Natuurrampen veroorzaakten het voorbije jaar voor naar schatting 122 miljard euro (zo'n 160 miljard dollar) economische schade. Dat berekende herverzekeraar Munich Re. Vooral de Verenigde Staten werden het voorbije jaar getroffen: de orkaan Sandy zorgde op zijn eentje voor een derde van alle schadegevallen het afgelopen jaar. Hoewel 122 miljard euro een gigantisch bedrag is, was 2011 wel een groter rampjaar. Toen richtte het natuurgeweld voor zowat 300 miljard euro economische schade aan, vooral als gevolg van de tsunami in Japan. Zowel op economisch vlak als inzake dodentol was 2011 een recordrampjaar. Zo'n 27.200 mensen verloren het leven als gevolg van natuurrampen.
Mensenlevens
Op het vlak van mensenlevens was 2012 veel minder zwaar: er vielen 9.500 doden bij natuurrampen. Munich Re verklaart dat door het feit dat er veel minder rampen waren in groei- en ontwikkelingslanden. Daar zijn de humanitaire gevolgen traditioneel erger. De zwaarste catastrofe op menselijk vlak was de tyfoon Bopha in de Filipijnen. Die kostte aan meer dan 1.000 mensen het leven. De verzekerde schade in dat land bleef echter beperkt. Helemaal anders verging het de Verenigde Staten. Maar liefst twee derde van alle economische schade viel in dat land. Voor de verzekerde schade gaat het zelfs om 90 procent. Drie van de vijf grootste natuurrampen speelden zich in de VS af, met op kop orkaan Sandy.
Opwarming aarde
Munich Re waarschuwt dat door de opwarming van de aarde er meer natuurrampen zullen komen in de VS. De verzekeringsmaatschappij wijst erop dat men best voorzorgsmaatregelen neemt. Dat is economisch zinvol en kan op lange termijn ook de verzekeringspremies laten zakken.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 11:08 uur, door Joyce.s