In de buurt van Perth, in Australië, is er een hevige bosbrand. De brand ontstond woensdag en is nog steeds niet onder controle. Meer dan 200 brandweermannen proberen het vuur onder controle te krijgen, maar verschillende buurtbewoners moesten al geëvacueerd worden.
Bron: HLN
Volgens het meteorologisch bureau is het 16 jaar oude record van 14 dagen boven de 30°C in de maand februari geëvenaard, maar niet verbroken. Het kwik had gisteren ook 30°C of hoger moeten aanwijzen. De temperatuur steeg "slechts" tot 29,7°C. Volgens meteoroloog Rod Dixon waren de temperaturen vooral in de nachten ongebruikelijk hoog. Dit resulteerde in onconfortabele plaknachten. Deze zwoele nachten zullen deze week nog aanhouden. Het kwik zal in de nacht rond de 20°C blijven hangen. Vanaf donderdag komt hier verandering in. De wind draait naar het zuiden en neemt de vochtigheid mee, die de plakkerige omstandigheden veroorzaakten.
© onweer-online
Bron: ABC
De zomer van 2013 in Austalië is tot nu toe de heetste zomer in de gedocumenteerde weergeschiedenis. Dit maakte het Bureau van Meteorologie op 1 maart bekend. De gemiddelde temperatuur in deze zomer ligt op 28,6°C. Dit is 1°C boven het gemiddelde. Deze gemiddelde temperatuur breekt het vorige record van 28,5°C uit 1997-1998.
Een wijdverspreide en langdurig aanhoudende hittegolf dreef gedurende een groot deel van de maand januari het kwik tot recordhoogtes. De hoogtste temperatuur in deze periode werd behaald in Moomba (South Australia). De thermometer gaf hier 49,6°C aan. De hittegolf heeft bijgedragen aan enorme natuurbranden. Op 8 januari woedden er in New South Wales alleen al 130 branden. Er werden nieuwe hitterecords gezet in Sydney (45.8 °C) en in Hobart in Tasmania (41.8 °C). Volgens het BoM hebben van de112 lokaties, die het bureau gebruikt voor lange-termijn-klimaat-monitoring, 12 hun heetste dag ooit doorgemaakt in de afgelopen zomer. Ook is het record van opeenvolgende dagen met gemiddelde temperatuur van 39°C of hoger verbroken. Het record van 4 dagen uit 1973 werd verbrijzeld. Het record staat nu op 7 dagen. De hitte kwam met weinig neerslag. De neerslaghoeveelheid in de afgelopen zomer is het laagtste sinds de zomer van 2004-2005. In Victoria was het zelfs de droogste zomer sinds 1984-1985.
© onweer-online
Bron: LiveScience | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:39 uur, door Joyce.s
Amper twee dagen, nadat het Australische bureau voor meteorologie heeft bekend gemaakt, dat de afgelopen zomer 12/13 de heetste in de recordboeken is, verspreidt NASA een satellietfoto van de natuurbranden op Hunter Island, gelegen net boven de noordelijkste punt van Tasmanië.
De eerste foto laat twee pluimen zien, die over de zuidelijke oceaan strekken. Volgens de Tasmaanse brandweer hebben de branden totaal 1.700 acres verwoest. Op het eiland is een natuurgebied geleden. Op de kaart van de brandweer zijn de huidige natuurbranden weergegeven. De onderste foto is een close-up van de branden op Hunter Island.
© onweer-online
Bron: NASA, Discover Magazine | Gewijzigd: 3 maart 2013, 12:16 uur, door Marga