© NASA.
De NASA heeft een sensationeel beeld vrijgegeven van de baai van Napels en de Vesuvius die onheilspellend over de stad waakt. De immense krater van de vulkaan is duidelijk zichtbaar. De foto werd op nieuwjaarsdag gemaakt vanuit het internationaal ruimtevaartstation ISS. De Vesuvius wordt aanzien als een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch valt het op hoe veel mensen in de buurt van het natuurfenomeen wonen. De grond is er namelijk heel vruchtbaar. Met 3 miljoen mensen gaat het om het dichtstbevolkte vulkanische gebied ter wereld. De Vesuvius wordt dan ook nauwgezet in de gaten gehouden met meetapparatuur.
De vulkaan is in het verleden al meermaals uitgebarsten met dramatische gevolgen. De uitbarsting in 79 na Christus leidde tot de vernietiging van Pompeii en Herculaneum en de dood van naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen. In 1631 volgde al een even zware uitbarsting. Ook daarna heeft de Vesuvius zich nog vele malen geroerd. Dat was het geval in 1794, 1826, 1872, 1906, 1913, 1926, 1929 en voor het laatst in 1944. Deze uitbarstingen waren echter minder spectaculair en eisten minder slachtoffers dan de uitbarstingen in 79 en 1631.
Bron: HLN
Schattingen van de bevolkingsomvang van Pompeii variëren van 10.000 tot 25.000 en de bevolkingsomvang van Herculaneum is geschat op ongeveer 5.000 inwoners ten tijde van de eruptie. Het is niet bekend hoeveel mensen omkwamen bij de eruptie van Mount Vesuvius. In en rond Pompeii zijn ongeveer 1.150 overblijfselen van lichamen of afdrukken van lichamen in de as afzettingen gevonden. De overblijfselen van ongeveer 350 lichamen zijn gevonden in Herculaneum. Deze aantallen moeten echter een grote onderschatting zijn van het totaal aantal dodelijke slachtoffers in de regio van de eruptie. Naar schatting overleden 10.000 tot 25.000 mensen als gevolg van de eruptie van Mount Vesuvius van 79 na Christus.
Vesuvius vandaag de dag
Het gebied rondom Vesuvius is op 5 juni 1995 officieel tot nationaal park verklaard. De top van de Vesuvius is open voor bezoekers en er is een klein netwerk van paden rondom de berg. Mount Vesuvius kan over de weg bereikt worden tot een afstand van 200 meter van de top, daarna is alleen toegang te voet mogelijk. Er is een spiraalvormig pad rondom de vulkaan om van de weg naar de krater te komen.
Pompeii trekt ieder jaar meer dan 2,5 miljoen toeristen, en is daarmee een van de populairste toeristische bestemmingen van Italië. Pompeii maakt ook deel uit van het Vesuvius National Park en staat sinds 1997 op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Als je in de buurt van Mount Vesuvius en Pompeii op vakantie bent, is het zeer de moeite waard een bezoek aan de vulkaan te brengen. Een bezoek aan Pompeii is ook erg interessant, omdat je daar een beeld kunt vormen van hoe de mensen in Pompeii leefden ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bijna 2.000 jaar geleden.
Kraterwand
Kraterwand
originele bron: wiki
The incredible crater (Gran Cono) of the Vesuvius of nowadays has a diameter of 700m, a circumference of 12km and is 200m deep. In reality the volcano system, in general called the Vesuvius, comprises two volcanoes: The Monte Somma (dormant) and the Vesuvius (Gran Cono).
bron: http://www.portanapoli.com/Eng/vesuvius.html | Gewijzigd: 7 januari 2013, 08:41 uur, door mrijkhals
Als die gaat hebben we in de eerste plaats te maken met een enorme menselijke tragedie, dan nog een stoot aan milieu problemen en je kunt er donder op zeggend at een ramp in een degrelijek dichtbevolkt gebied ook nog es voor een economische crisis zal leiden waar de huidige crisis bij in het niet zal vallen.
Ook niet vergeten dat Napels niet alleen de Vesuvius aan de oostkant heeft maar ook nog es de Campi Flegri aan de westkant, een oude caldera met nog steeds vulkanische activiteit.
Volgens sommigen maken deze Campi Flegri deel uit van een supervilkaan waar ook de Vesuvius deel van uit maakt, dus Napels zel en wijde omgeving zouden boven op een potentiele supervulkaan liggen. Als dat eenmaal gaat dan kunnen wij hier bij een beetje vervelende wind denk ik ook wel ons boeltje pakken.. Overigens zouden de Campi Flegri ook zonder "supervulkaan"- achtige toestanden volgens onderzoeken in staat zijn tot een eruptie van de orde van grootte van VEI7 (eentje lager dan "superulkaan VEI oftewel Tambora 1815 en een stapje hoger dan de VEI6 van de Krakatoa en de Pinatubo
http://en.wikipedia.org/wiki/1815_eruption_of_Mount_Tambora
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De Italiaanse stad Napels wil geothermische energie halen uit de beruchte vulkaan Vesuvius, voor verwarming en voor de productie van stroom
De Vesuvius is vooral berucht omwille van de ramp die de Romeinse stad Pompei overkwam in de eerste eeuw na Christus. Maar de vulkaan kan de mens ook goed van pas komen: de stad Napels wil de vulkanische krachten gebruiken om energie mee op te wekken.
Napels ligt aan de voet van de Vesuvius en heeft aan de andere kant van de stad nog een tweede vulkanisch gebied, de Campi Flegrei. De stad wil de warme ondergrondse temperaturen gebruiken om huizen te verwarmen en stroom op te wekken.
Rijkelijke energiebron
"We willen als pilootproject een centrale opzetten die geïntegreerd is met andere energiebronnen, zoals zonne-energie en vloeibare biomassa, zoals gerecycleerde frituurolie en algen", zei Antonio Luongo, schepen voor Energie bij de aankondiging op een conferentie in Napels. "Geothermische energie is een van onze meest rijkelijke hernieuwbare energiebronnen. Volgens deskundigen is de vulkanische regio gelijkwaardig aan vier grote kerncentrales."
Napels wil de energie in een eerste fase gebruiken voor verwarming, en in een volgende fase ook om elektriciteit te produceren. De installaties moeten betaald worden met geld van private investeerders en middelen van de Europese Unie. Luongo maakt zich sterk dat de installatie over een goede zes maanden al in werking kan zijn.
Bron: HLN
Vulkanen boeien me sinds kinds af aan en heb heel erg veel documantaires er over gezien. Eentje er van had het er zelfs over dat een uitbarsting van een bekende vulkaan, waarvan ik zo snel de naam niet meer weet, het as en de C02, 2 of 3x rond de wereld in gegaan.
Toen ben ik mezelf gaan afvragen, heeft het hoe dan ook eigenlijk wel zin om zo bezig te zijn met heel die C02 uitstoot. Want simpel gedacht is 20 jaar aan filtering met 1 flinke eruptie teniet gedaan. Met andere woorden waar doen we het dan voor en komt dat hele Co2 en ozonlaag verhaal wel door 'de mens' of door vulkaanuitbarstingen. Bomen en planten zetten immers de C02 om in zuurstof.
Ik denk dat dit best eens een leuk duscussie punt kan zijn..... misschien niet het juiste topic dat weet ik maar 'it crossed my mind'.