend tegen het noordwesten en verlaat enkele uren later al het zuidoosten. Hierachter wordt steeds koudere, onstabielere lucht aangevoerd. In deze koude lucht ontwikkelt zich net ten westen van ons land een kortgolvige trog. Deze bereikt in de nacht naar dinsdag de westkust en verlaat in de ochtend het oosten. Temperaturen op 500 hPa duiken hierachter onder de -40 °C. In de polaire lucht ontwikkelt zich dinsdag boven Engeland een systeem met sterke kenmerken van een CAD.
MODELBEOORDELING:
De nieuwste runs van Hirlam, Harmonie en EC vertonen op de synoptische schaal enkele kleine verschillen. Ook het weerbeeld rondom de trog en de timing ervan vertonen nog kleine verschillen. Een ervan is de timing van het laag. De koers is per run steeds iets westelijker en ligt nu woensdag om 00 UTC bij de kust van België (was 24 uur geleden nog Leeuwarden). Hierdoor komen we weer wat verder in de koude lucht. Het activeren van de trog komende nacht zit in alle modellen.
Aandachtspunten.
WIND:
Vooral op de trog windstoten. Het waarschuwingscriterium van 75 km/uur aan windstoten kan dan door maximale onstabiliteitsdiepte in combinatie met veel wind op relatief geringe hoogte (50-60 knopen) aan de westkust gehaald worden (en er vooruit in het waddengebied). Hirlam is hier wel het meest uitgesproken. Na passage neemt de wind uiteindelijk langzaam af.
BEWOLKING:
Na passage koufront cumuliforme bewolking waarvan de toppen steeds hoger kunnen reiken, uiteindelijk nabij de trog CB's met toppen tot FL250. Harmonie toont wel erg lage wolkenbasis bij winterse buien, dat zie je eigenlijk alleen bij "echte" sneeuwbuien en dan spreek je eerder van een verticaal zicht.
NEERSLAG:
Het koufront zelf is weinig actief (koufront in kou-advectie), erachter trekken met name over de noordelijke helft van het land van tijd tot tijd buien over. Door de steeds koudere (boven)lucht en het dalende nulgradenniveau worden deze buien steeds meer winters van karakter. Op de trog is onweer waarschijnlijk, Harmonie laat al twee runs een duidelijke piek zien in het aantal ontladingen (enkele tientallen). Harmonie heeft de felste buien en dat resulteert dan onmiddellijk in enkele centimeters sneeuw. De temperaturen liggen buiten neerslag enkele graden boven nul, dus daar waar de buien een laagje sneeuw achterlaten zal het ook weer wegsmelten.
ZICHT:
Achter het koufront goed, in winterse buien matig, mogelijk slecht als de sneeuw even overheerst.
TEMPERATUUR:
DMO/KTG bruikbaar. Tweetrapsraket temperatuurdaling, eerste daling na koufront, tweede na trog. Tx morgen nog circa 8 °C, In de nacht naar dinsdag dalend naar iets boven nul (met name in winterse buien nog lager), dinsdag overdag Tx 3 à 4 °C. | Gewijzigd: 4 februari 2013, 09:45 uur, door Ben47
Echt te erg weer om op straat te gaan heb ik ook niet vaak meegemaakt, het is meestal wel een dag of drie uit te houden.
Vorig jaar begon met een enorme kleddersneeuwbui, 2011 was voor zover ik me kan herinneren prachtig en 2010 was een rampjaar met veel glij- en valpartijen en vroegtijdige eindes wegens gebroken botten
Citaat van Citaat van BjornOnweer, maandag 4 februari 2013, 14:34 uur Hoe zit het met de neerslag ? Hopelijk zit daar veel bij en dus daarbij lekker sneeuw na morgen zie je bij EC in "Midden" de control langzaam naar beneden gaan om vanaf zondag op 0 te staan. Voor het zuiden hoogtepunt op winesdag maar ook vanaf zondag op 0.
GFS geeft iets meer neerslag maar ook te verwaarlozen eigenlijk, in ieder geval niet genoeg denk ik om de feestvreugde in het zuiden te verpesten.
kunnen flinke sneeuwbuien gaan worden
de temps zullen nu gaauw gaan duiken naar de 0
sneeuw schuivers klaar zetten??
zin er al berichten uit noord england / ierland/ schotjesland
| Gewijzigd: 4 februari 2013, 15:47 uur, door jurrie
warning Issued at - 04 Feb 2013, 11:30
Valid from - 04 Feb 2013, 17:00
Valid to - 05 Feb 2013, 09:00
Showers of snow will be frequent and heavy at times with drifting and temporary blizzard conditions in the westerly gales. Amounts of snow will be variable, but accumulations of 10 to 20 cm are expected in some areas, especially on routes above 100 metres.
The public should be prepared for possible disruption, especially to travel.
The public is advised to take extra care,
http://www.metoffice.gov.uk/weather/uk/st/st_forecast_warnings.html
| Gewijzigd: 4 februari 2013, 16:08 uur, door Ben47
De modellen laten het al enkele dagen duidelijk zien, het kwik neemt wederom een duik en komt vanaf midden deze week amper nog boven het vriespunt. Veel gelijkenissen met afgelopen koudegolf zijn er echter niet. Immers, deze keer gaat het eerder om een koude-inval uit het noorden, gekenmerkt door koude bovenluchten. Geen echte stralingskoud dus. Door de afkomst van de koude lucht zal het overdag wellicht licht dooien en 's nachts niet erg streng vriezen. Kenmerkend bij dergelijke situatie zijn de winterse buien, afkomstig vanaf de Noordzee. Daar zullen we er de komende dagen wel voldoende van zien langskomen. In feite tonen de weerkaarten in de hoogte een typische voorjaarsconfiguratie met een hoogterug over het oostelijke deel van de Oceaan, en een diep uitgezakte trog over het Europese continent. De bovenluchten op een hoogte van een goeie 5 km koelen makkelijk af tot -35 graden en idealiter naar -40 graden en kouder. Wanneer de hoogterug ver genoeg van ons vandaan blijft, worden er aan de lopende band winterse buien en buienlijnen vanaf het noorden naar ons gevoerd.
Wat de sneeuwkansen betreft lijkt er boven zo'n 300-400 m een aardig sneeuwlaagje te gaan ontstaan gedurende deze week, maar in de lage gebieden dooit het door de aanvoer van de zeelucht. Tijdens intense buien en vooral wanneer meer geclusterde buiengebieden de regio bereiken , en dan nog vooral in de nacht en ochtend, zou het tijdelijk ook in de laagste gebieden wit kunnen gaan liggen, doch dit valt nog af te wachten...
En ah ja, in de westelijke Alpen doen ze ze nog eens goed vol, met opnieuw 50-70 cm verse sneeuw de komende week...dat heb je met polaire stromingen natuurlijk...
Bron: http://weerspinsels.blogspot.be/
En er komen nog heel veel buien aan
De trog met koude bovenlucht wordt vanacht 01u in de buurt van Londen verwacht en trekt met buien later in de nacht en ochtend over onsze streken. De troggen ten zuiden van IJsland komen ons woensdag en donderdag verrassen, maar komen dan uit het noorden onze kant op.
| Gewijzigd: 4 februari 2013, 16:46 uur, door Ben47