Eindelijk van start!
![](/images/userimages/forum/user_1307/130837.jpg)
©Westhoek.be
Het ziet er naar uit dat de winter eindelijk van start gegaan is. Zoals verwacht bleef een storing gisteren rond de Franse grens slepen maar trok toch iets verder door richting het noorden. Daardoor kwam niet alleen het zuiden van het land aan de beurt maar ook meer landinwaarts viel er sneeuw. Plaatselijk leverde dit een sneeuwtapijtje op van een paar centimeter. Volgens de laatste weerkaarten is dit enkel maar een voorproefje van wat er ons mogelijk dinsdag te wachten staat.
Dinsdag sneeuwdag?
![](http://i48.tinypic.com/5lqxwy.jpg)
In de loop van maandag zakt een depressie vanuit het noordwesten naar onze regio. Hieraan verbonden trekt een storing van west naar oost over beide landen. Tijdens de passage zijn de temperaturen aan de grond en op hoogte koud genoeg om voor sneeuw te gaan zorgen. Als we de laatse berekeningen mogen geloven zou dit wel eens een aardige hoeveelheid kunnen worden. Zowel GFS als ECMWF komen met plaatselijk een sneeuwdek van 8 a 12 cm.(zie afbeeldingen).
GFS
![](/images/userimages/forum/user_1307/130839.gif)
ECMWF
![](/images/userimages/forum/user_1307/130838.gif)
Ook in de guidance van vandaag wordt nu al melding gemaakt over de situatie van komende maandag-dinsdag:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Bij Bretagne ligt een complex laag, dit trekt zuidoostwaarts. Een oude occlusie boven België lost op. Een hoogtelaag (koude put) boven Polen beweegt westnoordwestwaarts en ligt maandag boven de Duitse Bocht. Bijbehorende ingedraaide occlusie bereikt zondagmiddag het oosten en noordoosten in sterk verzwakte vorm en lost dan op. Ook aan de grond is een laag zichtbaar, maar dit vult snel op. Een storing bij IJsland diept steeds verder uit, beweegt eerst oostwaarts en trekt vervolgens zuidoostwaarts over de Britse Eilanden. Maandag overdag ontstaat boven Engeland een secundaire kern. Deze ligt dinsdag 00 UTC boven de zuidelijke Noordzee. Een bijbehorende occlusie (de meest westelijke die getekend is, de daaraan voorafgaande is inactief) trekt maandag over de Noordzee oostwaarts en ligt dinsdag 00 UTC boven het zuidwesten van het land.
NEERSLAG:
Patronen zijn OK. Bij de occlusie in Limburg nog wat sneeuw. Sneeuw uit de bewolking die uit het oosten komt is niet significant. Overdag ten noorden van ons land boven de Noordzee toenemende buienactiviteit (winters van karakter), vooral in een strook vanuit het Skagerrak en vanaf de zuidelijke Oostzee (langere fetch). In de namiddag of avond neemt dan in het waddengebied de kans op sneeuwbuien toe. Wanneer de koude put boven de Duitse Bocht terecht komt, wordt de hoogtestroming noordelijk en later westelijk en kunnen deze CB's het noordelijk en noordwestelijk kustgebied binnendrijven. Maandag in de avond in het zuidwesten sneeuw, zich noordoostwaarts uitbreidend tot ongeveer Texel-Zuid-Limburg dinsdag 00 UTC. Hoeveelheden circa 5 cm in het zuidwesten t/m 00 UTC. Meeste in Harmonie- en EC18 Uitvoer. Glameps18 kansen op meer dan 1 cm 30-50% boven het ZW. Dit is minder dan in de EC1312 Eps Uitvoer (ZW 80% op meer dan 1 cm, 50% op meer dan 3 cm) waarop de GlamEps18 wordt gedraaid.
Doortocht storing op dinsdag volgens het Europese weermodel:
![](http://i46.tinypic.com/fwn1co.jpg)
Is dit van lange duur?
![](/images/userimages/forum/user_1307/130841.png)
Lange termijnverwachtingen zijn niet altijd even betrouwbaar maar tonen dikwijls een aankomende trend. Als we naar de 15-daagse pluimverwachting kijken zien we dat we nog de gehele week met winterweer te maken krijgen en misschien nog langer. Overdag liggen de maxima rond of net onder het vriespunt en 's nachts gaat het overal licht tot matig vriezen. Op het eind van de week kan het in de Ardennen zelfs streng gaan vriezen.
![](/images/userimages/forum/user_1307/130842.png)
De neerslaghoeveelheden na dinsdag lijken dan wel eerder beperkt te blijven. Ook Karim Hamid van Severe Weather Outlook Benelux schrijft in zijn blog over de lange termijn het volgende: "Daarna blijft het gewoon verder winteren. Dankzij de sneeuwlaag zal het in de nachten nog kouder worden met veelal matige en lokaal strenge vorst. Overdag blijft het enkele graden vriezen. Voor de verdere evolutie naar het einde van de werkweek hangt het er wat van af hoe het hogedrukgebied over Scandinavië met uitloper naar de Britse Eilanden zal doen. Hoe dan ook, echt zachte oceaanlucht zit er tot het einde van de week niet aan te komen, daarvoor blijft de straalstroom voorlopig te zuidelijk."
©Onweer-Online
| Gewijzigd: 13 januari 2013, 07:43 uur, door Bart Standaert
Geldig van dinsdag 15 januari tot zondag 27 januari
Synoptische ontwikkeling
Boven West-Europa bevindt zich een hoogtetrog met daarin boven de Noordzee een afgesnoerd lagedrukgebied dat zuidwaarts trekt. Een kern ervan trekt over ons land zuidoostwaarts. Aan de oostflank van de kern bevinden zich diverse frontale systemen.
Op de Oceaan bevindt zich een hoogterug. Deze trekt in de loop van de week zuidoostwaarts. Aan de grond bevindt zich een gordel van hogedrukgebieden van de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Scandinavië. De as van deze hogedrukgebieden trekt langzaam zuidoostwaarts en ligt in het weekeinde van 19 januari boven onze omgeving. In het weekeinde van de 19de ontwikkelt zich dan boven de Britse Eilanden een nieuwe hogedrukkern zodat de stroming zwak (noord)westelijk wordt. Op de noordelijke Atlantische Oceaan komt er dan een sterke zonale stroming.
Na het weekeinde van de 19de vormt zich bij de Britse Eilanden een nieuwe, zuidwest-noordoost georiënteerde hoogterug. Aan de grond vormt zich dan een nieuwe gordel van hogedrukgebieden van de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar het Oostzeegebied. Op de lange termijn is er meestal een vrij zuidelijk gelegen, vaak meanderende westelijke stroming.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is consistent. Aan het einde van de komende week ontstaan verschillen.
De kans op sneeuw maandag-dinsdag is groter geworden
De interactie van de koude put met de storing vanuit het noordwesten zorgt, samen met de kleinschaligheid van de systemen, nog steeds voor onzekerheid. De kans op 3-10 cm ligt nu rond 50%. In het zuidwesten valt de neerslag dinsdag waarschijnlijk gedeeltelijk als regen.
Het patroon van de zuidoostwaarts trekkende hoogterug zien we in vrijwel alle Leden terug. De snelheid waarmee de rug zuidoostwaarts trekt is ten opzichte van de vorige Uitvoer wat afgenomen, ook breekt de rug minder snel af en bouwt in circa 50% van de Leden de rug van het westen uit weer op. In het algemeen is het beeld duidelijk meer anticyclonaal dan in de vorige Uitvoer. Het beeld van een zuidoostwaarts trekkende gordel van hogedrukgebieden zien we in vrijwel alle Leden terug. De Oper Uitvoer behoort bij de meest anticyclonale oplossingen. In het weekeinde van de 19de is er in ongeveer 60% van de Leden een duidelijke zuidwestelijke stroming. In de week van 21 januari is er meestal een vrij zuidelijk gelegen meanderende zonale stroming waarbij de positie van de lange golven sterk verschilt.
Als gevolg van de toenemende maritieme invloed neemt de kans op winters weer geleidelijk af en ligt vanaf het weekeinde van de 19de op ongeveer 50%. De onzekerheid is echter groot.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Koud winterweer met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen eerst iets onder nul, later in de week meest iets boven nul. Dinsdag op veel plaatsen sneeuw.
Samenvatting EPS-periode:
50% kans op overgang naar minder koud weer. 50% kans op aanhoudend koud winters weer.
![](/images/userimages/forum/user_6869/130853.jpg)
Eindelijk van start!
©Westhoek.be
Het ziet er naar uit dat de winter eindelijk van start gegaan is. Zoals verwacht bleef een storing gisteren rond de Franse grens slepen maar trok toch iets verder door richting het noorden. Daardoor kwam niet alleen het zuiden van het land aan de beurt maar ook meer landinwaarts viel er sneeuw. Plaatselijk leverde dit een sneeuwtapijtje op van een paar centimeter. Volgens de laatste weerkaarten is dit enkel maar een voorproefje van wat er ons mogelijk dinsdag te wachten staat.
Dinsdag sneeuwdag?
In de loop van maandag zakt een depressie vanuit het noordwesten naar onze regio. Hieraan verbonden trekt een storing van west naar oost over beide landen. Tijdens de passage zijn de temperaturen aan de grond en op hoogte koud genoeg om voor sneeuw te gaan zorgen. Als we de laatse berekeningen mogen geloven zou dit wel eens een aardige hoeveelheid kunnen worden. Zowel GFS als ECMWF komen met plaatselijk een sneeuwdek van 8 a 12 cm.(zie afbeeldingen).
Even wat stukken er uit gehaald.
Deel vier alweer, dat startte vorihg jaar al op 28 november maar goed, de hele winterdscussie begon al met de "voorspelleingen"van de "horrorwnter" en die werden al aan het einde van de zomer gedaan meen ik. Zo ver bezijden de waarheid was dat achteraf misschien niet, als we die lage temperaturen veel langer gehad hadden was het toch aardig in de horrorbuurt gekomen.
Maar goed, veel sneeuw? Gouden regel is toch dat je sneeuw het aantal millimeters x 8 tot 10 is? Als je alle pluimen na loop kom je nergens boven de 6mm neerslag uit.
Of het veel zal afkoelen als er nseeuw ligt? Voor optimale afkoeling door "stralingskou"moet het natuurlijk helder zijn, dat zal niet de hele tijd het geval zijn.
Even een stukje uitgehaald . Hieronder een artikeltje van de KMI-weerman Frank Deboosere:
Komt 1 cm sneeuw overeen met 1 mm regen?
Neerslag wordt uitgedrukt in mm. Als er 1 liter water valt op 1 vierkante meter, en dat water verdampt niet en dringt niet door in de bodem, dan staat dat water 1 mm hoog. Er is dan 1 mm neerslag gevallen. Sneeuw bestaat in feite vooral uit lucht. En dus is 1 mm neerslag in sneeuwvorm veel volumineuzer. Meestal wordt aangenomen dat 1 mm neerslag inderdaad overeenkomt met een sneeuwdikte van 1 cm. Eén en ander hangt wel af van de soort sneeuw. Er bestaan namelijk ongelooflijk veel sneeuwvarianten. Zo is er bijvoorbeeld droge en natte sneeuw. Natte sneeuw valt bij temperaturen rond het vriespunt. Het gaat dikwijls om grote vlokken : een diameter van 4 cm is best mogelijk. Die natte sneeuw is goed samendrukbaar en heel geschikt om sneeuwballen mee te maken. Droge sneeuw valt bij temperaturen van MIN 5 graden of lager. Het gaat dan meestal om kleine vlokjes. Dergelijke koude, droge sneeuw is nauwelijks samendrukbaar. Je kan er geen sneeuwman mee maken.
Bron: http://www.frankdeboosere.be
Edit Marga: knip
SUPER pluim wow | Gewijzigd: 13 januari 2013, 18:29 uur, door Marga
Het zal er in het uiterste zuid westen om gaan hangen qua neerslagsvrom. Ik denk persoonlijk dat alleen de eilanden van zeeland kan rekeken op wat natte sneeuw, de rest van Nederland gewoon droge sneeuw.