Na ruim veertig jaar wil Rusland opnieuw naar de maan. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zet er in 2015 een onbemande maanverkenner aan het werk. De maanverkenner gaat op zoek naar water en neemt bodemmonsters, maakte Roscosmos-chef Vladimir Popovkin dinsdag bekend. Het vijfhonderd kilogram zware vehikel heeft 25 kilogram aan onderzoeksapparatuur aan boord.
De raket die de verkenner naar de maan moet brengen vertrekt over twee jaar vanaf de nieuwe Vostochny-lanceerbasis. Die basis verrijst in de Amoerregio in het verre oosten van het land, niet ver van de grens met China.
De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd omgerekend een kleine achthonderd miljoen euro voor het nieuwe lanceerstation vrij te maken.
Rusland ondernam in 1973 voor het eerst - en tot dusver voor het laatst - een missie naar de maan.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Rusland heeft zijn oog opnieuw laten vallen op de maan. Moskou wil tegen 2015 de eerste van een reeks maansondes lanceren. Vanaf 2020 wil het land beginnen aan de bouw van een heuse (onbemande) maanbasis. Na 40 jaar hebben de Russen weer wilde plannen in de ruimte. In 2015 willen ze een eerste van een reeks van vier onbemande raketten naar de maan sturen. Luna-Glob 1 is het begin van een uitgebreid maanprogramma dat uiteindelijk moet uitmonden in de bouw van een heuse (onbemande) maanbasis vanaf 2020.
Die maanbasis, Lunnyj Poligon, zou tegen 2037 afgewerkt moeten zijn en zou bestaan uit onder meer een kleine elektriciteitscentrale op zonne-energie, een communicatiemodule, een wetenschappelijke zone en een landingszone voor ruimtetuigen. Daarnaast zou een technologische zone komen waar onderzocht zou worden of de op de maan aanwezige mineralen eventueel ontgonnen kunnen worden. Al is het niet zeker of dat juridisch wel kan. Volgens het "Outer Space Treaty" uit 1967, dat ook door Rusland is getekend, kan niemand de maan zomaar koloniseren. Het maanverdrag uit 1979, dat de exploitatie van grondstoffen moet regelen, is echter niet door Rusland (noch door de VS) getekend.
De onbemande basis zou in de eerste plaats bevolkt worden door vanop afstand bediende maanrovers en -robotten, maar zou ook de logistieke fundamenten kunnen vormen van een latere eventuele bemande maanbasis. Al is dat laatste pas echt verre toekomstmuziek. Tussen nu en 2020 trekt Moskou ruim 50 miljard euro uit voor het maanprogramma.
Roskosmos terug op de kaart zetten
In de jaren 60 hadden de Russen nog een uitgebreid maanprogramma. Zo waren de Russen de eersten die met een onbemand tuig de maan bereikten. Door de economische crisis in de jaren 70 en 80 is het Russische maanprogramma echter opgedoekt. Na een hele hoop mislukte missies, waaronder een in 2011 die gepland was naar Mars, wil het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos zich met het prestigeproject opnieuw op de kaart zetten. De lancering wordt ook een eerste echte test voor de nieuwe Vostochny-lanceerbasis in Oost-Rusland die de oude ruimtehaven in Bajkonoer, Kazachstan, moet vervangen.
Alle tegenslagen ten spijt blijft Rusland, na de uitdiensttreding van de Amerikaanse Space Shuttle, wel de enige natie die op systematische wijze voor bemande ruimtetransport naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) kan instaan.]
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:53 uur, door Joyce.s