| Gewijzigd: 13 januari 2013, 23:08 uur, door steffantje
In balk hebben ze toch ook al aanpassing getroffen voor de luts? zodat het ijs sneller aangroeit? | Gewijzigd: 13 januari 2013, 23:11 uur, door steffantje
Aan de zuidoost flank van een hogedrukgebied boven Noorwegen wordt polaire landlucht naar onze regio gestuurd.
De situatie op de weerkaarten is ietwat complex door de nadering van een compact hoogtelaag vanuit DU. Dit low komt morgen aan over N-NL en kantelt vervolgens richting Denemarken. Intussen zakt een kleine koudeput af vanuit het gebied nabij IJsland. Gekoppeld daaraan is een frontale structuur en een uitdiepend laagje. Dit hoogtelaag koppelt zich maandag aan het eerder genoemde hoogtelaag over N-NL en trekt vervolgens langsheend de zuidflank oostwaarts. Vraag is nu welk traject dit hoogtelaag volgt. Dit heeft immers directe gevolgen voor het bijhorende uitdiepend grondlaag en sneeuwstoring. Volgens de meeste modellen trekt het hoogtelaag over BE richting Duitse grens. Het Britse model (UKMO) laat het laag zuidoostwaarts trekken via het westen van BE richting FR.
Een eerste gevolg van het naderende hoogtelaag (met een T500 rond -37°) is dat aan de voorzijde de lucht flink destabiliseert over de Noordzee en er met een noordoostelijke hoogtestroming buien langs de kust scheren. Dit betekent in de westelijke regio's, vooral dan deze nabij de kusten) er kans is op sneeuwbuien, eerst over NL vannacht en later morgen ook over BE. Dit kan lokaal om enkele cm gaan. Vooral de zuidelijke kusten van NL/Zeeland, maken meeste kans op enkele felle sneeuwbuien.
Maandag
![](/images/userimages/forum/user_8136/130896.png)
Vervolgens is het uitkijken naar de komst van eerder genoemde depressie vanuit de UK met bijhorende occlusie. We volgen de meerderheid van de modellen en gaan uit van een traject over BE. In dit geval trekt de occlusie door van west naar oost en stagneert over zuidelijk/centraal NL. De eerste sneeuw bereikt de kust in de avond en maandagnacht trekt de storing door naar het oosten met een intensiteit rond 3-5 mm/6h. Dit houdt dus een sneeuwcumulatie in rond 3-5 cm, regionaal eventueel iets meer. Met dit traject kan de stroming in de onderste luchtlagen tijdelijk noordwestelijk tot noordelijk worden en worden de westelijke regio's bedreigd door iets zachtere zeelucht, welke tot over een groot deel van Vlaanderen kan doordringen. Ik hou echter rekening met slechts lichte dooi in het centrum van BE (+1° als prikwaarde) en in het uiterste westen waarden rond +2°. Hoe meer oost/noordoostwaarts, hoe waarschijnlijker dat de dooi uitblijft, dat is zeker het geval voor NL, waar de stroming een sterk oostelijke component zou moeten houden.
Dinsdag
![](/images/userimages/forum/user_8136/130898.png)
Dinsdag overdag vult de depressie op over de Benelux en blijft het grijs met nog wat sneeuwval met lichte intensiteit. Deze sneeuw wordt vooral bij de noordflank van het laag geproduceerd, nabij de ingedraaide occlusie dus. In de loop van dinsdagnacht wordt het droog in een grot deel van de regio met breder wordende opklaringen. Hierdoor kan boven de sneeuwlaag het kwik vrij diep zakken.
Link naar pagina Karim hamid http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Bron: Severewheatheroutlook
In balk hebben ze toch ook al aanpassing getroffen voor de luts? zodat het ijs sneller aangroeit?
Klopt, zodra het gaat vriezen kunnen ze de "stroming" welke normaal door de luts gaat uit zetten, hierdoor een snellere ijsaangroei. @Driver01; Natuurlijk blijven we met z'n allen realistisch, en zou een 11 merentocht al geweldig zijn! Maar wat is nu een wintertopic zonder "HET" woord te hebben laten gevallen? Hoop doet leven? Toch...
Als dit waar zou zijn kan ''it giet oan'' eindelijk weer eens uitgesproken worden! | Gewijzigd: 13 januari 2013, 23:47 uur, door Cookiebakker
Hopen kan altijd toch! Met stroming kan er ook wel ijsvorming optreden, gaat alleen wat langzamer. Dus als de gemalen uitgaan en als de stroming dan tot stilstand komt kan het daarna mooi dikker worden!
Tuurlijk hoop ik het ook wel ...maar voor nu ben ik heel erg nuchter.... En wil mensen alleen op wijzen voor ze zoals vorig jaar teleurgesteld worden....
Ik ben er op de LT nog niet echt gerust op. Het valt me echt op hoezeer de modellen daar gaan verschillen. Daar waar GFS na 21/1 gaat voor SW stroming in de kaarten houdt ECMWF vast aan het scandi-hoog. In de pluim zie je echter heel opvallend dat de OPER (CTR) van GFS boven in de pluim gaat zitten (warme uitbijter) en ECMWF er helemaal onderin (koude uitbijter). Je zou dus kunnen zeggen dat GFS erg pessimistisch is en ECMWF erg optimistisch. Het vervelende is dat beiden gelijk kunnen krijgen maar dat de werkelijkheid ook ergens in het midden kan liggen.
![Ensemble verwachtingen temperatuur voor Wageningen Ensemble verwachtingen temperatuur voor Wageningen](http://www.weer.nl/meteo/eps/ensemble-tt6-wageningen.gif)
Ik vind het wel opvallend dat rond die tijd (21/1, 22/1) de stratosferische Vortex flink verstoord raakt ("weggeduwd" wordt van de pool en misschien wel helemaal gaat splijten). Het is dan de grote vraag hoe sterk de troposferische Vortex (verantwoordelijk voor de WC) nog is en, misschien wel belangrijker, waar deze terecht komt.
Ik neig er op basis van stratosferische modellen nog steeds naar dat de laatste minder krachtig wordt en ook een meer zuidelijker koers gaat volgen waardoor HD zich kan blijven vormen ten N van ons.