In de Noord-Chinese regio Binnen-Mongolië heerst de koudste winter in bijna dertig jaar, met temperaturen die onder min 40 graden Celsius doken. Ongeveer 260.000 mensen hebben hulp nodig, aldus de Chinese staatsmedia. Sinds december kwamen bij de koudegolf al minstens twee mensen om het leven. Ook het vee lijdt zwaar onder de kou, met het verlies van ongeveer 180.000 dieren, aldus het persagentschap Xinhua. Meer dan 3.700 mensen moesten geëvacueerd worden. De Chinese weerdienst liet gisteren weten dat de gemiddelde wintertemperaturen in het land de laagste zijn in 28 jaar. In drie noordoostelijke provincies, die aan het Russische Siberië grenzen, viel de gemiddelde temperatuur naar min 15 graden. In delen van Binnen-Mongolië daalde het kwik naar min 40 graden. Bovendien ligt er een halve meter sneeuw op de Grote Hinggan-bergketen. Xinhua meldt ook dat in Mongolië, de onafhankelijke staat die grenst aan de Chinese regio, temperaturen lager dan min 50 graden werden opgemeten. Volgens de Mongolische regering ligt de sneeuw er 1,3 meter hoog.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
Een ongebruikelijk koude winter in China brengt in een aantal gebieden temperaturen, die in 40 jaar niet zo laag zijn geweest. De Chinese nationale meteorologische dienst wijst polaire fronten veroorzaakt door de globale opwarming als schuldigen aan. Het is de koudste winter in 28 jaar. Het nationaal gemiddelde lig op -3,8°C sinds afgelopen november. In het noordoosten van China - een gebied met sneeuw en koude winters - ligt het gemiddelde op -15,3°C. Het laagste in 42 jaar. In het oosten van Mongolië, het noorden van Xinjiang en de Arctische gebieden van het noordoosten van China is et zelfd -40°C. Mohe, in het noorden van China, heeft het koude record van -52,3°C behaald op 13 februari 1962.
Globale opwarming
Het winterse weer staat niet in contrast met de globale opwarming, zegt een expert van het Chinese Nationaal Klimaatcentrum. Hij legt de oorzaak voor de koude juist bij de opwarming. Door de opwarming krimpt het ijs in de Arctic waardoor de polaire fronten naar het zuiden trekken, zegt Zhou Botao. Volgens Julienne Stroeve, onderzoeker gespecialiseerd in de Arctic bij het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) in Boulder, Colorado, zegt dat het verlies van poolijs het weer in China op meerdere manieren kan beínvloeden. "Het is moeilijk om oorzaak en gevolg los van elkaar te zien. Maar één van de zaken, die we wel weten is dat er minder zeeijs is en dat de atmosfeer op de pool warmer is," vertelt Stroeve aan Our Amazing Planet.
Met minder ijsbedekking absorbeert de Arctische oceaan warmte en zonne-energie, welke normaliter door het ijs teruggekaatst zou worden. Het opwarmen van de Arctische zeewater kan veranderingen teweeg brenegen in de weerpatronen op de pool en kan ook effect hebben op de jetstream (straalstroom). De jetstream heeft een grote invloed op de winterstormen en beweging van de polaire lucht. Dips en troggen, die gecreeërd worden door de verschuivende Arctische windpatronen kunnen de koude Arctische lucht naar het zuiden "lekken". Dit wordt aangetoont in onderzoeken. (Red: Er wordt in het originele artikel niet vermeld om welke onderzoeken het gaat).
In november en december was een krachtige negatieve Arctische Oscillatie waarneembaar. Dit is een winterweerpatroon wat kouder-dan-normaal weer veroorzaakt. De NSIDC rapporteerde gisteren (8 januari), dat de Arctische Oscillatie afzwakt.
Vastgelopen schepen in de Laizhou Baai (Bron: Odin)
Azië in het ijs
Sinds vorige week zijn er duizend schepen vastgelopen in het ijs van de Laizhou Bay in de oostelijke Bohai Zee. Zeker 27.000 km2 zee-oppervlak is dichtgevroren. Dit is de grootste ijsbedekking sinds de dataverzameling begon in 2008, volgens de Chinese Meteorologische Associatie. Ook het noorden van India gaat gebukt onder koud winterweer. Er zijn reeds 175 mensen gestorven door de vrieskou. (Lees meer...) Een ijzige koude heeft zich genesteld in Rusland. De winter is de koudste sinds 1938. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot -50°C. (Lees meer...)
© onweer-online
Bron: Our Amazing Planet