Nederland heeft dit jaar meer zonuren en meer regen gehad dan gemiddeld. De zon was 1717 uren te zien, tegenover een gemiddelde van 1639. Daarbij viel negenhonderd millimeter neerslag, vijftig millimeter meer dan gemiddeld. Dat blijkt woensdag uit een jaaroverzicht van weeronline.nl.
Het was dit jaar gemiddeld 10,4 graden in De Bilt, dat is 0,3 graden warmer dan normaal. De meteorologen van weeronline.nl vinden de weersinvloeden waardoor het in februari net niet tot een Elfstedentocht kwam het meest bijzondere weerfeit van dit jaar.
Sinds 1997, de laatste keer dat de Elfstedentocht werd gereden, waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Het ijs was echter aangetast door sneeuw, die op plekken waar het ijs te dun was niet op tijd van het parcours kon worden geveegd.
Door deze vorstperiode telde februari dertien ijsdagen (waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt) terwijl dat er normaal zeven zijn. Het totaal aantal ijsdagen komt dit jaar uit op 51 tegenover 58 normaal. Dit jaar ging weertechnisch gezien al bijzonder van start, 1 januari werd het 12,9 graden, waarmee het de warmste Nieuwjaarsdag ooit was.
Zoals gebruikelijk viel in de kustgebieden meer neerslag dan in de rest van het land. In het westen en zuidwesten viel op veel plaatsen honderd millimeter meer dan normaal. Ook in Friesland was het natter dan mocht worden verwacht, in Leeuwarden viel zelfs tweehonderd millimeter meer dan normaal. In het oosten zat de hoeveelheid wel rond het gemiddelde.
Bron: Nieuws.nl
Het afgelopen jaar was zonnig, maar ook vrij nat. Landelijk scheen de zon omstreeks 1725 uur tegen 1643 uur normaal en er viel circa 875 mm neerslag tegen 849 mm normaal. Met gemiddeld in De Bilt 10,3 graden tegen 10,1 was het nauwelijks zachter dan het langjarig gemiddelde (1981-2010).
Het jaar 2012 was zonnig maar eindigde nat (foto: Jannes Wiersema)
Toch verliep het weer allesbehalve normaal. Het weer was dit jaar sterk wisselvallig, waarbij we van het ene uiterste in het andere vielen. Zo begon 2012 buitengewoon zacht (14 graden op Nieuwjaarsdag) met veel neerslag en hoge waterstanden, vooral in het noorden van ons land. Eind januari viel de vorst in en tussen 30 januari en 8 februari was voor het eerst in vijftien jaar sprake van een officiële koudegolf. Door de harde wind was het vooral voor het gevoel extreem koud.
Op 3 februari maakte intensieve sneeuwval het winterbeeld compleet maar de sneeuw leidde ook tot overlast en deed de Elfstedentocht de das om (foto: Peter de Vries)
In Lelystad daalde de temperatuur op 4 februari tot -22,9 graden, de laagste temperatuur van 2012. Zelfs de Elfstedentocht kwam in beeld maar uiteindelijk bleek het ijs niet dik genoeg om de Tocht der Tochten te organiseren. In de tweede helft van februari keerde het zeer zachte weer terug waardoor de winter als zacht werd geboekstaafd. Ook het voorjaar was zacht. De zonnige maart werd een van de zachtste maanden in ruim een eeuw en mei was ruim een graad warmer dan gemiddeld. April was daarentegen vrij koud en somber.
Daarna begon de zomer met koel, nat en somber weer. De vakanties in juni en juli vielen voor velen in het water, maar wie in augustus zijn vrije dagen had gepland was veel beter af. De maand was warm en zonnig met in het weekeinde van 18 op 19 augustus tropische temperaturen. Ell in Limburg registreerde 36,7 graden, de landelijk hoogste stand van 2012.
Naderende valwind op zaterdag 4 augustus iets ten noordwesten van Steenwijkerwold (Foto: Nico Wensveen)
Van standvastig zomerweer was echter geen sprake. Op verschillende dagen kwam het tot onweer waarbij schade werd aangericht door een soms stormachtige wind, valwinden en bliksem en op een aantal plaatsen wateroverlast optrad. Eind augustus viel in Friesland 50 tot 75 mm en lokaal meer dan 100 mm binnen één etmaal. De herfst was zonnig en tamelijk droog met een aantal warme nazomerdagen. Op 9 september werd in het Limburgse Arcen nog 30 graden gemeten. Enkele weken later, op 24 september, kreeg ons land te maken met de eerste storm van het seizoen met aan de westkust windstoten van ruim 100 km/uur.
Spiegelgladde wegen in Groningen na de ijzel in de nacht van 21 op 22 december 2012 (foto: Jannes Wiersema)
December begon koud met overlast door sneeuw (in Limburg en Gelderland viel 10 tot 15 cm) in combinatie met een harde wind en ijzel en verraderlijk gladde wegen. In de week van Kerst kwam er een einde aan het winterse weer, waarna het jaar afsloot met zacht en nat weer. Landelijk leverde de laatste maand van het jaar ongeveer 125 mm op tegen 80 mm normaal. Het zuidwesten van ons land was de afgelopen maand het natste gebied met zo'n 170 mm neerslag, het oosten kreeg omstreeks 105 mm.
In De Bilt kwamen voor:
Bron: KNMI
Met meer dan 955 mm neerslag in Ukkel is 2012 nu al het natste jaar sinds 2002. Toen werd 1077 mm neerslag gemeten in Ukkel, meldt weerman David Dehenauw. Weerman Eddy De Mey zegt dat we ook dicht bij het maandrecord voor december op vlak van neerslag zitten. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) maakt na nieuwjaar de definitieve cijfers bekend.
Dehenauw meldt dat vooral de maanden juni, juli, oktober en december tot het natte jaar bijdragen. De Mey voegt daaraan toe dat alle maanden behalve februari, maart en november natter waren dan normaal.
In Ukkel is al meer dan 955 mm neerslag afgetapt. Een gewoon jaar levert slechts 852 mm op, aldus Dehenauw. Het natste plekje in ons land was Buzenol in Luxemburg, met 1.250 mm neerslag. Bevekom is dan weer het droogste station met afgerond 660 mm.
De Mey kondigt ook aan dat december van dit jaar op vlak van neerslag in de buurt komt van het absolute record voor die maand, namelijk december 1999. Toen werd 171,9 mm neerslag gemeten. Na nieuwjaar weten we dus of dat record al dan niet gehaald werd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:53 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Met 976 millimeter regen in Ukkel valt 2012 net buiten de top tien van natste jaren sinds 1833. Het voorbije jaar komt op de elfde plaats terecht. Dat zegt weerkundige David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).
Vooral tijdens de maanden juni, juli, oktober en december viel er meer neerslag dan normaal. In een gemiddeld jaar wordt er 852 mm regen geregistreerd. Het afgelopen jaar was wel het natste jaar sinds 2002, toen er 1.077 mm regen viel. Dat is nog net iets minder dan in het recordjaar 2001 met 1.089 mm.
De zon scheen in 2012 afgerond 1.530 uur (tegen normaal 1.545) en de gemiddelde jaartemperatuur kwam uit op 10,6 graden. Dat is zo goed als normaal (10,5 graden), aldus Dehenauw.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:53 uur, door Joyce.s