Zaterdag waarschijnlijk al sneew. (regen overgaand in sneeuw) . vooral met de noord en noordwesten wind blijft het wisselvallig dus met heel veel kans op winterse neerslag
Geldig van donderdag 31 januari tot dinsdag 12 februari
Tussen een omvangrijk lagedrukgebied boven het noorden van Europa en een hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa staat een krachtige westelijke stroming. Op donderdag passeert er een geoccludeerd frontaal systeem ons aandachtsgebied van west naar oost tezamen met een sterk windveld. Een storing ten zuidwesten van de Britse Eilanden ontwikkelt zich sterk aan de voorzijde van een hoogtetrog en diept vrijdag snel uit tot een stormdepressie (Rapid Cyclogenesis aan de linker uitgang van een jet-streak). Het laag trekt via Het Kanaal naar Frankrijk, alwaar het zaterdag aankomt en geleidelijk weer opvult. Aan de westzijde van dit laag ontwikkelt zich zaterdag net van de Azoren een hogedrukgebied. Een uitloper van dit hoog ligt zaterdag richting de Noorse Zee en beweegt zondagnacht en ochtend van noordwest naar zuidoost over onze omgeving. De stroming in onze omgeving zal door de beschreven synoptische ontwikkelingen in de loop van vrijdag zuidoostelijk worden. Met het onder ons land doortrekken van het genoemde laag en het naderbij komen van de hogedrukuitloper zal de stroming zaterdag via oost naar noord draaien. Er wordt tijdelijk koudere aangevoerd, waardoor er zaterdag naast regen ook sneeuw kan vallen. In de loop van zondag krijgen we geleidelijk weer te maken met een westelijke stroming, na het weekeinde neemt deze weer in kracht toe. Later volgende week en het weekeinde daarop (9/10 februari) zien we duidelijk verschillende clusters ontstaan. Hierbij wordt de positie van het sturende laag belangrijk. bij een positie in de omgeving van de Noorse Zee houden we een westcirculatie met normale temperaturen. Komt het sturende laag meer boven Midden- of Zuid-Europa te liggen wordt de aanvoer meer noordoostelijk en wordt het duidelijk kouder.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De beschreven ontwikkeling van de operationele run wordt door een meerderheid van de EPS-leden ondersteund, de EPS-pluim is tot en met zondag opvallend smal. Wel zijn er detailverschillen is de exacte koers van het laag dat vrijdag en zaterdag onder ons door trekt. Het laag kan veel neerslag opleveren, maar de spreiding onder de EPS-leden is groot. Vanaf vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag laten sommige leden 20-30 mm vallen, plaatselijk mogelijk meer. De staafdiagrammen voor de etmaalsommen zijn lastig te interpreteren omdat de neerslag over twee dagen valt. Een belangrijke aanvulling is dat de kans op sneeuw rond 20% ligt, waarbij sommige leden significante hoeveelheden laten vallen. In de nachten naar zondag en maandag zien we een ca. 30% kans op lichte vorst in de nacht. Na het weekeinde zien we tijdelijk de temperatuur weer wat omhoog gaan en de wind weer wat toenemen, de spreiding in de EPS-pluim neemt geleidelijk toe. Later volgende week en in het weekeinde daarop (9/10 februari) wordt de kans op kouder weer duidelijk groter, de kans op vorst in de nacht neemt geleidelijk toe naar ca 50%. Daarbij neemt ook de kans op winterse neerslag weer toe naar ca. 20%.
Hier de EMCWF 15 daagse temperatuurpluim obv de run van 290113 0UTC
KNMI: (Let op! De lange termijn beoordeling van KNMI is altijd gebaseerd op de run van 12u vorige dag en slaat niet op de laatste pluim van 0 UTC)
'Wel zijn er detailverschillen in de exacte koers van het laag dat vrijdag en zaterdag onder ons door trekt. Het laag kan veel neerslag opleveren, maar de spreiding onder de EPS-leden is groot. Vanaf vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag laten sommige leden 20-30 mm vallen, plaatselijk mogelijk meer. De staafdiagrammen voor de etmaalsommen zijn lastig te interpreteren omdat de neerslag over twee dagen valt. Een belangrijke aanvulling is dat de kans op sneeuw rond 20% ligt, waarbij sommige leden significante hoeveelheden laten vallen. In de nachten naar zondag en maandag zien we een ca. 30% kans op lichte vorst in de nacht.' | Gewijzigd: 29 januari 2013, 14:30 uur, door Ben47
Normaal (gemiddeld over 1981-2010) telt het KNMI in De Bilt in december twee ijsdagen, in januari drie en februari twee.
| Gewijzigd: 29 januari 2013, 17:04 uur, door Ben47
Het komende weekend wordt al even kouder, maar dat is nog niet genoeg om van echt winterweer te spreken. Volgende week krijgen we een denk ik wat kwakkelend weertype. De echte kou met sneeuw kan ons op weg naar het volgende weekend of tijdens het volgende weekend bereiken.
Kortom, ik verwacht van februari nog winterweer.
www.pietsweer.nl
Kortom, ik verwacht van februari nog winterweer.
www.pietsweer.nl
Persoonlijk denk ik dat Piet weer eens gelijk gaat krijgen...GFS run is zeer uitdagend te noemen.. Erg veel neerslag de komende periode met veel windpotentie..
Koude staat er nog niet erg op maar wel een noordwester en dat staat garant voor veel nat guur weer...