Vulcaanactiviteit heeft eerder afkoeling dan opwarming tot gevolg.
Een paarse vlek in het midden van zinderend rood is een nieuwe kleur op de weerkaart, die het Bureau van Meteorologie heeft toegevoegd. Het representeert een temperatuur van 54 °C. "De schaal is vergroot. De verwachting van het BoM meldt, dat de temperaturen tot boven de 50°C blijven oplopen." zegt David Jones, hoofd van de afdeling "climate monitoring and prediction" van BoM. Het vorige hoogterecord stond op 50,7°C behaald in 1960 op Oodnadatta Airport in het zuiden van Australië. Precies op de plaats waar nu ook de nieuwe tinten heet op de kaart tevoorschijn komen. Volgens Dr Jones is de massa warme lucht boven het land nog steeds aan het opwarmen. Het kan dus nog heter. De eerste 6 dagen van 2013 behoren tot de 20 heetste dagen in termen van gemiddelde temperaturen. Zowel gisteren als vandaag zullen daar ook nog bijkomen. Op maandag is een record behaald betreffende de nationale gemiddelde temperatuur: 40,33°C. Het vorige record werd behaald op 21 december 1972 en is verslagen met slechts 0,16°C. De hitte zal nog zeker tot het weekeind en waarschijnlijk erna aanhouden.
Lijst van de hoogste nationaal gemiddelde temperaturen (vandaag niet meegerekend)
1 January 7 2013 40.33 degrees
2 December 21, 1972 40.17
3 December 20, 1972 40.01
4 December 22, 1972 39.82
5 January 1, 1973 39.79
6 January 6, 2013 39.71
7 December 17, 2002 39.7
8 January 2, 1973 39.65
9 January 3, 2013 39.55
10 December 16, 2002 39.54
11 December 30, 1972 39.48
12 December 31, 1972 39.43
13 January 27, 1936 39.4
14 January 1, 1990 39.39
15 January 4, 2013 39.32
16 January 5, 2013 39.26
17 January 2, 1990 39.22
18 January 2, 2013 39.21
19 December 18, 2002 39.2
20 January 13, 1985 38.98
© onweer-online
Bron: Sydney Morning Herald.
| Gewijzigd: 8 januari 2013, 21:11 uur, door Marga
De temperaturen in het door bosbranden geteisterde zuiden van Australië zijn woensdag gedaald. Het gevaar op meer branden is daardoor voorlopig iets geweken, maar gevreesd wordt dat het kwik weer zal oplopen. Maandag kende Australië met 40,3 graden Celsius de warmste dag ooit en dinsdag was de op twee na warmste dag. Vier van Australiës warmste dagen vonden plaats in 2013. "Het lijdt geen twijfel dat dit een zeer, zeer extreme hittegolf is", aldus meteoroloog David Jones. "Als je kijkt naar het bereik, de duur, de intensiteit, dan is het wellicht de grootste in de geschiedenis van Australië."
Woensdag daalden de temperaturen in de hoofdstad Canberra van 36 graden naar 28 en in Sydney van 43 naar 23 graden. Jones verwacht echter dat ook woensdag in het lijstje met Australiës warmste dagen komt, omdat de hittegolf zich heeft verplaatst naar het midden en noorden van het land. Voor de rest van de zomer verwachten meteorologen gemiddelde temperaturen. Er zijn vooralsnog geen dodelijke slachtoffers gevallen bij de branden, hoewel in Tasmanië nog honderd mensen worden vermist sinds een felle brand vorige week negentig woningen verwoestte. Volgens de politie hebben de meeste mensen zich waarschijnlijk nog niet bij de autoriteiten gemeld.
Bron: Nieuws.nl
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Australië moet volop vechten tegen bosbranden in vijf staten. Als de bosbranden blijven terugkeren, kan het Australische landschap blijvend veranderen, aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onder meer de koala's zouden hun woongebied kunnen verliezen. Duizenden brandweermannen in Australië vechten tegen natuurbranden in vijf staten. In de zuidoostelijke staat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, blijven de problemen het grootst. Daar woeden ruim 140 branden, waarvan enkele tientallen nog niet onder controle zijn, zo schrijven Australische media. De brandweermannen worden vandaag geholpen door iets koeler weer. De verwachting is echter dat de temperaturen vanaf vrijdag weer zullen oplopen. Door de branden zijn al honderden gebouwen verwoest. Duizenden mensen moesten hun huis verlaten. Honderdduizenden hectaren natuur zijn verwoest. Voor zover bekend zijn geen mensen omgekomen in de vlammenzee.
Koala's
Australië werd de laatste jaren regelmatig geteisterd door bosbranden. Als blijft duren, kan het Australische landschap blijvend veranderen, vrezen deskundigen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het gevaar bestaat dat bossen plaats zullen maken voor savannes, grasland met struiken. Zo kunnen dieren die in het bos leven, waaronder de koala, hun woongebied verliezen. De meeste bossen 'down under' zijn volgens experts 'redelijk ingesteld' op bosbranden. Als vroeger een paar hectare bos afbrandde, dan herstelde de natuur zich weer. Dat kwam onder meer doordat de as zorgde voor meer vruchtbare grond. 'Als er jaren achtereen branden zijn op dezelfde plek, dan kan de natuur zich echter niet goed genoeg herstellen. Dat dreigt nu te gebeuren', aldus een woordvoerster.
Het WNF constateert dat de branden in Australië worden geholpen door extreme hitte, die 'wel eens het gevolg zou kunnen zijn van klimaatverandering'. Dat geldt ook voor extreem weer elders. Dat wil niet zeggen dat de Australische branden een 'natuurlijke' oorzaak hebben. Volgens een woordvoerster ontstaan verreweg de meeste bosbranden door menselijke fouten. Sigaretten, maar ook spiegeltjes, die in de natuur worden weggegooid kunnen desastreuze gevolgen hebben.
Bron: AD
© ap.
Een Australische grootvader heeft zijn vrouw en zijn vijf kleinkinderen van een bosbrand gered door onder een aanlegsteiger in zee te schuilen. In Australië woeden hevige branden door een extreme hittegolf met recordtemperaturen. De vijf kleinkinderen van Tim Holmes werden zaterdag opnieuw herenigd met hun ouders. Samen met zijn vrouw nam hij de kinderen mee naar een aanlegsteiger, waaronder hij in het zeewater ging schuilen voor de razende vuurzee. Drie uur lang moesten moesten ze daar wachten voor ze gered konden worden. Intussen werd het huis van Holmes door de vlammen in de as gelegd. Holmes woont in het kleine stadje Dunalley in Tasmania. Vorige week werden in die staat zeker honderd gebouwen en een lagere school verwoest. De politie hoopt dat er geen dodelijke slachtoffers gevallen zijn, maar blijft in de verwoeste eigendommen zoeken naar eventuele lichamen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Dit weekeinde worden in Australië temperaturen tot 47 graden verwacht, het gevaar op nieuwe branden in het zuidoosten van het land is daardoor immens groot. De woordvoerster van de brandweer in de deelstaat New South Wales, Bridie O'Connor, zei dat er voor de brandweerlui geen adempauze is weggelegd. Sinds vrijdag loeiden weer meer dan honderd branden. Felle rukwinden en hoge temperaturen lieten het brandgevaar weer stijgen. Veertien van de vele branden zijn buiten controle geraakt, zei de brandweer. Rond de 70.000 meestal vrijwilligers bestrijden de vlammen.
Tijdens de recordhittegolf in januari met temperaturen van boven de 40 graden veroorzaakten blikseminslagen vele branden. Andere werden vermoedelijk aangestoken. De branden vernietigden huizen, doodden duizenden runderen en verbrandden grote oppervlakten aan weideland. In New South Wales is volgens de brandweer al 370.000 hectare land in de as gelegd, dat is iets meer dan de oppervlakte van Mallorca. Op het eiland Tasmanië, waar vorige week enorme branden woedden, keren de bewoners geleidelijk naar hun woningen terug. Er werden 126 huizen verwoest.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
De immer aanhoudende hittegolf heeft het kwik in Queensland tot recordhoogte gebracht. In Thargomindah werd vandaag een recordwarmte gehaald van 48,5°C. De droge condities in combinatie met de woekerende groei van vegetatie hebben de inmiddels 34 branden in de staat flink aangewakkerd. Voor delen van het noordwesten, midwesten en zuidoosten van de staat waaronder Camooweal, Boulia, Dajarra, Warwick, Boonah en Tambo, worden onweersbuien verwacht. De hitte zal morgen eveneens aanhouden. Momenteel bedreigen de branden geen persoonlijke eigendommen zoals huizen en bedrijven. De meeste branden zijn onder controle. Op donderdag zijn er ten westen van Gympie drie branden ontstaan door blikseminslag. Twee van de branden bij Cloyna en Redgate zijn nog niet onder controle. De kust van Queensland werd voor het eerst in dit nieuwe jaar getroffen door springtij. De golven bij Brisbane behaalden een piek van 2,8 meter.
© onweer-online
Bron: Adelaide now
Brandweerman blust na bij Kangaroo Ground.
De vermoeide brandweerlieden kunnen nog niet gaan rusten in Victoria. De temperaturen in de staat zullen deze week weer oplopen. Volgens het Bureau voor Meteorologie stijgen de temperaturen tot 40°C. Melbourne krijgt te maken met een zinderende 39°C. Inwoners van Mildura en Horsham zullen het kwik tot 41°C zien stijgen. De woordvoerder van het State Controle Centre, David Harris, maant de mensen in Victoria aan op hun hoede te blijven. Momenteel trekt koufrontje over met wat lichte regen. De regen zal weinig effect hebben op de grote bakplaat. Het grote hittefront in het midden van het continent blijft bestaan. Als in de tweede helft van de komende week de wind naar het noorden gaat draaien, komt de ovenwarme lucht weer terug naar de staat.
© onweer-online
Bron: Herald Sun
Foto: Lawrence Pinder | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Een grote bosbrand heeft in New South Wales 33 huizen verwoest en een observatorium beschadigd. De staf van het Siding Spring Observatory gelegen in het noordoosten van de staat kon tijdig geëvacueerd worden. Verschillende gebouwen zijn beschadigd, maar de grote telescopen hebben geen grote schade opgelopen. De rookpluim van de brand komt tot 14 km hoogte. Hierdoor konden er geen blusvliegtuigen overvliegen. De Siding Spring Observatory ligt in een afgelegen gebied. In het observatorium staat de grootste telescoop van Australië: een 3,9m diameter. Vijf gebouwen waaronder accomodaties voor de werknemers en het bezoekerscentrum hebben zware schade opgelopen. De telescopen moeten nog aan een technische inspectie onderworpen worden om te kijken of er schade is ontstaan.
Er woeden meer dan 170 branden in New South Wales. Door de blikseminslagen, de hitte en de wind ontstaan er steeds meer. Zeker 30 van deze branden zijn nog niet onder controle. Ook in Victoria en Tasmanië woeden er vele branden. In Tasmanië is zondag een brandweerman om het leven gekomen.
© onweer-online
Bron: BBC | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Hoewel uitslaande bosbranden er vandaag minstens 28 huizen in de as legden, valt er in Australië ook goed natuurnieuws te rapen. Zo bleef een ruimte-observatorium als bij wonder gespaard door de vlammen. Minder geluk hadden een man en zijn zoon die werden gearresteerd nadat hun drugslabo door de bosbranden werd blootgelegd. De politie vermoedt dat beide mannen het vuur in een dichtbegroeid gebied zelf aanstaken in een poging om hun illegale lab te vernietigen. Speurders waren de openluchtlabo's in het Blue Mountains National Park vorige week al op het spoor gekomen, maar konden zich niet eerder ter plekke begeven wegens de extreme hitte in de regio. Grote delen van het gebied, een populaire vakantiebestemming ten westen van Sydney, gingen in vlammen op. "De plaats was alleen toegankelijk voor agenten te voet, die zich door verraderlijke gebieden met slangen moesten begeven", klinkt het in het politieverslag. Toch konden ze de aanmaak van verboden middelen ter plekke vaststellen. Vader en zoon worden nu beschuldigd van de 'grootschalige commerciële aanmaak van een verboden middel'. Voor de zoon komt er nog een beschuldiging voor brandstichting bovenop.
Telescopen ontsnappen aan vuur
Beter verging het het Siding Springs Observatorium in Warrambungle National Park, ook in de staat New South Wales. Daar brandden duizenden hectare in en om het park, waarbij 28 huizen werden vernietigd. Ook een aantal gebouwen rond Siding Springs werden getroffen door het vuur. De regio werd uiteraard geëvacueerd, maar uit beelden van bewakingscamera's blijkt dat de telescopen van het observatorium, waaronder een vier meter lange telescoop die meer dan 200.000 sterrenstelsels in kaart hielp brengen, zichtbaar onbeschadigd lijken. "We weten nog niet welke impact de extreme hitte en de as hebben", zegt Erik Lihander van de Australian National University, die het observatorium leidt. "Maar we hebben er goede hoop op dat alle telescopen nog steeds operationeel zijn."
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:38 uur, door Joyce.s
Om 11.45h lokale tijd werd voor de tweede keer deze maand de 40°C bereikt in de stad Sydney. In de laatste 154 jaar is dit slechts 4x voorgekomen. Om 11 uur was het kwik in Richmond al tot de 40-graden grens opgelopen en verder naar het zuiden gaven de temperaturen in Wollongong 43 graden aan. In Penrith werd de 44°C al voor het middaguur behaald. Dit maakt het de heetste dag sinds 2006. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Sydney was 45,3°C in januari 1939 op Observatory Hill. Om 2 pm was in de stad de temperatuur al opgelopen tot 44,8°C. Om 2.54 werd het oude record verbroken. De thermometers in de stad gaven 45,7°C aan
Voor de inwoners van Sydney zijn deze hoge temperaturen ongewoon. Vorige zomer was de hoogtste temperatuur 33,4°C. Slechts 2x in de zomer kwam het kwik boven de 30 graden uit. Gemiddeld bereikt de temperatuur in de stad slechts 1x per drie zomers de 40-graden. Dit jaar is het wel een ongebruikelijke hete start van het seizoen.
Een verminderd wolkendek in het midden en westen van Australië in de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd, dat een heel hete luchtmassa zich heeft op kunnen bouwen. Deze hete lucht heeft zich tijdelijk naar de kust kunnen verplaatsen door de passage van lagedruk troggen in het zuiden.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
In Sydney is het hoogste warmterecord geregistreerd sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het kwik steeg in de namiddag tot 45,8 graden Celsius. Het vorige record dateert van 1939. Toen werd in de grootste stad van Australië 45,3 graden Celsius opgetekend. "Het is een historische dag voor Sydney vandaag", verklaarde weerman Dick Whitaker van de weerzender Weather Channel. "We hebben nooit een dergelijke hitte gekend in Sydney sinds het begin van de metingen."
Klimaatverandering
Een groot deel van Australië kreunt sinds enkele weken onder een hittegolf zonder voorgaande, met honderden bosbranden als gevolg. Vorige week had de klimaatcommissie in een rapport nog aangegeven dat de klimaatverandering bijdraagt tot het fenomeen.
"De duur, de omvang en de ernst van de huidige hittegolf zijn nooit gezien in onze metingen. Hoewel Australië altijd al hittegolven, extreem warme dagen en bosbranden heeft gekend, zorgt de klimaatwijziging voor een verhoogd risico", aldus het rapport.
De hoogste temperatuur ooit opgemeten in Australië dateert van 1960. Dat record staat op naam van het stadje Oodnadatta, in Zuid-Australië, waar de thermometer toen 50,7 graden Celsius aanwees.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:39 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De bushfires in het zuiden van Australië hebben vrijdag het leven gekost van een man en hebben meerdere huizen verwoest. De brandweerlieden hebben wegens de hitte de grootste moeite om de branden onder controle te krijgen. Het lichaam van de man werd op zo'n 200 km ten oosten van Melbourne in een uitgebrande auto gevonden nabij het kleine stadje Seaton. De man is het eerste officiële dodelijke slachtoffer. Zondag werd het levenloze lichaam van een 61 jarige brandweerman gevonden op Tasmanië op slechts een aantal kilometer van de plaats waar de brandweer een zogenaamde back-burning operatie hield. De doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt.
© onweer-online
Bron: whdh
Inwoners van voornamelijk het Noord-eiland van Nieuw Zeeland melden een nevelige oranje/brons-achtige kleur in de lucht. De meest aannemelijke reden hiervoor zijn de natuurbranden, die woeden aan de overkant van de Tasmaanse zee in Australië. Hoofd meteorologische dienst van weatherwatch, Philip Duncan, vertelt, dat de lucht stroom loopt over de Tasmaanse zee en afkomstig is van het zuiden en oosten van Australië, "Zaterdag hadden we een noordwestelijke storming, die binnenkwam vanuit Australië. Deze lucht bracht de rook en de stof van de Australische hittegolf en branden met zich mee."
Foto JoMcCallum, Paraparaumu
Volgens Duncan zijn de stofdeeltjes voornamelijk in de hogere luchtlagen te vinden en vormen geen risico voor de volksgezondheid. Echter mensen met allergieën en/of astma dienen hiermee rekening te houden. De rook en de vervuiling verlaten het land in de loop van de dag als de wind naar het zuidwesten draait. De stofdeeltjes en de rook zouden voor een spectaculaire zonsondergang kunnen zorgen.
De huidige luchtstroming over de Tasmaanse zee.
© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Na de recordhitte van gisteren in Sydney en de voorbije weken in zowat het hele land, geselen verwoestende bosbranden nog altijd Australië. Vooral in de zuidoostelijke deelstaat Victoria is de situatie niet meer onder controle door een monsterinferno die al tientallen huizen en liefst 50.000 hectare land in de as heeft gelegd. Een bejaarde man bleef in de vlammen toen hij net te laat probeerde te ontsnappen aan het vuur: hij werd verkoold in zijn auto op de oprit van zijn huis. Er zijn ook nog tientallen vermisten, van wie 20 brandweerlui die omsingeld worden door vlammen in Licola. Alle wegen zijn door de enorme brand afgesloten, waardoor het stadje virtueel van de buitenwereld is afgesloten. In een groot deel van Australië en vooral in de deelstaat Victoria is het dit weekend alle hens aan dek bij het bestrijden van enorme bosbranden. In Victoria houdt iedereen de adem in voor het zwaarste bosbrandalarm sinds 'Black Saturday'. Vier jaar geleden stierven tientallen mensen door megabosbranden in Victoria
.
Rook
Vooral een monsterbosbrand rond Maffra, Sale, Rosedale en Stratford baart grote zorgen. De inwoners kregen een rookalarm door de losgeslagen inferno die al meer dan 50.000 hectare land en tientallen huizen in de as legde. Helaas viel er ook een dodelijk slachtoffer: een 80-jarige man stierf bij een laattijdige poging om te vluchten voor de oprukkende vlammen en werd levend verbrand in zijn auto op de oprit van zijn verwoeste huis in Seaton.
"In groot gevaar"
Er is ook grote ongerustheid over zo'n 35 vermisten, van wie 20 brandweerlui. Ze zijn gestrand in Licola. Alle wegen naar dat stadje zijn door de vlammenzee afgegrendeld.Een in Licola op zijn boerderij gevangen schapenboer liet weten dat hij doodsbang is. "We zijn in groot gevaar", zegt Rob Gilder. "Ons dorpje is compleet van de buitenwereld afgegrendeld.
Verkoeling
De autoriteiten vrezen dat het nog weken zal duren voor alle bosbranden onder controle geraken. Toch is er ook goed nieuws: omdat de Aziatische tropische regens eindelijk zijn doorgedrongen tot het noorden van het land (waar het regenseizoen veel later begon dan normaal en daardoor de hitte deed aanzwellen tot records), is er welgekome verkoeling op komst voor het zwaar getroffen gebied in het zuidoosten van Australië.
watchandshare72 18 januari 2013
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:39 uur, door Joyce.s
Australië is weer getroffen door een enorme bosbrand. Dit maal woedt ten noorden van Melbourne een brand die al één huis heeft verwoest en enkele andere huizen bedreigt. In totaal vloog 1600 hectare grasland in brand, zo meldt nieuwszender ABC. Drie brandweermannen kregen ademhalingsproblemen nadat ze rook hadden ingeademd.
Nog niet onder controle
Bewoners van de noordelijke buitenwijken van Melbourne worden gemaand binnen te blijven. "We denken dat de brand zich niet meer verspreidt", zegt John Deering, die toezicht houdt op de brand. Hij waarschuwt dat de brand nog niet helemaal onder controle is.
Het weer helpt de brandweermannen voorlopig ook niet. Het is vandaag 33 graden in Melbourne en pas morgen worden een paar kleine regenbuien verwacht.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
450 brandweermannen en meer dan honderd bluswagens en helikopters hebben gisterenavond alles op alles gezet om te voorkomen dat de noordelijke rand van de Australische stad Melbourne te prooi viel aan een grote brand. Aan beide kanten van de drukke Hume Freeway werden voorsteden bedreigd. Volgens brandweerman Craig Lapsley zijn verschillende huizen in vlammen opgegaan. De brand zou al 1.600 hectaren grasland verwoest hebben.
Bron: HLN | Gewijzigd: 18 februari 2013, 17:22 uur, door Marga