NEERSLAG:
Neerslaggebied actueel in het oosten, midden en zuidoosten van het land. Modellen beschrijven de structuur redelijk goed, maar te zuidoostelijk. Sneeuwgebied beweegt langzaam zuidoost en kantelt daarbij nog. Intensiteit wisselt, maar alle modellen laten zien dat de neerslag lang doorgaat boven Limburg en het oosten van Gelderland en Overijssel. Daar kan nog een 5 cm extra vallen. Wel verschillen in de duur van de neerslag. EC en HiRLAM laten de neerslag in de nacht verdwijnen, Harmonie houdt de lichte sneeuwval tot in de loop van morgenochtend vol. Er kan nog tot een 5 cm bijvallen in de gebieden waar het het langst sneeuwt. Boven zee sneeuwbuien, deels geclusterd. Cluster boven Duitse Bocht. Aanvankelijk kans op onweer bij onstabiliteitsdiepte tot FL150-FL200. Onstabiliteitsdiepte daalt naar FL100-FL150. Cluster boven de Duitse Bocht bereikt later avond het noordwesten en doet daarbij de kop van Noord-Holland aan. Hirlam en EC laten deze buien langs de westkust uitbreiden, Harmonie doet dit niet. Buien blijven wel grotendeels boven zee, in de modellen alleen in het NW-kustgebied boven land. Wel aandachtspunt; in eerdere runs liepen buienclusters wel de kust op.
ZICHT:
Goed. In sneeuw matig soms slecht afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw. Boven het verse sneeuwdek, in opklaringen en bij weinig wind kans op lokaal mist. Woensdagochtend zou het nog wel eens tegen kunnen vallen met het oplossen van de mist.
TEMPERATUUR:
Vannacht -5 tot -10 graden, maar boven het sneeuwdek lokaal onder de -10 graden. Middagtemperaturen woensdag van -1 in het westen tot -4 in het oosten. Nacht naar donderdag opnieuw matig tot strenge vorst.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 15 januari 2013, 20:25 uur, door Ries
Knmi zit er wel vaker naast ik let niet eens meer echt op hun. Zovaak zitten ze er naast zelfs als vandaag. als er 1 cm sneeuw valt hebben we waarschuwing extreem weer, valt er 10 tot 20 cm gewoon een waarschuwing en heel nederland staat vast.
Een pak sneeuw in het zuidwesten van het land! De komende dagen zit de winter vast in het zadel. In de nacht vriest het matig en in gebied met veel sneeuw soms ook streng. Begin volgende week voeren oceaandepressies de druk op.
Een IJslands en een Pools hoogtelaag, die elkaar vonden boven de Noordzee, hebben grote delen van Nederland in het wit gestoken en er is regionaal meer sneeuw gevallen dan zich gistermiddag liet aanzien. Het ‘verenigde hoogtelaag’ (op 5 kilometer hoogte -36º: kijk ook op Hoogtekaart 500 hPa) stimuleerde een over Oost-Engeland naderende, tot 999 hPa uitdiepende storing die zich vanochtend om 5 uur voor de Zeeuwse kust manifesteerde. Om 10 uur lag de opvullende storing boven Noordwest-Frankrijk.
De zwaarste sneeuwval concentreerde zich op het zuidwesten van het land. Daar lag vanochtend plaatselijk meer dan 10 centimeter ofwel een heus pak sneeuw. In Ouddorp bedroeg de sneeuwhoogte 10, Middelburg 12-13, Zoetermeer 15 en ‘s Gravenzande en Loosduinen 16 centimeter. Vanmiddag berichtte Bart Liong-Ie dat het sneeuwdek in Wassenaar-Zuid zowaar 20 centimeter dik was. Sneeuwen deed het ook in het midden en oosten maar de hoeveelheden waren daar kleiner.
Het noorden bleef nagenoeg helemaal sneeuwvrij. Daar opklaringen en matige vorst. In Nieuw Beerta bedroeg de minimumtemperatuur -8,0º. In Vlissingen liep de temperatuur tijdelijk op tot boven nul: 1,5º.
Woensdag raakt de storing, die vandaag overdag langdurige sneeuw veroorzaakte in met name Flevoland en Overijssel, uit beeld en het stroperige hoogtelaag begint aan zijn reis naar de mediterrane regio. Ondertussen begint de luchtdruk boven Noord-Europa te stijgen. Aan de zuidflank van het Scandinavisch hogedrukgebied blijft het tot en met zaterdag overwegend ‘standvastig winterweer’. Een oostelijke stroming transporteert koude continentale lucht naar onze streken. Daarin vriest het in de nacht en ochtend matig, plaatselijk ook streng (beneden -10).
In de loop van het weekeinde voeren oceaandepressies de druk figuurlijk (!) op en neemt de kans op enige winterse neerslag toe. Dat kan zaterdag al het geval zijn. Later op zondag en maandag zet een diepe oceaandepressie met bestemming het zuidelijk deel van de Britse Eilanden (kerndruk 970 hPa) een meer georganiseerd offensief in. Gevolg: verdere stijgende neerslagkansen en maandag overdag temperaturen boven nul. De Atlantische ‘blaaskaak’ lijkt, volgens de nieuwste operationele run van het ECMWF, op dinsdag zuid van ons land langs te trekken. Koude luchtmassa’s blijven dan ook in de buurt. Later in de week (23-25 januari) doen oceaandepressies een nieuwe poging om de kou beentje te lichten. Het is echter twijfelachtig of dat proces meer succes zal hebben.
Bron: Weerman Jan Visser,
Knmi zit er wel vaker naast ik let niet eens meer echt op hun. Zovaak zitten ze er naast zelfs als vandaag. als er 1 cm sneeuw valt hebben we waarschuwing extreem weer, valt er 10 tot 20 cm gewoon een waarschuwing en heel nederland staat vast.
Geen een weerinstituut zal een 100% goede verwachting halen. Met de waarschuwingen wordt gekeken bij geel wat er in 48 uur mogelijk kan gebeuren, bij oranje binnen 24 uur en rood (weeralarm 12 uur). En daarbij werken ze in een gebied van 50 bij 50 km. Dus het kan zijn dat er in dat gebied ergens extreem weer plaats vind en dorp verder op de was buiten hangt te drogen. Het is nou eenmaal nog niet zo precies te bepalen waar het gaat plaats vinden. En ze kunnen beter voor niks waarschuwen dan niet waarschuwen en dat het dan fout gaat, want dan is het ook niet goed, en nu ook niet... En het weer doet ook nog altijd zelf wat het wil dus het kan altijd onverwacht minder heftig zijn, of juist heftiger. En er wordt gekeken naar wat er potenieël kan gebeuren en aan de hand daarvan gaan de waarschuwingen de deur uit. | Gewijzigd: 15 januari 2013, 21:06 uur, door Ries
Dat was mij ook al opgevallen. de 2 uur verwachting van buienradar laat ze het land op komen. afwachten dus.
Ik reed vanmiddag een rondje door west frieland, maar er lag tussen Enkhuizen en Andijk ook niet veel. In Hoogkarspel ligt dan weer wel het eea
winter geeft het zeker niet op
Edit Marga; plaatje verwijderd
Als je naar de spreiding kijkt is de kans dat het op LT eerder kouder dan warmer word toch ??
Of zie ik het verkeerd ??
| Gewijzigd: 16 januari 2013, 07:39 uur, door Marga