Er ligt hier aardig wat sneeuw.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Vrijwel alle leden berekenen een hoog boven Scandinavië of het NO van Europa. Tijdens het weekeinde zien we vrij grote kans, 70-80% dat storingen (in afgezwakte vorm) tot onze omgeving kunnen doordringen. Daarmee neemt ook de kans op winterse neerslag toe, waarbij ook ijzel niet is uit te sluiten. In de loop van volgende week zien we toch dat het geblokkeerde patroon lijkt stand te houden. Vooral in het weekeinde en begin volgende week weer serieuze sneeuwkansen, de hoogste kansen voor de zuidelijke helft.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Eerst meest droog met in de nacht matige en plaatselijk strenge vorst. Vanaf het weekeinde toenemende kans op winterse neerslag en minder koud.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans (70-80%) op het aanhouden van het winterse weertype met 's nachts lichte of matige vorst en soms wat winterse neerslag.
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 16 januari 2013, 06:59 uur, door Tatanka
Jan Visser Weer
Koud hè! Vanochtend lokaal circa -15 graden. De komende dagen weet de winter van geen wijken. Begin volgende week voeren oceaandepressies de druk op.
Na de sneeuw de kou! Opklaringen, weinig wind en een verse laag sneeuw inspireerden de thermometers tot lage waarden. Vooral in een strook van Overijssel tot in Brabant en in Zuid-Holland heeft het op veel plaatsen (zeer) streng gevroren. Het koudste trio was (tot 07:30 uur) Heino met -14,2, Gilze-Rijen -15,0 en Herwijnen -15,3º. Verder rapporteerde Lelystad -12,2º (in februari 2012 -22,9º) en Valkenburg bij Katwijk -13,5º. Koud hè! De tot nu toe laagste temperatuur van deze winter bedroeg -12,8º te Deelen op 8 december.
Vanwege de aanwezigheid van bewolking en soms ook nog wat lichte sneeuw was de vorst van Twente tot in Limburg ‘slechts’ matig.
Doordat het ijzige hoogtelaag boven onze streken (500 hPa -39º) zich naar de mediterrane regio verplaatst en tegelijkertijd boven de Noorse Zee en Scandinavië een blokkade van hogedruk vorm krijgt, weet het winterse weer de komende dagen van geen wijken. Onder een uitloper van het hogedrukgebied vriest het donderdag en vrijdag in de nacht en ochtend op veel plaatsen streng; tijdens de middaguren lichte vorst. Verder is het op de meeste plaatsen droog weer en zijn er perioden met zon.
In de loop van het weekeinde voeren oceaandepressies de druk figuurlijk (!) op en neemt de kans op enige winterse neerslag toe. Dat zou zaterdag al het geval kunnen zijn. In de nacht en ochtend vriest het dan nog wel gewoon matig en op gond van de nieuwste berekeningen waarschijnlijk ook zondag! Later op zondag en maandag zet een diepe oceaandepressie (kerndruk beneden 970 hPa) een meer georganiseerd offensief in. Gevolg verder stijgende neerslagkansen: waarschijnlijk sneeuw omdat de opwarming van de atmosferische bovenkamer lijkt uit te zullen blijven.
De Atlantische ‘blaaskaak’ trekt dinsdag zuid van ons land sterk opvullend langs te trekken. Koude luchtmassa’s blijven dan ook in de buurt. Later in de week (23-25 januari) doen oceaandepressies een nieuwe poging om de kou beentje te lichten. Het is echter twijfelachtig of dat proces gaat lukken. De straalstroom bevindt zich namelijk op zuidelijke breedten en boven de Noorse Zee weet zich een (bescheiden) hogedrukblokkade te handhaven. Daardoor kan zich boven Noord- en Noordoost-Europa een reservoir van vrieskou handhaven.
![](/images/userimages/forum/user_4/131059.png)
Bron: Jan Visser, weerman
In tegenstelling tot gister is de "luts" nu dicht gevroren.
Het ijs is mede door de aanwezige stroming niet glad, dit heeft o.a. te maken met het feit dat het waterschap nog niet alle "schutten" heeft geplaatst wat voorkomt dat water van hoger gelegen land in de luts loopt.
Dit overigens tegen alle eerder gemaakte afspraken in....alleen geeft het waterschap de schuld aan de aannemmer, welke op zijn beurt weer aangeeft dat niet alle materialen voorradig waren om dit uit te voeren...
Welliswaar een dunne laag maar het begin is er!
![](/images/userimages/forum/user_4080/131061.jpg)
![](/images/userimages/forum/user_4080/131060.jpg)
In tegenstelling tot gister is de "luts" nu dicht gevroren.
Het ijs is mede door de aanwezige stroming niet glad, dit heeft o.a. te maken met het feit dat het waterschap nog niet alle "schutten" heeft geplaatst wat voorkomt dat water van hoger gelegen land in de luts loopt.
Dit overigens tegen alle eerder gemaakte afspraken in....alleen geeft het waterschap de schuld aan de aannemmer, welke op zijn beurt weer aangeeft dat niet alle materialen voorradig waren om dit uit te voeren...
Het lijkt mij eigenlijk ook wel wat vroeg voor dat soort maatregelen, niet zozeer vanwege de weersverwachting maar er is nog steeds een overschot aan water in hogere delen dat zich nog steeds ophoogt. Dat moet gewoon een keer weg. Hte was beter denk ik om alles nog wta langer te laten lopen, nu loop je het risico dat je bij aanhoudende wat lichtere vorst (want zo hard blijft het vogende week niet Friezen, oeps , vriezen) midden of eind volgende week toch nog even wat water moet laten stromen.
Als je het nu wat langer door laat stromen heb je weliswaar niet meteen ijs maar het water koelt toch wel af.
Ik zit eens wat pluimen te vergelijken en eigenlijk zijn ze vrij constant, er aan n wat meer leden naar omlaag maar het overgrote dele van d eleden bljift nog boven wat we vandaag en morgen en overmorgen gaan zien, de verschillen omhoog en omlaag zijn minimaal, alleen net rond die magische grens van 0 graden. In de zomer zouden we er niet van wakker liggen als het eens 25 of 27 graden wordt, een verschil van 2 graden levert nu meteen een ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveelheid aantal posten op. | Gewijzigd: 16 januari 2013, 09:41 uur, door jcroon
owja de nacht temparaturen zijn kouder dan in de pluim word aan gegeven. | Gewijzigd: 16 januari 2013, 10:07 uur, door steffantje
Als je het nu wat langer door laat stromen heb je weliswaar niet meteen ijs maar het water koelt toch wel af.
Ik zit eens wat pluimen te vergelijken en eigenlijk zijn ze vrij constant, er aan n wat meer leden naar omlaag maar het overgrote dele van d eleden bljift nog boven wat we vandaag en morgen en overmorgen gaan zien, de verschillen omhoog en omlaag zijn minimaal, alleen net rond die magische grens van 0 graden. In de zomer zouden we er niet van wakker liggen als het eens 25 of 27 graden wordt, een verschil van 2 graden levert nu meteen een ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveelheid aantal posten op.
Ik snap je punt, betreffende afkoelen van het water en het overschot aan water. Het water is gister gemeten en zat toen om en nabij de 0 graden. Er is reeds veel water geloosd waardoor er een aardige buffer is ontstaan. In overleg met de ijswegencentrale, waterschap, en PP is besloten dat het nu de juiste tijd is/ zou zijn.
En dan is het juist ietswat zuur dat een aannemer niet zijn materialen voorelkaar heeft.
Waarom noodzakelijk?, in de luts (buiten het dorp) is het praktisch onmogelijk netten te spannen/ transplantaties uit te voeren door de vele bomen/ struiken welke zich aan de kant bevinden. Dit was vorig jaar dan ook het grote knelpunt.
Zoals het nu staat zal er donderdag een geimproviseerde oplossing komen.