Trouwens ik vind dat de pluim van het Europese weermodel het veel vaker bij het rechte eind heeft dan die van het Amerikaanse model.
Temperaturen tot boven de 10 graden zijn niet uitgesloten en wie weet hebben we volgende week gewoon een Zuidwesterstorm.
boven de 10 graden gaan we echt niet halen volgendeweek
Die kans is wel degelijk aanwezig omdat de werkelijke maximumtemperatuur altijd hoger ligt dan de pieken die de pluim aangeeft, je kan er gerust gemiddeld 2 graden bovenop doen en in de zomer vaak wel meer dan 5 graden. | Gewijzigd: 22 januari 2013, 09:17 uur, door Marga
Aandachtspunten
TEMPERATUUR:
Over het algemeen ziet de temperatuur in Hirlam er nu betrouwbaar uit. Komende nacht Tn van -2 °C in het Zeeland tot -5 °C in het oosten en noordoosten van het land. Overdag Tx van rond het vriespunt in het zuidwesten tot -4 °C in het oosten en noordoosten van het land. O.a. Hirlam laat het vanavond wel snel afkoelen a.g.v. opklaringen. Of dat ook inderdaad gebeurt is nog dus maar de vraag. Als het opklaart wordt het -10 °C tot -16 °C, blijft het bewolkt -5 °C tot -7 °C.
Lange termijn 2.37 uur
Synoptische ontwikkeling
Tussen een diepe 500 hPa trog zuidwest van IJsland en een minder diepe 500 hPa trog boven de Middellandse Zee bevindt zich boven Scandinavië een afzwakkende hoogterug. Genoemde systemen verplaatsen zich de komende dagen langzaam naar het oosten. Hierdoor komen wij in het weekeinde geleidelijk onder een sterke zonale 500 hPa stroming, dus met de 300 hPa straalstroom ten noorden van ons land. Aan de grond heeft deze ontwikkeling tot gevolg dat het hoog boven Scandinavië, dat zorgde voor de aanvoer van koude continentale lucht geleidelijk naar het oosten wegtrekt en we onder invloed komen van oceaanstoringen, met de daaraan onvermijdelijk gekoppelde dooi-inval. Tot en met zaterdag bevindt ons aandachtsgebied zich in ieder geval nog in de koude lucht en kan het in de nacht nog matig tot streng vriezen. De eerst dooi-aanval vindt zaterdag plaats, als een randstoring behorende bij een zeer diep laag (934 hPa kerndruk!) zuidwest van IJsland over de Britse eilanden trekt. Deze aanval lijkt echter niet te lukken, al wordt er dan wel met een zuidelijke stroming al iets minder koude lucht aangevoerd.
De tweede dooi-aanval vindt zondag plaats, als een volgende koufront, met daarachter warmere maritieme lucht, van west naar oost over het land trekt. De kans is zeer groot dat die aanval wel lukt. Daarna bevinden we ons in een sterke zuidwestelijke stroming, in stand gehouden door lagedrukgebieden west en noordwest van Ierland en Schotland, wat een wisselvallig weertype oplevert.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot aan zondag bevindt ons land zich de koude lucht, daar zijn alle leden in de ensemble verwachting het over eens. De dooi-inval op zondag zit ook in alle leden. Zo is de kans dat de max. temp. op zondag nog onder nul is minder dan 10%. Ook in het 500 hPa ensemble is voor zijn doen erg consistent tot +144u. De timing wat betreft het oplopen van de temperatuur in het weekeinde is wat onzeker, mede doordat voor het front van zondag de wind al naar zuid gaat. De vraag is in hoeverre de wind al verder ruimt naar zuidwest en of er nog een koude plaklaag blijft bestaan. De kans op het laatste is sterk afhankelijk van de grondwind en deze is dan in het binnenland nog zwak of matig. Ook de soort neerslag op zondag is wat onzeker, maar het zal al snel regen zijn. Probleem kan dan de temperatuur van de grond (ofwel wegdek) zijn, deze is zeker onder nul na een nog paar zeer koude nachten en kan niet-meteorologische ijzel opleveren. De EPS periode laat een overtuigende zonale stroming zien met wisselvallig weer en temperaturen boven nul.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Eerst koud winterweer met overdag lichte en in de nacht meest matige tot strenge vorst. In het weekend invallende dooi en overgang naar wisselvallig weer.
Samenvatting EPS-periode:
Wisselvallig weer, met over het algemeen veel wind en temperaturen rond of boven normaal.
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 22 januari 2013, 05:37 uur, door Tatanka
Zie hier de post van gister: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/37189/winterverwachting-2012-2013-discussie-deel-5/384956/#message384983
Hier komt de term het kan dooien of vriezen mooi te pas
Begrijp me goed ben totaal geen winterliefhebber en op dit gebied ben ik ook niet heel bekend maar wil dit toch even met jullie delen. kijken waar Ec zo mee komt
Mvg Tatanka
Edit: Ecmf dus ook
| Gewijzigd: 22 januari 2013, 07:59 uur, door Tatanka
Mvg Tatanka
Pietje P.
Mvg Tatanka
Januariwinter op weg naar climax: vanaf zondag valt het doek!
Vrijwel overal in Zeeland is de temperatuur maandagmiddag tot iets boven het vriespunt gestegen. Een relatief dun wolkendek was vanochtend vroeg echter voldoende om het kwik op veel plaatsen tot beneden -5 graden te laten zakken. Met -9,1º rond de klok van 6 uur was Westdorpe de koudste plaats van het land. Ondanks de bemoeienis van diverse (Atlantische) storingen en fronten zijn de atmosferische condities dus nog optimaal voor lage temperaturen! Ook de aanwezigheid van een sneeuwdek speelt daar uiteraard een rol bij.
De komende dagen bereikt de vorstperiode van januari 2013 een climax. De fragiele hoogterug (blokkade) boven de Noorse Zee trekt naar het zuiden: en passant trekt in het grondpatroon een hogedrukgebied van ongeveer 1020 hPa naar het Noordzeegebied. Onder invloed van het hoog vriest het vanaf de komende nacht tot en met zaterdag matig tot streng en vooral vrijdag en zaterdag zijn er bij weinig wind ook perioden met zon. Mooi winterweer dus! Voor schaatsliefhebbers is het bijzonder sneu dat het ‘witte goud’ (…) de kwaliteit van het ijs niet heeft bevorderd: integendeel zelfs!
Vanaf zondag valt het doek voor deze ‘veertiendaagse’ winter. Opvallend eensgezind opteren de oplossingen van het ECMWF (Europees weermodel) voor een duidelijke overgang naar relatief zacht en wisselvallig weer ofwel invallende dooi. Gangmaker is een tot mogelijk rond 930 hPa uitdiepende stormdepressie ten zuidwesten van IJsland. Tijdens de maandwisseling tonen de verwachtingskaarten een voortvarende westcirculatie ofwel veel wind, periodiek regen en temperaturen meest boven normaal.
http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?type=gens_pluim&r=midden