http://www.weerstatistieken.nl/1997/januari | Gewijzigd: 22 januari 2013, 16:51 uur, door IJsmist
De winter van 1995/1996 was de laatste zeer koude winter van de 20e eeuw. In deze winter vroor het vooral in de noordelijke helft van het land op bijzonder veel dagen: de aantallen liepen uiteen van 55 in Vlissingen tot 77 vorstdagen op diverse plaatsen in het oosten en noordoosten. Opmerkelijk aan de winter van 1995/1996 was vooral de langdurige kou, waardoor het aantal vorstdagen tussen november 1995 en april 1996 in Twente opliep tot 121 en in Eelde tot 119, een nieuw record. Bovendien lag de gemiddelde temperatuur van de winter als geheel in heel Nederland zelf (iets) onder het vriespunt, iets wat sinds 1979 niet meer was voorgekomen. In de barre winter van 1963 leverde dezelfde periode in Eelde 108 vorstdagen op.
De winter van 1996/1997 kende weliswaar ook een zeer koude periode van eind december tot halverwege januari, waarin zelfs de tot nu toe laatste Elfstedentocht werd verreden, maar deze winter was over het geheel genomen toch minder koud dan die van 1995/1996. De winter van 2000/2001 telde in De Bilt 40 vorstdagen, wat vrijwel normaal is. Het voor- en naseizoen met de maanden november, maart en april meegerekend kwam het aantal uit op 53 vorstdagen. De koudste winter van de 21e eeuw was in Nederland tot nu toe die van 2008/2009, met 44 vorstdagen in de Bilt en een gemiddelde temperatuur van 2,2 °C, tegenover respectievelijk 38 vorstdagen en 3,3 °C normaal.
Meestal is dit het gemiddelde uit het midden van het land, doorgaans is het aantal ijsdagen in het Noorden en dan net name Griningen en Drenthe hoger.
In de winter van 1996-1997 was flinke kou geconcentreerd in één periode, wat gunstig is voor de aangroei van een dikke ijsvloer. Buiten deze periode was de winter juist merendeels zacht tot zeer zacht.
Sindsdien is de ijsvloer in Friesland bij lange na niet zo meer stevig geweest. In december 2010 was de ijsvloer sinds 1997 het dikst in Friesland, maar nog lang niet zo dik als in de winter van 1997!
De winter van 1996-1997 was ook de laatste met een koudegolf. Deze duurde van 31 december 1996 t/m 11 januari 1997 (12 dagen), waarvan 6 dagen met strenge vorst, en als laagste temperatuur -16,0 °C.
De winter van 1996-1997 had een Hellmann koudegetal van 131.6. Vrijwel alle hellmannpunten werden gescoord tijdens de vorstperiode die duurde van 21 december 1996 t/m 12 januari 1997 (23 dagen), namelijk 126,2 punten. Daarmee staat het sinds 1901 op de 7e plaats van vorstperioden met de hoogste koudegetallen, en zelfs op een gedeelde 3e plaats van vorstperioden met de langste duur.
Definitie koudegolf:
Een koudegolf is volgens de definitie van het KNMI een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), waarvan tenminste drie dagen met strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C).
http://www.knmi.nl/cms/content/23559/koude_winters
iedere dag na school op het ijs op mijn eerste kunstschaatsen gekregen van de Sint.
Thuis de warme chocolade melk en mijn door mamma zelf gebreide borsthemd en het houten
rekje om de kolenkachel voor de natte schaats/sneeuwkleding.
kolen in de kit halen in die enge donkere kelder
sneeuw bloemen op je raam
smorgens een gaatje maken door de sneeuwbloemen met je hete adem om naar buiten te kijken of het gesneeuwd had
warme havermout en een lepeltje levertraan
Ik weet het ook nog allemaal ik was toen 10 jaar.
Kortom: De winter geeft zich nog lang niet gewonnen en zoals Piet ook al aangaf, ik ben nog niet zo zeker van de dooi. We gaan het zien, maar allereerst genieten van de kou... -16 graden van de week. Als het een beedje opklaart en windstil is, kan het boven een aardig sneeuwdek zo -18 worden, brrrr
iedere dag na school op het ijs op mijn eerste kunstschaatsen gekregen van de Sint.
Thuis de warme chocolade melk en mijn door mamma zelf gebreide borsthemd en het houten
rekje om de kolenkachel voor de natte schaats/sneeuwkleding.
kolen in de kit halen in die enge donkere kelder
sneeuw bloemen op je raam
smorgens een gaatje maken door de sneeuwbloemen met je hete adem om naar buiten te kijken of het gesneeuwd had
warme havermout en een lepeltje levertraan
Ik weet het ook nog allemaal ik was toen 10 jaar.
al die dingen ken ik nog maar ik was toen een kleuter.
Krijgen we nou dooi of niet?
Hier staat heel wat anders.. http://www.weerstation-lemmer.nl/
*knip* Ik kon met alle moeite mijn soep binnen houden... WAT EEN KAART, -26 in Limburg, misschien is dit wel iets te veel van het goede, hoewel ik het wel een keer mee wil maken. Mensen die hun diepvries willen ontdooien, de gelegenheid krijg je!
| Gewijzigd: 22 januari 2013, 18:54 uur, door Marga
Eine unglaubliche Berechnung des kanadischen Wettermodells steht uns heute zur Verfügung. Nach dieser Variante legt sich zum nächsten Wochenende ein ausgedehntes Hochdruckgebiet über die Kaltluftmassen. In Folge kräftigen Absinkens, Aufklarens in der Nacht und der Albedo-Wirkung der (verbreitet dicken) Schneedecke käme es zu Nachtfrösten bis -30°C. Diese Variante ist insofern interessant, da sie sich schon im seriöseren Zeitraum (<+126 Stunden) befindet.
Noch muss man an dieser Stelle betonen, dass die Modelllösungen aktuell noch sehr stark divergieren in Sachen (extremer) Frost. Z.B. rechnet das ECMWF-Modell in seinem Hauptlauf "nur" mit Nachtfrösten unter -16°C, auch das amerikanische GFS sieht die Frostgefahr wesentlich entspannter.
Alles hängt damit zusammen, ob sich ein (starkes) Hochdruckgebiet direkt über Mitteleuropa entwickeln kann. Sollte dies der Fall sein, sind strenge Fröste (aber nicht zwangsläufig in der Intensität von GEM) möglich.
Die GEM-Lösung ist zum heutigen Zeitpunkt also eher unwahrscheinlich, aber nicht auszuschließen! Ich werde euch auf dem Laufenden halten
Eveb vertaalt voor de mensen die duits niet kunnen:
Extreme vorst mogelijk -
Een ongelooflijke berekening van het Canadese weermodel die vandaag beschikbaar zijn voor ons. Volgens deze variant gaat liggen komend weekend een omvangrijk gebied van hoge druk boven de koude luchtmassa. Opeenvolgende sterke bodemdaling, Aufklarens 's nachts en het albedo effect van de (spread dik) sneeuw zou worden geduwd vorst tot -30 ° C. Deze variant is interessant, aangezien het reeds respectabele periode (<126 uur) ligt.
Toch moet worden benadrukt op dit punt dat het model oplossingen momenteel nog sterk uiteen in termen van (extreme) Frost. BIJVOORBEELD verwacht dat de ECMWF model in de belangrijkste run "slechts" met nachtvorst beneden -16 ° C, en de Amerikaanse GFS ziet het gevaar van vorst veel meer ontspannen.
Alles is gerelateerd aan de vraag of een (sterke) hoge druk gebied kan direct ontwikkelen in Midden-Europa. Als dit het geval is, ernstige vorst (maar niet noodzakelijkerwijs in de intensiteit van GEM) mogelijk.
GEM is de oplossing in de huidige tijd zo onwaarschijnlijk maar niet uitgesloten! Ik hou jullie op de hoogte | Gewijzigd: 22 januari 2013, 18:55 uur, door Marga